Greška

Došlo je do greške.

Test: Lenovo K6 i K6 Note

14.04.2017 16:11 | 3 Mobile
Test: Lenovo K6 i K6 Note

Većinu smartfon entuzijasta, pa tako i nas, najviše obraduju noviteti koji su zaista noviteti u najužem smislu te reči: donose na tržište neki detalj koji prethodno nije viđen, ili ako jeste, bar je u obliku koji je zaista inovacija. No, takvi telefoni nisu česta pojava, a razlog za to je potpuno legitiman: jednostavno, "prosečan" korisnik jednog modernog mobilnog telefona uglavnom nije zainteresovan za šljaštave novine; potreban mu je uređaj koji će na dostojan način, a za što manje novca, pokriti sve njegove osnovne potrebe, i možda pokoju vezanu za zadovoljstva, i - to je to.

Lenovo K6 i K6 Note

Miroslav Nikolić

Razumevajući tržište, i znajući koja je to apsolutno najprisutnija kategorija korisnika mobilnih telefona, mnogi proizvođači veliki udeo svojih napora ulažu u učvršćivanje pozicije upravo u segmentu srednje (ili čak niže srednje) klase, koja tangira najveći broj kupaca. Jasno, flegšip uređaji nose najveći profit, i nijedna kompanija ne želi ni iz te borbe da se prosto povuče, ali da bi došli u dodir sa najvećim brojem korisnika, moraju da gledaju mnogo širu sliku.

Nekada se u svakom trenutku lako moglo pogoditi koji je to najbolji mogući telefon u smislu odnosa uloženo/dobijeno, dok je danas priča drugačija. Posebno su kineski proizvođači uneli pometnju na tržište: podizanjem kvaliteta svojih modela, koji su i dalje bili povoljniji od proizvoda renomiranijih kuća, naterali su i vodeće proizvođače da dodatno unaprede svoje telefone, bez divljanja sa cenama. Lenovo se u tom haosu snašao vrlo dobro, posebno kada je pomenuta kategorija uređaja u pitanju, i za to je pre svega zaslužna K serija telefona.Od samog lansiranja iste, a posebno dostupnosti i na globalnom tlu, videlo se da Lenovo malo po malo unapređuje svoje modele, te tako pridobija sve više kupaca. Ipak, tek sa K5 i K5 Note modelima, koji su se od prethodnika izdvojili metalnom izradom, ova serija je nekako došla u situaciju da više ne zaostaje za najvažnijim konkurentima, te se sa naslednicima nije smelo promašiti, ne bi li se nastavilo sa odličnim tržišnim rezultatima. Srećom, K6 i K6 Note donose vidna unapređenja u odnosu na svoje prethodnike, o kojima upravo i nameravamo da govorimo na narednim stranama...


Raspakivanje i dizajn

Pakovanja oba telefona prilično su slična, i već slika na kutiji nagoveštava šta se u njoj nalazi (iako po veličini ne odražava perfektno model koji skriva). Kada se poklopac podigne, zatičemo telefon u prvom planu, a nakon podizanja pregrade ispod njega, pronalazimo tu još i uputstva za korišćenje, iglicu za otvaranje SIM-slota, slušalice, adapter za struju, micro-USB kabl i foliju za ekran. Praktično, da je tu još i neka zaštita za leđa, bilo bi pokriveno apsolutno sve, mada nalazimo i sami da postoji solidan razlog zašto je cover imalo smisla izostaviti.


lenovo_k6_i_k6_note_1_s.jpg


Radi se o tome da su oba telefona metalne izrade, divnog odsjaja i hladnog osećaja u ruci, te bi praktično bilo greota stavljati ih (osim, naravno, u smislu zaštite) u bilo kakve futrole i „obloge“. Kvalitet izrade je odličan, spojevi su savršeni, bez zazora i nepravilnosti, i oba uređaja ostavljaju utisak izdržljivosti. Generalno, oba uređaja deluju mnogo više premium nego što to njihove cene sugerišu.


lenovo_k6_i_k6_note_2_s.jpg


Jednu primedbu, zapravo, imamo i na „starijeg brata“, doduše ne na polju izrade, nego ergonomije. K6 Note je za telefon 5.5” ekrana relativno skromnih dimenzija, ali ipak ne možemo reći da se radi o malom uređaju. S druge strane, metalna pozadina prilično je klizava, te iako ne skuplja otiske prstiju ni najmanje, konstantno postoji bojazan da bi telefon korisniku mogao da isklizne ako nije vrlo pažljiv sa njim (ili ako nema prilično velike šake). Površina na K6 je od istog materijala, pa takođe nije baš „zalepljena“ za ruku korisnika, ali pošto je telefon primetno manji, to ne dolazi toliko do izražaja, i manji model je više nego upotrebljiv i jednom rukom.


lenovo_k6_i_k6_note_8_s.jpg


Sa prednje strane „većeg brata“, iznad ekrana vidimo samo otvor zvučnika za razgovore, okružen senzorima i prednjom kamerom (na zlatnom modelu su jasno vidljivi, na crnom slabije). Ispod ekrana su kapacitivni dugmići, u kontra rasporedu (Recents, Home, Back), dok je prostor na kom leže nešto veći od onoga iznad ekrana. No, ovaj izostanak simetrije ne predstavlja veliki udar na estetiku telefona: iako ne spada među najlepše uređaje, nema ni zamerki na ovom polju, i za verovati je da će se svideti većini korisnika.


lenovo_k6_i_k6_note_7_s.jpg


Pozadi nije velika gužva, a gornji i donji deo leđa telefona zapravo su od plastike (radi antena), ali iste boje i slične strukture kao i ostatak stražnje površine, tako da je sve lepo uklopljeno. Odmah ispod gornjeg plastičnog dela, nalazi se okruglo sočivo kamere, koje donekle viri iz ostatka kućišta, dok su ispod njega dual-LED blic, kao i čitač otiska prsta, još stepenicu niže. On je takođe okruglog oblika, i iako nije među šampionima brzine, radi sasvim korektno i na ergonomski je pogodnoj poziciji. Lenovo logo zaokružuje priču o zadnjoj strani, dominirajući donjim delom kućišta.


lenovo_k6_i_k6_note_4_s.jpg


Donja strana telefona krije dve simetrične rešetke, od kojih je ispod samo jedne zvučnik, a ispod druge mikrofon za razgovore. Lenovo obećava odličnu reprodukciju zvuka, čak i preko zvučnika, potpomognutu Dolby Atmos sistemom, te malo čudi odluka o mono zvučniku na Note modelu ove generacije... No, o tome više kasnije. Između rešetki je samo micro-USB ulaz. 3.5mm ulaz za slušalice je na gornjoj strani telefona, gde je još samo mikrofon za eliminaciju šuma.


lenovo_k6_i_k6_note_5_s.jpg


SIM-slot nalazi se sa leve strane telefona, dok su desno Volume i Power dugmići. Plastični su, ali čvrsto postavljeni na svoje pozicije i ne klimaju se. Isto važi i za K6 model, kod koga je, zapravo, velika većina elemenata pozicionirana potpuno identično. Zapravo, jedine razlike leže u poziciji micro-USB ulaza (kod K6 je i on na gornjoj strani uređaja), kao i zvučnika: K6 ih ima dva, ali se nalaze na leđima, tik iznad donjeg plastičnog dela, a ispod samog logoa proizvođača. Ovde stereo efekat postoji, mada je pozicija nešto nepogodnija. Naravno, usled ovakvog rasporeda, manji model sa donje strane ima samo glavni mikrofon. Svako od ovih rešenja pozicioniranja zvučnika ima svojih mana, pa se sve svodi na lične preferencije. Bilo kako bilo, iako se sitnije zamerke i mogu uputiti na ergonomiju oba modela, nema većeg uticaja na njihovu upotrebu, koja u kombinaciji sa privlačnim dizajnom, predstavlja zadovoljstvo za korisnika – na sve to, postoji izbor veličina, gde se sa većim modelom ne dobija uređaj koji je hardverski apsolutno superiorniji, kao što je česta situacija u ponudi mnogih proizvođača.

Bojan Neregistrovan korisnik
Hehe, znači moj K3 Note iz 2015-e je i dalje itekako konkurentan telefon.
Anita Neregistrovan korisnik
Ja imam model K6 Note i veoma sam zadovoljna telefonom,brz je,veoma dobre fotografije pravi,ne koci,sve u svemu telefon je odlican.
Vule Neregistrovan korisnik
Dobra izrada, pouzdani, odlicna baterija - super izbor za domaceg kupca koji ne pati od fenseraja

Test: Alcatel A5 LED

Test: Samsung Galaxy S8 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109