Greška

Došlo je do greške.

Test: Lenovo Legion 7 (Video)

04.11.2020 10:10 | 0 Mobile
Kako predstaviti današnji laptop, koji je po mnogo čemu vanserijski. Najbolja konstatacija je da je u pitanju jedan pravi, pravcati gejming laptop i to ne bilo kakav već sa najjačom platformom koju smo do sada imali na testu. U pitanju je Lenovo Legion 7i, naslednik poznate Legion Y740 serije koju ste takođe imali prilike da vidite na našem sajtu.
 
 
Legion 7i stiže još bolji, snažniji i lepši. Baziran na poslednjoj aktuelnoj generaciji Intel Core i9 i GeForce RTX 2080 Super procesora, spakovan u neočekivano tanko kućište za jedan ovako moćan računar - ima zaista puno toga da pokaže. Samo iz ovih par redova je jasno da se radi o jednom od trenutno najmoćnijih gejming laptop računara današnjice, ali isto tako on je mnogo više od običnog računara za igru. 

Oblik, dimenzije i ekran

O tome možda najviše sugeriše njegov dizajn. Veoma liči na nedavno testirani Legion 5 model, ali ide korak dalje. Na prvi pogled možete pomisliti kako je previše klasičnog oblika jer su njegove linije savršeno čiste i pravilno ravne. Neobično tanka silueta za ovu klasu računara je rezultat primene Nvidia Max-Q tehnologije i sa specifičnim detaljima ima više  Hi-Tech look, nego neka klasična “vrišteća” mobilna gejming stanica. Kućište je u potpunosti izrađeno od aluminijuma pa uz sve rečeno deluje i elegantno. Zbog toga može proći i kao računar za zahtevnije korisnike.
 
7legion1s.jpg
 
Međutim, on je u svojoj srži opaki gejmer i zbog toga ne može proći bez RGB svetlosnih ukrasa, a za to je zadužena Corsair iCUE RGB tehnologija. Osvetljen je “Y” logo na pozadini ekrana, power taster, ali svakako su najupečatljiviji velika lajsna na prednjem delu koja ulazi duboko do bokova, kao i spektakularno osvetljeni zadnji ventilacioni otvori. Svetleću tastaturu je nemoguće ne primetiti. U mraku ovaj računar deluje kao sa druge planete. 
 
U pogledu dimenzija Legion 7i je klasična “petnaestica” sa 36 cm u širinu, 26 cm u dubinu dok je “debeo” delić milimetra manje od 2 cm. Težak je 2.25 kg. Prilično je fit za jedan istinski gejming “teškaš”. Međutim, to se mora platiti kroz određenu cenu jer Intelov “osmak” i trenutno najjača mobilna GeForce verzija grafičkog procesora, nisu mali potrošači. Otuda su malo prigušeni u pogledu maksimalnih frekvencija kako bi se održale iole normalne radne. Ovako zgodan i lep, zaista se razlikuje od ostatka gejming konkurencije. Definitivno ima svoj “personality”.
 
7legion2s.jpg
 
Ekran u dijagonali meri 396 mm ili 15.6” ako vam je tako laše. U pitanju je bazni model IPS panela u ponudi Legion 7 modela. Prikazuje Full HD rezoluciju i koristi anti-refleksivni sloj. LED osvetljenje je deklarisano na 300 nita, a mi smo tokom testova izmerili vrednost od 358 nita na maksimalnom nivou. Bočni okviri su veoma tanki, a gornji tek nešto deblji jer je u centralnom delu smeštena web kamera rezolucije 1MP sa fiksnim fokusom i već poznatim zatvaračem sočiva. Ono što je za gejmere svakako važan podatak, jeste da podržava visoke učestanosti vertikalnog osvežavanja od 144Hz i dinamičku sinhronizaciju prikaza kadrova kroz podršku G-Sync tehnologije. Aktivacija dotične podrazumeva deaktivaciju integrisane Intel UHD grafike u BIOS-u. Prema našim merenjima, ekran pokriva 95% sRGB i 68% Adobe kolor palete, dok je prosečno deltaE odstupanje 0.15, a maksimalno 1. U ponudi postoji i jači ekran sa osvetljenjem od 500 nita  i HDR400 podrškom. 

Tastatura, konekcije

Legion 7 poseduje True Strike tastaturu sa 6 redova i numeričkim delom. Tasteri imaju neobično plitak hod sa putanjom od 1.3 mm. Vešanje je mekano, ali sa prilično konkretnim otporom na početku putanje tako da osećaj aktivacije, definitivno imate pod prstima, a što itekako prija prilikom igranja. U potpunosti je eliminisan efekat “ghosting-a”, dok je brzina odziva pri aktivaciji tastera manja od 1ms. I naravno tu je iCUE RGB osvetljenje čije modove možete brzo menjati kombinacijom Fn i Space tastera. Detaljno podešavanje kolor efekata se radi iz Corsair softvera. Inače, RGB efekte je moguće u potpunosti isključiti.
 
7legion3s.jpg
 
Touchpad je standardnih dimenzija, sa finom Milar teksturom od poliestera koja omogućava precizno vođenje kursora i podrškom za “multitač” komande. Možete ga isključiti tokom gejminga. 
 
Što se tiče konekcija i raspoloživih portova oni su raspoređeni sa prevashodnom mišlju lake dostupnosti, tako da se pored onih na bočnim ivicama, nalaze i na zadnjoj strani, a što je detalj koji olakšava povezivanje više uređaja istovremeno. Na levoj strani se nalaze dva USB-C 3.2 porta, prvi u verziji druge generacije sa Thunderbolt 3 podrškom i funkcijom DisplayPort 1.4 izlaza. Drugi je sporiji port prve generacije, koji takođe može da posluži kao DisplayPort 1.4. Ovim je omogućeno korišćenje najnovijih modela VR naočara. Na zadnjoj strani između izduvnih otvora su smeštena dva SuperSpeed 10 Gbps USB-A porta, jedan HDMI 2.0 izlaz, jedan RJ45 LAN port i na kraju specifični Lenovo konektor za napajanje. Lista konektora se završava sa jednim USB-A 3.2 konektorom prve generacije koji je usamljen na desnom boku i on može da posluži za punjenje mobilnih uređaja čak i kada je Legion 7 ugašen.
 
7legion4s.jpg

Hardware

Moćna gejming pojava “sedme” legije počiva na najjačoj mobilnoj Intel Core verziji u vidu i9 10980HK procesora sa 8 fizičkih i 16 logičkih jezgara koja rade u rasponu od 2.4-5.3 GHz. Velikom broju jezgara podršku daje 32 GB DDR4 memorije na 3200MHz konfigurisane u dvokanalni režim rada. Logiku obezbeđuje Intel HM470 čipset, dok je glavni generator gejming performansi GeForce RTX 2080 Super grafički procesor u Max-Q verziji sa 8 GB lokalne video memorije. To znači određene hardverske i softverske modifikacije kojima se ograničavaju performanse, ali omogućuje da ovako moćan GPU procesor radi u ograničenom prostoru tankog kućišta u koje je spakovan Legion 7... i pri tome uz minimalne penale u pogledu brzine.
 
7legion5s.jpg
 
Ovako moćan par centralnog i grafičkog procesora se hladi dvostrukim sistemom centrigualnih ventilatora u kombinaciji sa aluminijumskim hladnjacima i toplotnim cevima kako bi se toplota brže oslobodila u okruženje. Za tu svrhu služe mnogobrojni otvori na bokovima kao i oni pozadi. Tu je i otvor za usisavanje svežeg vazduha na bazi kao i stilizovani otvori u zoni između ekrana i tastature. Jednom rečju promaja na sve strane... zbog čega Lenovo svoj sistem hlađenja naziva  - Cold Front 2.  Intezitetom rada rashladnog sistema upravljate iz Lenovo Vantage softvera ili FN+Q kombinacijom tastera kojim birate jedan od tri režima rada i oni su ilustrovani OSD grafikom na ekranu kao i adekvatnom bojom LED osvetljenja power tastera. 
 
Za instalaciju aplikacija, igara i čuvanje podataka imate na raspolaganju okruglo 2 TB prostora koji čini RAID 0 konfiguracija uparenih M.2 PCIe x4 uređaja. U pitanju su dva Samsung uređaja koji su zapravo OEM verzija 970 EVO modela na bazi 96-slojne 3D TLC NAND tehnologije sa transferom od oko 3.5 GBs prilikom čitanja i pisanja podataka.
 
7legion6s.jpg
 
Za zvuk je zadužen Realtek ALC 3306 codec sa par stereo zvučnika raspoređenih na prednjim spoljnim ivicama baze računara.  
 
Konekcija sa internetom je obezbeđena ugradnjom Intel AX201 Wi-Fi mofula 6. generacije na bazi 802.11ax 2x2 MIMO standarda sa podrškom za BT 5.0. Gejmeri će verujemo, prednost dati klasičnom gigabitnom ethernet rešenju na bazi Realtek kontrolera.
 
7legion7s.jpg
 
Računar napaja ispravljač snage 230W, jer Legion 7 u trenucima kada grafički procesor i Intel Core i9 rade punim zamahom, troši oko 200W. Autonomiju obezbeđuje baterija kapaciteta od 80Wh. Ipak obzirom na hardver koji crpi prilično energije, tokom naših testova je potrajala nešto manje od dva sata. Kroz Lenovo Vantage softver je podržana Rapid Charge funkcija brzog punjenja uz pomoć koje pola kapaciteta punite za pola sata, dok je na našem testu ostatak do punog kapaciteta bio kompletan nakon dodatnih 35 minuta. Da nismo otvorili, ne bi poverovali da se radi o bateriji od 5180mAh (15.5V). 
 

Specifikacije:

Specifikacije
 • Proizvođač Lenovo
 • Model Legion 7 15IMHg05
 • Procesor Intel Core i9-10980HK
 • Generacija procesora Comet Lake
 • RAM memorija 32 GB
 • Tip memorije DDR4
 • Dijagonala ekrana 15.6 in
 • Rezolucija ekrana 1920 x 1080
 • Tip ekrana Anti-glare, LED backlight, WVA, 300 nits,
  16:9 aspect ratio, 100% sRGB gamut, refresh rate 144Hz, G-Sync
 • Grafika NVIDIA GeForce RTX 2080 Super Max-Q (8GB GDDR6 memory), VR ready
 • Portovi 1x USB 3.2 Gen 1 (Always On),
  2x USB 3.2 Gen 2,
  1x USB 3.2 Type-C Gen 1 (with the function of DisPlay 1.4),
  1x USB 3.2 Type-C Gen 2 / Thunderbolt 3 (with the function of DP 1.4),
  1x HDMI 2.0,
  1x Ethernet (RJ-45),
  1x Audio 3.5mm headphone / microphone combo jack,
  1x security keyhole,
  1x AC power adapter jack
 • Web kamera 720p HD, 1.0MP resolution, privacy shutter, fixed focus
 • LAN 10/100/1000 Mbit
 • WiFi 802.11ax 2x2 MIMO
 • Bluetooth Bluetooth 5.0
 • Dimenzije ŠxDxV = 359.34mm x 259.04mm x 19.9mm
 • Masa 2.25 Kg
 • Baterija Integrated Li-Polymer 80Wh battery, supports Rapid Charge Pro
 • Operativni sistem Windows 10 Home 64-bit

Performanse:

Baterija ( Trajanje baterije )
Minuti (više je bolje)
Legion 7
Nitro 5 AMD Renoir
Legion 5
Nitro 5
120 220 440 660 1000
Autonomija baterije u minutima
Home Media Performance ( Ukupan rezultat )
indeks
Legion 7
Nitro 5 AMD Renoir
Legion 5
Nitro 5
0 63 125 188 250
veće je bolje (poeni)
Home Media Performance ( Obrada fotografija )
Vreme izvršenja
Legion 7
Nitro 5 AMD Renoir
Legion 5
Nitro 5
0 13 25 38 50
manje je bolje (sekunde)
Home Media Performance ( Konverzija video sadržaja )
Vreme izvršenja
Legion 7
Nitro 5 AMD Renoir
Legion 5
Nitro 5
0 13 25 38 50
manje je bolje (sekunde)
Home Media Performance ( Obrada muzike )
Vreme izvršenja
Legion 7
Nitro 5 AMD Renoir
Legion 5
Nitro 5
0 38 75 113 150
manje je bolje (sekunde)
Productivity Office Performance ( MS Word )
time
Legion 7
Nitro 5 AMD Renoir
Legion 5
Nitro 5
0 30 60 90 120
manje je bolje (sec.)
Productivity Office Performance ( MS Excel )
time
Legion 7
Nitro 5 AMD Renoir
Legion 5
Nitro 5
0 30 60 90 120
manje je bolje (sec.)
Productivity Office Performance ( MS Power Point )
time
Legion 7
Nitro 5 AMD Renoir
Legion 5
Nitro 5
0 60 120 180 240
manje je bolje (sec.)
WEB Internet Performance ( Overall )
WebXPRT 2015
Legion 7
Nitro 5 AMD Renoir
Legion 5
Nitro 5
0 200 400 600 800
veće je bolje (pts)
Gaming ( Far Cry 5 - 1080p, Ultra )
frejmrejt
Legion 7
Nitro 5 AMD Renoir
Legion 5
Nitro 5
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Gaming ( Shadow of the Tomb Raider - 1080p, Very High, DX12 )
frejmrejt
Legion 7
Nitro 5 AMD Renoir
Legion 5
Nitro 5
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Gaming ( Battlefield V - 1080p, Ultra, DX12 )
frejmrejt
Legion 7
Nitro 5 AMD Renoir
Legion 5
Nitro 5
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Gaming ( Assassin Creed Origins -1080p, Very High )
frejmrejt
Legion 7
Nitro 5 AMD Renoir
Legion 5
Nitro 5
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Gaming ( DOTA 2 Source - 1080p, High/Ultra DX11 )
frejmrejt
Legion 7
Nitro 5 AMD Renoir
Legion 5
Nitro 5
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Temperature ( CPU & GPU )
CPU
GPU
Legion 7
Nitro 5 AMD Renoir
Legion 5
Nitro 5
0 25 50 75 100
manje je bolje (Celsius)
Content Creation ( Adobe )
Photoshop
Premiere Pro
Legion 7
Nitro 5 AMD Renoir
Legion 5
Nitro 5
0 250 500 750 1000
veće je bolje (pts)

Performanse i utisci u radu

Performanse su kako ste i mogli očekivati u najmanju ruku vrhunske. Namerno nismo upotrebili pridev brutalne, jer možda ćemo vas iznenaditi tvrdnjom da ovo nije jedna klasična gejming “zujalica” već vrhunski moćan prenosni računar. Uprkos nesumnjivom gejming pedigreu je jednako dobar u domenu rada sa zahtevnim aplikacijama. Da bi se približio dotičnoj grupi korinsika tzv. dizajnera, dobio primeren izgled i tanku siluetu, pa mu ultimativne performanse nisu prioritet po svaku cenu, kakav je recimo slučaj sa Acer Predator Helios 700 modelom koji je duplo deblji i jedno 50% teži. Performanse su donekle žrtvovane, ali po cenu značajno upotrebljivijeg uređaja u scenariju svakodnevnog rada i igranja.
 
7legion8s.jpg
 
Otuda su performanse na nešto nižem nivou od očekivanog. Lenovo Legion 7 je definitivno brži od Legion 740 prethodnika, ali ne koliko bi to možda bilo očekivano na prvi pogled od jednog Core i9 primerka 10. generacije ili GeForce RTX 2080 grafičkog procesora sa SUPER sufiksom. Ono što je ključno i najbitnije za gejmere je da su performanse na dovoljno visokom nivou da se izvuče korist od prisustva ekrana koji osvežava na 144Hz, naročito u kontekstu mogućnosti dinamičkog podešavanja frejmrejta korišćenjem G-Sync tehnologije. 
 
Osim u igrama ovaj laptop je fenomenalan i za rad u aplikacijama za rendering, modeliranje kao i obradu video materijala, a svakako i za CAD/CAM aplikacije.
 
7legion9s.jpg
 
Pohvale vredna činjenica je da je pod rukom prilično hladan sa 30-35 realnih stepeni. Hladniji je u zoni leve ruke koju držimo na WASD tasterima  dok je topliji je u centralnoj zoni sa 45 stepeni, a u zoni izduvnih otovora temperatura raste i do 52 stepena, naravno kada je u punom gejming pogonu.. Cena koja se plaća je nešto veća buka u režimu maksimalnog hlađenja jer se ventilatori oglašavaju sa 40dB buke pa je u tim situacijama upotreba slušalica obavezna.

Zaključak

Lenovo Legion 7 je fantastičan laptop. Spoj Hi Tech izgleda, gejming snage i univerzalne namene gde pre svega mislimo na zahtevan rad u profi aplikacijama. Jednom rečju ovo računar koji idealno spaja gejming i posao u zahtevnim programima. Brži i bolji je od Legion Y740 prethodnika što je svakako bio izazov ali Lenovo je defintivno uspeo da napravi bolji računar.
 
 
Trenutno ga nismo mogli pronaći u lokalnoj prodaji, ali konsultacijom cena na stranim sajtovima za sličnu konfiguraciju, ona iznosi oko 3000€. Obzirom na spisak mogućnosti, očekivano visoka cena. 
 
Možda će beskompromisni gejmeri ostati pomalo razočarani zbog uticaja Max Q tehnologije na sirove gejming performanse, ali svi ostali su dobili računar koji isporučuje apsolutno maksimalne rezultate na mobilnoj platformi i to u širokom spektru upotrebljenih aplikacija. U tom pogledu ovo je laptop bez premca!
 
________________________
 
Prednosti: 
 
- Trenutno najmoćnije komponente za mobilnu PC platformu
- Tanka silueta
- Performanse
- Najbrži Wi-Fi 6
- Razumno malo grejanje
- Efikasan sistem hlađenja 
 
Nedostaci: 
 
- Autonomija
- Buka u režimu max, performansi
 
CENA: oko 3000€

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Huawei MateBook 13 (Video)

Test: Lenovo IdeaPad Gaming 3i (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109