Greška

Došlo je do greške.

Test: Lenovo 500 Multimedia tastatura (Video)

09.10.2018 14:37 | 0 Hardver
Test: Lenovo 500 Multimedia tastatura (Video)

Lenovo 500 Multimedia Controller je verovatno najinteresantniji i rekli bismo vrlo uspešan pokušaj da se napravi idealan multimedijalni kontroler za HTPC i pametne televizore. Mali, zgodan, besprekorno precizan i sa mnoštvom opcija, ovaj uređaj odlično menja miša i tastaturu pružajući jednostavnu i potpunu kontrolu.

Kako je naša redakcija uvek puna uređaja za testiranje, moramo priznati da smo ovu Lenovo tastaturu nedeljama preskakali jer nam je delovala kao najobičnija bežična tastatura, samo u manjem formatu. Šta reći o tome i u krajnjem slučaju, šta to tehnički novo može doneti jedan ovakav uređaj?
 
E pa, ispostavilo se da ipak može!
 
Kada je najzad došla na red, ova tastatura je pokazala da Lenovo svoju kreativnost i inovacije koristi ne samo na laptop računarima visoke klase po kojima ih možda najpre prepoznajemo, već gde god to ima smisla i gde može doneti neku novu funkcionalnost, vrednost ili upotrebljivost. 
 Lenovo500MultimediaController1s.jpg
 
Lenovo 500 Multimedia Controller, kako je zvaničan naziv ovog uređaja je pre svega namenjen HTPC računarima kako bi korisnicima omogućio da uživaju u multimediji iz fotelje, ali uz punu kontrolu bez kompromisa. Naravno, HTPC verovatno ne uživa popularnost koju je inicijalno imao, ali će ova tastatura biti jednako interesantna i vlasnicima SMART televizora sa kojima takođe odlično radi. 
 
Povezivanje se vrši putem bežičnog USB adaptera malih dimenzija, a iako bismo možda na ovakvom uređaju rado videli i Bluetooth podršku, ona je ovog puta izostala. Prava šteta, jer bi to upotrebljivost proširilo i na mobilne Smart TV, telefone i tablete.
 
Tastatura se napaja pomoću dve 3A baterije, a iako poseduje microUSB port, on ne služi za punjenje, već isključivo za ažuriranje firmware-a. Sa oko 14cm širine, odnosno dimenzijama 6” mobilnog telefona, Lenovo 500 odlično leži u ruci, uz zaobljena leđa koje držanje čine vrlo udobnim.  
 Lenovo500MultimediaController2s.jpg
 
Na prednjoj površini se nalazi 79 tastera kakve srećemo i na PC tastaturama, sa Windows namenskim tasterom, kao i funkcijskim tasterom koji u kombinaciji sa određenim tasterima pruža dodatnih 18 funkcija. Podržane su i multimedijalne funkcije, poput podešavanja jačine zvuka, kontrole reprodukcije, pretrage i pristupa opcijama, kao i kontrole brzine kursora. 
 
Tasteri su široki oko 9 mm i blago izbočeni ka sredini kako se pri kucanju ne bi dešavalo da pritisnete i susedni. Hod tastera je plitak i precizan, i veoma nas je podsetio na neke Nokia telefone iz vremena dok su telefoni još imali tastere. Sve u svemu, kucanje je vrlo prijatno i prilično brzo nakon kratkog perioda navikavanja.
 
Ono najinteresantnije je zapravo funkcija miša. Na prvi pogled na Lenovo 500 kontroler verovatno ne biste pretpostavili da ovaj uređaj uopšte može raditi kao miš. Jedino što bi ga odalo je deo ispod tastature koji podseća na dva tastera na nekom laptop “touchpad-u”. Naravno, ne samo da podseća, nego to upravo i jeste, ali šta se onda desilo sa pravim “touchpadom”? 
 Lenovo500MultimediaController3s.jpg
 
On se ustvari krije na samim tasterima. Prevlačenje prsta preko tastera kontroliše kursor kao da radite na nekom laptopu. Kontrola je zapravo vrlo dobra i solidno precizna, a kao što smo spomenuli, tokom rada možete u hodu podesiti osetljivost kursora trenutnim potrebama. Podržan je i levi klik dodirom “touchpad-a”, a kako je u pitanju “multitouch” osetljivi kontroler, moguć je i desni klik dodirom dva prsta, a podržani su i razni gestovi sa tri prsta, poput npr. povlačenja na dole za minimizovanje i maksimizovanje aplikacije ili na gore za “Task View” u Windows-u 10.
 
Naročito je interesantno da tokom korišćenja, funkcije tastature i “touchpad-a” rade odlično, iako se praktično nalaze na istom prostoru, pa nam se nije dešavalo da tokom kucanja slučajno aktiviramo nešto dodirom miša ili obrnuto. Uređaj je po ovom pitanju dizajniran odlično i radi upravo onako kako bismo to i očekivali, što je za svaku pohvalu. 
 Lenovo500MultimediaControlleraws.jpg
 
Sve u svemu, Lenovo 500 Multimedia Controller je verovatno najinteresantniji i rekli bismo vrlo uspešan pokušaj da se napravi idealan multimedijalni kontroler za HTPC i pametne televizore.
Mali, zgodan, besprekorno precizan i sa mnoštvom opcija, ovaj uređaj odlično menja miša i tastaturu pružajući jednostavnu i potpunu kontrolu. Nama se jako dopao, pa mu ovom prilikom dodeljujemo “Benchmark Approved” priznanje. 
 
 
Prednosti:
- Zgodan oblik i lagana konstrukcija
- Intiutivna i jednostavna za korišćenje
- Idealna za upotrebu sa HTPC računarima 
 
Nedostaci:
- Nedostatak Bluetooth podrške
 
CENA: oko 50€

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Logitech MK540 Advanced

Test: NZXT HUE 2 Ambient V2 RGB (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209