Greška

Došlo je do greške.

Test: Lenovo Legion Y530 (Video)

15.11.2018 13:46 | 2 Mobile
Test: Lenovo Legion Y530 (Video)

Lenovo je svoju Legion seriju laptopova učinio prepoznatljivom, a sada je rešio da ode koji korak dalje i usavršenu verziju ponudi igračima širom sveta. Nakon Legion Y520 modela, logično, stiže Legion Y530. Koliko novajlija može i da li je zapravo skockan kako bi trebalo? Odavno nismo imali situaciju da je jedan laptop visokih performansi istovremeno toliko oduševio, ali i omašio...

Dok gejming hardver uporno prkosi trendovima stagnacije, sve više proizvođača pokušava da uzme svoje parče kolača tog lukrativnog tržišta. No, oni koji su na vreme mislili na to, sada imaju priliku da uživaju u plodovima svoje vizije i truda. Među takvim proizvođačima jeste i Lenovo, koji je svoju veoma dobro odmerenu seriju Y laptopova namenjenih ne-baš-najzahtevnijim igračima poodavno lansirao na tržište.

 

Danas imamo priliku da se družimo sa Legion Y530 modelom. On donosi dosta izmena u odnosu na prethodnika, i možemo da kažemo da zapravo izgleda dosta drugačije. Za svaki slučaj, preporučujemo vam da pogledate naš test prethodnika, Lenovo Legion Y520 laptopa, a link ćete pronaći ispod ovog pasusa. Sada stiže novi hardver, ali podjednako važno, osveženo kućište, tako da je ceo utisak definitivno unapređen.

Test: Lenovo Legion Y520 (Video)


Uređaj na testu

Laptop je došao kao sempl, u rancu, u pratnji strujnog punjača. Drugih dodataka nema, ali kako se ne radi o prodajnom pakovanju, ne možemo eksplicitno da potvrdimo šta sve stiže u paketu sa laptopom. Kako se ne radi o modelu najviše kategorije, pretpostavljamo da se u pakovanju neće nalaziti previše stvari, no dobro, to je naša pretpostavka.


lenovoy530_8_s.jpg


Kao i uvek kod laptopova namenjenih igračima i osobama kojima su potrebne dobre performanse, i ovde imamo situaciju da se uređaj isporučuje sa raznim diskretnim grafikama, skladišnim sistemima ili procesorima. Imajte u vidu tu stavku, posebno zbog toga što ćete već kroz tekst shvatiti zbog čega je veoma važno pravilno odabrati određenu konfiguraciju.Lenovo je promenio dizajnerski stil koji je bio prepoznatljiv u nekoliko proteklih generacija. Debitantski model smo videli na IFA sajmu u Berlinu i tamo nam se dopao, ali sada računar stiže i do nas. Deluje da je Lenovo napustio dosadašnji dizajn u korist novog pristupa. U suštini, pokušali su da istanje laptop gde god je to moguće, tako da sada imamo asimetrične delove, zadnji deo koji štrči, piramidalne detalje – što je sve u redu, ukoliko vam se takav pristup dopada.Važan deo pristupa jeste istanjivanje okvira oko ekrana. Na tome definitivno svi proizvođači rade, uključujući i Lenovo. Osim toga, primećujemo da je generalno izbegnuto preagresivno naglašavanje određenih detalja, pa tako nemamo štrčajuće crvene detalje, elemente koji napadno svetle u nekoj boji i slično. Ponovo, nešto što vam se može dopasti ili ne, zavisno od ukusa, ali nama se prilično dopada. Lenovo je, stičemo utisak, ciljao publiku koja želi snažan laptop, ali elegantniji i čistiji dizajn.Sam laptop je izrađen od kvalitetne plastike. Kao što rekosmo, bez napadnih boja, u tamnim nijansama, sa teksturisanim eksterijerom, ali i prijatnom mekanom plastikom na unutrašnjoj strani laptopa. Na donjem delu se jasno vide mesta gde su ugrađeni ventilatori za hlađenje, budući da se upravo tu nalaze otvori za ventilaciju.Još jedno interesantno rešenje stiže u vidu prebacivanja većine portova na zadnju stranu računara. Iako ovo nije često rešenje, moramo reći da u slučajevima kada ima puno portova zaista jeste adekvatno. Samo je bitno da se ne zaboravi da se ostavi pokoji port na bokovima radi lakog priključivanja. Dotle, najveći deo konekcija slobodno neka stoji pozadi – jer ovo nije laptop koji će se često dizati sa stola...naprotiv. 

Hardver

Svakako najvažnija stavka gejming računara jeste njegova hardverska osnova. Ma koliko spoljna školjka bila atraktivno dizajnirana, sirova snaga hardvera mora doći do izražaja, ali i balans komponenti. Nažalost, ne možemo reći da u tom pogledu model sa našeg testa briljira, naprotiv.


 


Već smo u nekoliko navrata govorili o Kaby Lake refresh generaciji procesora. Sada imamo procesore u seriji 8000, ali koji stižu pod “pravom” Coffee Lake oznakom. Novi procesori donose više jezgara, kao i značajno realno ubrzanje performansi od 25 i više procenata u svim prilikama, a ono neretko ide i do 60% u određenim scenarijima, pa i više.Laptop stiže sa Core i7-8750H procesorom. Ovaj mobilni procesor raspolaže sa šest jezgara, i to nije sve, budući da multithreading podrška znači da može da obradi do 12 threadova istovremeno. Radi u rasponu od 2.2 GHz pa sve do 4.1 GHz, pri čemu ta Turbo frekvencija zavisi od broja aktivnih jezgara. Svih šest jezgara će ubrzavati rad do 3.9 GHz, četiri do 4 GHz, a dva do 4.1 GHz. Termalna disipacija je deklarisana na 45 W, a CPU raspolaže sa 9 MB keš memorije. Ovaj 14-nanometarski procesor u svakom slučaju itekako uspeva da ispuni svoj prevashodni zadatak - da bude hardverska osnova izuzetno brzog i moćnog računara.


Specifikacije
 • Proizvođač Lenovo
 • Model Legion Y530
 • Procesor Intel Core i7-8750H, 2.2 GHz do 4.1 GHz
 • Klasa procesora Core i7
 • RAM memorija 16 GB
 • Tip memorije DDR4
 • Skladište NVMe SSD 256 GB + HDD 2 TB
 • Dijagonala ekrana 15.6 in
 • Rezolucija ekrana 1920 x 1080
 • Tip ekrana IPS anti-glare
 • Grafika NVIDIA® GeForce® GTX 1050 Ti 4 GB

  Intel HD 630
 • Portovi 3 x USB 3.0
  1x USB-C
  HDMI
  Gigabit LAN
  DisplayPort Mini
 • Web kamera HD webcam
 • LAN 10/100/1000 Mbit
 • WiFi 802.11 b/g/n/ac
 • Bluetooth Da, 4.1
 • Dimenzije 365 x 260 x 24.2 mm
 • Masa 2.3 kg
 • Baterija 57 WHr
 • Operativni sistem Windows 10 Pro


Nažalost, Lenovo se opredelio da u konkretan model ugradi praktično najjači mejnstrim procesor za mobilne računare, ali zato za grafiku bira GeForce GTX 1050 Ti. Reč je o varijanti sa 4 GB sopstvene memorije. Međutim, moramo da primetimo da je za jedan igrački laptop daleko bolji balans korišćenje nekog slabijeg procesora – uslovno rečeno – u kombinaciji sa snažnijom grafikom. Da uprostimo, bolje bi bilo uzeti četvorojezgarni procesor iz iste ove serije i upariti ga sa GTX 1060, ili zašto da ne, još bolje sa GTX 1070 grafikom u mobilnom izdanju. Imali biste pravu malu aždaju. Ovako...


lenovo_y530_slika4_s.jpg


Dobra vest je da ovo nije jedan Max-Q grafičkih čipova. Max-Q je tehnologija koja je namenjena upotrebi u računarima debljine do 18 milimetara, ograničavajući termalnu disipaciju, odnosno zagrevanje, kako bi se omogućilo igranje i na relativno tankim laptopovima. O tome možete više da saznate u našem članku.

Nvidia Max-Q tehnologija

No, da se vratimo samoj grafici. GTX 1050 Ti koristi 128-bitni memorijski interfejs, te GP107 čip. Memorija radi na 7 GHz, a GPU u rasponu od 1493 do 1620 MHz. Podržava sve moderne tehnologije, a treba reći da kada ova grafika nije aktivna, za prikaz se stara Intel HD 630, koji omogućava uštedu energije i prikaz u situacijama kada laptop nije opterećen. Za sam kraj, želimo da istaknemo da prisustvo GTX 1050 Ti grafike sa sopstvenom GDDR5 memorijom može da znači i profesionalcima, koji dobijaju mogućnost da koriste CUDA jezgra za hardversku akceleraciju profesionalnih aplikacija.Laptop je stigao sa 16 GB DDR4 memorije. Sasvim sigurno, na raspolaganju će biti i razne varijante koje će se razlikovati po količini memorije. Slično možemo reći i za skladišni prostor. U konkretnom slučaju, imali smo veoma dobru i ubedljivu kombinaciju SSD-a i hard diska. Koristi se Intel 760p SSD od 256 GB sa nestvarno dobrim performansama (kao što ćete se uveriti na narednoj strani) i na njemu je instaliran operativni sistem, dok se za skladištenje podataka koristi Seagate hard disk kapaciteta 2 TB.Spisak konektora možete videti u priloženoj tabeli. Ono što želimo da iskomentarišemo je njihov raspored. Lenovo je doneo odluku da, umesto da ih nabija na levi i desni bok, ponajviše rasporedi na zadnji deo, dok se na bokovima nalaze samo poneki portovi. Ova odluka je dobra i razumna, jer korisnik i dalje može da zakači nešto na brzinu sa strane, a pošto se laptop u principu neće često nositi, niti dizati sa podloge, najveći deo konektora je zabačen iza.Što se tiče tipova konekcija, nemamo primedbi. Tu su standardni USB-ovi, USB-C, video izlazi, LAN, sve što je korisniku potrebno. Podržan je dual-mode WiFi (AC), kao i Bluetooth. Jednostavno, može se reći da Lenovo nije mnogo eksperimentisao, već je u startu odradio posao kako treba.Računar je na naš test stigao sa Windows 10 Pro operativnom sistemom, no i to treba uzeti u obzir s rezervom, budući da je upitno kakve će biti prodajne verzije. Ako je suditi po dosadašnjim iskustvima, ne bismo se čudili da se Lenovo Legion Y530 računari prevashodno isporučuju bez operativnog sistema, kako bi se maksimalno uštedelo na ceni.


Testovi

 

Baterija ( Trajanje baterije )
Minuti (više je bolje)
ROG Strix SCAR II GL504G
Predator Helios 300
Predator Helios 300 OC
120 220 440 660 1000
Autonomija baterije u minutima
Cinebench 11.5 ( OpenGL )
fps (više je bolje)
ROG Strix SCAR II GL504G
Predator Helios 300
Predator Helios 300 OC
5 37 73 110 150
OpenGL test Cinebench 11.5 aplikacije
Cinebench 11.5 ( CPU )
poena (više je bolje)
ROG Strix SCAR II GL504G
Predator Helios 300
Predator Helios 300 OC
1 6 12 18 25
CPU rendering test Cinebench 11.5 aplikacije
Nuclearus MultiCore ( Nuclear )
Poena (više je bolje)
ROG Strix SCAR II GL504G
Predator Helios 300
Predator Helios 300 OC
5000 8750 17500 26250 40000
Broj poena koji se ostvaruju u seriji kompleksnih testova na relaciji CPU-čipset-memorija
wPrime ( 32M )
sekundi (manje je bolje)
ROG Strix SCAR II GL504G
Predator Helios 300
Predator Helios 300 OC
5 13 25 38 55
Broj sekundi za koje se odradi kalkulisanje kvadratnog korena putem rekurzivne Njutnove metode
HD Tune ( Transfer )
MB/s (više je bolje)
ROG Strix SCAR II GL504G
Predator Helios 300
Predator Helios 300 OC
35 792 1583 2375 3200
Brzina transfera diska
Resident Evil 5 ( 1366 x 768, High )
fps (više je bolje)
ROG Strix SCAR II GL504G
Predator Helios 300
Predator Helios 300 OC
10 98 195 293 400
Broj frejmova u sekundi koji se ostvaruje u igri Resident Evil 5
Unigine ( Heaven Benchmark )
broj poena (više je bolje)
ROG Strix SCAR II GL504G
Predator Helios 300
Predator Helios 300 OC
100 2025 4050 6075 8200
Broj poena u 3D testu Unigine Heaven
PCMark 8 ( PCMark 8 Accelerated )
Poeni
ROG Strix SCAR II GL504G
Predator Helios 300
Predator Helios 300 OC
0 2500 5000 7500 10000
Broj poena (više je bolje)
Far Cry: Primal ( 1920 x 1080, Very High )
fps (više je bolje)
ROG Strix SCAR II GL504G
Predator Helios 300
Predator Helios 300 OC
10 30 60 90 130
Broj frejmova u Far Cry Primal testu
GTA V ( 1920 x 1080, Very High )
fps (više je bolje)
ROG Strix SCAR II GL504G
Predator Helios 300
Predator Helios 300 OC
20 45 90 135 200
Broj frejmova u GTA V testu
Metro: Last Light ( 1920 x 1080, Very High )
fps (više je bolje)
ROG Strix SCAR II GL504G
Predator Helios 300
Predator Helios 300 OC
20 33 65 98 150
Broj frejmova u sekundi koji se ostvaruje u igri
Deus Ex: Mankind Divided ( 1920 x 1080, High, DX12 )
fps (više je bolje)
ROG Strix SCAR II GL504G
Predator Helios 300
Predator Helios 300 OC
10 35 70 105 150
Broj frejmova u sekundi koji se ostvaruje u igri

 

Utisci


Što se samih performansi tiče, možemo da ih okarakterišemo sjajnim, uz par ograda. Problem je što su te ograde upravo u segmentima u kojima ne bi trebale da budu. Pre svega, mislimo na performanse u igrama, kao i na stepen zagrevanja. O čemu konkretno govorimo?


 lenovoy530_6_s.jpg


Kao što smo rekli, za gejming je najvažnija stavka grafička karta. Stoga, što brža grafika, to je pravi recept za gejming računar, bez obzira na kategoriju. Ovde se išlo na najbrži procesor i ultra-brz SSD, dok je za grafiku odabran GTX 1050 Ti. Iako će i ta karta lepo poslužiti u mnogim naslovima, ipak jednostavno nije to to kada se povećaju detalji i igraju grafički najraskošnije igre. Naravno, vi ćete to lako ispraviti odabirom drugačije koncepiranog laptopa prilikom kupovine, ali mi moramo da komentarišemo uređaj koji nam je trenutno na testu.Za svakodnevan rad, i bilo kakav posao, Legion Y530 će sjajno poslužiti. Njegove performanse su fantastične, a tu posebno valja istaći fantastično brz Intel NVMe SSD kapaciteta 256 GB. Utisci su ekvivalentni rezultatima – sve funkcioniše fantastično brzo i izuzetno živahno i odzivno. Ukoliko želite vrhunski računar, bez obzira na namene, definitivno je ovakva konfiguracija nešto što nudi puno prednosti. Uz pokoju propuštenu priliku, ali šta da se radi.Ekran ovog računara je veoma dobar, posebno imajući u vidu namenu i konfiguraciju. Srećom, nije velike rezolucije, pa neće biti toliko zahtevan od ostatka računara. Radi se o IPS ekranu od 15,6 inča, kome su ivice prilično istanjene zarad upečatljivog vizuelnog efekta. Ponovo, slično kao i kod drugih segmenata, i ovde treba voditi računa da je Legion Y530 moguće kupiti sa različitim ekranima – gde se najviše ističu IPS od 60 Hz, kakav smo mi imali, ali i IPS od 144 Hz, kakav bismo toplo preporučili svakome ko bi bio u stanju da izdvoji toliku svotu novca. Samo upozoravamo: takva konfiguracija sasvim sigurno neće biti jeftina...


Ulazni uređaji

Tastatura je veoma dobra, što će obradovati igrače, posebno kada su tvrdoća i hod tastera u pitanju. Slično možemo reći i za tačped, koji ne može funkcionisati kompletno kao klikped, budući da je koncepiran u tradicionalnom maniru, sa dva velika i jasno odvojena tastera. Pored toga, tačped je decentriran ulevo, tako da i to treba imati u vidu.Sama tastatura je vrlo udobna za kuckanje. Raspolaže svim potrebnim tasterima, sa numeričkim delom i zakrivljenjima koja smo navikli da očekujemo od tastatura Lenovo računara. Uostalom, i sami znate da je ovde jedan od najvećih aduta kompanije. Dodali bismo i da tastatura ima belo pozadinsko osvetljenje, koje deluje dosta elegantnije u odnosu na napadna i agresivna crvena pozadinska osvetljenja u prethodnim Legion računarima kompanije Lenovo.Temperature i buka

Stigli smo do najteže stavke našeg testa. Lenovo je definitivno razvio sistem efikasnog hlađenja za Legion Y530, sa dva odvojena ventilatora sa svojim posebnim heatpipe-ovima. Već smo govorili i o brojnim prorezima sa donje strane kako bi se poboljšala ventilacija. Međutim, to ipak nije dovoljno da ohladi u potpunosti procesor sa našeg testa, čija temperatura prelazi i 90 stepeni tokom opterećenja.


lenovoy530_10_s.jpg


Dobra stvar je što je korisnik ipak izolovan od te vreline koliko-toliko. Imajte na umu da je tu i diskretna grafika koja takođe značajno doprinosi termalnoj disipaciji u svom aktivnom stanju, kada njena temperatura skočio na preko 70 stepeni. Sve u svemu, deluje nam da se moglo izabrati efikasnije rešenje. Četvorojezgarni procesor koji bi se manje grejao, te snažnija grafika koja bi se slično zagrevala bi bilo srećnija kombinacija. Na sve to, treba imati na umu da su radni taktovi sasvim klizni, tako da čipovi prilikom zagrevanja ne uspevaju da postignu maksimalne taktove. Ovo ne bismo okarakterisalo kao trotlovanje, jer ono podrazumeva obaranje taktova, ali jeste neka vrsta prepreke kako bi se dostigao maksimum.

Na sve to, ventilatori itekako umeju da budu bučni, što je i logično, budući da pokušavaju da ohlade izuzetno vrele čipove. No, u trenucima kada laptop nije opterećen, nećete imati bilo kakvih problema sa bukom. Legion Y530 karakteriše odlična kultura rada. Ipak, računajte sa tim da ćete u dužim gejming sesijama biti u prilici da osetite “dah vreline” iz ovog računara...Baterija

Lenovo isporučuje Legion Y530 laptop sa baterijom 57 Wh. U praksi, možete očekivati autonomiju od pet i po sati, što nije previše, ali je za jedan gejming računar odlično. Takođe, uspeli smo da ostvarimo nešto bolji rezultat od onoga koji sam Lenovo deklariše (pet sati), što znači da je njihova procena bila konzervativna. Ipak, imajte na umu da autonomija zavisi od stepena i vrste opterećenja, tako da vrlo lako može pasti na četiri ili tri sata, u zavisnosti od vaših navika. Mi smo pomenuti rezultat ostvarili uz lagani povremeni browsing.

 

Zaključak

Na kraju, može se reći da su se naše inicijalne pretpostavke pokazale opravdanium. Sa jedne strane, Lenovo Legion Y530 je odlična osnova za računar i verovatno će 95% konfiguracija u njemu raditi izuzetno dobro, pouzdano i biti pravi izbor. 

 

Da ne okolišamo – ponovićemo da bi srećnija kombinacija za jedan gejming računar bila nešto slabiji procesor i nešto jača grafika. To je najprostija i najjedinostavnija istina od koje Legion Y530 ne može pobeći. On jeste laptop vrhunskih performansi i dobrih mogućnosti, na kome će praktično sve “leteti”, ali je za zahtevnije igre definitivno srećniji izbor (barem) GTX 1060 karte, koja je pravi izbor za ugrađeni ekran Full HD rezolucije. Međutim, onda bi i količina toplote bila veća tako da je konkretan izbor Lenova u slučaju Legion Y530, zapravo logičan kompromis.

 


Tim rečeno, definitivno je Lenovo svoje računare odveo u pravom smeru. Ovo više nisu samo gejming računari, već računari za sve zahtevne korisnike kojima su potrebni laptopovi visokih performansi. Lenovo je uspeo da im se i dizajnerski približi, praveći određeni otklon od odveć agresivnog i napadnog dizajna. Slutimo da će Legion Y530 biti veliki uspeh za kineskog proizvođača na planetarnom nivou, pošto su svi potrebni aduti tu.


Prednosti:

- Odlične performanse
- Dizajn koji se ne obraća samo gejmerima
- Kvalitet izrade
- Fantastičan SSD
- Hardverska osnova


Nedostaci:

- Želeli bismo snažniji GPU
- Ultra-brz CPU rezultuje većim stepenom zagrevanja i buke


Računar na test ustupio Lenovo.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Acer Spin 5 (Video)

Test: ASUS TUF Gaming FX504G (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109