Greška

Došlo je do greške.

Test: Lenovo Legion Y740 - 17ICHg (Video)

04.02.2020 15:13 | 0 Mobile
Test: Lenovo Legion Y740 - 17ICHg (Video)

Prenosni računar koji svojim moćnim hardverom i natprosečnim ekranom nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Sposoban je da obezbedi glatko iskustvo rada sa aplikacijama koje u velikoj meri “troše” hardver, ali i da obezbedi vrhunski gejming užitak. Ova svojevrsna dvostruka priroda Legion Y740 modela nije ostala neprimećena pa ga je i Nvidia uvrstila među deset RTX Studio modela kao svojevrsnih alatki profesionalnog nivoa za izradu zahtevnih sadržaja...

Lenovo Legion laptop računari su pomalo svojstvena sorta. Proizvođač ih deklariše kao rasne gejming portabl računare, ali oni svojim dizajnom više podsećaju na klasični stil uz malo atraktivnijih detalja. Suzdržani na prvi pogled, u sebi po pravilu kriju "eksplozivno" pakovanje hardvera, spremno da isporuči top performanse. Otuda, ne treba da vas čudi ako vam neko od sveg srca, preporuči Lenovo Legion kao alternativu jakim desktop radnim stanicama za obavljanje zahtevnijih poslova, pa čak i kao moćan poslovni model.
 
 
 
Za razliku od sličnih prenosnih računara drugih proizvođača koje smo imali priliku da vam prikažemo, Lenovo se sa Legion modelima nije isključivo fokusirao sa ciljem da napravi ultimativni gejming laptop po svaku cenu, koji "vrištećim" detaljima razmetljivo poručuje kako je najbolji, najbrži, najlepši... već je više imao na umu zahtevnog korisnika entuzijastu, koji s vremena na vreme, u sebi probudi nemirni duh gejmera, ali isto tako, na tom istom računaru obavlja svakodnevne poslove od kojih zarađuje za život.
 
I... nije to samo naš lični utisak, već i nekih od najvećih imena u ovom delu industrije. Nvidia je upravo Legion Y740 seriju uvrstila u ograničeni krug 10 ekslukzivnih Nvidia RTX Studio laptop računara, mobilnih radnih stanica profesionalnog nivoa - sposobnih da isporuče Ray Tracing u realnom vremenu, da obavljaju poslove video montaže u ultra visokoj rezuluciji, kao i za poslove razvoja napredne veštačke inteligencije. Jednom rečju, izdvojila je i preporučila ove računare kao specijalni alat za posebnu grupu 40 miliona zahtevnih kreativaca širom sveta. 
 
 Lenovo_Legion_Y740_1s.jpg
 
Eto,  baš takav je i naš današnji Lenovo Legion Y740 sa oznakom 17ICHg ili tačnije rečeno model - 81H000004.

Lenovo Legion Y740 - karakteristike i utisci

Prvi utisak jesu impresivne dimenzije jednog 17" laptop računara. Nvidia Max-Q je definitivno uspela da ih učini elegantnijim i tanjim u odnosu na prethodnike koji su zapravo neuporedivi sa onim što je danas Legion Y740, pre svega u pogledu težine. 
 
Shodno ovom utisku rastu i očekivanja. Dizajn, velike pravilne linije su nešto što će oni skloni lepom dizajnu znati da cene. Šasija je pametno dizajnirana sa pozicijom ekrana i šarkama pomerenim ka prednjem delu kako bi se ostavio prostor u pozadini za moćni izduvni sistem rashladnog sistema između koga je smeštena konzola sa priključcima - orginalno rešenje smišljeno s ciljen da očisti radnu površinu od bilo kakvih suvišnih detalja i konektora perifernih uređaja ili fleš memorija, USB diskova i sličnih uređaja.
 
 Lenovo_Legion_Y740_2s.jpg
 
Pri tome je kompletna šasija, kako gornji tako i donji deo, izrađena od aluminijuma. Velike metalne površine imaju zadatak da bolje hlade, ali i daju poželjni osećaj čvrstine kućišta ovako velikog računaraa. Primećujemo i jedan specijalni dizajnerski detalj u vidu platforme od ABS plastike koja poput jednog velikog vazdušnog difuzora, izdiže zadnji deo laptop računara kako bi lakše uvukao svež vazduh sa  donje pozicije i istovremeno obezbedio zaštitu od prašine. Sa zadnje strane su ugrađeni rešetkasti raspršivači toplog vazduha, kao i kućište za konektore, te obavezna svetlosna idetnifikacija svakog pojedinačnog konektora.
 
Svaki od otvora, bilo da se radi o onima za ventilaciju unutrašnjosti ili oznaka konektora su osvetljeni diskretnim pozadinskim osvetljenjem koje je moguće podesiti u RGB spektru. Na poleđini dela poklopca uređaja tj monitora, nalazi se veliki Legion logo sa osvetljenim "Y" logotipom.
 
Osim velikih izduvnih zona toplog vazduha sa zadnje strane, prisutni su jednako veliki bočni izduvi sa obe strane. Sve u cilju što bolje cirkulacije obzirom da se na dnu nalaze dvostruki sistem centrifugalnih ventilatora koji ubacuju svež vazduh i hlade moćne CPU i GPU procesore.
 
 Lenovo_Legion_Y740_3s.jpg
 
Ispred vas Legion Y740 nudi asketski čistu radnu površinu. Veliku površinu ekrana, prekida deo sa mikrofonima, senzorima i 720p web kamerom u samom vrhu. Primećujemo da je izostao prepoznatljivi zatvarač sočiva prisutan na ostalim Lenovo modelima. Monitor se ne može pohvaliti nekim ultra tankim ivicama, ali prema rečima odgovornih u Lenovo razvojnom timu, prioritet je na kvalitetu prikazane slike. Nije se po svako cenu išlo na estetiku jer je u pitanju probirljiva klijentela kada se radi o kvalitetu prikaza.
 
Deo sa tastaturom je poput kakve Sci-Fi platforme u vidu velike mračno grafitne površine koja se blago spušta ka tasterima. Kapice tastera su takođe od materijal akoji želi da vam dočara metalni osećaj pod prstima. Deo sa tastaturom prekida i zona “touchpad” uređaja skromnih, da ne kažemo klasičnih dimenzija i podseća sa nekih prošlih modela, ali pohvalno je precizan i odlično kalibrisan na dodir, a uz to ima prave zasebne tastere za levi i desni klik - oni su nam baš nedostajali.
 
 Lenovo_Legion_Y740_4s.jpg
 
Ekran sa 17" dijagonalom pruža nenadmašan komfor u radu sa aplikacijama i uživanje tokom igranja. Da bi maksimalno naglasio pomenuti kvalitet, Legion Y740 koristi IPS ekran koji prikazuje rezoluciju od 1920x1080 piksela pri maksimalnoj vrednosti vertikalnog osvežavanja od 144 Hz. Ekran je sposoban da dinamički osvežava prikaz kadrova sinhronizujući rad sa grafičkim procesorom kroz podršku G-Sync tehnologiji, čime obezbeđuje potpuno glatku animaciju u igrama bez trzanja i seckanja. Korist od toga nemaju samo gejmeri već i oni koji rade u apliakcijama, u vidu primetno oštrijeg prikaza jer se slika češće osvežava od uobičajenih 60 kadrova, sa duplo i većim brojem frejmova u sekundi, a što ne može ostati ne primećeno.
 
Površina ekrana je presvučena anti-refleksivnim slojem koji sprečava odsjaj svetla na velikom ekranu. Osvetljenje od 300+ nita, obezbeđuje dobru svetlinu koja sa kontrastom od 620:1 u radu daje oštru, bistru i jasnu sliku kojoj po tom pitanju teško možete naći iole ozbiljniju zamerku. Na našem primerku osvetljenje je dobro ujednačeno na čitavoj površini matrice i nismo primetili ni najmanje "curenje" pozadinskog osvetljenja pa su mračne površine, crne i duboke, čime slika dobija na kvalitetu prikaza i osećaja korisnika.  
 
 Lenovo_Legion_Y740_5s.jpg
 
IPS se odlikuje nenadmašnim kolorom i živopisnim bojama i u tom domenu zaista briljira bez obzira da li se igrate, radite na obradi fotografije ili videa - tek kolor je na zaista zavidnom nivou. U startu, ekran prikazuje topliju sliku što je rezultat aktiviranog mehanizma zaštite od Blue LED spektra i zamora očiju, a što lako podešavate iz pratećeg Lenovo softverskog alata ili Windows 10 okruženja za regulaciju rada ekrana.
 
Vreme odziva je oko 10ms što je dovoljno za odličan osećaj u igrama. 
 
Ono pravo dolazi iznutra. Platforma ovog moćnog Legion-a je postavljena na Intel HM370 čipsetu koji pruža podršku za 6-jezgarni Intel Core i7 8750H sa podrškom za 12 HTT jezgara. Procesor Coffee Lake generacije radi na baznih 2.2 GHz pa do maksimalnih 4.1 GHz u turbo režimu. 
 
Već dokazano moćan procesor prati ugrađenih 32 GB RAM memorije na 2666 MHz. Performanse su istaknute dvokanalnom konfiguracijom sa dva ugrađena 16 GB SO-DIMM modula i to u “Dual Rank” konfiguraciji memorijskih čipova, što dodatno utiče na bolje performanse sistema.
 
 Lenovo_Legion_Y740_6s.jpg
 
Sve poželjnija opcija u klasi jačih notebook računara je grafički čip, a Legion Y740 je za ovu priliku opremljen moćnim GeForce RTX 2080 rešenjem sa 8 GB loklane VRAM memorije. Dakle, vrlo moćan par centralnog i grafičkog procesora za trenutno najjaču Max-Q platformu na temu prenosnog računara visokih performansi.
 
Obzirom na toliku snagu, rashladni sistem mora da bude dobro podešen jer ovakva dva snagatora u ovako skučenom prostoru laptop računara, mogu proizvesti efekat prenosa toplote na onaj drugi, a što baš nije poželjna situacija. Zato je Lenovo svojski uložio napor da obezbedi dobro hlađenje u vidu “ColdFront” kulera kako bi procesori radili u granicama što viših frekvencija. Primenjen je sistem duplih ventilatora sa velikim spljoštenim toplotnim cevima koje povezuju bakarne radijatore na suprotno pozicioniranim stranama da bi hlađenje bilo što bolje u ograničenim uslovima rada tankog kućišta. To mu uspeva u velikoj meri jer Lenovo Legion Y740 isporučuje odlične performanse, kako u igrama tako i zahtevnim aplikacijama. Pri tome je primetno tiši od konkurencije, ali šum koji stvara prilikom opterećenja dovoljno jak da ga primetite.
 
Kada govorimo o gejmingu, uspeo je da zabeleži bolje rezultate od do sada slično konfigurisanih modela koje smo imali na testu, a kuriozitet je da beži čak i HP Omen modelu koji praktično koristi isti hardver, što govori u prilog činjenci da Lenovo itekako zna da podesi svoj računar. O tome najbolje govore rezultati. U Battlefield V igri sa uključenim Ray Tracing efektima postiže 11 fps-a više, a Far Cry 5 igra Legion-u daje 15 frejmova viška u odnosu na pomenuti Omen, a prednost raste kako se povećava zahtevnost grafičkih detalja jer HP model ima hendikep jednokanalno konfigurisanog RAM sistema koji nedostatke prenosi i na performanse RTX 2080 “grafike”.
 
 Lenovo_Legion_Y740_7s.jpg
 
U većini aplikacija za izradu zahtevnog sadržaja Legion Y740 se snalazi kao riba u vodi zbog velike količine RAM memorije, moćnog centralnog procesora i prisustva snažne GPU akceleracije u programima koji znaju da iskoriste moćan grafički procesor, a njih je danas sve više.
 
Manje zahtevne aplikacije poput MS Word, Excel, Power Point i sličnih programa ga stavljaju u isti rang sa do sada testiranim modelima uz blagu gotovo neprimetnu prednost u realnom radu. Merenje performansi u radu sa internet pretraživačima i pregledu zahtevnih web sadržaja, ponovo pokazuje da Legon Y740 izbija na čelnu poziciju.
 
Osim gotovo savršene grafike, zvuk je jednako bitan tokom gejminga, a za njega je zadužen Dolby Atmos audio sistem na bazi Realtek codec-a, koji koristi dva bočna zvučnika i pomoć jednog dodatnog sa ulogom subwoofer-a. U praksi sve to dobro zvuči dajući vrlo glasan, ali i dalje prepoznatljivo plitak zvuk za ovu vrstu uređaja. Poslužiće za filmove i You Tube sadržaje, dok za pravi gejmerski doživljaj preporučujemo korišćenje dobrih slušalica.
 
 
Vrlo važan detalj tokom rada i igranja se tiče tastature. Lenovo je Legion Y740 modelu ugradio pomalo neobično rešenje. U pitanju je prilično plitka tastatura membranskog tipa sa tankim kapicama i pozadinskim RGB osvetljenjem. Osećaj je sičniji onome na ThinkBook modelu nego što dolikuje gejmerskom računaru. Očigledno je Lenovo hteo da balansira između jake radne stanice za profi upotrebu i gejmerskog modela pa je rezultat toga nedefinisan osećaj - suviše plitkog hoda. Otpor tastera je dobar i nešto je veći prilikom inicijalnog dodira. Nakon aktivacije, taster propada linearno uz prepoznatljiv membranski mekani osećaj. Hod je kratak. Vešanje tastera dobro, nema klimanja, a površina je taman odmerena i više liči na poslovne, nego gejming modele, a koji po pravilu imaju veću površinu kapice tastera. Definitivno smo videli bolje tastature na gejming laptop modelima.
 
 Lenovo_Legion_Y740_8s.jpg
 
Današnji gejming bez dobre internet konekcije ne vredi puno, a ugrađeni kontroleri za arbitražu mrežnog saobraćaja u čitavoj priči imaju veliki značaj. Mobilni uređaj pretpostavlja korišćenje u pokretu i učestalu promenu radne pozicije, pa je značaj bežične mreže itekako veliki. Killer 1550i je rešenje koje će gejmerima navući osmeh na lice. Zapravo se radi o maskiranom Intel 9560NGW, 802.11ac, 2x2 sa BT4.1 podrškom. Uz njega stiže i korsni Killer softverski alat za detaljno podešavanje bežične komunikacije sa posebnim osvrtom na gejming kvalitet veze i definisanje prioriteta u saobraćaju podataka. Standardni deo opreme je i klasični gigabitni LAN kontroler marke Realtek.
 
Ukoliko želite beskompromisne gejming performanse uvek savetujemo LAN kabal, ali ni WiFi ac ovog puta nije loš sa svojih 140 Gbps, koliko smo izmerili tokom instalacije “online” igara. 
 
Za skladištenje podataka brine se hibridna konfiguracija sastavljena od M.2 PCIe x2 SSD uređaja kapaciteta 512 GB. U konkretnom slučaju radi se o poznatom Western Digital SN720 modelu, solidnih performansi i klasičnom hard disk uređaju kapaciteta 1 TB. Zajedno rade Intel RST (Rapid Storage Technology) režimu i isporučuju dobre performanse u realnom radu. Međutim, voleli bismo u svetlu poslednjih trendobva i pada cena SSD uređaja da se umesto mehaničkog diska nađe jedan solidan SSD velikog kapaciteta koji bi još više ispoljio natprosečno dobre performanse ovog računara.
 
Uz sve nabrojano, ne može izostati element RGB osvetljenja. Ugrađen je sistem kompatibilan sa Corsair iCUE softverom što će reći da raspolaže efektima koji su na vidno boljem nivou od sličnih koje smo videli na dosadašnjim modelima. Osim većeg izbora efekata, svaku pojedinačnu poziciju je moguće kontrolisati i po potrebi deaktivirati. Na tastaturi postoji kombinacija funkcijskog tastera i razmaknice pomoću kojih brzo menjate efekte na tastaturi, a posebno je dobro što možete izabrati jednobojni efekat osvetljene tastature, a što će prijati svima koji rade u kasne sate. Efekti i svetlo se lepo prelamaju zbog ugrađenih svetlosnih difuzora pa imaju onu lepu, mlečnu nijansu koja daje prefinjeni izgled.
 
 Lenovo_Legion_Y740_9s.jpg
 
Lenovo Legion Y740 zbog velikog ekrana i jakog hardvera napaja prilično veliki ispravljač snage 230W (20V, 11.5A). Autonomiju obezbeđuje 4-ćelijska litijum-polimerska baterija kapaciteta 4840 mAh. Ukoliko vam je na umu rad na bateriji znajte da u uslovima intezivnog rada sa zahtevnijim aplikacijama, baterija obezbeđuje oko 1 sat i 45 minuta rada bez eksternog napajanja. Ukoliko se igrate, aktiviraće se Nvidia Optimus tehnologija koja će u najvećem broju slučajeva igre ograničiti na 30 frejmova u sekundi. Ukoliko često radite na bateriji, dobro bi bilo da uključite Intel HD 630 inetgrisano grafičko jezgro koje je štedljivije od primarnog RTX 2080 GPU procesora. U startu je Intel grafika isključena zbog aktivnosti G-Sync funkcije, tako da imate na umu ovaj tehnički detalj u slučaju rada na bateriji. Baterija se puni oko 2 sata. Potrošnja računara tokom punjenja i gejminga iznosi maksimalnih 235 W. U pogledu performansi, računar isporučuje 65% performansi u zahtevnijim aplikacijama u odnosu na situaciju kada se napaja iz mreže preko pomenutog ispravljača.
 
U pogledu prisutnih opcija za povezivanje, Legion Y740 će zadovoljiti potrebe većine korisnika. Na desnoj bočnoj ivici se nalazi jeda USB-A 3.1 10 Gbps port, dok se na suprotnoj ivici nalaze jedan kombinovani 3.5 mm audio konektor za slušalice i mikrofon i USB-C Thunderbolt 3 konektor. Na delu između ventilacionih otvora na zadnjoj strani, nalaze se jedan mini Display Port, HDMI, dva USB-A 3.0 (5 Gbps) porta, jedan LAN RJ45, Kensington lock otvor i konektor za ispravljač.
 
Računar je kao i sve “sedmanaestice” prilično veliki i ne baš lagan u ruci. Meri skoro 41 cm u širinu, 30.5 cm u dubinu i debeo je skoro 2.5 cm. Masa uređaja dostiže skoro 3kg.
 
U radu je zaista dobar i pre svega brz, nešto što bi najlakše zamislili kao alternativu klasično jakom desktop PC računaru. Nije previše bučan, osim u slučajevima maksimalnog opterećenja centralnog i grafičkog procesora, a velike metalne površine i efikasan sistem hlađenja, odaju utisak kako se računar ne greje previše pod rukom.

Lenovo Legion Y740 - performanse

Specifikacije
 • Proizvođač Lenovo
 • Model Legion Y740 - 17ICHg
 • Procesor Intel Core i7 8750H
 • Klasa procesora Core i7
 • Generacija procesora Coffee Lake
 • RAM memorija 32 GB
 • Tip memorije DDR4
 • Skladište 1TB 7200+512GB SSD PCIe
 • Dijagonala ekrana 17.3 in
 • Rezolucija ekrana 1920 x 1080
 • Tip ekrana 17.3"FHD
  IPS AntiGlare
  LED Backlight
  1920x1080
 • Grafika NVIDIA GeForce RTX2080
  Max-Q Design 8GB GDDR6
 • Portovi USB 3.1 Gen 2
  2 x USB 3.1 Gen 1
  Mini DisplayPort™ 1.4
  HDMI™ 2.0
  Ethernet
  AC adapter
  Kensington Lock slot
  Thunderbolt™ 3 Type-C
  3.5 mm microphone/headphone combo
  NOVO hole
 • LAN 10/100/1000 Mbit
 • WiFi 802.11ac 2xMU-MIMO
 • Bluetooth Da, 4.1
 • Dimenzije 412.6mm x 304.9mm x 23mm
 • Masa 3 Kg.
 • Baterija 76 Wh
  4 cells
 • Operativni sistem Windows 10 64-bit
 • Dodatno Backlit Corsair® iCUE RGB lighting
  Corsair® iCUE
  Lenovo Antivirus Plus
  Lenovo Vantage
  McAfee® Antivirus (Trial)
  PC Manager (China only)

Home Media Performance ( Obrada fotografija )
Vreme izvršenja
Lenovo Legion Y740 - 17ICHg
ACER Predator Helios 300
Omen X 2S 15
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 13 25 38 50
manje je bolje (sekunde)
Home Media Performance ( Konverzija video sadržaja )
Vreme izvršenja
Lenovo Legion Y740 - 17ICHg
ACER Predator Helios 300
Omen X 2S 15
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 13 25 38 50
manje je bolje (sekunde)
Home Media Performance ( Obrada muzike )
Vreme izvršenja
Lenovo Legion Y740 - 17ICHg
ACER Predator Helios 300
Omen X 2S 15
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 38 75 113 150
manje je bolje (sekunde)
Productivity Office Performance ( Overall )
points
Lenovo Legion Y740 - 17ICHg
ACER Predator Helios 300
Omen X 2S 15
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 1125 2250 3375 4500
veće je bolje (pts)
Productivity Office Performance ( MS Word )
time
Lenovo Legion Y740 - 17ICHg
ACER Predator Helios 300
Omen X 2S 15
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 30 60 90 120
manje je bolje (sec.)
Productivity Office Performance ( MS Excel )
time
Lenovo Legion Y740 - 17ICHg
ACER Predator Helios 300
Omen X 2S 15
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 30 60 90 120
manje je bolje (sec.)
Productivity Office Performance ( MS Power Point )
time
Lenovo Legion Y740 - 17ICHg
ACER Predator Helios 300
Omen X 2S 15
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 60 120 180 240
manje je bolje (sec.)
WEB Internet Performance ( Overall )
WebXPRT 2015
Lenovo Legion Y740 - 17ICHg
ACER Predator Helios 300
Omen X 2S 15
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 200 400 600 800
veće je bolje (pts)
Gaming ( Battlefield V - 1080p, Ultra, DX12 )
frejmrejt
Lenovo Legion Y740 - 17ICHg
ACER Predator Helios 300
Omen X 2S 15
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Gaming ( Battlefield V - 1080p, Ultra/Ultra, DX12/ DX Ray Tracing )
frejmrejt
Lenovo Legion Y740 - 17ICHg
ACER Predator Helios 300
Omen X 2S 15
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Gaming ( Far Cry 5 - 1080p, Ultra )
frejmrejt
Lenovo Legion Y740 - 17ICHg
ACER Predator Helios 300
Omen X 2S 15
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Gaming ( Shadow of the Tomb Raider - 1080p, Very High, DX12 )
frejmrejt
Lenovo Legion Y740 - 17ICHg
ACER Predator Helios 300
Omen X 2S 15
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Gaming ( Assassin Creed Origins -1080p, Very High )
frejmrejt
Lenovo Legion Y740 - 17ICHg
ACER Predator Helios 300
Omen X 2S 15
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Gaming ( DOTA 2 Source - 1080p, High/Ultra DX11 )
frejmrejt
Lenovo Legion Y740 - 17ICHg
ACER Predator Helios 300
Omen X 2S 15
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Gaming ( Fortnite -1080p, EPIC )
frejmrejt
Lenovo Legion Y740 - 17ICHg
ACER Predator Helios 300
Omen X 2S 15
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Gaming ( APEX Legends - 1080p, High, noAA )
frejmrejt
Lenovo Legion Y740 - 17ICHg
ACER Predator Helios 300
Omen X 2S 15
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)

Lenovo Legion Y740 - zaključak

Vraćemo se na konstataciju sa početka ovog testa o tome da se u slučaju Lenovo Legion Y740 latop-a radi o svojstvenoj vrsti prenosnog računara. To je i potvrdio tokom višednevnog testiranja. Lenovo zaista pokušava da na najbolji nači balansira između klasičnog “hardcore” gejming uređaja, ali i jakog portabl računara u svrhu profesionalne namene. TOoima svojih prednosti i mana. Svakako je svojim klasičnim dizajnom primamljiviji profesionalcima sa potrebom za jakim hardverom, dok sa druge strane u nekim detaljima nije na nivou gejming zahteva gde pre svega mislimo na tastaturu. Treba biti realan jer zaista je teško spojiti nekada dijametralno suprotne zahteve što se najbolje i vidi u ovom slučaju.
 
 
 
Međutim, Lenovo Legion Y740 u 17” verziji nudi zaista mnogo. Pre svega performanse koje su zaista u samom vrhu ove kategorije uređaja. Na to treba nadovezati i činjenicu lake nadogradnje ukoliko imate potrebe za još bržim uređajima jer se aluminijumski poklopac sa donje strane lako skida i tako dobijate pristup ka svim bitnim komponentama i opcijama nadogradnje u slučaju bržih i većih M.2 i 2.5” SSD uređaja te SODIMM modulima. Na žalost nedostaje nam drugi M.2 slot za maksimalno brzu SSD konfiguraciju.
 
Pohvaljujemo gotovo savršen ekran sa G-Sync 144 Hz sinhronizacijom koji će uz pomoć ultrabrzog RTX 2080 grafičkog procesora zadovoljiti jednako gejmere, ali i one zahtevnije korisnike aplikativnog softvera. 
 
Uglavnom, Lenovo Legion Y740-17ICHg je onaj tip mobilnog snagatora koji priželjkuje većina ozbiljnijih korisnika i pri tome im ne manjka gejmerskog poriav. Na oko klasičan, a već u sledećem trenutku pruža onaj prepoznatljivo moćni gejmerski osećaj. Kada vam i to dosadi, postaje ozbiljna profi mašina. Sve to ima svoju cenu od čak 3000€, ali imajte uvidu da se radi o maksimalno jakoj konfiguraciji laptop računara koji praktično nema ograničenja u smislu pokretanja zahtevnih aplikacija i igara! 

 
Prednosti:
- Vrlo visok nivo performansi
- Kvalitetan ekran 
- Moćan hardver
 
Nedostaci:
- Tastatura bi morala biti bolja 
- Autonomija
 
Cena oko 3000€

Test: Lenovo IdeaPad S340 14API (Video)

Test: Predator Helios 700 (Video)

 • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109