Greška

Došlo je do greške.

Test: Lenovo Legion 5 (Video)

04.09.2020 08:36 | 2 Mobile
Test: Lenovo Legion 5 (Video)

Legion 5 se pokazao kao odličan zaokruženi proizvod koji će publici pružiti sjajne performanse. Kao i svaki uređaj ima i on svojih mana, ali daleko od toga da nije zaslužio mnogo naših pohvala...

Borba između AMD-a i Intel-a traje već nekoliko dekada unazad. I dok je stanje na polju procesora u nekim trenucima bivalo vrlo slično, dotle AMD nije imao šta da traži kada su u pitanju prenosni računari. Jednostavno, prenosni računari bazirani na AMD procesorima su se, po pravilu, mnogo više grejali i imali su znatno slabiju autonomiju baterije od Intel konkurenata. Naravno, sve to pojave Zen/Zen 2 arhitekture.

Ryzen dominacija

Prosto rečeno, novi Ryzen procesori dominiraju desktop platformama jer u odnosu na konkurenciju nude bolje performanse po nižoj ceni. Da stvar bude gora (po Intel), AMD je ozbiljno optimizovao svoje mobilne procesore, koji sav svoj potencijal mogu da iskažu na prenosnim platformama, bez gore pomenutog grejanja i lošije autonomije. Ovo je itekako ostavilo traga na gejming industriji, koja inače velikim koracima napred gura razvoj hardvera, pa na policama lokalnih prodavaca sve češće viđamo ozbiljne mašine bazirane na mobilnim AMD Ryzen procesorima. Jedan od tih računara koje možete videti na policama je svakako Lenovo Legion 5, tačnije model 15ARH05, opremljen upravo Ryzen 7 4800H procesorom.
 
legion9s.jpg
 
Lenovo Legion je dobro poznata porodica gejming mašina ove kompanije, koja spaja najbolje od dva sveta – gejming mašine i nasleđe ThinkPad porodice. I to vam je jasno od prvog trenutka kada uzmete novi Legion 5 u ruke. Polikarbonatno kućište presvučeno je slojem polimernog talka koji ne dozvoljava zadržavanje otisaka prstiju na većini površina sa kojima ćete imati kontakt svakog dana. Pored ovih materijala, karakterističnih za ThinkPad modele, tu je i čuvena AccuType tastatura, ili bar model sličan njoj, sa odličnim oblikom i blago zakrivljenim tasterima, kao i specifičnim gejming dodacima poput izdvojenih kursorskih tastera... 

Hlađenje povećava dimenzije

Zbog moćnog hardvera koji Legion 5 krije unutar svog kućišta, donji deo laptopa je veći od ekrana, čije šarke nisu smeštene uz samu ivicu, što je rešenje koje smo već više puta viđali kod gejming prenosnika. Donji deo kućišta je napravljen od plastike, a skoro cela polovina poseduje možda i najveću površinu sa otvorima koju smo videli kod prenosnika. Ideja je da se hladan vazduh uvlači sa donje strane, a onda preko dva moćna ventilatora duva preko hladnjaka i izduvava nazad i na sa strane.
 
legion1s.jpg
 
Iako poseduje specifični dizajn, kućište je i dalje klinastog tipa, sa profilom koji se sužava ka čeonom delu. Mat crna boja sa nekoliko diskretnih “Lenovo” i “Legion” logotipa je sve što će vam novi gejmerski laptop pružiti, trudeći se da ostane veran svojoj darkerskoj publici. Dva metalna “Lenovo” znaka su smeštena na kućište ekrana i sam donji ugao dela ispod tastature, dok ćete “Legion” oznaku naći urezanu duž bočne ivice kućišta ekrana i na sredini okvira sa suprotne strane. 
 
Kako kućište ekrana ne prati oblik donjeg dela, ono komplementarno naleže na donju površinu, prateći oštre linije i izdižući se napred i na gore, što umnogome olakšava otvaranje ekrana i ostavlja jako dobar vizuelni utisak. Kada je ekran zatvoren možete videti valjkastu osovinu šarke koja je sa dva elementa povezana sa kućištem, i koja na svojim bokovima poseduje kružni Legion logo. Deo koji štrči iza ekrana iskorišćen je maksimalno i nosi najveći broj portova, koji na gornjem delu imaju piktograme, zarad lakšeg raspoznavanja bez okretanja laptopa.
 
legion6s.jpg

Konektori – nazad i na boku

Pa tako zadnja strana nosi dva velika izduva bliže ivicama, dok se u sredini nalaze dva USB-A 3.1 konektora i jedan USB-C 3,1 konektor koji se može koristiti i kao DisplayPort. Tu su i gigabitni LAN port pune veličine, HDMI 2.0, konektor za napajanje, i Kensington bravica. Konektor napajanja je opremljen belom LED lampicom orijentisanom ka gore koja vas obaveštava o statusu punjenja mamutske 80 Wh baterije preko moćnog 170 W punjača. Zahvaljujući velikim dimenzijama i velikoj bateriji Legion 5 će vam obezbediti dva i po sata igranja, odnosno devet i po sati autonomije ukoliko aktivirate štedljivi režim, idealan za gledanje filmova u avionu, na primer.
 
legion4.jpg
 
Dodatni konektori su smešteni na bokovima -  po jedan USB-a 3.1 na leve i desne strane, kao i kombinovani 3,5 mm levo, te reset taster sa desne strane. Napomenućemo i da levi bočni USB port jedini ima Always On mogućnosti punjenja drugih uređaja kada laptop nije uključen. 
 
I dok se prosečne dimenzije 15-inčnih laptopa kreću oko 330x200 milimetara, Legion 5 raspolaže sa 363x260 milimetara, što treba imati na umu, jer postoji šansa da neće stati u svaku laptop torbu namenjenu “petnaesticama”. Takođe, s obzirom na dimenzije i hardver koji je uguran unutra, težina od čitavih 2,3 kg nimalo ne treba da čudi. Ipak, ovo je prvo gejming računar, pa onda laptop.
 
legion7s.jpg

Solidan ekran

Kućište ekrana dozvoljava malu fleksibilnost, bez velikog uticaja na sliku, što znači da je ekran otporan na vrlo mali nivo distorzije i da se neće polomiti ako neko slučajno proba da sedne na njega, ali preporučujemo da to ipak ne pokušavate. IPS matrica našeg modela raspolaže sa visokim osvetljenjem od 300 nita, anti-glare premazom i 100% pokrivenošću sRGB spektra boja, čime se korišćenje ovog laptopa proširuje i vam okvira gejminga za neke ozbiljnije primene poput video obrade, sređivanja slika i manipulacije multimedijalnim materijalom koji zahteva tačan prikaz boja. Svideo nam se i anti-refleksni premaz koji uvek dobro dođe, a gejmeri će se obradovati što u ponudi postoji i verzija ekrana sa 120 Hz, sa malo slabijim osvetljenjem od 250 nita. Oba modela dolaze sa fullHD rezolucijom što može biti hendikep kod Photoshop entuzijasta, koji uvek kukaju da im treba veća rezolucija od one kojom monitor raspolaže.
 
legion10s.jpg
 
Okviri ekrana su korektni, sa nešto većom lajsnom sa donje strane, pre svega uslovljenom dimenzijama kućišta i rashladnim sistemom. Kamera sposobna za 1280x720 piksela nalazi se na centralnom delu gornjeg okvira i poseduje slajder za fizičko prekrivanje sočiva kako biste mogli dodatno da zaštitite svoju privatnost. Pitanje koje se već neko vreme postavlja je zbog čega proizvođači laptopova i dalje insistiraju na 720p kamerama koje se koriste na laptopovima već više od deset godina, posebno u doba kada online komunikacija i sastanci sve više uzimaju maha. Čak i pametni telefoni od 200 evra imaju kamere sposobne za 1080p rezoluciju, a da ne govorimo o mnogo skupljim modelima. U vreme online nastave, Zoom sastanaka i Skype poziva, bilo bi lepo da se neko seti i poneki laptop opremi pristojnom kamerom. Za promenu. 

TrueStrike tastatura

Deo ispod ekrana krije tastaturu koja neodoljivo podseća na ThinkPad AccuType model, iako je Lenovo naziva TrueStrike na Legion 5 modelu. Gejmerska genetika je uslovila postojanje RGB osvetljenja i to u četiri zone i nekoliko različitih profila. Ruku na srce Lenovo Vantage softver nije toliko bogat opcijama podešavanja, pa možete birati između statičkog osvetljenja, efekta disanja, menjanja boja ili talasa. Napomenućemo da smo ostali razočarani pojedinim efektima, posebno talasima, koji uopšte ne omogućavaju tečne prelaze, već “seckaju”, što bi zaista moralo biti bolje na jednom ozbiljnom gejmerskom laptopu. Korisnici na raspolaganju imaju tri različita profila, kao i dva nivoa jačine svetla, odnosno četiri različite brzine kada odaberete efekat talasa (koji ne preporučujemo).
 
legion3s.jpg
 
Sa druge strane, valja se ponoviti i reći da je AccuType jedna od najboljih, ako ne i najbolja tastatura na laptopovima, a njen derivat TrueStrike nikako ne zaostaje. U konkretnom slučaju, tastatura ne poseduje kadicu, već se tasteri nalaze u prorezima kućišta, dajući dodatnu čvrstinu i ne dozvoljavajući ugibanje pod pritiskom. Dimenzije kućišta su dozvolile dovoljno veliki razmak između tastera, sa našto zbijenijim numeričkim delom, ali i odvojenim kursorskim tasterima, što itekako znamo da pohvalimo. Hod tastera je lepo odmeren (1,5 mm), a aktivacija se odvija tačno kada treba, sprečavajući slučajne pritiske i greške prilikom kucanja. 

Režimi rada

Raspoloživi prostor je maksimalno iskorišćen, kao i prečice smeštene na funkcijske tastere, iznad numeričkog dela i na pojedine tastere širom tastature. Lenovo je implemenitrao i Fn+Q kombinaciju kojom birate jedan od tri predefinisana režima rada – Balance, Quiet i Performance.  Informaciju o tome u kom režimu rada se nalazite znaćete prema boji Power tastera koji se nalazi na sredini iznad tastature: plava lampica je Quiet, Balance je Bela, a Performance – crvena.
 
leg1s.jpg
 
Podrazumevani režim balansira performanse i rad ventilatora prema temperaturi, sa fokusom na osrednju potrošnju baterije. Tihi režim donekle smanjuje performanse i brzine rada ventilatora, maksimalno štedeći bateriju u procesu. Nasuprot tihom režimu, performanse možete pojačati samo kada ste priključeni na punjač. Zahvaljujući nešto agresivnijem hlađenju i višem naponu koji CPU dobija, u ovom režimu rada Ryzen 7 procesor može duže da održi nešto više frekvencije, a samim tim i da omogući bolje performanse. Primera radi, probali smo Cinebench R20 aplikaciju u sva tri režima. U balansiranom režim, CPU je postigao 4405 poena, sa taktom procesora između 3,9 i 4 GHz. Tihi režim je postigao 3587 poena, sa radnim taktom koji se kretao između 3 i 3,5 GHz, dok je u Performance režimu rezultat bio 4563 poena, napon procesora je gravitirao oko visokih 1,27 V, a takt procesora bio između 3,9 i 4,1 GHz. Naravno, i brzine ventilatora ste mogli da čujete, shodno režimu rada koji je bio aktivan.
 
leg3s.jpg
 
Suština je da bolje hlađenje omogućava procesoru više prostora da održi radni takt na višem nivou, omogućavajući vam bolje performanse, koje će itekako značiti u poslovima koji znaju da cene veće frekvencije CPU-a. 
 
Prostrani touchpad smešten levo u odnosu na sredinu laptopa, pretpostavljamo zbog kursorskih tastera. U pitanju je “clickpad” sa integrisanim levim i desnim tasterom, a osnova mu se nalazi sa gornje strane, pa će se otpor smanjivati kako se približavate donjoj ivici. Zbog dimenzija kućišta, touchpad je prostran, a integrisani tasteri dozvoljavaju veću radnu površinu, koja itekako znači za korišćenje gestova koji su podržani.
 
leg2s.jpg

Kvalitetan zvuk sa Atmos podrškom

Harman Kardon zvučnici su smešteni sa donje strane levo i desno i zaduženi su za vrlo kvalitetnu audio sliku koju garantuje Legion 5. Naime, zbog prirode sistema hlađenja, ceo donji deo se ponaša kao jedna velika rezonantna kutija, sa zvukom koji se prostire iz bočnih otvora, ali i iz otvora hlađenja, čime se smanjuje šansa da ćete prekriti izvor zvuka. Iako ne spada u šampione kada je jačina u pitanju, dva drajvera od po 2 vata itekako umeju da zasviraju i da vas iznenade svojim kvalitetom. Bas tonova nema ni u tragovima, a niži zvučni spektar je primetan onoliko koliko se to očekuje od jednog laptopa. Bilo bi lepo da je Lenovo dodao jedan niskotonski vufer sa donje strane i značajno unapredio zvučnu sliku, ali nije, pa ćete morati da se zadovoljite Dolby Atmos podrškom za slušalice preko kombinovanog 3,5 mm džeka.

Pristupačan i praktičan

Inače, cela donja strana poseduje velike gumene odbojnike – dva manja sa prednje i jedan veliki duž cele zadnje strane. Njihova uloga je dvojaka: sprečavaju klizanje po ravnim površinama i odvajaju kućište od podloge zarad boljeg hlađenja i omogućavanja površine za refleksiju zvuka. Donji deo se lako otvara skidanjem nekoliko šrafova, ali zahteva tanke žetone, jer su tu i plastične žabice kao dodatna sigurnost. Uklanjanjem poklopca sa donje strane omogućava se pristup svim vitalnim komponentama, pa je nadogradnja RAM-a, HDD/SSD-a vrlo jednostavna. Sistem raspolaže sa dva M.2 drajva, od kojih je jedan popunjen, a drugi se može koristiti ako uklonite kavez za SATA SSD/HDD. Takođe, i pristup bateriji je vrlo jednostavan, pa u slučaju da želite da je zamenite, ni to ne bi trebao da bude veliki problem, jer će vam od opreme trebati samo jedan krstasti šrafciger i nekoliko plastičnih žetona za otvaranje. Utisak je da se Lenovo potrudio da maksimalno olakša buduću nadogradnju, što nije česta pojava u svetu laptopova.

 legion8s.jpg

Ryzen 7

Dva velika ventilatora zadužena su za hlađenje CPU-a i GPU-a, sa tri prilično debele toplotne cevi, do kojih jedna spaja hladnjake oba ventilatora. Ryzen 7 4800H je glavna zvezda ovog sistema. Sa 8 jezgara i HyperThreading podrškom sistem ovaj procesor vidi sa 16 raspoloživih izvršnih niti, što će itekako značiti kod poslova kao što su renderovanje i video obrada, te svim aplikacijama koje dozvoljavaju paralelno izvršavanje više poslova. Za ostale, tu je visoki radni takt koji se kreće od 2,9, do čak 4,9 GHz, a odlični rashladni sistem će omogućiti prilično zadržavanje na ovim jako visokim radnim frekvencijama. Ryzen 7 4800H je pripadnik Renoir porodice, 7 nm Zen 2 arhitekture, i nema mnogo svrhe pričati o mogućnostima ovih zaista odličnih procesora, jer smo to radili već mnogo puta. Napomenućemo da je maksimalna potrošnja visokih 45 W, ali i da se procesor ponaša prilično štedljivo kada je to potrebno, što se itekako odražava na autonomiju baterije.
 
legion2s.jpg
 
CPU na raspolaganju ima dva slota sa po 8 GB Samsung DDR4 memorije na 3200 MHz, sa zategnutim CL 22 latencijama. Centralni element sistema za skladište podataka je Toshiba M.2 PCI Express SSD deklarisanog kapaciteta od 512 GB, od kojih je, nakon formatiranja sistemu na raspolaganju 476 GB. Ovo je direktna posledica bezobraznog računanja kapaciteta 1 MB = 1000 KB umesto 1024, 1 GB = 1000 MB itd... 
 
Performanse sistema za skladištenje podataka su u skladu sa očekivanjima, što znači da možete računati na 2,5 Gb/s sekvencijalnog čitanja, odnosno 1,4 GB/s sekvencijalnog upisa podataka sa velikim podacima. Zahvaljujući prirodi magistrale na koju je povezan SSD i broj IOPS-a je značajno veliki omogućavajući paralelni rad sa više strimova podataka bez čekanja. Sve ovo zajedno daje jedan veoma agilan rad na kojem bi pozavideli i mnogo skuplji laptopovi.

GeForce za visok FPS i igranje bez punjača

Kako se radi o gejmerskom laptopu, GPU sistem čine dve grafike – integrisana Radeon RX Vega 7 grafika koja je zadužena za nezahtevne poslove, dok se u GPU intenzivnim aplikacijama pokreće moćni NVIDIA GTX 1650 Ti GPU sa 4 GB ultra-brze GDDR6 memorije zaslužan za odlične performanse ovog laptopa, pre svega u novijim igrama. U kombinaciji sa FullHD rezolucijom Legion 5 seče kroz nove igre kao topli nož kroz maslac. Čak i na vrlo visokim podešavanjima i aktivnim AA podešavanjima naslovi kao što su Borderlands 3, World War Z, Tomb Raider i FarCry 5 su radili u vrlo igrivim granicama, otkrivajući pravu prirodu ovog laptopa. Tokom testiranja smo probali igre u Balanced i Performance režimima koji se nisu preterano razlikovali. Ono što je jako interesantno je da Legion 5 i na bateriji uspeva da obezbedi dovoljno struje za svoju diskretnu grafiku, što znači da je igranje bez punjača itekako moguće na ovom laptopu. Ono što je evidentno je pad u performansama koji iznosi oko 20%, što je odličan kompromis za ono što se nudi.
 
legion11s.jpg
 
I baterija od mamutskih 80 Wh je svakako zaslužna za ovo, a kao što smo već napomenuli, njen kapacitet omogućava oko dva i po sata igranja kada vam utičnica nije blizu. Dodatni plus je Rapid Charge Pro tehnologija brzog punjenja koja vam omogućava da dopunite bateriju do 50% za manje od 30 minuta i nastavite tamo gde ste krenuli. 

Zaključak

I kao celina Lenovo Legion 5 predstavlja jedan zaokružen proizvod koji nudi mnogo publici koja traži novu gejmersku mašinu. Sa Ryzen 7 procesorom, 1650 Ti grafikom, PCI-E SSD-om, i 16 GB RAM-a malo kome će zafaliti performansi. Dodajte na to i odličan ekran, vrhunski kvalitet izrade, fenomenalnu tastaturu i oprostićete mu nešto veće dimenzije i trapavo izvedene svetlosne efekte tastature. Prosto rečeno Legion 5 je rezultat vlažnih snova tinejdž gejmera, koji se, zahvaljujući AMD platformi prodaje po vrlo pristupačnoj ceni za ono što nudi.

 

Prednosti:
 
- Performanse
 
- Cena
 
- Dizajn
 
- Čvrsto kućište
 
- Brzi punjač
 
- Gigabitni LAN
 
Nedostaci:
 
- Težina
 
- FHD ekran
 
- Nema OS

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: HP Elite Dragonfly (Video)

Test: Dell Latitude 9510 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109