Greška

Došlo je do greške.

Test: Lenovo ThinkBook 13s-IWL (Video)

14.08.2019 10:20 | 0 Mobile
Test: Lenovo ThinkBook 13s-IWL (Video)

Kad neko ume - ume. Ne, ovo nije Thinkpad već nešto novo pod nazivom Think Book ali je svejedno i jednostavno - fenomenalan. Potpuno novi koncept kompanije Lenovo i da, ako tražite lagani biznis laptop, vaša potraga je završena...

Na pomen Lenovo ThinkPad serije, prva asocijacija jeste na izdržljive i pouzdane laptop računare namenjenje pre svega poslovnoj klijenteli kao i korisnicima koje traže sigurnu, dugotrajnu alatku koja će ih bespogovorno služiti tokom bavljenja poslom. Većina vas će se složiti sa našom konstatacijom da boljeg poslovnog računara od Lenovo ThinkPad serije – jednostavno nema. Naslednik čuvene iBM ThinkPad serije, doživljava metarmofozu kroz različite derivate, čuvajući onu srž koja ga čini dobro poznatim i tako poželjnim među svetskom populacijom korisnika PC prenosnih računara.

 

Međutim, ThinkPad je po pravilu debeo i kabast računar, pa se poslovni ljudi često žale da je takav računar pored sve pouzdanosti i komfora koji pruža u radu, prilično teško nositi na učestala putovanja. Čak je i MacBook video tu svoju šansu, pa ne treba da čudi što je MacBook Pro 13 praktično najljući protivnik u ovoj kategoriji prenosnih računara, a nije daleko ni HP sa svojom ProBook serijom.

Lenovo je rešio da odgovori predstavljanjem novog ThinkBook modela kao svojevrsne sinergije ThinkPad serije i nekih pametnih rešenja sa Yoga i IdeaPad modela. Tako je rođenThinkBook. Laptop koji je prevashodno namenjen poslovnoj klijenteli, ali i svima koji cene elegantne i praktične stvari vanserijskog kvaliteta.

Lenovo ThinkBook 13s-IWL - karakteristike

Na test smo dobili model sa 13.3” velikim ekranom i već sam pogled na računar neodoljivo upućuje na činjenicu kako je ThinkBook 13s klasa kompaktnih i lako prenosivih notebook raćunara namenjenih poslovnim ljudima, menadžerima i tzv "japijima". Elegantna pojava, mineralno sivog kućišta svetle nijanse matiranog finiša, nesumnjivo daje utisak prefinjene sprave koju imate pod rukama. Telo je u potpunosti izrađeno od legure aluminijuma što dodatno pojačava utisak pouzdanosti i elegancije dok ga držite u ruci.

Lenovo_ThinkBook_13s_3s.jpg 

Male dimenzije su zaista zgodne, a Lenovo se dodatno potrudio da osećaj bude premijum. Skoro se nismo susreli sa ovako prefinjenim uređajem u klasi kompektnih prenosnih PC računara. Stil vam neće nedostajati u pratnji ovog lepotana.

Iako malih dimenzija i relativno niskog profila, ovo nije klasični ultrabook, baš kao što ni MacBook Pro nije isto što i MacBook Air. Kada govorimo o ThinkBook 13s-IWL notebook modelu - kompromisa nema. U pitanju je vrlo jaka mobilna platforma jer komfor i brzina se podrazumevaju u klasi poslovnih rešenja, dodajte tome i elemente sigurnosti podatka, pa ste dobili trojstvo zahteva idealnog biznis notebook modela.

 Lenovo_ThinkBook_13s_2s.jpg

Otuda je ovaj model hardverski besprekorno konfigurisan imajući u vidu njegovo primarno polje upotrebe. Intel Core i7-8565U impresionira u radu i jedan je od retkih mobilnih verzija procesora koji su nas impresionirali svojim realnim radnim osobinama. Njegova četiri jezgra se uz pomoć HTT tehnologije dupliraju u 8 logičkih pod operativnim sistemom. Ono što je još važnije da procesor tokom rada održava vrlo visoke radne frekvencije. "Firmware" procesora je podešen tako da ga drži većinu vremena u rasponu od 4-4.6 GHz. Skoro nismo videli procesor u laptop segmentu, koji drži većinu vremena ovako visoke radne frekvencije. Kako temperatura skoči u veoma kratkom intervalu i dosegne limit od 100 stepeni Celzijusa, zaštitni mehanizam obori takt na 3.6GHz, da bi ga već u sledećem trenutku kada temperatura padne na bezbedan nivo, popeo na 4.0GHz i već u sledećih par sekundi na maksimalnih 4.6 GHz. Sve ovo se dešava u vrlo kratkim vremenskim koracima, a rezultat perfektno podešenog tajminga menjanja frekvencije “u letu”, jesu izuzetno visoke prosečne performanse, potpuno uporedive sa nekim desktop CPU modelima.

CPUZ_ThinkBook.jpg 

Kada odličan procesor uparite sa 16 GB DDR4 RAM “Dual Rank” memorije i brzim M.2 PCIe SSD diskom kapaciteta 512 GB, dobijate vrlo moćnu i brzu platformu koja besprekorno radi u predviđenom scenariju radnih razdataka. Biznis aplikacije, poput MS Office paketa i specijalizovanih poslovnih aplikacija, bukavalno “lete” ispred vaših očiju i prstiju jer se komande gotovo trenutno izvršavaju. Osećaj je kao da radite sa nekom dobrom dekstop PC stanicom. Slično je i sa zabavnim sadržajem tj gledanjem filmova u visokoj rezoluciji, slušanju muzike i slično. Na igre zaboravite jer integrisana Intel HD 620 grafika nije namnejna čak ni osnovnom užitku u najnovijoj generaciji Battle Royal akcionih naslova. Ovo je tek usputna konstatacija jer gejming uopšte nije na listi zadataka ThinkBook 13s uređaja.

dm1_3.jpg 

ThinkBook 13s koristi 13.3” veliki IPS ekran koji prikazuje Full HD rezoluciju. Slika je jednom rečju očaravajuće lepa. Garantuje vrhunsko uživanje u besprekorno zasićenom koloru, tekst i detalji su oštri i kristalno bistri. Osvetljenje ekrana iznosi 300 nita, što je jasan pokazatelj koliko lepu sliku na relativno maloj dijagonali može da pruži. Nekako nam se čini da je i lepše raditi posao sa ovako lepim ekranom. O trenucima relaksacije uz film, da i ne govorimo.

Vrhunsku sliku prati i veoma dobar stereo zvuk koji je potpisao Harman. Naravno, kod ovako kompaktnog prenosnog uređaja ne možemo očekivati besprekorno kvalitetne niske tonove, ali Lenovo se potrudio da i taj momenat dodatno poboljša tako što uz ovaj notebook poklanja Motorola Pulse Escape Bluetooth slušalice. Savršen saputnik za uživanje na putovanjima, jer ne morate tokom leta avionom da se nervirate sa sporim interfejsom "entertejment" panela avio prevoznika, već imate svoj lični sistem maksimalnog užitka u slici i zvuku.

 Lenovo_ThinkBook_13s_10s.jpg

Računar raspolaže i ugrađenom HD web kamerom i pratećim stereo mikrofonima sa reduckijom šuma koji se nalaze u tankoj lajsni tik iznad gornje ivice LCD panela. Ono što je zanimljivo jeste prisustvo bezbednosne Think Shutter opcije u vidu zatvarača sočiva kamere, tako da niko ne može da vam hakuje kameru i da vas gleda bez vašeg znanja. U tu svrhu služi mali klizajući prekidač na vrhu gornje lajsne ekrana. Zgodna i praktična stvar za sve koji brinu o svojoj privatnosti, što posebno ima značaj u uslovima poslovnog ambijenta kada ne želite da drugi znaju sa kim ste na sastanku i sl.

ThinkPad serija je oduvek bila beskompromisna u pogledu kvaliteta tastature. Bez obzira o kojoj klasi prenosnih uređaja da se radi, ThinkPad modeli su uvek bili za koplje bolji od konkurencije. Otuda imamo i velika očekivanja i od ThinkBook 13s modela. Već na prvi pogled obećava svojim velikim komfornim tasterima sa prijatno belim pozadinskim osvetljenjem. Kapice tastera su uređene i presvučene finišom u boji čitavog uređaja što daje prefinjen vizuelni i osećaj na dodir.

Lenovo_ThinkBook_13s_5s.jpg 

Tasteri su komforno veliki uprkos kompaktnim dimenzijama uređaja, možda i najveći u ovoj klasi. Zbog toga je izostao numerički deo, koji nam iskreno uopšte ne nedostaje kod ovakvog uređaja. Hod tastera je dovoljno veliki za ovako mali računar. ali je membrana malko neosetljivija u odnosu na ono što smo sretali kod “pravih” ThinkPad modela. Fali nam taj momenat otpora na koji smo navikli. Pohvaljujemo prisustvo lokalizovanih karaktera koji su od neprocenjive pomoći u poslovnoj prepisci i pisanju izveštaja. Tastatura je otporna na slučajno prosipanje tečnosti.  

Pohvale zaslužuje i "touchpad", komforne veličine i idealno podešen za osećaj brzog i preciznog rada pod prstom. U donjim uglovima površine se nalazi svojevrsna klackalica koja simulira levi i desni taster miša.

Lenovo_ThinkBook_13s_8s.jpg 

Sigurnosni momenat ispoljen u zahtevu za većom bezbednošću podataka koje u sebi nosi jedan poslovni notebook, prisutan je u vidu čitača otiska prsta koji je integrisan u okrugli "power" taster sa prstenastim svetlosnim oreolom. Tik pored njega se nalazi jasna oznaka da se radi istovremeno o čitaču otiska prsta tako da nema ni najmanje zabune oko dodatne funkcije ovog tastera. On se podešava u okviru Windows Hello opcije prijavljivanja u delu korisničkog naloga. Podešava se ekspresno brzo, što dodatno povećava sigurnost prilikom logovanja i ulaska u Windows radno okruženje. Kad smo već kod toga spomenimo da su uz jednu ozbiljnu biznis “mašinu”, isporučuje preinstaliran Windows 10 Pro operativni sistem.

Lenovo_ThinkBook_13s_9s.jpg 

Lenovo ThinkBook 13s u pogledu konekcija za povezivanje sa spoljnim uređajima nudi: dva brza USB 3.1 porta prve generacije sa transferom od 5 Gbita u sekundi. U pitanju su klasični Tip-A konektori koji se nalaze sa desne strane računara i jedan od njih je pod stalnim naponom, čak i kada je uređaj ugašen radi punjenja mobilnih uređaja kakvi su telefoni i tablet računari. Sa druge strane zatičemo USB-C konekciju koja koristi USB 3.1 Gen2 standard za brzi prenos podataka brzinom od 10 Gbps. Zatim je tu jedan HDMI 1.4b port za povezivanje sa monitorima i velikim ekranima, te na kraju jedan kombinovani 3.5mm audio konektor za mikrofon i slušalice.

Veza sa internetom se ostvaruje isključivo bežičnim putem jer u ovako notebook-u nije bilo mesta za glomazni LAN. On je definitivno višak u ovakvom tipu računara jer kvalitetan WiFi će u potpunosti obaviti svoju misiju povezivanja i rada na interentu velikom brzinom. Zbog toga je ugrađen dvopojasni WiFi 11ac sa 2x2 MIMO funkcijom koja obezbeđuje natprosečno brz transfer podataka i držanje bežične mreže. U dodatku funkcije bežičnog povezivanja, ugrađena je i Bluetooth funkcija sa 5.0 specifikacijama.

 Lenovo_ThinkBook_13s_15s.jpg

ThinkBook 13s je težak oko kilogram i 400 grama. Širok je nešto manje od 31 cm, nešto više od 21 cm i debeo svega 15 mm. Za autonomiju se brine 4-ćelijska baterija kapaciteta 45Wh. Uz ovaj primerak se isporučuje specijalna verzija ispravljača snage 65W, sa funkcijom brzog punjenja kome je dovoljno nešto manje od sat vremena da napuni bateriju notebook-a. Veoma korisna funkcija na putovanjima.

Lenovo svakako nije zapostavio ni softversku komponentu u vidu različitih pomoćnih alata kao što su Lenovo Migration Assistent za brzo prebacivanje važnih poslovnih podataka ili Lenovo Vantage za dodatno prilagođavanje radnih karakteristika i jednostavnije korišćenje uređaja po volji njegovog vlasnika. Uz računar dobijate i McAfee antivirus, te Microsoft Office u vidu probnih verzija koje traju ograničen broj dana (30).

LenovoVantage_s.jpg

LenovoVantage1s.jpg

Lenovo ThinkBook 13s-IWL - utisci u radu

Ovo je jednom rečju gotovo savršen poslovni notebook. Neshvatljivo je koliko ljudi sa potrebom obavljanja čisto poslovnih potreba, tako često posegnu za nekim početnim gejming modelom. To je posledica aktuelnosti gejming laptopova koji su u poslednje vreme naprosto preplavili tržište mobilnih računara. Međutim, treba praviti jasnu razliku između ove dve kategorije jer postoje ključne razlike u njihovom ponašanju u radu i akcentu na pojedinim detaljima od kojih zavisi iskustvo i zadovoljstvo u radu. Čini vam se da je nemoguće praviti ovakvu grešku, ali bi se iznenadili koliko ljudi pravi onakvu vrstu izbora prilikom kupovine notebook uređaja.

 Lenovo_ThinkBook_13s_6s.jpg

U tom pogledu je ThinkBook naprosto savršen izbor kada treba poći na poslovni put ili neki sastanak u lokalu. Jednako je koristan i tokom svakodnevnog rada u kancelariji, a voleće ga ne samo zaposleni več i svi oni koji žele dobar, kvalitetan i pod rukom prefinjen uređaj. Još jednom ponavljamo, ovo nije gejming laptop.

U radu je brutalno brz, čak iznenađujuće oštar za jednog uštogljenog japija. Sve se odvija gotovo trenutno. Vanserijsku brzinu su potvrdili i testovi uvrstivši ga u sam vrh performansi do sada testiranih notebook modela.

Lenovo_ThinkBook_13s_7s.jpg 

Pri tome se veoma malo greje u zoni tastature što je od značaja prilikom obavljanja poslova. Jednako malo troši što je itekako poželjna osobina. Procesor u stanju punog angažovanja prilikom obavljanja Office aplikacija ili gledanja filmova u HDR kvalitetu, troši maksimalno 20W električne energije. Otuda je impresivan i u pogledu radne autonomije gde smo u standardnoj test bateriji intezivne obrade zvuka, slike i videa, zabeležili čitavih 6 sati rada bez potrebe povezivanja ispravljača. Kad smo već kod njega, potrebno mu je nešto manje od sat vremena da napuni bateriju u punom kapacitetu.

Kombinacija savršenog ekrana i natprosečno komforne tastature, obezbeđuju savršen osećaj u svakodnevnom radu. Nešto što se retko sreće u slučaju notebook računara. Uostalom Lenovo je poznat po tome jer je školu naučio tokom saradnje sa IBM-om. Otuda ne čudi što se Lenovo računari nalaze u vrhu liste želja verziranih korisnika.

Lenovo_ThinkBook_13s_11s.jpg 

Hteli bi da spomenemo i zgode slušalice koje stižu uz ovaj računar. U pitanju su komforne slušalice sa velikim jastučićima i bežičnom BT komunikacijom. Pune se preko mikro USB kabla, a moguće ih je povezati klasičnim putem preko 3.5 mm kabla koji stiže u pakovanju. Posebno su zgodne zato što se zbog bluetooth konekcije mogu povezati i sa telefonom, a što je olakšica za poslovne korisnike. Iako izgledaju kao klasične audiofilske slušalice, imaju ugrađenu funkciju mikrofona. Takođe, zgodan detalj je što se na desnoj slušalici nalaze tasteri za pojačavanje, smanjenje jačine zvuka, prihvat dolazećeg telefonskog poziva, odnosno aktiviranje slušalica – veoma koristan i praktičan detalj koji se sjajno slaže sa primarnom namenom korišćenja ThinkBook 13s računara u pokretu!

bt_s.jpg

Lenovo ThinkBook 13s-IWL - performanse

Specifikacije
 • Proizvođač Lenovo
 • Model ThinkBook 13s - IWL
 • Procesor Intel Core i7-8565U
  1.80GHz, up to 4.60 GHz,
  4 Cores, 8MB Cache
 • Klasa procesora Core i7
 • Generacija procesora Whiskey Lake
 • RAM memorija 16 GB
 • Tip memorije DDR4
 • Skladište 512GB SSD
  M.2 PCIe 3.0 NVMe
 • Dijagonala ekrana 13.3 in
 • Rezolucija ekrana 1920 x 1080
 • Tip ekrana 13.3"FHD IPS LED
  Backlight AntiGlare
  1920x1080,
  Okvir ekrana tanji od 5.5 mm
  antiglare with Dolby Vision™ HDR
  (300 nits, 72% CG)
 • Grafika Intel UHD Graphics 620
 • Portovi USB-C Gen 2
  2 x USB 3.1 Gen 1 (one always on)
  Headphone / mic combo
  HDMI 1.4b
 • Web kamera 1M HD, ultraslim
  ThinkShutter, webcam zatvarač
 • LAN Ne
 • WiFi 802.11ac 2xMU-MIMO
 • Bluetooth Bluetooth 5.0
 • Optički uređaj Ne
 • Dimenzije Širina, dubina, debljina:
  307.6mm x 216.4mm x 15.9mm
 • Masa 1.40 kg
 • Baterija 4-ćelijska
  10 sati, 45Wh
 • Operativni sistem Windows 10 Pro 64-bit
 • Dodatno Fast Identity Online (FIDO) authentication capabilities
  dTPM 2.0
  Touch fingerprint reader integrated with power button
  Dolby Audio™
  2 x 2W Harman speakers
  Dual-array, noise-cancelling mics, optimized for voice recognition
 
Lenovo_ThinkBook_13s_4s.jpg
 
Home Media Performance ( Obrada fotografija )
Vreme izvršenja
Aspire 3 A315-41-R0KD
VivoBook 15 X512
Swift 7 (2019)
Lenovo ThinkBook 13s-IWL
0 13 25 38 50
manje je bolje (sekunde)
Home Media Performance ( Konverzija video sadržaja )
Vreme izvršenja
Aspire 3 A315-41-R0KD
VivoBook 15 X512
Swift 7 (2019)
Lenovo ThinkBook 13s-IWL
0 13 25 38 50
manje je bolje (sekunde)
Home Media Performance ( Obrada muzike )
Vreme izvršenja
Aspire 3 A315-41-R0KD
VivoBook 15 X512
Swift 7 (2019)
Lenovo ThinkBook 13s-IWL
0 38 75 113 150
manje je bolje (sekunde)
 
Productivity Office Performance ( Overall )
points
Lenovo ThinkBook 13s-IWL
Swift 7 (2019)
Aspire 3 A315-41-R0KD
VivoBook 15 X512
0 1125 2250 3375 4500
veće je bolje (pts)
Productivity Office Performance ( MS Word )
time
Lenovo ThinkBook 13s-IWL
Swift 7 (2019)
Aspire 3 A315-41-R0KD
VivoBook 15 X512
0 30 60 90 120
manje je bolje (sec.)
Productivity Office Performance ( MS Excel )
time
Lenovo ThinkBook 13s-IWL
Swift 7 (2019)
Aspire 3 A315-41-R0KD
VivoBook 15 X512
0 30 60 90 120
manje je bolje (sec.)
Productivity Office Performance ( MS Power Point )
time
Lenovo ThinkBook 13s-IWL
Swift 7 (2019)
Aspire 3 A315-41-R0KD
VivoBook 15 X512
0 60 120 180 240
manje je bolje (sec.)
 
WEB Internet Performance ( Overall )
WebXPRT 2015
Lenovo ThinkBook 13s-IWL
VivoBook 15 X512
Aspire 3 A315-41-R0KD
Swift 7 (2019)
0 200 400 600 800
veće je bolje (pts)
 
Baterija ( Trajanje baterije )
Minuti (više je bolje)
Swift 7 (2019)
Lenovo ThinkBook 13s-IWL
ASUS TUF Gaming FX705DU
VivoBook 15 X512
Aspire 3 A315-41-R0KD
120 220 440 660 1000
Autonomija baterije u minutima

Lenovo ThinkBook 13s-IWL - zaključak

Skoro nismo sreli ovako dobro skrojen notebook po meri modernog poslovnog čoveka. Zaista, Lenovo ThinkBook 13s pogađa u samu suštinu prenosnog uređaja koji ćete rado nositi i raditi na njemu, a povrh svega što ga možete u pauzama putovanja koristiti i kao savršen multimedijalni uređaj. Odličan detalj je poklon u vidu praktičnih i vrlo upotrebljivih Motorola Pulse slušalica.

 

Ipak, pažnja nam je na njegovim osnovnim karakteristikama zbog kojih je savršen poslovni alat. Možda vam se na prvi pogled učini dosadnim, ali on je zapravo perfektan u svojoj misiji kancelarijskog i poslovnog okruženja. Savršeno jasan ekran sa jedva primetnim stranicama okvira, vrhunska tastatura sa prijatno belim pozadinskim osvetljenjem, vrhunska bežična mreža, otključavanje dodirom prsta, vanserijsko trajanje baterije... ma, jednom rečju nema greške.

Obzirom na to kako radi i kako se ponaša u stvarnim situacijama, ovaj čistokrvni “biznis” model ima odgovarajuće visoku cenu. Na prvi pogled je izuzetno visoka pošto smo se navikli na obične laptop modele, ali ako je uporedite sa drugim modelima iz ove klase shvatićete da nije tako velika za prenosni računar iz ove klase. U pitanju je klasični poslovni alat i time završavamo bilo kakvu polemiku.

Lenovo_ThinkBook_13s_14s.jpg 

Konkurencija je u ThinkBook seriji dobila ozbiljan izazov. Oni koji ne mogu da se priviknu na Mac OS X ili   jednostavno nisu zadovoljni “dečijim boljkama” HP ProBook modela, konačno su dobili računar koji će ih potpuno zadovoljiti i učiniti srećnim. Otuda ThinkBook 13s dobija našu bezrezervnu preporuku gotovo savršenog saradnika u okruženju poslovne borbe...

Prednosti:
- Veoma kvalitetna izrada
- Vrhunske performanse
- Natprosečna autonomija rada
- Dizajn

Nedostaci:
- Mehanizam tastera je mogao biti bolji
- Visoka cena

CENA: oko 1350 evra

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Acer Aspire 3 A315 (Video)

Test: Lenovo ThinkPad X1 Yoga (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109