Greška

Došlo je do greške.

Test: Lenovo Legion Y25F Gaming monitor (Video)

17.04.2018 18:40 | 6 Multimedija
Test: Lenovo Legion Y25F Gaming monitor (Video)

Šta nam osim 144Hz za malo para donosi ovaj Lenovo gejming model

Ivan Mančić

 

Gejming je od doba Ponga i Pac-Mana prešao zaista dug put. Autor ovog teksta se seća vremena kada su ga drugovi gledali čudno što je više voleo igre na Spectrumu i Commodore 64, nego da igra fudbal napolju. Današnja deca daleko više igraju Fifu i PES, nego pravi fudbal, a gaming odavno više ne pripada samo geekovima, već je praktično postao dominantna kultura. Gaming je postao pravi globalni fenomen i ozbiljna industrija, pa i ne čudi što je nedavno objavljeno da je jedan GTA 5 zaradio više od bilo kog filma, albuma ili knjige u istoriji. Neverovatan podatak kada se ima na umu da sa druge strane stoji jedan gigant kakav je Holivud, sa svim svojim resursima. Rastom gaming kulture, populacija gejmera postaje i značajna ciljna publika, pa samim tim, većina uređaja koje danas možete kupiti, makar onih vezanih za PC poseduje neke gejming opcije ili funkcije, bez obzira na generalnu namenu.

Naravno, pravi zagriženi gejmeri će se pre odlučiti za punokrvni gejming proizvod, nego onaj koji gejming funkcije i opcije nudi kao dodatnu vrednost. Proizvodi koji su specifično pravljeni za gejming populaciju poseduju prilagođeni dizajn, kao i performanse i funkcije čiji je primarni cilj da gejmerima pruže što bolji gejming doživljaj. Upravo takav proizvod je i Lenovo Legion Y25F monitor koji nam je stigao na test. Pored karakteristika koje inače očekujemo od dobrog monitora, ovaj Lenovo model nudi i neke vrlo zanimljive opcije koje će vam olakšati, ulepšati ili poboljšati svakodnevno igranje omiljenih igara.

LenovoLegion02_resize.jpg 

Pakovanje, dizajn, konektori

Već prvi pogledu na kutiju u kojoj ovaj monitor dolazi ne ostavlja ni malo sumnje u njegovu namenu. Ambalaža poseduje sliku samog monitora, kao i motive koji podsećaju na neke delove Diablo serijala, jasan signal ukoliko ga u prodavnici uočite među mnoštvom drugih modela. U kutiji vas pored samog monitora čeka i postolje iz dva dela, USB, Display Port i HDMI kablovi, kao i adapter za napajanje. Lenovo se umesto integracije napajanja u monitor, odlučio za eksterni adapter dimenzija poput prosečnog modela namenjenog laptopovima, a koji sam monitor čini tanjim i elegantnijim, izmeštajući elektroniku potrebnu za pretvaranje 220V van kućišta samog monitora. Pomenuto postolje se vrlo lako montira, šrafljenjem baze u nosač, a panel se jednostavno postavi na nosač, čiji mehanizam odradi ostatak posla. Skidanje panela je jednako jednostavno i svodi se na povlačenje poluge na zadnoj strani monitora.

Postolje je vrlo lepog dizajna, sa bazom koja podseća na bumerang i nosačem sa crvenim detaljima, a pored gejming izgleda, nudi i vrlo širok spektar podešavanja ergonomije. Moguća je kontrola nagiba napred do 5 stepeni i unazad do 22°, okretanje levo i desno po 30 stepeni, rotacija panela za 90 stepeni u oba pravca, kao i podešavanje visine u opsegu do 110mm.

LenovoLegion09_resize.jpg

Fantastičan detalj su oznake na bazi i zglobu za nagib koje označavaju stepene, kao i oznake za visinu, poput lenjira na samom nosaču koje će vam omogučiti da monitor nakon pomeranja uvek precizno vratite u idealan položaj. Vrlo praktično, a i vizuelno interesantno rešenje koje doprinosi izgledu monitora i odlično se uklapa u gejming temu. Ekran je okružen vrlo tankim okvirom koji praktično daje utisak da je cela prednja površina sam panel, uz elegantnu aluminijumsku lajsnu na donjoj ivici na kojoj se nalaze i kontrolni tasteri.

LenovoLegion10_resize.jpg

Kontrole su klasične i sastoje se od šest tastera, a u lakšem snalaženju će vam pomoći i oznake na korisničkom interfejsu menija, koje se pojavljuju na ekranu iznad samih tastera. Snalaženje je relativno intuitivno zahvaljujući logičnom redosledu tastera, iako umesto tastera preferiramo “pečurkicu” kakvu sve češće srećemo na monitorima i televizorima i koja ipak nudi bržu i lakšu navigaciju. Iskreno, očekivali smo je, obzirom da je ona toliko dugo praktično zaštitni znak Lenovo Thinkpad serije laptopova, ali nadamo se da ćemo je videti na nekom od narednih Lenovo monitora.

LenovoLegion18_resize.jpg

Sa donje strane monitora nalaze se Display Port i HDMI konektori, USB 3.0 konektor za vezu sa računarom, USB port za povezivanje uređaja, kao i konektor za adapter za napajanje. Na levoj strani je prisutan i konektor za slušalice, kao i dvoportni USB 3.0 HUB za lako povezivanje dodatnih uređaja, sa Always On opcijom kako biste ga mogli koristiti za punjenje mobilnih uređaja, čak i kada je monitor isključen. Obzirom na mogućnost rotacije postolja i veličinu monitora, ovi konektori su vrlo lako dostupni.

LenovoLegion03_resize.jpg


Ono što nam se posebno dopalo je nosač koji je moguće izvući po potrebi na levoj strani monitora, a na koji možete okačiti svoje gaming slušalice kako bi olakšali organizaciju prostora na stolu, ali i sprečili njihovo padanje, habanje ili guljenje. Mala stvar, ali značajno utiče na svakodnevnu udobnost rada i igranja za računarom.

LenovoLegion05_resize.jpg

Specifikacije
 • Proizvođač Lenovo
 • Model Legion Y25F
 • Dijagonala 24.5
 • Tip panela TN
 • Rezolucija 1920 x 1080
 • Odnos stranica 16:9
 • Tip pozadinskog osvetljenja LED
 • Odziv ekrana 1ms
 • Maksimalno osvetljenje 400 cd/m2
 • Masa 6.35 Kg
 • Citirani statični kontrast 1000:1
 • Citirani dinamički kontrast 3.000.000 : 1
 • Konekcije Display Port, HDMI, USB 3.0, Headphone
 • Mogućnosti promene ugla Nagib: -5° / 22°
  Okretanje: -30° / 30°
  Visina: +110 mm
  Pivot: +/-90°
 • Ugao gledanja 170°H / 160° V
 

Slika i gaming performanse

Legion Y25F poseduje 24.5” panel Full HD rezolucije sa osvežavanjem od 144Hz. Iako 1080p rezolucija nije baš poslednji krik tehnologije, ova kombinacija je ustvari vrlo poželjna kod velikog broja takmičarski orjentisanih gejmera. Niža rezolucija omogućuje lakše postizanje visokog frame rate-a i na slabijem hardveru, pa samim tim i igranje znatno bliže deklarisanih 144 frejmova u sekundi. No, zbog čega je veliki broj slika u sekundi značajan i koliko je to primetno u realnom radu, odnosno igranju?

LenovoLegion14_resize.jpg

Kako većina korisnika dolazi sa monitora koji podržavaju osvežavanje od standardnih 60Hz, prelazak na više osvežavanje je odmah primetno u vidu znatno veće fluidnosti slike, poput onog kada na Youtube-u uporedite 30fps i 60fps video. Sve do nekih 100 slika u sekundi, razlika je svakako vrlo vidna u odnosu na standardne monitore. Iako je razliku između 100 i 144fps teže uočiti, nju ćete svakako osetiti u znatno bržem odzivu. Naime, na 60Hz, svaka slika se pokazuje na svakih 16.6ms, pa je to i maksimalno kašnjenje između generisanja slike i njenog prikazivanja, odnosno input lag koji se sabira sa prirodnim kašnjenjem usled obrade signala od strane monitora. Na 100Hz ovo kašnjenje je 10, dok je na 144Hz svega 6.9ms. Dakle, značajno brži odziv koji vam omogućuje i bržu reakciju i naročito pomaže u brzim “twitch shooter” FPS igrama poput CS:Go, PUBG, Overwatch i sličnim.

LenovoLegion13_resize.jpg

Pored toga, ovaj monitor poseduje i podršku za AMD Freesync tehnologiju, koja će korisnicima Radeon grafičkih karti omogućiti sinhronizaciju osvežavanja monitora sa frame rate-om igre. Ova tehnologija eliminiše tearing, odnosno efekat “cepanja” slike koji nastaje usled desinhronizacije renderovanja slike i osvežavanja monitora (pri isključenom V-Sync), kao i stuttering artefakte koji nastaju kada se broj prikazanih slika u sekundi razlikuje od osvežavanja samog monitora. Iako i V-Sync može rešiti tearing probleme, on unosi i dodatno kašnjenje, povećavajući na taj način input lag.  Freesync, kao i druge tehnologije varijabilnog osvežavanja slike, eliminiše tearing i stuttering, pružajući jasan i fluidan prikaz, bez unošenja dodatnog kašnjenja. Y25F poseduje i opciju koja će vam u izabranom uglu ekrana pokazivati trenutno osvežavanje, odnosno frame rate u slučaju korišćenja Freesync-a.

LenovoLegion12_resize.jpg 

Iako smo nakon kratkog druženja sa ovim monitorom pomislili da je u pitanju VA panel, zahvaljujući dobrim horizontalnim uglovima gledanja, iznenadili smo se kada smo u specifikaciji pročitali da je ipak u pitanju TN. Očigledno je u pitanju vrlo dobar panel, sa netipično niskim horizontalnim color-shift efektom pa je tek pogled sa donje strane otkrio promenu boja i osvetljenja karakterističnu za TN tehnologiju.

LenovoLegion08_resize.jpg

 

Ovaj monitor dolazi sa deklarisanim maksimalnim osvetljenjem od visokih 400 nita i statičkim kontrastom od 1000:1.  Na našem testu, izmereno osvetljenje je čak prevazilazilo deklarisano i pokazalo sjajnih 457.1 nita, što je izuzetno visoka vrednost, dok je maksimalni izmereni kontrast bio nešto niži od deklarisanog, odnosno 777:1.

LenovoLegion15_resize.jpg

Ovaj monitor dolazi sa nekoliko predefinisanih modova slike, poput FPS, RTS i Racing, koji prikaz prilagođavaju boljoj vidljivosti i kvalitetnijem prikazu u igrama. Svaki od modova poseduje različite vrednosti zasićenja boja, Gamma vrednosti (za bolju vidljivost detalja u tamnim scenama), osvetljenja, kontrasta i oštrine, prilagođenih konkretnom žanru igara. Tu su i Standard, kao i dva Custom Game moda koje možete priladiti vašem ukusu. Kako je ovo ipak gaming monitor, preciznost boja nije primarni zadatak, već ustupa mesto prijatnijem i uzbudljivijem prikazu u igrama. Iz tog razloga, merenja kolorimetrom nisu pokazala rezultate na fabričkim podešavanjima kakve smo viđali od monitora namenjenih nekim drugim primenama.

LenovoLegion16_resize.jpg

Najbolji od predefinisanih modova je bio Standard, sa kojim je izmereno prosečno DeltaE odstupanje od 4.5 i maksimalno od 6.9. Uz malo doterivanja u meniju i smanjen Brightness na 24, kao i bolji balans primarnih boja (Red 98, Green 93, Blue 91) rezultat je poboljšan na solidnih prosečnih 3.3. Naravno, nakon kalibracije SpectraCal softverom je postignuto prosečno odstupanje od svega 0.12, uz maksimalno od 2.9, sa pokrićem boja od 92.5% sRGB spektra, što je svakako odličan rezultat, ali znamo da ova procedura neće biti dostupna (a verovatno ni potrebna) većini korisnika kojima je ovaj monitor namenjen.

displaycalkalibracija_resize_1.jpg

 

Od dodatnih podešavanja dostupnih u meniju, tu su i opcije dinamičkog kontrasta, smanjenja plavog svetla za prijatnije dugotrajno gledanje, kao i OverDrive opcija koja poboljšava oštrinu objekata koji se kreću brzo na ekranu. Razlika između različitih OverDrive vrednosti postoji, mada nije velika, pre svega zato što zahvaljujući odzivu od 1ms i osvežavanju od 144Hz, ovaj monitor u startu nudi zaista nudi odličnu jasnoću, odnosno nizak pixel persistance, što će gejmeri svakako znati da cene. Niži pixel persistance omogućuje lakše uočavanje detalja pri brzom kretanju, kao i manje zamaranje oka i vrlo je poželjna osobina, naročito kod gaming monitora. Nismo pronašli informaciju da li ovaj monitor koristi i neku od tehnika za njegovo poboljšanje, poput gašenja pozadinskog osvetljenja prilikom svakog osvežavanja slike, ali smo svakako zadovoljni ukupnim rezultatom.

 

Zaključak

Na kraju, moramo napomenuti da je ovaj odlični gaming monitor praktično i najpovoljniji 144Hz model na tržištu, iako to po utisku koji ostavlja ne bismo pretpostavili. Dobar kvalitet izrade i zaista sjajan dizajn čine da monitor deluje znatno skuplje nego što zaista jeste. Gejming izgled je svakako poželjan, ali su korisne dodatne funkcije poput držača za slušalice, USB hub-a i oznaka za podešavanje ergonomije ono što će uticati na kvalitet iskustva pri svakodnevnom gejmingu. Iako tačnost boja nije na visokom nivou, to u ovom slučaju i ne možemo uzeti kao značajan nedostatak obzirom na namenu monitora. U skladu sa tim, Lenovo Legion to svakako nadoknađuje optimizovanim gejming modovima prikaza, a naročito brzinom samog panela. Osvežavanje od 144Hz je svakako ono zbog čega se ovakav monitor i kupuje i što će momentalno unaprediti vaše gejming iskustvo, a ukoliko ste uz to i vlasnik neke od Radeon grafičkih karti, AMD Freesync ukupan doživljaj podiže na dodatni nivo.

 

Sa cenom ispod 30.000 dinara, Lenovo Y25F predstavlja odličnu kupovinu za sve koji vole gaming i eSports, a ne žele da izdvoje previše novca. Ovaj monitor će vam pružiti brz odziv, tečan i jasan prikaz u igrama, naročito uz neku od Radeon karti i korisne dodatne opcije, pa ga vrlo rado preporučujemo i dajemo mu Value For Money nagradu Benchmark sajta.

legionaward_resize.jpg


Prednosti:
144Hz osvežavanje
Freesync podrška
Odlična ergonomija
Nosač za slušalice
Cena


Mane:
Tačnost boja u fabričkim modovima
Vidljivost iz ekstremnih uglova

 

Monitor na test ustupio Comtrade Shop

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Asus ProArt PA32UC-K profesionalni monitor

Test: LG 32GK850G-B G-Sync Gaming monitor (Video)

 • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309