Greška

Došlo je do greške.

Test: Lenovo IdeaPad Y900

08.11.2016 16:11 | 0 Mobile
Test: Lenovo IdeaPad Y900

Svi koji žele ultimativan igrački laptop dobili su novog, impresivnog kandidata za tron - Lenovo IdeaPad Y900. Reč je o modelu impresivnih performansi, ali ovde nije reč samo o performansama, već ogromnom broju sitnica koje život znače, dodataka, karakteristika koje ga odvajaju od drugih modela, sitnih i ne tako sitnih opcija za podešavanje i prilagođavanje koje je Lenovo implementirao, a koje zaista prave razliku u odnosu na konkurenciju. Pogledajmo o čemu se radi.

Filip Majkić

Neretko smo umeli da kažemo da je pred nama računar bez kompromisa. Retko smo to mislili tako ozbiljno kao ovog puta. Lenovo je veoma ambiciozno zagazio u svet računara visokih performansi, ispravno procenivši da je upravo tu prostor za napredak. Gejming računari su kategorija koja će rasti u narednim godinama, kao i sve kategorije hardvera vezane za gejming. U sveopštoj stagnaciji PC industrije svakako vredi ući u taj segment, posebno ukoliko se time podiže i prosečna cena prodatog proizvoda.

No, ostavimo biznis priču za neki drugi put. Pred nama je fenomenalan računar! Koliko je dobar, saznaćete na ovoj i narednim stranicama. Jedno je sigurno - mora biti vraški dobar za cenu koja je ozbiljna ne samo za računarski svet, već i za neka druga polja. Naime, raspon cena je izuzetno širok i on može ići, kao što je slučaj sa modelom sa našeg testa, do čitavih pola miliona dinara! Reč je o ozbiljnim sumama, mada je fakat da možete proći i dosta bolje sa modelima tek nešto skromnijih specifikacija koji koštaju koju stotinu hiljada dinara manje. No, činjenica je da se zauzvrat dobija fantastično iskustvo u svakom pogledu, pa stoga pogledajmo čime se može podičiti ovaj sjajan računar!Odličan paket

Najpre moramo reći da Lenovo Y900 odlikuje fantastičan kvalitet izrade i prijemčiv dizajn. Iako se i dalje radi o masivnom, 17.3-inčnom laptopu mase 4.6 kilograma, on sa svih strana deluje izuzetno atraktivno zahvaljujući kako izradi od brušenog aluminijuma, tako i prepoznatljivoj crno-crvenoj kombinaciji boja. Posebno je lepo gledati ga kada je računar upaljen i kada slovo Y, koje je postalo svojevrsni simbol gejming linije Lenovo računara, svetli jarkom crvenom bojom.


lenovo_ideapad_y900_17isk_2_s.jpg


Pakovanje je bogato dodatnom opremom, koja je očekivano prevashodno usmerena ka gejmerima, kojima je računar prevashodno i namenjen. Zatičemo podlogu za miša, crvene rezervne tastere za tastaturu ukoliko želite da zamenite tastere koji su najčešće korišćeni u pucačinama, a tu je i eksterni optički uređaj. Reč je o DVD pisaču koji se povezuje na USB i koji će obezbediti potpunu kompatibilnost sa vašom bazom igara u slučaju da imate i dalje neke stvari na diskovima.


lenovo_ideapad_y900_17isk_4_s.jpg


Ipak, najlepši i najvredniji deo bonus paketa jeste igrački miš. Lenovo ga naziva Y Gaming Precision Mouse. Dizajniran je u duhu Y računara i čitave game uopšte, sa šarom u obliku slova Y koja svetli na gornjoj stranici. Miš ima Avago laserski senzor rezolucije 8200 DPI, a verovatno je iz ovog podatka već jasno da Y Gaming Precision spada u gornju klasu igračkih miševa. Ukoliko želite, njegovu težinu možete optimizovati pomoću tegića koji se isporučuju u pakovanju.

lenovo_ideapad_y900_17isk_3_s.jpg


Malo upozorenje - miš je povećih dimenzija! To će svakako odgovarati osobama sa velikim šakama, ali vidimo jasno situaciju u kojoj nekim grupama korisnika neće odgovarati ergonomija. Kad smo kod ergonomije, imamo situaciju da su Back i Forward tasteri na levom boku razdvojeni, ali i da su linije miša neretko oštre i zasečene. Takođe ćemo pohvaliti točkić i hrapave elemente na bokovima koji prijanjanje čine boljim. Uz Omron mikrosvičeve koji garantuju 20 miliona klikova na glavnim tasterima, možete biti mirni i uvereni da ćete uživati u dugim sesijama miša, ali i znati da ćete kompletno gejming iskustvo dobiti u samom paketu, bez jurenja dodatne opreme.

lenovo_ideapad_y900_17isk_5_s.jpg

Uređaj na testu

Lenovo IdeaPad Y900 je masivniji rođak prethodnih laptopova Y serije koje smo upoznavali u godinama koje su za nama. Piramidalne linije i oštre ivice dodatno naglašavaju agresivnost ovog gejming laptopa, baš kao i kontrast crnih i crvenih detalja. Recimo, poseban utisak ostavlja veliko slovo Y na poklopcu, koje jarko svetli crvenom bojom kada je računar upaljen. Uopšte kontrast crne i crvene boje je vidljiv kroz čitav laptop, bilo da govorimo o USB portovima, prorezima sa donje strane računara (koja je takođe izrađena od aluminijuma), ili odličnim JBL zvučnicima.


lenovo_ideapad_y900_17isk_6_s.jpg


Celokupan utisak je izvanredan. Unutrašnjost je takođe za svaku pohvalu. Jedinstvena stavka koja se ukazuje odmah po otvaranju jeste naslon za dlanove obložen mekano-hrapavim materijalima, koji poboljšavaju prijanjanje i trenje, čineći duge igračke sesije (ili duge sesije kuckanja, kao što je naš slučaj) daleko podnošljivijim i lakšim. Sredinom dominira veliki tačped, a tu je i tastatura koja je posebna priča, i zato ćemo joj se dodatno posvetiti u sekciji posvećenoj utiscima.


lenovo_ideapad_y900_17isk_7_s.jpg


Svi portovi su smešteni na bokovima. Na prednjoj strani nema ničega, dok se na zadnjoj strani nalaze dva masivna otvora za hlađenje, pri bokovima. Levo su konektor za napajanje, DisplayPort i HDMI video izlazi, LAN port, USB Type-C, kao i dva USB 3.0 porta. Desno su smešteni čitač kartica, audio konektori, još dva USB priključka, kao i Kensington lock. Pohvaljujemo to što pri donjem delu desne strane, tamo gde bi inače bio miš, nema nikakvih konektora koji bi smetali. Isto važi i za levu stranu, tako da ukoliko ste levoruki, ne morate brinuti i o tom aspektu. Dobar pokazatelj koliko je Lenovo pažnje posvetio "sitnicama"...


lenovo_ideapad_y900_17isk_8_s.jpg


Hardver

Kao što možete očekivati, računar ovakve klase (i cene) stiže sa impresivnim hardverom. Uvek su ovakvi računari imali i misiju demonstracije moći i predstavnika inovacija koje je matična kompanija u stanju da ponudi. Samim tim, Y900 ima pred sobom veliki zadatak - da napravi veliki proboj u svet gejming računara i etablira Lenovo kao jednog od najvažnijih učesnika u tom tržišnom segmentu, te pokaže šta je kompanija u stanju da ponudi.


lenovo_ideapad_y900_17isk_15_s.jpg


Konfiguracija se bazira na Intelovom hardveru, a CPU koji zatičemo u laptopu jeste Core i7-6820HK, iz najnovije Skylake serije. Ovaj CPU na podrazumevanom taktu radi na 2,7 GHz. No, kada se aktivira Turbo režim, takt mu se značajno uvećava. Tada radni takt dostiže 3,6 GHz. U overkloking modu se njegov takt dodatno diže, sve do 4.1 GHz, što je zaista sjajna stvar! Slično važi i za grafiku koja se takođe overklokuje pritiskom na dugme. Ipak, treba reći da u overkloking režimu i dalje dinamički šetaju taktovi, o čemu će više reči biti nešto kasnije. Sam procesor je četvorojezgaran, izrađen korišćenjem 14-nanometarskog proizvodnog procesa. Raspolaže sa 8 MB keš memorije, podržava Hyperthreading (dakle, osam threadova simultano). 


Specifikacije
 • Proizvođač Lenovo
 • Model IdeaPad Y900-17ISK
 • Procesor Intel Core i7-6820HK, 2.7GHz (Turbo do 3.6GHz)
 • Klasa procesora Core i7
 • RAM memorija 64 GB
 • Tip memorije DDR4
 • Skladište 2x512GB SSD, 1 TB HDD
 • Dijagonala ekrana 17.3 in
 • Rezolucija ekrana 1920 x 1080
 • Tip ekrana Full HD IPS Antiglare
 • Grafika Nvidia GeForce GTX 980M, 8GB GDDR5
 • Portovi HDMI
  USB 2.0 1
  USB 3.0 3
  USB 3.1 USB-C
  Killer Gigabitni LAN 10/100/1000 Mbps
  Killer WiFi
  Čitač kartica 4 u 1 čitač kartica (SD, MMC, SDHC, SDXC)
 • Web kamera 1.0 Mpix sa mikrofonom
 • LAN 10/100/1000 Mbit
 • WiFi 802.11 b/g/n/ac
 • Bluetooth Da
 • Optički uređaj DVD/CD čitač i pisač
 • Dimenzije 425 x 315 x 36 mm
 • Masa 4.6 kg
 • Baterija 90 Wh
 • Operativni sistem Windows 10 Home
 • Dodatno Miš, podloga za miša, eksterni optički uređaj, rezervni WASD tasteri crvene boje


Memorije, kada je već pominjemo, ima čak 64 GB! U prodaji je više verzija različitih kapaciteta, ali naš model dolazi sa zaista ogromnom količinom. Sa druge strane, nije reč o nekoj ultra-brzoj varijanti, obzirom da se radi o DDR4-2133 memoriji. Primera radi, ljuti konkurent ASUS GX700 stiže sa DDR4-2800 memorijom, koja zaista omogućava sjajne rezultate. No, više o tome na narednim stranama.

Diskovni podsistem računara se oslanja na ubitačnu kombinaciju dva ultra-brza SSD-a u RAID 0 modu. Konkretno, upotrebljena su dva NVMe Samsung modela sa ukupno 1 TB prostora (dva po 500 GB), a na raspolaganju su i druge varijante što se kapaciteta tiče. Naravno, radi se o PCI-Express SSD-ovima, koji donose neverovatne brzine. Za skladištenje podataka se stara tipičan hard disk, kapaciteta 1 TB.


lenovo_ideapad_y900_17isk_11_s.jpg


Tu su i USB 3.1 ili Type-C priključak, za koji će se podrška samo širiti u narednim godinama, više USB 3.0 portova i sve što možete da vidite u priloženoj tabeli. Ovde bismo istakli mrežni hardver; naime, radi se o Killer Double Shot Pro rešenju, implementiranom kako na Ethernetu, tako i na WiFi-ju, zahvaljujući kome gejmeri mogu da računaju na apsolutno minimalne latencije u svojim onlajn okršajima. Sjajno!

Stavka koja je igračima najvažnija je - grafika! Možemo konstatovati da tu ima mnogo razloga za zadovoljstvo, jer se Y900 oslanja na ultra-brzi GeForce GTX 980 u mobilnom izdanju! Dotični stiže sa čak 8 GB brze GDDR5 memorije i može se overklokovati, pa tako radi na uvećanim taktovima kada aktivirate overkloking režim. Sa 5,2 milijarde tranzistora ovog moćnog grafičkog čipa možete uraditi puno toga.


lenovo_ideapad_y900_17isk_13_s.jpg


Međutim, ostaje jedna važna činjenica, a to je da postoje i noviji čipovi iz 10X0 serije, koji su pride još snažniji. No, na njih se mora čekati još neko vreme. Ne sumnjamo da će Lenovo osvežiti grafiku u Y900 uređajima u nekom trenutku, ali tržište laptopova sporije reaguje na promene i novitete. Opet, i GTX 1070 je brži od GTX 980, a o GTX 1080 čipu da ne govorimo. Može biti da će potencijalno zainteresovani ipak želeti da sačekaju neko vreme dok pristignu novi čipovi i ne bismo ih mogli kriviti zbog toga, iako i u ovom izdanju računar pruža sjajne performanse! Kad smo kod toga...

Testovi

Uporedili smo Lenovo IdeaPad Y900 sa ASUS RoG GX700 laptopom. Sa jedne strane, reč je o veoma sličnim računarima, astronomske cene, namenjene sličnim ciljnim grupama. Opet, ASUS model ima "malu" prednost u vidu vodenog hlađenja koje je u stanju da podrži konstantniji rad na višim taktovima. Jedno je sigurno - oba računara su veoma slična hardverski, a istovremeno izuzetno brza...

Napomenućemo da smo sva testiranja vršili na maksimumu, odnosno u overklokovanom režimu rada.


y900_firestrike1_s.jpg

 

Baterija ( Trajanje baterije )
Minuti (više je bolje)
ROG GX700
IdeaPad Y900
120 220 440 660 1000
Autonomija baterije u minutima
PCMark 7 ( PCMark Suite )
Poeni (više je bolje)
ROG GX700
IdeaPad Y900
1000 1750 3500 5250 8000
Poeni u PCMark 7 testu (više je bolje)
Cinebench 11.5 ( OpenGL )
fps (više je bolje)
ROG GX700
IdeaPad Y900
5 37 73 110 150
OpenGL test Cinebench 11.5 aplikacije
Cinebench 11.5 ( CPU )
poena (više je bolje)
ROG GX700
IdeaPad Y900
1 6 12 18 25
CPU rendering test Cinebench 11.5 aplikacije
Nuclearus MultiCore ( Nuclear )
Poena (više je bolje)
ROG GX700
IdeaPad Y900
5000 8750 17500 26250 40000
Broj poena koji se ostvaruju u seriji kompleksnih testova na relaciji CPU-čipset-memorija
wPrime ( 32M )
sekundi (manje je bolje)
ROG GX700
IdeaPad Y900
5 13 25 38 55
Broj sekundi za koje se odradi kalkulisanje kvadratnog korena putem rekurzivne Njutnove metode
HD Tune ( Transfer )
MB/s (više je bolje)
ROG GX700
IdeaPad Y900
35 792 1583 2375 3200
Brzina transfera diska
Resident Evil 5 ( 1366 x 768, High )
fps (više je bolje)
ROG GX700
IdeaPad Y900
10 98 195 293 400
Broj frejmova u sekundi koji se ostvaruje u igri Resident Evil 5
Unigine ( Heaven Benchmark )
broj poena (više je bolje)
ROG GX700
IdeaPad Y900
100 2025 4050 6075 8200
Broj poena u 3D testu Unigine Heaven
PCMark 8 ( PCMark 8 Accelerated )
Poeni
ROG GX700
IdeaPad Y900
0 2500 5000 7500 10000
Broj poena (više je bolje)

Utisci

Laptop dolazi sa Windows 10 Home operativnim sistemom. Kao što možete da pretpostavite, utisci su sjajni i sistem prosto "leti". Osim čipova, moramo da ukažemo na fantastičnu brzinu SSD-ova u RAID režimu, koji donose neverovatne brzine od skoro 3 GB (gigabajta) u sekundi! Šta to u praksi znači? Trenutnu odzivnost na komande, sjajne performanse, gotovo instantno podizanje ili buđenje operativnog sistema. Sve u svemu, zaista impresivno i na najvišem nivou što se ugođaja u korišćenju tiče.


lenovo_ideapad_y900_17isk_14_s.jpg


Overkloking je rešene pomoću OneKey tastera, smeštenog u gornji levi ugao tastature. Pritiskom na njega se procesor i grafika overklokuju. Pomoću softvera koji Lenovo isporučuje (Lenovo Nerve Center) se određeni parametri rada u overkloking režimu mogu podešavati i prilagođavati, ali treba imati u vidu da je, na kraju krajeva, reč o dinamičkom overklokingu koji možda neće dostići ciljani maksimum (ili neće raditi konstantno na njemu) ukoliko je termalna disipacija prevelika. Da je overkloking režim aktivan jasno će indicirati crvena lampica sa slovima "Turbo" iznad tastera za overkloking.


y900_nervecenterapp1_s.jpg

y900_nervecenterapp2_s.jpg


Lenovo je pravilno procenio da je potrebno da izradi aplikaciju koja će se starati o parametrima rada ovakvog računara, i to je upravo pomenuti Nerve Center. Odavde možete nadzirati razne parametre rada, vršiti odgovarajuća podešavanja, ali se i informisati o mogućnostima Y900 uređaja. Na priloženim fotografijama možete videti kako to u praksi izgleda. Postoji tu uvek određeni broj opcija koje bismo priželjkivali, ali ih nema. Sa druge strane, odavde možete i pregledati snimke svog gejmpleja, ali i podešavati rad zvučnika menjajući ekvilajzere - u skladu sa nekim režimom korišćenja ili podešavajući ih ručno, aktivirajući određene Dolby tehnologije. Pošto JBL zvučnici pružaju zaista dobar zvuk, ovakvo rešenje zapravo ima efekta, za razliku od situacija kada laptop raspolaže anemičnim zvučnicima.

y900_trainingmanual1_s.jpg

Kada već spominjemo snimke gejmpleja, to je jedna od stavki koje je Lenovo omogućio i koje dobro odslikavaju posvećenost detaljima. Na tastaturi postoji posebno dugme kojim (de)aktivirate snimanje gejmpleja. Istina, u novijim Nvidia drajverima je podešeno da snimanje putem Shadowplay tehnologije kreće automatski sa startovanjem igre (osim ukoliko vi ne odredite drugačije), ali je svakako korisno i prijatno saznanje da možete snimiti svoje gejming sesije jednostavnim dodirom, bez ikakvog potezanja za menijima, izlaskom iz igre i slično. Odlična stvar!


Tastatura, tačped

Ova sekcija će morati biti nešto duža nego inače, zbog mnogih novina, funkcionalnih i kozmetičkih. Barem kada je o tastaturi reč, jer kod tačpeda nema nekih prevelikih iznenađenja. Veoma je dobar, pozamašnih dimenzija, ali se ne izdvaja po mnogo čemu. Sa druge strane, tastatura je veoma specifična. Pre nego dođemo do nje, još jednom ćemo istaći naslone za dlanove od mekih, hrapavih materijala koji zaista ulepšavaju korišćenje uređaja i olakšavaju dugotrajno igranje.


lenovo_ideapad_y900_17isk_9_s.jpg


Tastatura je - mehanička! Po prvi put se susrećemo sa ovakvim rešenjem na laptopovima i reč je o specijalnoj kombinaciji "naizgled-čiklet" tastera veće debljine i dubine hoda sa mehaničkim ležištima. Da li je ovakva kombinacija uspešna? Iskreni da budemo, ipak se nije prišlo mehaničkom osećaju kod desktop tastatura, ali je svakako osećaj bolji nego u kuckanju na klasičnim čiklet tasterima sa plitkim hodom i membranama. Na levoj strani je i nekoliko programabilnih gejming tastera koje možete podesiti preko softvera.


y900_tastaturaapp_s.jpg


Svetlosni efekti su takođe u opticaju! Donekle prilagodljivi, možete ih menjati iz softvera ili preko funkcijskih tastera na samoj tastaturi. Tako recimo možete ugasiti osvetljenje, osvetliti samo pojedine zone, osvetliti tastere uniformnom bojom, ili pak u raznobojnoj varijanti sa različitim efektima koji se menjaju. Sve u svemu, ovo pomaže izuzetnoj vizuelnoj atraktivnosti kompletnog uređaja. 


lenovo_ideapad_y900_17isk_10_s.jpg


Naravno, kao i kod drugih mehaničkih tastatura, tastere možete vaditi i menjati bez ikakve bojazni da će im se nešto desiti. Ovo je naročito korisno prilikom održavanja računara, čišćenja prašine i slično, što je još jedna dugoročna prednost ovakvog pristupa. Da li će se korisnicima dopasti mekan osećaj pritiska pod tasterima debljim od standardnih čiklet, a opet ne toliko masivnim da budu poput klasičnih mehaničkih tastatura? Nažalost, ovo je veoma individualna stavka. Svako će se navići, i iskustvo jeste bolje nego na standardnim laptop tastaturama, to možemo da garantujemo.


Ekran

Ekran je jedna od najpozitivnijih stvari koje IdeaPad Y900 nudi. Kada pogledate rezoluciju, možete doći u iskušenje da kažete "moglo je to i bolje", ali biste se prevarili. Najpre, reč je o jednom od najboljih IPS ekrana koje smo isprobali. Odlične je svetline (preko 300 cd/m2 svuda), odziva, dobrih boja. Osim rezolucije od 1920 x 1080 piksela, nudi i jedan skriveni adut...

ekran_lenovo_y900.jpg

Reč je o Nvidia G-Sync tehnologiji! Ova tehnologija uklanja tearing sa ekrana i stuttering koji može biti veoma neprijatan, te predstavlja sjajno rešenje za sve koji se rado igraju. Uz to, ekran radi u natprosečnih 75 Hz, a ovakvo osvežavanje donosi natprosčenu fluidnost, bez obzira da li govorimo o igrama, ili pak o radu u samom Windows okruženju. Da sve bude još lepše, rezolucija od 1920 x 1080 piksela izgleda sasvim dovoljno dobro na 17.3 inča, a pri tome garantuje dugovečnost laptopa u igrama, jer sa takvom rezolucijom GTX 980M izlazi na kraj kao od šale. Odlična vest za svakog gejmera!


y900_gsync_s.jpg

Zaključak

Buka

Egzaktne podatke možete videti na priloženoj fotografiji, ali ono što ne možete videti jeste da je subjektivan utisak, koji je naročito bitan u situaciji kada se koristi overklokovanje. Kuler Y900 laptopa radi praktično nečujno kada laptop nije opterećen, odnosno kada sistem nije overklokovan. Kada se pak to dogodi, značajno uveća broj obrtaja, samim tim i nivo buke koju emituje. Nije ovo ništa nelogično niti neviđeno, naprotiv, ali jeste prosto stvar koju uvek treba imati u vidu. Hlađenje se ipak bori sa značajnom količinom generisane toplote, što nas dovodi do naredne stavke...

buka_lenovo_y900.jpg

Zagrevanje

Moramo reći da smo impresionirani ukupnom temperaturnom slikom. Čak i uz overkloking, ne dolazi do nekih temperaturnih problema, svuda su temperature vrlo podnošljive, sa izuzetkom zadnjeg dela gde su nešto više, ali je to i očekivano imajući u vidu da rashladni sistem upravo tuda tera topao vazduh na izduvnike. Sve u svemu, zaista odlično, naročito što nema nikakvih posledica na onim delovima gde korisnici i dolaze najčešće u dodir sa računarom, čak ni pri najzahtevnijim režimima rada. Pohale za Lenovo i rashladni sistem.

temp_min_lenovo_y900.jpg

temp_max_lenovo_y900.jpg


Baterija

Velika 90 Wh baterija ipak ne može da obezbedi značajniju autonomiju ovako hardverski snažnog računara. Najbolje što nam je pošlo za rukom da izvučemo iz njenih šest ćelija jesu 3 sata i 35 minuta rada - što opet nije tako malo, imajući u vidu da mašina kao Y900 i nije predviđena za juriš na celodnevnu upotrebu bez priključka na struju...


Zaključak

IdeaPad Y900 spada u onu grupu uređaja za koje smatramo da je zaključivanje izuzetno lako, ali istovremeno i kompleksno za naše tržište. Ukoliko ste u stanju i imate dovoljno novca - slobodno ga kupite, nećete se nikako pokajati jer je reč o jednom od najimpresivnijih računara dostupnim domaćem tržištu! Sa druge strane, tu je astronomska cena, koja za model na našem testu iznosi čitavih pola miliona dinara!Sa druge strane, ozbiljni kupci koji zapravo mogu da zamisle sebe sa ovakvim računarom mogu zaista da prođu daleko bolje, jer za oko 380 hiljada dinara (što je i dalje izuzetno skupo, ali i daleko povoljnije od 500 hiljada) možete kupiti suštinski isti računar bez mnogo kompromisa. Recimo, tu je 16 GB RAMa umesto 64 GB, kao i 2 x 128 umesto 2 x 500 GB SSD konfiguracija. I to je sve, drugih razlika nema. Što se tiče primedbe koju znamo da će mnogi potegnuti - da, znamo da gejmeri uglavnom ne koriste laptopove, ali nije u tome stvar. Drugi problem jeste što već postoje laptopovi sa GTX 1070 i 1080 grafikama u mobilnom izdanju, što pomalo kvari utisak, naročito imajući u vidu ogromnu cenu.

Y900 pokazuje kako je snažne računare moguće danas napraviti u mobilnom izdanju i demonstrira sposobnost kompanije Lenovo da takav računar ponudi tržištu. Ko želi ultimativno rešenje, priuštiće ga sebi ukoliko je u stanju. Naravno da će gro tržišta da ostane na ručno sklapanim desktopovima i pokojem gejming laptopu niže kategorije, to se ne dovodi u pitanje.

ideapad_1_s.jpg

Što se konkretnog modela tiče, on ima mnoštvo prednosti i sjajnih karakteristika koje ga izdvajaju od konkurencije, ukoliko je uopšte ima. Uz dobru prisutnost Lenovo računara može se računati da će ih biti u konstantnoj ponudi. Naš savet je da držite overkloking mod uvek upaljenim kad god vam treba više performansi (recimo, tokom igračkih sesija) jer zapravo nema puno razloga da to ne činite - uostalom, vrlo ćete lako preći iz jednog u drugi režim, običnim pritiskom na dugme. Lenovo IdeaPad Y900 je sjajan računar i kao takav zaslužuje jedno od najvećih priznanja našeg sajta.


Prednosti:

- Fantastične performanse
- Kvalitet izrade
- Overklokovanje procesora i grafičke karte
- G-Sync i odličan ekran
- Neshvatljivo brz SSD RAID
- Veoma komforan rad, nevezano za igranje
- Veliki broj sitnica koje život znače, posebno igračima, a koje je Lenovo implementirao

Nedostaci:

- Astronomska cena
- Na tržištu postoje modeli sa mobilnim GTX 1070 i 1080 grafikama
- Kuler ume da bude solidno bučan
- Tastatura može tražiti dosta navikavanja


Računar na test ustupio Gigatron.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Lenovo IdeaPad 710S Plus

Najinovativniji mobilni računari 2016. godine

10104
10105
10106
10107
10108
10109