Greška

Došlo je do greške.

Test: Lenovo Legion Y520 (Video)

11.07.2017 12:34 | 2 Mobile
Test: Lenovo Legion Y520 (Video)

Nedugo nakon top modela, namenjenog gejmerima koje interesuje isključivo najbolje, oznake Y900, Lenovo je tržištu predstavio i ekonomičnije gejming varijante prenosivih računara. Brendirao ih je kao Legion, i ponudio u petnaestoinčnoj i sedamnaestoinčnoj formi. Koliki su kompromisi i ima li smisla da se kupci opredele za ovakvu varijantu, ukoliko se uklapaju u odgovarajuću ciljnu grupu? Interesantno pitanje, na koje ovim tekstom dajemo odgovor.

Lenovo Legion Y520

Filip Majkić

Kada je reč o gejming laptopovima, iako naizgled oni ne predstavljaju “razumno” ulaganje, praksa je u poslednjih nekoliko godina pokazala da su uređaji ove kategorije itekako poželjni. Beleži se rast prodaje gejming računara i gejming opreme, što je jedna od retkih oblasti PC industrije koja ne beleži pad. Lenovo je prepoznao da je vreme da izdvoji ovu kategoriju uređaja, i da nastupi izraženije nego do sada. Mi smo imali prilike da testiramo nekoliko interesantnih gejming laptopova u proteklom periodu.

Test: Lenovo IdeaPad Y900

Test: Alienware 15 R3

Takvo razmišljanje je ne samo logično, već ima potporu i u ranijim proizvodima i nastupima kompanije Lenovo. Mnogo puta smo viđali IdeaPad laptopove, de fakto okrenute igračima, možda ne toliko agresivne sa dizajnerske strane, ali svakako vrlo dobro osmišljene. Legion serija nastavlja da korača upravo tim utabanim stazama. Reč je o “budžetnim gejming” laptopovima, odnosno modelima osmišljenim da ponude puno performansi u igrama i uopšte agresivan dizajn, ali tako da ipak njihova cena ostane u granicama relativne normale. Stoga su izuzetno zanimljivi, jer potencijalno predstavljaju veoma razuman izbor, ne samo za igrače, već za sve kojima treba dobar balans i viši nivo performansi u laptopovima.Uređaj na testu

Mali problem koji u startu imamo tiče se činjenice da ovaj laptop ne stiže u prodajnom paketu, već kao sempl. Ne, nije stvar u tome što ne znamo kakvo će biti pakovanje, već se ispostavilo da je stvar u nečemu „dubljem“. Naime, na sajtu kompanije Lenovo se za legion Y520 navodi da će se isporučivati sa diskretnim grafikama do GeForce GTX 1050 Ti. Međutim, naš sempl je došao sa ugrađenom GTX 1060 grafikom, što značajno menja stvari. Iako se radi „samo“ o maloj razlici u brojkama, GTX 1060 je itekako sposoban za sjajne performanse u igrama, dok je 1050 serija ipak nešto drugo, zaista namenjena „budžetnom gejmingu“, više nego odličnim performansama u mnoštvu modernih naslova.


lenovo_legion_y520_3_s.jpg


Ostavljajući tu dilemu za kasnije, otvaramo torbu za nošenje u kojoj je stigao Legion i konstatujemo da je ista veoma dobro osmišljena, sa naramenicom i mnoštvom pregrada za dodatke. Dodatke, kojih nažalost nema, budući da je jedina stvar koju smo zatekli unutra strujni adapter. Kao što smo rekli, ovo nije prodajno pakovanje i nemamo indikacija šta će se sve u njemu nalaziti – verovatno tu neće biti ni ove torbe...


lenovo_legion_y520_4_s.jpg


Ukoliko ste čitali naš test IdeaPad Y900 laptopa, ili gledali video na našem YouTube kanalu, odmah ćete prepoznati Legion Y520. Dizajnerski jezik je identičan, na šta gledamo vrlo pozitivno, posebno kada se na modelu niže klase vidi sličnost sa uređajem više kategorije. Gde se uštedelo? Pre svega, na materijalima. Legion Y520 je izrađen od kvalitetne plastike, dok je model više klase izrađen od metala. To ne znači da postoji neki problem sa izradom. Naprotiv, Legion Y520 je prilično masivan, i ostavlja za sobom izuzetan osećaj robusnosti.


lenovo_legion_y520_2_s.jpg


Piramidalni efekat sa poklopca se vidi i u unutrašnjosti na obodima tačpeda, koji su jedine glosi površine na inače potpuno mat laptopu. Tastatura je prepoznatljiva, velika, sa crvenim pozadinskim osvetljenjem koje će gejmeri svakako pozdraviti. U donjem desnom uglu je simbol Legion, što je očigledno brend koji će Lenovo želeti da održava u budućnosti. Sve u svemu, laptop izgleda veoma lepo, agresivno, baš onako kako bi ciljna publika i želela.

 

 

jami Neregistrovan korisnik
i sami znate da je taj procesor daleko od nabrzeg procesora. Ako planirate da uzmate gaming laptop u sirokom luku zaobidjite ovaj procesor jel mu je defult temperatura 75-80c. prvih dna je bila 55-60. Asus ROG G752VS-GC294T pricamo o modelu sa tim procesorom, gde vec slican model sa 6700HQ nema tih prolema max u gamingu 75c sto je ok. Probano je jos par modela tipa toga procesora ali svi su sa istim problemom. Drugar je uzeo ovaj laptop u Svajcarskoj, pa su tamo probali vise modela razlicitih proizvodjaca bukvalno svi imaju isti problekm.

Test: ASUS ZenBook UX510U (Video)

Test: ASUS ZenBook 3 UX390U (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109