Greška

Došlo je do greške.

Test: Lenovo IdeaPad Slim 7 (Video)

25.09.2020 11:44 | 0 Mobile
Test: Lenovo IdeaPad Slim 7 (Video)

Notebook sa kojim je AMD izašao u javnost promovišući poslednju generaciju mobilne Ryzen 4000 Renoir platforme. U osnovi klasični dizajn ultra lake “četrnaestice” je blago modernizovan, čime je postao još lepši za oko i zgodniji za ruku. Savremeni APU sa čak 16 logičkih procesora i upotrebljivim grafičkim jezgrom sa 512 izvršnih jedinica mu obezbeđuju vrhunski nivo performansi. Jednom rečju ovo je jedan od trenutno najboljih mobilnih računara visoke srednje klase...

Ovo je jedan specijalan notebook po mnogo čemu. Zapravo, pre 6 meseci  upravo ovaj računar je bio prva javna demonstracija AMD Renoir mobilne tehnologije i najava dominacije AMD 4000 serije mobilnih procesora. Trebalo je dobrih pola godine, da ovaj odlični računar iz Teksasa pronađe put do naše redakcije. I evo ga, svež, drugačiji na potpuno novoj i sve popularnijoj AMD mobilnoj platformi. I upravo je IdeaPad Slim 7 bio noseći model nove AMD ultramobilne platforme i svaki od novinara je trebalo da ga u Februaru ponese u svoju redakciju iz Teksasa gde smo prisustvovali svetskoj premijeri. Ali… Covid-19, fabrika Lenova koja se nalazi baš u Vuhanu, u epicentru – rezultat, ovaj laptop testiramo sedam meseci kasnije.
 
 
Iako smo pre nekog vremena testirali IdeaPad 5 u verziji donekle slabijeg Renoir modela, IdeaPad Slim 7 je korak ispred pomenutog jer donosi i najjači mobilni procesor ove kompanije, sa čak 8 fizičkih jezgara ali i konkretniju grafiku. IdeaPad 7 Slim je ekskluzivniji model, namenjen probirljivim individualnim korisnicima koji se neće libiti da ga ponesu na poslovni sastanak, ali će ga i rado upotrebiti u slobodno vreme pretražujući internet, uživajući u filmovima ili čak za antistres gejming partiju. Dakle ono što je bila nemoguća misija za dosadašnje lagane prenosne laptop računare, sada – može, zahvaljujući svemu lepom što nam je AMD Renoir platforma donela.

Oblik i dizajn

IdeaPad Slim 7 stiže u pakovanju klasične ultra lagane “četrnaestice” široke 32 cm i duboke 21 cm, koja je salivena od aluminijuma u “Slate Gray” boji. Pod prstima osećate fino brušenu teksturu koja je u kombinaciji tamno sive, vrlo zahvalna za svakodnevno korišćenje jer je prilično otporna na “primanje” masnica.
 
slim1s.jpg
 
Računar se težinom od 1.4 kg i debljinom od 1.5 cm kandiduje  u kategoriju ultra-portabl modela. Po našem slobodnom uverenju ovo nije klasični ultrabook, jer je malo kabastiji od pomenutih, ali taman toliko da vam pruži osećaj izdržljivosti tokom non-stop upotrebe. Jednostavno rečeno nije krhak i nežan, ali je i dalje izuzetno tanak i prijatan za često nošenje. 
 
Klasična školjkasta šasija sa velikom centralnom šarkom, otvara ekran skoro pod uglom od 180 stepeni u praktično horizontalan položaj. Dok je centralni deo sa tastaturom dobio bočne rupičaste proreze sa obe strane. IdeaPad Slim 7 definitivno ima svoj prepoznatljivi izgled.
 
slim2s.jpg

https://www.benchmark.rs/assets/img/test/slim1s.jpg

Ekran, tastatura i konekcije

Ekran ovog računara prati poslednje trendove. Bočne ivice su baš tanke, dok su gornja i donja neznatno deblje. Prva zbog prisustva web kamere, a donja zbog dodatne elektronike za osvetljenje ekrana. Kada smo već kod web kamere, recimo da snima u HD720p rezoluciji i da raspolaže infracrvenim senzorom za detekciju lica, obzirom da podržava istoimenu Windows Hello funkciju. U tome joj pomaže ugrađeni “Time of Flight” senzor za određivanje razdaljine i oblika lica osobe koja se nalazi ispred računara.
 
slim5s.jpg
 
Ugrađeni ekran ima staklasti filter koji pomenute ivice oko IPS panela čini još neprimetnijim. Dijagonala ekrana je 356 mm i prikazuje rezoluciju od 1920x1080 piksela. Veliki uglovi gledanja su karakteristični za ovaj tip ekrana koji uzgred pokriva sRGB paletu boja. Slika koju prikazuje je zaista odlična. U zatvorenom prostoru je kristalno bistra, oštra i veoma izražajnih boja. Kolor odstupanja su minimalna. Izmerili smo kontrast od skoro 2000:1, dok je vrednost maksimalnog osvetljenja prešla deklarisanu vrednost proizvođača od 300 nita, pošto  je naš uređaj očitao čitavih 360 cd/m2. Definitivno dobar ekran koji jedino na suncu ima problem zbog refleksije staklastog filtera. 
 
Tastatura je u 6 redova, kako je to uobičajeno na “četrnaesticama” - bez numeričkog dela. Kapice prepoznatljivog Lenovo oblika imaju membranski mekano vešanje sa plitkim hodom tastera. Definitivno se oseća putanja mehanizma, tako da imate solidan osećaj aktivacije. Veličina tastera je komforna, pa ih nećete promašivati tokom bržeg kucanja. Svakako tome pomaže i prijatno belo, dvostepeno pozadinsko osvetljenje. Pozicija “touchpad-a” je blago pomerena u levu stranu, precizan je i brz sa klikovima u donjem delu.
 
slim10s.jpg
 
Kada su u pitanju konekcije na levoj ivici se nalaze: jedan USB-C 3.2 druge generacije, preko koga se uređaj puni ispravljačem snage 65W, ali isto tako može da puni druge uređaje uz pomoć Power Delivery 3.0 funkcionalnosti. Ovaj USB-C konektor služi i kao Display Port 1.4 konektor za vezu sa eksternim ekranom.  Sledi jedan klasični HDMI 2.0b konektor, a onda još jedan USB-C, ali ovog puta u verziji sporijeg USB 3.2 prve generacije sa podrškom za opisanu Power Delivery funkciju. Tik pored njega se nalazi jedan 3.5mm kombinovani audio džek za slušalice i mikrofon. Sa suprotne strane se nalazi tanki elipsoidni “power” taster, dva klasična USB-A 3.2 prve generacije sa transferom od 5 Gbps i otvor za čitač MicroSD memorijske kartice.
 
slim11s.jpg

Moćna AMD Renoir platforma

U IdeaPad Slim 7 računaru, glavnu reč ima AMD Ryzen 7 4800U. U pitanju je APU čip sa čak 8 fizičkih i 16 logičkih Zen 2 jezgara, koji pod svoje okrilje integriše Radeon Vega 8 grafičko jezgro. U pitanju je nesvakidašnji ultra mobilni procesor na koji Intel u ovom trenutku - nema odgovor! Radi na frekvenciji od 3.3 GHz, dok u slučaju pojedinačnih jezgara, u turbo modu, postiže čak 4296 MHz. Uprkos tome što je TDP parametar postavljen na prosečnih 15W, ovaj moćni APU troši značajno više kada uposli sve raspoložive resurse – čak i do 65W.
 
slim4s.jpg
 
Integrisano grafičko jezgro radi na maksimalnoj frekvenciji od 1750 MHz, dok je za sveukupne performanse od bitnog značaja i radna frekvencija sistemske memorije, obzirom da odvaja 512 MB RAM-a. Kuriozitet ovog računara je da raspolaže sa 16 GB sistemske memorije na vrlo visokoj radnoj frekvenciji – 4266MHz ali uz CL40 latenciju. Dvokanalno je konfigurisana i zalemljena na ploču tako da ne možete dodavati ili vaditi module. Iako radne memorije nikada nije suviše, ne vidimo razlog da bi neko laptop sa vrlo solidnih 16GB RAMa morao dodatno da filuje sa joše RAMa, jer ovaj laptop nije model od koga treba očekivati nemoguće stvari. 
 
Podaci se skladište na M.2 PCIe 3.0 x 4 SSD uređaj kapaciteta 500 GB.
 
slim3s.jpg
 
Računar stiže sa najbržom Wi-Fi opcijom 6. generacije i 2x2 MIMO funkcijom. Sastavni deo je i Bluetooth u verziji 5.0. Za zvuk je zadužen Realtek codec i natprosečno glasan par stereo zvučnika nominalne snage 4W.  
 
Autonomiju obezbeđuje 4-ćelijska litijum-jonska baterija kapaciteta 60.7 Wh koja neverovatno dobro odrađuje svoj posao sa izmerenom autonomijom u realnim uslovima rada od čak 10 sati. Sjajno!
 
slim6s.jpg
 
Ako baš zaškripi, možete iskoristiti USB-C punjač nekog drugog sličnog uređaja, a to je lepota univerzalnog standarda. Inače originalni ispravljač podržava Rapid Charge funkciju ubrzanog punjenja pa mu je potrebno samo sat i 13 minuta da napuni “do vrha” akumulator u računaru.

Utisci u radu i performanse

Osećaj komfora u radu je veoma dobar. Ako je nešto sigurno onda je to činjenica da pred sobom imate najmoćniji primerak u ultra kompaktnoj klasi notebook računara. Procesor je pravi dragulj IdeaPad Slim 7 modela koji ujedno ima i najveći uticaj na vrhunske performanse.
 
slim7s.jpg
 
Kada se zagreje, na scenu stupa aktivni sistem hlađenja, koji ćete samo u trenucima maksimalnih performansi primetiti po dodatnoj zvučnoj rezonanci. Sistem hlađenja koristi dupli red usisnih otvora čitavom širinom na bazi uređaja i niz horizondalnih otvora u zoni centralne šarke gde izbacuje zagrejani vazduh. Tokom normalnog rada je praktično bešuman.  
 
Uprkos visokim vrednostima radne temperature procesorskih jezgara koja znaju da dotaknu granicu od 100 stepeni, grejanje površine notebooka je kontrolisano toplo. U zoni tastera pod rukom, smo izmerili od 40-45 stepeni. Malo nam je zasmetao nekakav osecaj indukcije dok je računar povezan na ispravljač, a koja se oseća pod jagodicama prstiju u zoni metalne lajsne iznad tastature. U manjoj meri je prisutan na površini odmorišta dlanova. Neobično, jedva primetno, ali da zabeležimo.
 
slim12s.jpg
 
Pozicija “power” tastera je mogla da bude bolja jer je ovako tik pored USB-A konektora, koji su teži za vađenje i zbog toga traže oslonac prsta dok to radite, često nehotice pritisnete “power” taster što nije nimalo prijatna situacija u radu. 
 
Performanse su jako dobre za jednu ultra tanku “četrnaesticu”. Veliki broj jezgara bez problema izvršava više pokrenutih aplikacija, i ovaj računar je kao stvoren za “mobilni” multitasking.  
 
Zbog moćnog procesora možete koristiti i zahtevnije aplikacije, ali smo primetili da Adobe Premiere Pro 2020 “ne vidi” integrisanu Radeon Vega 8 kartu i ne uključuje hardversku akceleraciju prilikom renderinga H.264 fajlova. To bi AMD svakako trebao da ispravi u sledećoj verziji drajvera.
 
slim8s.jpg
 
Kada se umorite od posla ovaj laptop će rado sa vama napraviti izlet na polju zabave. Iako je arhitektura Radeon Vega 8 nešto starija, to joj ne smeta da ostvari igrivih 40-ak frejmova u APEX Legends igri na “low” detaljima ili još boljih, prosečnih 60 fps-a u Fortnite-u, 135 fps-a u Valorantu i 83 u DOTA 2. I, da ne zaboravimo jedan mali kuriozitet - ekran na IdeaPad Slim 7 podržava FreeSync u rasponu 40-60Hz vertiklanog osvežavanja, a što je korisni interval koji se poklapa sa mogućnostima integrisanog Vega 8 jezgra.
 
Specifikacije:
 
Specifikacije
 • Proizvođač Lenovo
 • Model IdeaPad Slim 7
 • Procesor Ryzen 7 4800U
 • Klasa procesora Ryzen 7
 • Generacija procesora Renoir
 • RAM memorija 16 GB
 • Tip memorije LPDDR4x
 • Skladište 500GB
  M.2 2280 SSD
  PCIe NVMe, PCIe 3.0 x 4
 • Dijagonala ekrana 14 in
 • Rezolucija ekrana 1920 x 1080
 • Tip ekrana 14.0" (356mm) FHD (1920x1080),
  Anti-glare, IPS, 300 nits,
  16:9 aspect ratio,
  100% sRGB gamut,
  Dolby Vision
 • Grafika Radeon RX Vega 8
 • Portovi MicroSD card,
  1x USB 3.2 Type-C Gen 2
  1x USB 3.2 Type-C Gen 1
  2x USB 3.2 Type-A Gen 1
  HDMI 2.0b
  3.5mm (0.14inch) stereo audio / microphone combo jack (CTIA)
 • Web kamera IR & HD720p
  ToF sensor, fixed focus
 • LAN 10/100/1000 Mbit
 • WiFi 802.11ax 2x2 MIMO
 • Bluetooth Bluetooth 5.0
 • Dimenzije 320.6mm x 208.18mm x 14.9mm (Š)x(D)x(V)
 • Masa 1.40 kg
 • Baterija Li-Polymer 60.7Wh
 • Operativni sistem Windows 10 Home 64-bit
 
Performanse:
 
Home Media Performance ( Obrada fotografija )
Vreme izvršenja
IdeaPad 5 14ARE05
IdeaPad Slim 7 14ARE05
Lenovo IdeaPad S340 14API
MagicBook 14
0 13 25 38 50
manje je bolje (sekunde)
Home Media Performance ( Konverzija video sadržaja )
Vreme izvršenja
IdeaPad 5 14ARE05
IdeaPad Slim 7 14ARE05
Lenovo IdeaPad S340 14API
MagicBook 14
0 13 25 38 50
manje je bolje (sekunde)
Home Media Performance ( Obrada muzike )
Vreme izvršenja
IdeaPad 5 14ARE05
IdeaPad Slim 7 14ARE05
Lenovo IdeaPad S340 14API
MagicBook 14
0 38 75 113 150
manje je bolje (sekunde)
Productivity Office Performance ( Overall )
points
IdeaPad 5 14ARE05
IdeaPad Slim 7 14ARE05
Lenovo IdeaPad S340 14API
MagicBook 14
0 1125 2250 3375 4500
veće je bolje (pts)
Productivity Office Performance ( MS Word )
time
IdeaPad 5 14ARE05
IdeaPad Slim 7 14ARE05
Lenovo IdeaPad S340 14API
MagicBook 14
0 30 60 90 120
manje je bolje (sec.)
Productivity Office Performance ( MS Excel )
time
IdeaPad 5 14ARE05
IdeaPad Slim 7 14ARE05
Lenovo IdeaPad S340 14API
MagicBook 14
0 30 60 90 120
manje je bolje (sec.)
Productivity Office Performance ( MS Power Point )
time
IdeaPad 5 14ARE05
IdeaPad Slim 7 14ARE05
Lenovo IdeaPad S340 14API
MagicBook 14
0 60 120 180 240
manje je bolje (sec.)
WEB Internet Performance ( Overall )
WebXPRT 2015
IdeaPad 5 14ARE05
IdeaPad Slim 7 14ARE05
Lenovo IdeaPad S340 14API
MagicBook 14
0 200 400 600 800
veće je bolje (pts)
Baterija ( Trajanje baterije )
Minuti (više je bolje)
IdeaPad 5 14ARE05
IdeaPad Slim 7 14ARE05
Lenovo IdeaPad S340 14API
MagicBook 14
120 220 440 660 1000
Autonomija baterije u minutima
Gaming Basic ( DOTA 2 - 1080p, Basic details )
1920x1080
IdeaPad Slim 7 14ARE05
IdeaPad 5 14ARE05
Lenovo IdeaPad S340 14API
MagicBook 14
0 50 100 150 200
veće je bolje (fps)
Gaming Basic ( APEX Legends - 1080p, Low Details )
1920x1080
IdeaPad Slim 7 14ARE05
IdeaPad 5 14ARE05
Lenovo IdeaPad S340 14API
MagicBook 14
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
Gaming Basic ( Fortnite - 1080p, Low Details )
1920x1080
IdeaPad Slim 7 14ARE05
IdeaPad 5 14ARE05
Lenovo IdeaPad S340 14API
MagicBook 14
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
 
 
 
 

Zaključak

Sve u svemu, možemo da istaknemo da je Lenovo IdeaPad  Slim 7 jedna vanserijska “četrnaestica”. U pitanju je visoka srednja klasa sa cenom koja gravitira oko granice od 1000 €.
 
 
I sada, nakon vremena provedenog u testiranju ovog veoma dobrog notebook modela, postaje jasno zašto je AMD baš ovaj računar izabrao za promociju Renoir generacije mobilnih procesora. Zato što su sve najbolje osobine Ryzen 4000 serije došle do izražaja: performanse, napredne funkcije i štedljiva priroda obzirom na mogućnosti. Naravno, prostora za poboljšanja uvek ima. Zadovoljstvo je veće, činjenicom što je baš ovaj odlično projektovani notebook, zapravo označio prekretnicu kada je u pitanju notebook tržište i AMD 4000 Renoir uveo na velika vrata. Od tada AMD notebookovi kreću uzlaznom linijom, zadobijajući poverenje i sve veće simpatije krajnjih korisnika.  
 
Svakako ne bez razloga, a to je na najbolji način pokazao upravo Lenovo IdeaPad Slim 7! Ovaj model još uvek ne vidimo na stanju kod domaćih prodavaca ali kad se pojavi a vama je potreban laptop ovakvih karakteristika – kupite bez ikakve dileme. Razočarani ostati nećete!
 
 
____________________________________
 

Prednosti:

- Jedan od najbržih ultra-tankih notebook računara sa kojima smo radili
- Dobar ekran
- RAM DDR4-4266 MHz
- Brzi Wi-Fi 6. generacije
- USB-C 3.2 10 Gbps
- Natprosečno dugo trajanje baterije

Nedostaci:

- Pozicija power tastera
- Greje se u radu
- Čudan osećaj elektriciteta pod prstima

CENA: oko 1000€

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Huawei MateBook D 15 (Video)

Test: Huawei MateBook D14 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109