Greška

Došlo je do greške.

Test: Lenovo IdeaPad S340 14API (Video)

01.01.2020 18:10 | 3 Mobile
Test: Lenovo IdeaPad S340 14API (Video)

AMD koristi priliku i pokazuje koliko ume i može na tržištu komaktnih notebook računara. Svestrana APU platforma kroz odlično odmeren koncept 4C/8T procesorskog Zen+ rešenja i Radeon RX Vega 10 integrisanog grafičkog jezgra su ono čemu većina prosečnih korisnika u segmentu portabl prenosnih PC računara teži. Svestran i okretan u svim tipovima aplikacija, te jednako raspoložen za zabavu. Čak će vam udovoljiti kada je u pitanju povremeno igranje popularnih “on-line” igara. AMD u sve većoj meri skraćuje tržišni prostor Intelu, ovoga puta su u pitanju laki prenosni računari...

Do sada smo AMD procesore sretali na jeftinijim modelima notebook-ova koji su mahom predstavljali budžetsku alternativu Intel “mainstream” modelima. Uglavnom su služili kao pomoćni alat prodajnim timovima da naprave neku “akciju”. Međutim, vremena se menjaju. AMD Ryzen mobilni čipovi se sve češće mogu pronaći na čistokrvnim gejming laptop modelima, upareni sa najmoćnijim GeForce rešenjima što je do juče bilo nezamislivo. Koliko AMD postaje ozbiljan konkurent i na moblinom PC delu tržišta, pokazuje i činjenica da sve češće do nas stižu i ultra tanki modeli bazirani na poslednjoj generaciji mobilne Ryzen APU platforme.

 

Nije to slučajno, AMD ima procesore koji su svojim karakteristima  sasvim dorasli Intel modelima – tačnije rečeno, nisu ništa lošija alternativa. Problem sa nestašicom Intel procesora u čije razloge ovog puta nećemo ulaziti, su otvorili šansu AMD-u i on je koristi na pravi način. Da je na dobrom putu potvrđuje i današnji primerak ultra laganog notebook računara iz “zlatne sredine”. Dakle, jedan pravi pristupačni portabl računar dizajniran da se nosi i koristi u pokretu - Lenovo IdeaPad S340 14API. Prilika da se uverimo kako se AMD sa najnovijim Ryzen mobilnim procesorima nosi na delu tržišta gde je Intel Core do sada bio apsolutna referenca.

AMD itekako ima šta da pokaže, iako to mnogima na prvi pogled ne deluje tako. Prvo i osnovno, AMD procesori koriste sličnu i efikasniju tehnologiju izrade, samim time su postali štedljiviji i manje se greju. U pitanju je moderna platforma, ni približno slična situacija iz nekih prošlih vremena, zbog kojih svi pomalo vučemo predrasude prema laptopovima na bazi AMD procesora. Nastupile su suštinske promene koje su se sa desktop i serverskog PC tržišta, prenele i na osetljivije tržište laptop i notebook računara. Definitivno, nasutpila su neka nova vremena u kojima neke stare zablude i predrasude, treba ostaviti iza sebe. Mi vam danas donosimo delić tog novog vremena, predstavljajući računar koji je vesnik promena na tržištu lakih mobilnih notebook računara.

Lenovo IdeaPad S340 14API - karakteristike

Situacija sa desktop i serverskog tržišta se ne može po nekom prostom automatizmu prekopirati na tržište laganih i tankih prenosnih računara. Tamo gde je moguće koristiti prednosti sirove snage velikog broja prisutnih jezgara, treba preneti uz mnoga ograničenja koja fundametalno zadiru u koncept lakog računara, što nije nimalo lak poduhvat. Ipak, AMD itekako ima “materijala” i  za jednu takvu priču.

Idea_Pad_S340_14API_1s.jpg 

Odjednom, zbog stalne nestašice Intel Core mobilnih čipova i loših izgovora čijoj se kretivnosti zaista svakodevno divimo, tek Ryzen je dobio pažnju na pozornici ultra prenosnih paltformi. Glavna uloga je pripala pre svega Ryzen 7 3700U modelu kao optimalno dizajniranom procesoru koji raspolaže snagom 4C/8T rešenja i pri tome ima predviđenu prosečnu potrošnju od svega 15W električne energije.

Iako bi po oznaci pomislili da se radi o trećoj generaciji Ryzen procesora, u pitanju je tipični APU predstavnik kod koga je metodologija označavanja promenjena... tako da je ovaj procesor zapravo  proizveden tehnologijom 12 nm izrade tranzistora, a što znači da se bazira na Zen+, a ne Zen 2 specifikaciji procesorskih jezgara. Bazna frekvencija iznosi 2.3 GHz i u turbo režimu ubrzavaju od maksimalnih 4 GHz. Ima na raspolaganju 6 MB L2 i L3 keš memorije, i memorijski kontroler za podršku dvokanalnog režima rada sa RAM memorijom. Taj detalj je bitan zbog integrisanog grafičkog jezgra koje deli sistemsku memoriju, zbog čega i performanse grafičkog podsistema zavise od brzog rada sa RAM memorijom. Podržani su moduli frekvencije od 2400 MHz. Naš test računar je stigao upravo tako konfgurisan sa 8 GB 2400 MHz RAM memorije u dvokanalnoj konfiguraciji.

Idea_Pad_S340_14API_2s.jpg 
Idea_Pad_S340_14API_3s.jpg 

Integrisano grafičko jezgro je izrađeno oko Radeon RX Vega 10 procesora i 5. Generacije GCN arhitekture. Raspolaže sa 10 računskih klastera i 640 “stream” procesora koji rade na 1400 MHz. Odvaja 2MB RAM memorije za potrebe grafičkih operacija.

Ovako spakovan, Ryzen 7 3700U APU raspolaže konfigurabilnim TDP parametrom potrošnje koji se dinamički može podešavati u rasponu od 12-35W u zavisnosti od prioriteta rada: autonomije ili performansi.

Ovaj procesor se za potrebe lagane i štedljive notebook platforme uparuje sa Carrizo FCH čipsetom koji je zapravo kontroler periferija, dok glavnu reč vodi Ryzen sistemski kontroler pod okriljem samog APU procesora. Uglavnom je obezbeđena podrška za rad sa USB 3.0, USB 2.0 konekcijama pomoću PCIe v3.0 standarda prebacivanja podataka.

Idea_Pad_S340_14API_4s.jpg 

Prostor za skladištenje podataka je predviđen u kapacitetu od 512GB u vidu jednog M.2 NVMe diska. U pitanju je Western Digital SN520 model koji koristi interfejs sa dve PCIe v3.0 putanje i predviđenim transferom podataka od 1.7 GB/s prilikom čitanja i 1.4 GB/s prilikom upisa podataka.

Realtek se pobrinuo za audio sekciju, a zvuk se emituje preko dva zvučnika sa Dolby podrškom. Isti proizvođač je potpisao WiFi 802.11ac (RTL8821CE) kontroler za bežičnu komunikaciju sa 1x1 standardom.  Na spisku bežičnih konekcija nezaobilazna je i Bluetooth podrška u 4.2 verziji.

Za radnu autonomiju se brine 3-ćelijska baterija kapaciteta 52.5 Wh koja prema specifikacijama treba da potraje 8 časova. Uz računar stiže ispravljač za napajanje snage 65W sa funkcijom brzog punjenja - što će reći "brzi ubod" od 15 minuta vam omogućuje 2 sata rada na notebook bateriji.

Lenovo IdeaPad S340 14API - osobine uređaja

IdeaPad S340 je zamišljen kao jedan u osnovi lagani prenosni računar, koji se mahom koristi u pokretu. Otuda ga Lenovo časti pridevom “Ultraslim”, ali on ruku na srce nije “ultrabook” već moderna "četrnaestica" koja svojom elegantnom siluetom i težinom od 1.5 kg, može da zbuni korisnika i navede ga na pomisao da se zaista radi o ultrabook modelu. Ipak, malo požljivije zagledanje otkriva tajnu Lenovo dizajna koji na ovom modelu koristi duboko podvučene ivice na prednjoj i bočnim stranama, a koje daju utisak kako je ovaj notebook tanji nego što to zaista jeste. Uglavnom, dizajn IdeaPad S340 modela je lep za oko i vrlo prijatan pod rukom. Notebook je širok 33 cm, dubok 23 cm i “debeo” 1.7 cm.

Idea_Pad_S340_14API_5s.jpg 

Koncept računara je pametno zamišljen. Ovo je notebook srednje klase sa cenom od oko 550 evra. Kućište je kompaktno i nosite ga u ruci poput A4 rokovnika. Poklopac uređaja koji je zapravo ekran, izrađen je od lake legure metala, dok je telo kućišta urađeno do kvalitetne ABS plastike. To je onaj materijal, koji ste verovatno susreli i uvek bili u nedoumici da li se radi o nekoj čudnoj leguri metala ili plastici. Kod IdeaPad S340 modela je Lenovo otišao korak dalje i gornju površinu koja je u dodiru sa rukama obložio finim slojem brušenog, gumiranog materijala koji pomalo odaje osećaj kože pod prstima. Zaista dobar “filing” koji omogućuje dodatni "grip" poziciji dlanova dok radite na uređaju. Deluje kao da pripada klasi više pozicioniranih ThinkPad-ova.

Na vrhu dela ekrana se smestila web kamera 720p rezolucije sa sada već nezaobilaznim zatvaračem, koji je praktično ručni osigurač za sve one koji žele potpunu kontrolu privatnosti. Sam ekran ima veoma tanke, jedva primetne bočne ivice okvira koje su nešto deblje u gornjem delu zbog sočiva pomenute web kamere i naročito u donjem delu gde se velika centralna šarka spaja sa glavnim delom kućišta ovog prenosnog računara. Velika centralna osovina šarke dozvoljava da napravite otklon ekranom sve do ugla od 180 stepeni. U malom međuprostoru između osovine šarke i baze su smešteni otvori kroz koje se izbacuje topao vazduh iz unutrašnjosti računara. Cirkulacija je obezbeđena uvođenjem svežeg vazduha kroz čitav horizontalni niz rešetkastih otvora na dnu računara.

Idea_Pad_S340_14API_6s.jpg 

Što se tiče samog ekrana, upotrebljena je TN matrica dijagonale 14" sposobna da prikaže rezoluciju od 1920x1080 piksela. Osvetljenje prema specifikacijama iznosi 220 nita. Ekran ima tzv anti-refelektivni premaz što je od posebne koristi prilikom rada na otvorenom prostoru jer nema odsjaja svetla u vašoj pozadini.

Baza uređaja je elegantna. Koncept "četranaestice" nam se sviđa jer nema onaj produženi deo za numeričku tastaturu. Jednom rečju, ovako izgleda prava mobilna verzija notebook PC računara. Kompaktan portabl koji vam jasno daje poruku da svaku priliku koristi kako bi izašao sa vama iz radne sobe “na teren”. Poput pravog kućnog ljubimca...

 Idea_Pad_S340_14API_7s.jpg

Tastatura je "chiclet" verzija sa tankim prepoznatljivim Lenovo tasterima. Lepo su oblikovani i malo su veće korisne površine dodira, zbog čega nude komforan osećaj tokom kucanja, naročito unosa teksta. Sa druge strane koncept tankog računara ne dozvoljava da se ugradi mehanizam većeg hoda tastera, pa deluje dosta plitko. Dobro je što je vešanje tastera kruto, nema klimanja i onog praznog osećaja zveketanja dok prsti brzo preleću preko tastature. Čak je i razmaknica dobro učvršćena i u potpunosti je izostao onaj loš osećaj nestabilne klackalice kod lošijih tastatura.

Veliki “Shift” tasteri, produženi “Backspace” i blago povišeni Enter - jednostavno ne može bolje na ovakom tipu prenosnog računara. Za kraj možda i najbolji detalj. Tastatura poseduje belo pozadinsko osvetljenje sa dva nivoa inteziteta, ukoliko radite u slabije osvetljenom prostoru kada je raspoznavanje inače odlično označenih karatera, postane nedovoljno za normalan rad, ovaj funkcionalni detalj postaje od neprocenjive vrednosti. Sviđa nam se i detalj kojim je Power taster izdvojen od ostatka tastature i zauzeo je poziciju u gornjem desnom uglu sa specifično tankim elipsoidnim oblikom i LED indikacijom. Mnogo bolje nego kada se nalazi u okviru sa ostalim funkcijskim tasterima.

 Idea_Pad_S340_14API_8s.jpg

“Touchpad” je jednako dobro odmeren u pogledu površine koju zahvata i pozicije na kojoj se nalazi. Nije predimenzioniran i tačno se nalazi na pozicijama koje olakšavaju aktivaciju kada su vam šake ruke postavljene za slepo kucanje, a palčevi bočno padaju na poziciju razmaknice i potezom niže na “touchpad”. Osećaj na koji smo navikli na MacBook Pro računarima i ovde je prisutan. Uz to je očekivano precizan i osetljiv na dodir. Kalibrisan je baš onako kako to priželjkuje većina prosečno zahtevnih korisnika. Klik na donju desnu ili levu ivicu daje jasnu informaciju o aktivaciji komandi koje su zapravo zamena za desni i levi taster miša.

 Idea_Pad_S340_14API_9s.jpg

Ostatak glavne radne površine je čist, ako ne računamo nalepnice koje vam poručuju da je ovo AMD Ryzen 7 bazirani računar sa Radeon Vega grafikom. Bočne stranice imaju takođe pomenuti gumirani osećaj pod prstima i na desnoj ivici se nalazi par brzih USB-A 3.0 portova i slot za SD memorijske kartice. U njegovom produžetku primećujemo LED indikator aktivnosti uređaja i “Novo” rupicu koja služi da po kratkom postupku prozovete: System Recovery, uđete u BIOS računara ili prozovete “boot” meni. Sa suprotne strane je pozicija okruglog konektora za napajanje koji je označen LED svetlom kada je aktivna funkcija punjenja. Sledi HDMI port za povezivanje sa monitorima i televizorima, zatim jedan USB-C 3.0 port i 3.5 mm džek za slušalice i mikrofon.

 Idea_Pad_S340_14API_10s.jpg

Lenovo IdeaPad S340 14API - performanse

Performanse:

Home Media Performance ( Obrada fotografija )
Vreme izvršenja
Lenovo Yoga C940-14IL
Lenovo IdeaPad S340 14API
0 13 25 38 50
manje je bolje (sekunde)
Home Media Performance ( Konverzija video sadržaja )
Vreme izvršenja
Lenovo Yoga C940-14IL
Lenovo IdeaPad S340 14API
0 13 25 38 50
manje je bolje (sekunde)
Home Media Performance ( Obrada muzike )
Vreme izvršenja
Lenovo Yoga C940-14IL
Lenovo IdeaPad S340 14API
0 38 75 113 150
manje je bolje (sekunde)
Productivity Office Performance ( Overall )
points
Lenovo Yoga C940-14IL
Lenovo IdeaPad S340 14API
0 1125 2250 3375 4500
veće je bolje (pts)
Productivity Office Performance ( MS Word )
time
Lenovo Yoga C940-14IL
Lenovo IdeaPad S340 14API
0 30 60 90 120
manje je bolje (sec.)
Productivity Office Performance ( MS Excel )
time
Lenovo Yoga C940-14IL
Lenovo IdeaPad S340 14API
0 30 60 90 120
manje je bolje (sec.)
Productivity Office Performance ( MS Power Point )
time
Lenovo Yoga C940-14IL
Lenovo IdeaPad S340 14API
0 60 120 180 240
manje je bolje (sec.)
WEB Internet Performance ( Overall )
WebXPRT 2015
Lenovo Yoga C940-14IL
Lenovo IdeaPad S340 14API
0 200 400 600 800
veće je bolje (pts)
Baterija ( Trajanje baterije )
Minuti (više je bolje)
Lenovo Yoga C940-14IL
Lenovo IdeaPad S340 14API
120 220 440 660 1000
Autonomija baterije u minutima
Gaming Basic ( DOTA 2 - 1080p, Basic details )
1920x1080
Lenovo Yoga C940-14IL
Lenovo IdeaPad S340 14API
0 50 100 150 200
veće je bolje (fps)
Gaming Basic ( APEX Legends - 1080p, Low Details )
1920x1080
Lenovo Yoga C940-14IL
Lenovo IdeaPad S340 14API
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
Gaming Basic ( Fortnite - 1080p, Low Details )
1920x1080
Lenovo Yoga C940-14IL
Lenovo IdeaPad S340 14API
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)

Lenovo IdeaPad S340 14API - utisci u radu

Prvi i preovlađujući osećaj je da Lenovo uspeva u nameri da podari ovom simpatičnom uređaju onaj nepogrešivi osećaj portabl računara, a to i jeste njegova osnovna misija. Bez problema ga nosite svuda gde god krenete i bez straha da će se raspasti jer su spojevi i krutost šasije na zadovoljavajućem nivou, ništa ne škripi, niti se uvija na način koji dovodi do oštećenja. ABS telo je elastično, ali čvrsto i izdržljivo tokom korišćenja, dok je u isto vreme lagano u rukama.
 
Ekran je tipičan TN. Zato morate podesiti ugao gledanja jer svako odstupanje se kažnjava. Svakako bi IPS bio bolja opcija, ali onda cena ne bi bila ovako primamljiva. Ipak, ekran je solidan, svetao, dovoljno oštar dok bistrina nije jača strana TN panela male dijagonale i visoke rezolucije. Kolor naginje na toplije nijanse što izgleda pomalo izveštačeno, ali lično prija jer ne deluje onako hladno i isprano kao većina TN ekrana na budžetskim modelima. Jednom rečju sasvim korektno i zadovoljavajuće, imajući u vidu cenu uređaja.
 
Idea_Pad_S340_14API_11s.jpg
 
Tastatura je takođe solidna. Širi tasteri će prijati onima sa debljim prstima. Smeta nešto manji prostor između tastera pa kod brzog slepog kucanja, desi se da u brzini načepite ivicu susednog tastera, naročito ako ste korisnik MacBook modela koji po nama imaju referento odmerenu veličinu tastera. Pozadinsko osvetljenje u beloj boji je savršeno. Ipak, ova mogućnost je opciona i treba je naglastiti prilikom kupovine jer ćete u suprotnom dobiti model koji nema osvetljene tastere. Inače, osećaj membrane je podešen tako, da na samom početku daje otpor nakon čega taster mekano propada do krajnje donje pozicije. Tastatura ne zveči već je prijatno mekana što je vrlo pohvalno u ovoj klasi.
Što se tiče brzine AMD ultra-mobilne platforme u verziji APU procesora  druge generacije, ona je solidno brza i sjajno balansirana. Ta uravnoteženost CPU i GPU performansi je njen glavni kvalitet i uspeva da u radu nadoknadi zaostatak CPU dela u odnosu na sličnu klasu Intel procesora, posebno u aplikacijama koje uživaju pomoć GPU akceleracije. Ipak, zaostatak je primetan u testovima te naročito ispoljen u nekim delovima video konverzije gde Intel koristi pomalo zaboravljenu Quick Sync Video akceleraciju, sastavni deo njegovog Intel HD grafičkog rešenja. Ipak, Vega 10 je sposoban grafički procesor sa hardverskom podrškom za dekompresiju zahtevnijih video materijala, tako da će te u tom pogledu biti sigurniji nego sa Intel platformom. 
 
Uglavnom, AMD bi što pre trebao da pređe na treću generaciju AMD APU procesora i 7nm jezgra jer će time odagnati svaku sumnju kod korisnika, baš kao što je to učinio i na desktop PC platformi. Ovako, Intel će imati kakvo takvo opravdanje za tvrdnju da je brži, a što u krajnjem i jeste u ovom trenutku. Druga stvar je što tu brzinu ciljana grupa korisnika neće osetiti u realnim situacijama, ali kao takva ova činjenica može biti ona odlučujuća oštrica u PR okršajima suprostavljene konkurencije.
 
Idea_Pad_S340_14API_12s.jpg
 
Ukoliko pitate koliko taj zaostatak iznosi u konkretnim brojkama stvari stoje ovako: obrada fotografija beleži 25% zaostatka u Adobe Photoshop Elements-u, dok u poslovima video konverzije je on veći tj duplo mu treba više vremena na obavi isti posao u Cyberlink Espresso aplikaciji, dok u poslovima obrade muzičkih fajlova Audacity-ju zaostatak je sveden na 10%. Što se tiče kancelarijskih aplikacija kao što je MS Office i rad u Word, Excel i Power Point aplikacijama - performanse su u identične. Dakle ovo poređenje je rađeno sa Intel Core i7 8665U modelom koji ima identičnu konfiguraciju 4 fizička i 8 logičkih jezgara sa istom količinom RAM memorije i Intel UHD 620 grafičkim jezgrom.
Kada je u pitanju video reprodukcija, AMD APU platforma je tu nesumnjivo bolja. Na terenu aplikacija koje koriste akceleraciju grafičkog jezgra, Radeon Vega 10 jednostavno  “briše” Intel konkurenciju. Prilikom reprodukcije kvalitetnog 4K HDR materijala ovaj notebook troši svega 4% CPU resursa dok je celokupan proces dekodiranja prebačen na GPU čije zauzeće u tim trenucima iznosi 60-69%.
 
Ukoliko poželite povremeno da se zabavite i to je moguće na ovoj AMD spravi. Probali smo Fortnite i Apex Legends - naše referentne benchmarking igre za ovu priliku. Naravno, detalje morate oboriti na minimum i vidno polje koje renderuje GPU podesiti u skladu sa njegovim mogućnostima. Subjektivni osećaj grafičkih detalja je definitivno degradiran. Ipak je vrlo igrivo sa prosečnih 23.7 fps-a i 42.3ms frametime-om pri čemu procesor radi u proseku na 3 GHz, a GPU na 800 MHz. Grafički detalji su na apsolutnom minimumu u Apex Legends-u. Što se tiče Fortnite-a, izmerili smo prosečnih 48 fps-a pri frejmtajmu od 20 ms... veoma igrivo iako na minimalnim setovanjima manja dijagonala i 100% rendering vidokruga, čine iskustvo zaista zadovoljavajućim u svrhu relaksirane zabave. Malom “lagu” doprinosti i činjenica da 802.11ac bez prekida u komunikaciji sa Wi-Fi ruterom zahvaljujući 1x1 MIMO funkciji.
 
Idea_Pad_S340_14API_13s.jpg
 
IdeaPad S340 14 API u tim trenucima troši 36W električne energije. GPU dostiže 67 stepeni na internom senzoru dok se na površini kućišta u centralnom delu između dva rashladna izduva, izmerili maksimalnih 40 stepeni. Pod prstima leve ruke na “WASD” poziciji beležimo telesnih 34.4 stepeni dok je na desnom delu par stepeni niža temperatura. Najniža je u pozicijama gde se šake naslanjaju na kućište notebooka gde smo izmerili 28.5 stepeni.
Što se tiče radne autonomije u uslovima rada aplikacija za obradu fotografija, zvuka i slike izmerili smo 3 sata i 15 minuta. Na bateriji u “performance” režimu, notebook isporučuje 66% performansi u poređenju kada radi punom snagom na ispravljaču. Baterija se puni jedan sat i 45 minuta, kada potrošnja pri radu sa uključenim punjenjem baterije, raste na maksimalnih 65 W.
 
Računar nije bučan. Poseduje sistem hladnjaka sa ventilatorom koji se uključuje pri jačem opterećenju APU procesora i oglašava se jasnim šuštanjem koje povećava buku za 5dB. U uslovima glasnijeg okruženja i rada napolju - to je neprimetno, ali u tišini radne sobe se jasno primećuje.

Lenovo IdeaPad S340 14API - zaključak

U trenutku testova smo sasvim slučajno došli do još jednog primerka AMD APU ultrabook računara koji je imao šasiju od “unibody” legure metala. Impresioniralo nas je činjenica da se račuar uopšte nije grejao, praktično je bio stalno prisutan osećaj dodira hladnog metala. Isti je zabeležio pet časove realne autonomije rada u našim standardnim aplikacijama. Dakle, AMD APU ima potencijal savršene ultramobilne platforme, sve smao zavisio do vaših finansijskih mogućnosti i realnih potreba.
 
 
IdeaPad S340 14API sa druge strane je pristupačan mobilni računar kompaktnih dimenzija, malog profila i niske cene. AMD je definitivno postao ozbiljan igrač i oponent Intelu, čak i na ovom delu tržišta. Evidentno se manje greje od sličnih Intel modela u ABS kućištu. Zaostaje u čisto procesorskim operacijama, ali imajte u vidu da je ovo prethodna generacija 12 nm Zen+ jezgara dok je u delu gračkih operacija nesumnjivo bolji. Čak i u ovoj verziji deluje kao svestraniji i bolje izbalansiran računar sa širim poljem upotrebe jer je zabava i gejming relaksacija, neuporedivo kvalitetnija nego na sličnoj Intel platformi ove cenovne klase.
 
Ostaje da vidimo koliko će AMD brzo nadoknaditi ovaj zaostatak jer ima Zen 2 "keca u rukavu". Još štedljivijeg i još bržeg. Ne sumnjamo da će u vremenu ispred nas AMD postati čest izbor na ultramobilnim notebook računarima. Uostalom, to je najbolje potvrdio današnji primerak IdeaPad S340 računara u AMD APU verziji platforme. Tanak i svestran sa niskom cenom i velikom upotrebnom vrednošću - AMD nikada ranije nije bio ozbiljniji u nameri da pomrsi Intelu konce u gnezdu njegove zlatne “koke”, zvanoj lagani i ultra portabilni računari. IdeaPad S340 14API vredi svakog uloženog novčića, čime ulazi u izbor svestranih i lako prenosivih "četrnaestica"!
 

Prednosti
- Lagan i kompaktan,
- Svestran sa balansiranim performansama,
- Veoma upotrebljiv u realnim situaicjama,
- Mala potrošnja i grejanje,
- Povoljna cena
 
Nedostaci:
- Zaostaje u CPU performansama za Intel konkurencijom
 
CENA oko 500-550 evra

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Acer Predator Helios 300 (Video)

Test: Lenovo Legion Y740 - 17ICHg (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109