Greška

Došlo je do greške.

Test: Lenovo IdeaPad 5 (Video)

13.08.2020 17:02 | 0 Mobile
Test: Lenovo IdeaPad 5 (Video)

Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 na najbolji način opisuje trenutno stanje na tržištu PC računara – pre svega uticaj koji je izvršila AMD Zen2 generacija procesora koja se sa desktop platforme konačno preselila i na polje kompaktnih notebook računara. Intel definitivno više ne vodi glavnu reč. AMD Ryzen 4000 generacija APU procesora je pokazala koliko je veliki napredak ovaj proizvođač napravio i sada sa pravom počinje da diktira pravila igre na skoro kompletnom tržištu PC procesorskih platformi. AMD dominacija je jednom rečju kompletirana...

U poslednje vreme, prateći naš sadržaj, mogli ste uočiti da preovlađuju 14” modeli. Četrnaestice su definitivno u trendu, što i nije za čuđenje obzirom da su im karakteristike idealne za pojam lako prenosivog računara sa adekvatnim  komforom upotrebe u pokretu. Pre svega mislimo na veličinu ekrana, kvalitet ugrađene tastature i svakako, radnu autonomiju.
 
 
 
Prateći dotične trendove jedan od najvećih svetskih proizvođača uređaja ove vrste, kompanija Lenovo – redovno osvežava notebook modele iz ove kategorije. Kada još uzmete u obzir činjenicu da je AMD konačno započeo sa masovnijom isporukom Ryzen 4000 Renoir mobilne procesorske platforme na bazi Zen 2 arhitekture, nema boljeg uvoda za našu današnju priču o Lenovo IdeaPad 5 – 14” verziji notebooka koja koristi upravo poslednju generaciju AMD Ryzen 5 4500U APU procesor sa integrisanim Radeon VEGA 6 grafičkim jezgrom.
 
Pitate se zašto ova, dugo očekivana platforma kasni ovoliko? Prvo AMD nije mogao da obezbedi dovoljne količine procesora, pa su postrojenja za sklapanje računara u Kini bila zatvorena, pa dok su počeli sa radom, pa krenule narudžbe, pa onda ubedite lokalnog menadžera da naruči konkretniju količinu a on se plaši da poruči jer mu niko nije rekao da Intel više nije sve i svja, pa će onda ove pristigle količine da planu, pa ćemo da čekamo na drugi talas, ili na drugi pik prvog talasa, kako već...

Oblik i dizajn

Današnji IdeaPad 5 je jedan pravi klasik. Oblik i dizajn koji nepogrešivo prate onaj sa sličnih, skupljih ThinkPad modela. Kućište izrađeno od legure aluminijuma i ofarbano grafitno sivom nijansom definitivno uliva poverenje da će takav računar dugo trajati i biti prijatno hladan tokom korišćenja. Dimenzije su 32 cm u širinu, 21 cm u dubinu, dok je “debeo” svega 2 cm. Težina uređaja od 1.39 kg je već postala standardna za ovu klasu računara.
 
 idea1s.jpg
 
Deo sa ekranom prati aktuelne trendove sa tankim bočnim okvirima od 4.3mm i tek nešto debljom gornjom i donjom lajsnom. Toliko da 90% površine dela u kome je smešten ekran, zauzima vidljiva površina panela. Takav format se savršeno uklapa u 16:9 odnos stranica. Gore se nalazi već čuvena web HD kamera sa zatvaračem sočiva za one koji hoće da budu sigurni u svoju privatnost , dok je u donjem delu elektronika za rad ekrana.
 
Ugrađen je IPS ekran rezolucije 1920x1080 piksela, dijagonale 14“ sa anti reflektivnim premazom. Podatak o osvetljenju od 300 nita svakako raduje, kao i činjenica da smo izmerili nešto veću vrednost od 349 nita. U pitanju je bitan detalj, pošto je dosadašnja konkurencija u ovom cenovnom razredu, imala najviše problema upravo sa slabom svetlinom ekrana i time ne baš dobrom vidljivošču sadržaja na dnevnom svetlu. Ekran kod ovog IdeaPad računara je vidno bolji od Acer i Honor 14” konkurencije koju smo nedavno testirali. Ruku na srce voleli bismo bolji kontrast, ali sveukupno kvalitet slike je za klasu bolji od konkurencije koju smo nedavno testirali.  Kolor je tek korektan sa 55% pokrivenosti sRGB kolor palete, dovoljno za delokrug jednog ovakvog računara koji podrazumeva rad sa svakodnevnim i poslovnim aplikacijama, ali i zabavu u vidu online gejminga. Iako ima široke uglove gledanja, ukoliko ga gledate iskosa, primetna je pojava zatamnjenja kolora.
 
 idea2s.jpg
 
Ekran je sa bazom računara spojen velikom centralnom šarkom koja se otvara pod maksimalnim uglom od 140 stepeni. U zoni ove osovine na bazi kućišta računara se nalazi čitav niz ventilacionih otvora odakle se izbacuje vazduh iz unutrašnjosti kučišta, tako da on struji naviše čitavom površinom ekrana.
 
Centralni deo zauzima tastatura. Lepo oblikovani tasteri poput onih na ThinkPad modelima, imaju nešto mekše vešanje ali duži hod tastera – u odnosu na uobičajeno tanke “četrnaestice”. Rezultat je sveukupno mnogo lepši osećaj aktivacije i propadanja kapice tastera zbog čega se lakše kuca. Pohvaljujemo i odličan raspored sa velikim “backspace”, i “enter” tasterima. Spomenimo i ne tako uobičajenu lokalizaciju sa našim karakterima kao i mlečno belo, dvostepeno pozadinsko osvetljenje. Jedina zamerka koju ovde možemo staviti se odnosi na izdvojeni Power taster. Suviše je mali i tanak sa ne baš dobrim osećajem aktivacije. Na sreću, tik pored njega je svetlosni indikator koji pokazuje kada je računar upaljen. Zgodna opcija koja pomaže prevazilaženju potrebe korišćenja Power tastera je i “Flip to Boot” opcija koja se podešava u BIOS-u uređaja, a koja omogućuje da čim otvorite monitor, Idea Pad se automatski pali i podiže sistem.
 
 idea3s.jpg
 
U bočnom delu tastature sa leve i desne “out” linije se nalaze zone perforiranih površina sa jedva primetnim rupičastim otvorima odakle dopire zvuk iz 2x2W stereo sistema zvučnika. Zvuk je jasan i glasan, a na momente prodorno jak zbog izraženo glasnih, visokih tonova. Za filmove, YT sadržaje i povremeni gejming sasvim dovoljan.
 
Touchpad je taman toliko veliki da ne smeta, a sa druge strane nije ni suviše mali da bi ga tražili i napipavali prstima tokom rada. Dobro je pozicioniran na centralnom delu uređaja, tako da se drži podalje od korena palca – idealno za poslove kucanja. Pod jagodicom prsta je prijatno gladak sa tek minimalnom dozom otpora fino brušene površine čije trenje ne stvara osećaj naelektrisanja. Precizan je i brz sa klackalicom u donjem levom i desnom uglu koje su zapravo desni i levi klik.
 
Inače, kada ga posmatrate sa strane, ovaj notebook odaje utisak siluete klasičnog ultrabook uređaja. Ipak, čulo vida sugeriše da računar nije ekstremno tanak što je i tačno zbog njegovih 2 cm debljine. Naime to je rezultat činjenice da su ivice duboko uvučene pod oštrim uglom, pa se zapravo čini da računar stoji na nekoj podlozi. Time je postignuta iluzija “ tankih” dimenzija i preko potrebnog prostora u unutrašnjosti šasije, a pri tome je i zgodan za pod ruku. Na donjem delu je ravan metalni poklopac sa horizontalnim redom ventilacionih otvora. Njegovom demontažom pristupate unutrašnjosti u slučaju potrebe ugradnje SSD uređaja većeg kapaciteta.
 
 idea4s.jpg
 
Sa desne bočne stranice zatičemo dva standardna USB-A konektora sa USB 3.2 specifikacijama prve generacije koji prebacuju podatke brzinom do 5 Gbps a odmah pored njih je i čitač memorijskih kartica. Sa suprotne leve bočne stranice imate na raspolaganju jedan USB-C 3.2 prve generacije (5Gbps) koji je ujedno i konektor pomoću koga se puni baterija računara i služi za napajanje energijom. Ujedno, ovaj port podržava i Display Port funkciju tako da je pored prisutnog HDMI 1.4 porta moguće povezati ukupno dva eksterna monitora (4K/30Hz). Tu je još i kombinovani 3.5mm priključak za slušalice i mikrofon kao i Novo taster rupica pomoću koje birate da li ćete ući u BIOS, Boot meni ili Windows startup ekran sa opcijama.

AMD Renoir platforma

A ispod haube, novitet koji smo očekivali još od početka ove godine – AMD Ryzen APU 4000 poznatiji pod kodnim imenom Renoir. Tačnije rečeno ovaj IdeaPad 5 koristi Ryzen 5 4500U model procesora sa 6 Zen 2 jezgara kojima je isključena Symetric MultiThreading opcija. Procesor radi u rasponu od baznih 2.3 pa do turbo ubrzanih 4 GHz. Kada je na bateriji, procesor smanjuje radnu frekvenciju i radi u opsegu od 1379-2423 MHz.
 
 idea5s.jpg
 
Pod svojim okriljem ovaj APU procesor objedinjuje Radeon VEGA 6 grafičko jezgro sa 384 “stream” izvršne jedinice i radnim taktom na 1500MHz. Grafički procesor uzima deo sistemske memorije, a njegov rad ubrzan je i činjenicom korišćenja RAM čipova koji rade na 3200 MHz. Spomenimo da je naš IdeaPad 5 stigao unapred konfigurisan sa 16 MB dvokanalne DDR4-3200 memorije koja je zalemljena na ploču i ne može se proširiti. Sumnjamo da će vam više trebati jer je to sasvim dovoljno čak i za grafičku kartu koja uzima deo memorije, tačnije 512MB u našem slučaju.
 
Kada govorimo o prostoru za skladištenje podataka, ugrađen je M.2 SSD i to u NVMe PCIe x4 verziji kapaciteta 512 GB. Za one koje vole detalje recimo da je upotrebljen Samsung uređaj za koji proizvođač deklariše maksimalne vrednosti čitanja od 3 GB/s i upisa podataka od 1.8 GB/s.
 
 idea6s.jpg
 
Brzu vezu sa internetom obezbeđuje najnovija generacija Wi-Fi bežične karte na bazi 802.11 AX standarda, tačnije rečeno upotrebljen je Intel AX200 kontroler, promoter 6. generacije ultra brze bežične komunikacije. Tako je i bilo tokom testova gde su ostvarene vanserijske brzine u radu sa standardnim dvopojasnim AC ruterom. Uspevali smo na gigabitnoj optičkoj vezi da dostignemo download preko 100 megabajta u sekundi tako da su se instalacije pojedinih “on-line” igara obavljale brže nego kopiranjem sa USB fleš memorija. U okviru ovog rešenja je podržan i BT 5.0.
 
Radnu atonomiju jednog ovako skladnog mobilnog računara obezbeđuje litijum polimerska baterija kapaciteta 57 Wh integrisana u unutrašnjost računara. Inače je malo većeg kapaciteta od uobičajenog za ovu klasu prenosnih računara pošto se tokom našeg testiranja pokazala kao prilično dugotrajna, obezbeđujući skoro 8 sati neprekidnog rada bez eksternog ispravljača. 
 
 idea7s.jpg
 
Uz ovaj računar nam je stigao još jedan specijalitet - eksterni Rapid Charge ispravljač snage 95W koji je sposoban da za jedan 1 sat napuni čak 80% baterije! Definitivno brže jer bateriju većeg kapaciteta od 57Wh puni za sat i 15min. Dok je klasičnim 65W ispravljačima potrebno i do 1 i 45 minuta za punjenje baterije od 45Wh. Ovde vam skrećemo pažnu da Rapid Charge opciju koristitie aktiviranjem istoimene opcije u Lenovo Vantage softveru koji ćete besplatno preuzeti sa Microsoft Store servisa uz obavezu da posedujete nalog za prijavu na ovom servisu. O tome vodite računa jer ovaj notebook nam je stigao bez Windows 10 OS-a i potrebno je naknadno instalirati Lenovo Vantage softverski alat da bi ispravljač aktivirao funkciju brzog punjenja - u suprotnom će raditi kao standardni punjač sa projektovanim vremenom od 2 sata do maksimalnog kapaciteta baterije. Stanje baterije možete proveriti i kada je računar ugašen, tako što ćete dodirnuti bilo koji taster nakon čega će se pojaviti informacija na ekranu. Ova opcija se takođe uključuje u BIOS-u uređaja. 

Performanse

Kada govorimo o performansama AMD Ryzen 5 4500U beleži osetno ubrzanje u odnosu na slično konfigurisani ThinkPad T14 koji smo nedavno testirali, a baziran na slično podešenoj Intel ultra-mobilnoj platformi i Core i5 10510U procesoru. Treba imati u vidu da su ovo pre svega laki prenosni uređaji i da nisu namenjeni radu u zahtevnim aplikacijama, već više nekom svakodnevnom radu na internetu, elektronskoj prepisci i kancelarijskim aplikacijama poput MS Office-a.
 
 idea8s.jpg
 
Performanse:

Home Media Performance ( Obrada fotografija )
Vreme izvršenja
IdeaPad 5 14ARE05
MagicBook 15
Aspire 3 A315-41-R0KD
VivoBook 15 X512
0 13 25 38 50
manje je bolje (sekunde)
Home Media Performance ( Konverzija video sadržaja )
Vreme izvršenja
IdeaPad 5 14ARE05
MagicBook 15
Aspire 3 A315-41-R0KD
VivoBook 15 X512
0 13 25 38 50
manje je bolje (sekunde)
Home Media Performance ( Obrada muzike )
Vreme izvršenja
IdeaPad 5 14ARE05
MagicBook 15
Aspire 3 A315-41-R0KD
VivoBook 15 X512
0 38 75 113 150
manje je bolje (sekunde)
Productivity Office Performance ( Overall )
points
IdeaPad 5 14ARE05
MagicBook 15
Aspire 3 A315-41-R0KD
VivoBook 15 X512
0 1125 2250 3375 4500
veće je bolje (pts)
Productivity Office Performance ( MS Word )
time
IdeaPad 5 14ARE05
MagicBook 15
Aspire 3 A315-41-R0KD
VivoBook 15 X512
0 30 60 90 120
manje je bolje (sec.)
Productivity Office Performance ( MS Excel )
time
IdeaPad 5 14ARE05
MagicBook 15
Aspire 3 A315-41-R0KD
VivoBook 15 X512
0 30 60 90 120
manje je bolje (sec.)
Productivity Office Performance ( MS Power Point )
time
IdeaPad 5 14ARE05
MagicBook 15
Aspire 3 A315-41-R0KD
VivoBook 15 X512
0 60 120 180 240
manje je bolje (sec.)
WEB Internet Performance ( Overall )
WebXPRT 2015
IdeaPad 5 14ARE05
MagicBook 15
Aspire 3 A315-41-R0KD
VivoBook 15 X512
0 200 400 600 800
veće je bolje (pts)
Baterija ( Trajanje baterije )
Minuti (više je bolje)
IdeaPad 5 14ARE05
MagicBook 15
Aspire 3 A315-41-R0KD
VivoBook 15 X512
120 220 440 660 1000
Autonomija baterije u minutima

 
AMD Renoir je primetno brži i od prethodne AMD Ryzen 3500U generacije i to u proseku za 25-30%. U odnosu na pomenuti Intel je vidno brži u poslovima koji koriste maksimalni broj tredova jer 6 fizičkih jezgara je u nekim trenucima poput, konverzije muzike i video filmova i do 50% brži od Core i5 10510U modela. Slično je i u poslovima arhive podataka kada koristite sva raspoloživa jezgra gde je AMD Ryzen 5 4500U dominantno brži od Intel konkurencije, beležeći 40-50% kraće vreme kompresije podataka. Ako se usudite da malo radite u Premijeru, treba reći da je AMD APU 4000 serija dobila podršku za hardversku akceleraciju eksporta fajlova u H.264 format od Premiere CC 14.2 verzije(2020), pa razlika postaje još bolnija po Core i5 10510K.
 
Takođe, razlika se primećuje kada imate veliki broj otvorenih tabova u internet pregledaču i ukoliko paralelno obavljate neke poslove u cloudu poput obrade grafikona u jednom , Excel 365 kalkulacija u drugom, puštanja YT sadržaja u trećem... u takvim radnom scenariju Ryzen 5 4500U sa dovoljno RAM memorije se snalazi kao riba u vodi i ostavlja Core i5 10510U iza sebe sa 60-75% razlike.
 
 idea10s.jpg
 
U poslovima koji nisu optimizovani da paralelno koriste sva raspoloživa jezgra, kao što je recimo rad u MS Word-u ili nekim generalnim Photoshop operacijama, razlike u performansama su beznačajne i svode se na 2-5% u korist AMD-a. U Photoshopu već sledećeg trenutka raste ukoliko koristite neku GPU ubrzanu operaciju (image size, birds eye view, blur effects, noise reduction, itd).  Dakle u poslovima gde se koriste svi procesorski resursi i asistencija grafičkog jezgra, AMD Renoir je definitivno bolje i brže rešenje.
 
Ne možemo, a da ne pomenemo i gejming performanse. AMD nam je dolaskom Ryzen 4000 Renoir serije omogućio igranje i na ultra tankim računarima. U istim uslovima Intel je praktično neupotrebljiv sa svojom integrisanom grafikom. AMD je toliko dobar da se može takmičiti sa sistemima gde je Intel platforma pojačana zasebnim GeForce MX250 rešenjem koje koristi zasebnu video memoriju. Takvi modeli prenosnih računara su uglavnom osetno skuplji od današnjeg Idea Pad 5 modela, a što svakako treba imati u vidu. U konkretnom slučaju gejminga Idea Pad 5 u kombinaciji sa AMD Ryzen 5 4500U procesorom dozvoljava igranje čak i na Full HD rezoluciji i još bolje ako prikačite neki eksterni monitor, ali uz obaveznu degradaciju grafičkih detalja na neki “low-to-medium” nivo. Poželjno je i da se radi brže reakcije u igrama, smanji 3D rendering rezolucija na nekih 60-70% kako bi ostvarili iole koristan frejmrejt.
 
 idea9s.jpg
 
U Fortnite-u smo izmerili prosečnih 57 fps-a, a APEX Legends je ipak zahtevan za ovu platformu sa isporučenih 27 fps-a koji na trenutke postaju bolno spori i dovešće do vaše prerane eliminacije u direktnom okršaju sa neprijateljom. Situacija je bolja u Valorantu sa prosečnih 110 fps-a, a takođe se vrlo lepo igra u DOTA2 naslovu na medium detaljima, kada smo zabeležili prosečnih 100 fps-a. I ne zaboravite...sve to na jednom ultra laganom notebook računaru... to je do sada na Intel modelima bilo skoro nemoguće osim u slučaju pojedinačnih ekskluzivnih modela. 
 
Pri tome se procesorsko i grafičko jezgro vidno manje greju. U slučaju AMD modela smo nakon višečasovnog testiranja i gejming benchmarkinga zabeležili maksimalnu vrednost od 70 stepeni dok je prosek temperatura bio na 66 podeoku. U isto vreme grafičko jezgro nije prelazilo maksimum od 62 stepena celzijusa. Podsetimo se da je u istovetnim uslovima Core i5 10510U išao i do 93 stepena, dok je maksimum GeForce MX250 grafičkog procesora iznosio 83 stepena na Celzijus skali.
 
Kada govorimo o temperaturi na površini uređaja i osećaja pod samim prstima, u zoni AWSD tastera smo izmerili 38-39 stepeni, dok je u desnom delu značajnije hladniji sa izmerenih 33-34 stepena. Iste vrednosti smo očitali u delu odmorišta dlanova. Najtoplija zona u desnom delu izduvnog sistema bliže ekranu je iznosila 40 stepeni i sve to za vreme gejminga kada je APU procesor maksimalno opterećen.

Zaključak

Nema šta, Izlazak AMD Ryzen 4000 platforme je jedno pravo osveženje i definitivno unapređenje za klasu lakih prenosnih notebook računara. To smo defintivno imali prilike da se uverimo na primeru novog Lenovo Idea Pad 5 modela. Cena od 95 hiljada dinara je ipak malo viša u odnosu na očekivanja, ali na nju u ovom trenutku utiče čitava ova situacija sa usporenim protokom robe, koji uslovljavaju dodatne troškove transporta i nabavke koji idu i do par desetina dolara po pojedinačnom uređaju – jer danas sve stiže avio kargo prevozom.
 
 
Takođe, imajte u vidu da se ovi računari konfigurišu pa je tako u našem primeru bio prisutan osetno kvalitetniji IPS ekran, zatim 16GB dvokanalnog RAM-a na 3200MHz, zatim delotvorni brzi punjač, dvostepeno backlite osvetljenje, kućište u potpunosti izrađeno od legure aluminijuma bez ABS plastike itd. Sve su to detalji dodatne opreme koja nosi i svoj deo cene, a vi svakako možete izabrati i onaj jeftiniji model. Tako da nije baš u potpunosti fer porediti sa nekim drugim cenama na drugim tržištima jer ne znamo kako su ti modeli konfigurisani.
 
Konačno i zaključak. Evidentno je da se Intel dugo držao na ovom delu tržišta. Segment lakih notebook modela je praktično bio do ovog trenutka, poslednji bastion vladavine Core procesora. Ipak, bilo je samo pitanje trenutka kada će AMD stići i promeniti činjenično stanje. AMD 4000 Renoir ne samo da uspešno parira u delukrugu procesorski zahtevnih poslova, već i u tradicionalnom delu grafički ubrzanih aplikacija. Istovremeno 7nm proces jasno govori da AMD manje troši energije i zahteva manje komplikovane sisteme hlađenja koji znaju itekako da povećaju troškove izrade kompakntih notebook modela. Jednom rečju, AMD je postao ne samo konkurentniji, već i na delu bolji. 
 
Nama ostaje da sve ovo što smo iskusili na premijernom IdeaPad 5 modelu još jednom potvrdimo u vidu sličnih uređaja drugih proizvođača. 
 
 
Prednosti:
- Brza procesorska platforma
- Sposobna Vega grafika
- Ultra brzo punjenje
 
Nedostaci:
- Ništa vredno pomena

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Lenovo ThinkPad T14s (Video)

Test: Huawei MateBook X Pro 2020 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109