Greška

Došlo je do greške.

Test: Leadtek A180TDH Cinema Edition

12.09.2003 12:10 | 0 Hardver
Test: Leadtek A180TDH Cinema Edition

ATi sa svojim “All-in-wonder” serijalom kartica godinama već dominira tržištem kombinovanih grafičkih kartica sa TV tjunerom. Uvidevši potencijal tržišta tih proizvoda i nVidia je svojim partnerima ponudila mogućnost izrade takvih kartica. Leadtek, kao jedan od strateških partnera poznate kompanije za izradu grafičkih čipova, odgovorio je na tržišni izazov...Delimir Tasić


Iako se u ovom slučaju baš i ne radi o najsvežijem proizvodu, sam koncept njegove izrade zaintrigirao nas je i odlučili smo da vam prikažemo njegove mogućnosti. Ukoliko bismo želeli da u par reči opišemo ovaj produkt tajvanskog Leadtek-a, reći ćemo da se radi o GF4 MX440 kartici sa odličnim 2D prikazom i još boljom TV/Radio funkcijom. Naime, iako smo pomalo bili skeptični prema ovom proizvodu, pokazalo se da nismo u pravu i da razloga za skepsu nema - TV tjuner koji se nalazi na "Leadtek" A180TDH Cinema Edition kartici je jedan od najboljih koje smo u poslednje vreme imali prilike da probamo. No, krenimo redom...

Testovi TV tjunera Leadtek A180TDH Cinema Edition

Kartica na testu

Kartica dolazi u ambalaži standardnog dizajna za kompaniju Leadtek. Ovog puta kutija je iz razumljivih razloga nešto većih gabarita, jer osim kartice mora da primi i bogat prateći hardversko-softverski paket koji je postao odlika svake "Leadtek" kartice u poslednje vreme…

Testovi TV tjunera Leadtek A180TDH Cinema Edition

Prateći paket sadrži pored same kartice još i AV kabl interesantnog oblika, FM radio antenu, daljinski upravljač, dve AAA baterije, kablić kojim ćete karticu povezati sa zvučnom karticom, prateća upustva, i softverski paket.
Kartica je izrađena na za Leadtek standardnoj, zelenoj štampanoj ploči i odlikuje se izuzetnim kvalitetom izrade. Pre svih, karticom dominira GF4 MX440-8x (nV18) grafički čip, koji se nalazi ispod omanjeg kulera, sličnog onome koji se nalazi na popularnim ATi Radeon 9000Pro karticama. Zanimljivo je da kartica poseduje i termalnu sondu kojom se meri temperatura grafičkog čipa što može biti korisno ukoliko overklokujete karticu.

Testovi TV tjunera Leadtek A180TDH Cinema Edition
Testovi TV tjunera Leadtek A180TDH Cinema Edition

Upotrebljena je "Samsung-ova" BGA memorija deklarisana na 3.6 ns DDR tipa. Teoretski ovakva memorija bi mogla da radi i na 550 MHz. Karta na sebi ima 64 MB memorije koja radi na 513 MHz, što je više nego što specifikacija propisuje (500 MHz). Grafičko jezgro radi u granicama normale za GF4 MX440-8x kartice tj. na 275 MHz.

Testovi TV tjunera Leadtek A180TDH Cinema Edition
Testovi TV tjunera Leadtek A180TDH Cinema Edition

Nepostojanje D-Sub monitorskog izlaza je delimični nedostatak, jer je onemogućen dvomonitorski rad (popularni dual-head koji je prvi put promovisan na Matrox G4x0 seriji karticama, pa je otuda i dobio ime). Iako smo se pribojavali za kvalitet slike preko DVI konvertora, poučeni iskustvom sa Gigabyte Radeon 9000 Pro kartice, drago nam je da su naše strepnje bile neopravdane i da je slika na veoma visokom nivou (u rezoluciji 1280x1024 pri osvežavanju od 85 Hz). "Leadtek" kartice inače imaju jako dobru 2D sliku, pa ovaj naš zaključak i ne treba preterano da vas čudi. Za dekoder čip odabran je Philips SAA7174HL čip, sličan onome kod ASUS TV/FM kartice. Definitivno je vreme popularnih BT878A člipova prošlo.
Kartica poseduje sve potrebne video ulaze i izlaze, a sami konektori su preko specijanog priključka izvedeni tako da dug kabl koji na jednom svom kraju sadrži sve potrebne činč konektore uz neizostavne S-Video priključke.
Na kartici se od konektora nalazi ulaz za radio i TV antenu, konektor za risiver daljinskog upravljača, specijalni ViVo konektor na koji se priključuje spomenuti, specifično dizajnirani, kabl i DVI konektor. Audio izlaz izveden je preko konektora na samoj kartici (tzv. interni audio izlaz), što svakako pozdravljamo.

Testovi TV tjunera Leadtek A180TDH Cinema Edition
Testovi TV tjunera Leadtek A180TDH Cinema Edition

Daljinski upravljač koji dolazi uz karticu je standardni "Leadtek" daljinski upravljač. Odlikuje ga ne baš preterano moderan dizajn, ali i velika funkcionalnost i osrednji kvalitet izrade. Osetljivost daljinskog upravljača je solidna, pa neće biti problema da iz najrazličitijih pozicija promenite kanal u potrazi za zanimljivim sadržajima. Sam daljinski upravljač koristi dve standardne AAA baterije koje su priložene uz karticu.

Testovi TV tjunera Leadtek A180TDH Cinema Edition

Inače, GF4 MX440-8x grafičke kartice su već bile predmet testova kolege Branka Maksimovića, pa se nećemo dalje zadražavati na opisivanju iste. Samo ćemo napomenuti da smo radom grafičke kartice iz "Leadtek" A180TDH paketa bili zadovoljni, ali ipak moramo napomenuti da je to kartica starije generacije koja se ne može nositi sa novijim modelima kompanija ATi i nVidia.
Takođe, proizvođač je, osim kvalitetnog hardvera, ponudio i odlična prateća upustva za upotrebu u vidu tri priručnika. Prvi se odnosi na upotrebu WinPVR/FM aplikacije; drugi opisuje instalaciju kartice korak-po-korak; dok će Vas treći upoznati sa grafičkom karticom A180TDH.

Testovi TV tjunera Leadtek A180TDH Cinema Edition

Na kraju opisa ćemo sublimirati karakteristike u tabelu, kao što to uvek radimo kada su ovakvi proizvodi u pitanju...

Veza sa računarom - AGP Slot
Audio/Video dekoder čip - Conexant BT878A
TV Tuner - LG (PAL B/G; PAL D/K; Secam D/K; Secam B/G)
Daljinski upravljač - Da, 2 AAA baterije
Video ulaz - S-Video + Činč (eksterni na posebnom kablu)
Video izlaz - Da, eksterni na posenom kablu
Audio ulaz - Eksterni
Audio izlaz - Interni
Stereo TV prijem - Da
Radio prijem - Da (FM 88 MHz - 108 MHz)
Teletext - Da
Max. rezolucija - prikaz - 720 x 576
Max. rezolucija - grebovanje - 720 x 576
Kompresija - Softverska
Dodatni softver - Ulead Video Studio 7 SE, Ulead Cool 3D 3.0 SE, Ulead DVD Movie Factory 2 SE, GunMetal i Big Mutha Truckers

Instalacija, softver

Instalacija

Proizvođač kao minimalnu konfiguraciju, za valjan rad svog proizvoda, preporučuje PC računar koji ispunjava sledeće hardveske zahteve:

- AGP Slot (4x/8x)
- Pentium II procesor na 300 MHz
- za MPEG1 enkoding potreban je minimalno PIII-450 MHz CPU
- MPEG2 kompresija kao minimum nameće PIII procesor radnog takta 650 MHz
- PIII-1 GHz potreban je za najzahtevniju opciju tj. Timeshifting
-128 MB radne memorije
- MS Windows XP/2000/Me/98Se
-16-bitna zvučna kartica

Konfiguracija na kojoj smo mi isprobali "Leadtek" karticu se sastoji od sledećih komponenti...

Procesor
- AMD Athlon™ XP 2200 MHz (200 x 11)
Matična ploča
- Abit NF7-S rev. 2.0
Memorija
- 256 MB Kingston VR PC2700/DDR333
Hard Disk
- Maxtor DiamondMax9+ 80 GB
Video Karta
- Leadtek A180TDH Cinema Edition
Zvučna karta
- Creative Labs Sound Blaster Live! 5.1 Player
CD-RW uređaj
- LG GCE 8400B
Napajanje
- Chieftec Scorpio TX-10-BD - 360w PFC
Monitor
- Samsung SyncMaster 957DF
Operativni sistem
- Windows XP Professional (SP1, DirectX 9.0b)
Ostalo
- nVidia NForce 2.78 drajveri; nVidia Detonator drajveri 43.51

Sama instalacija je protekla bez većih problema. Naime, po ubacivanju CD-a sa pratećim softverom pokrenuće se autorun aplikacija koja će vam omogućiti potpuno intuitivan način instalacije. Potrebno je prvo sa pratećeg CD-a instalirati Detonator drajvere, a potom i "nVidia" WDM drajvere da bi kartica bila potpuno funkcionalna. Naime, "Leadtek" A180TDH se oslanja na "NVidia Personal Cinama" interfejs (takodje je bio predmet testa na našem sajtu), pa kao takav koristi nVidia WDM drajvere...

Testovi TV tjunera Leadtek A180TDH Cinema Edition

Jedini problem eventualno bi mogao predstavljati zvuk. Naime, prilikom instalacije, iako je pravilno prepoznata zvučna kartica SB Live! 5.1, pogrešno su detektovani ulazi za zvuk preko kojih se šalje zvuk u zvučnu karticu. To je rezultovalo odsustvom zvuka, ali se taj problem lako otklanja ulaskom u podešavanja i izborom odgovarajućeg ulaza na kartici.
Tek pošto se instaliraju osnovni drajveri, instaliraćete WinFast PVR i WinFast FM - aplikacije koje će ubuduće služiti za gledanje TV programa i slušanje FM radio stanica na vašem PC računaru. Posle nekoliko restartovanja, u systrayu ćete ugledati novu ikonu preko koje ćete startovati spomenute aplikacije.
Inače, kao što možete videti sa priložene slike, u sistemu je prikom testiranja bila prisutna i "Pinnacle" PCTV kartica. Na naše iznenađenje obe kartice su paralelno radile bez ikakvih problema. Naravno, samo ona aplikacija koja bi se prva startovala radila bi u overlay režimu prikaza, ali je slika sa obe katice išla bez ikakvih zastajkivanja. Zgodna stvar, ukoliko imate potrebu da pratite dva programa istovremeno, mada sumnjamo da je to slučaj kod velike većine korisnika.

Softver

Korisnički interfejs je, iako malo pretrpan, dizajniran skladno i po našem skromnom mišljenju, veoma lepo. Svaka akcija prećena je animacijama na korisničkom interfejsu što radu sa WinFast PVR aplikacijom daje poseban "šmek".

Testovi TV tjunera Leadtek A180TDH Cinema Edition

Sam WinFast PVR nudi sve potrebne opcije da bi komfor u radu sa njim bio što veći. Iako smo veoma detaljno već predstavili u testu "Leadtek" WinFast 2000XP Deluxe Edition kartice spomenuti softver, osvrnućemo se ukratko na najbitnije opcije...

Testovi TV tjunera Leadtek A180TDH Cinema Edition
Testovi TV tjunera Leadtek A180TDH Cinema Edition

Testovi TV tjunera Leadtek A180TDH Cinema Edition
Testovi TV tjunera Leadtek A180TDH Cinema Edition

Podešavanja, kao što se vidi iz priloženih slika, su lako dostupna i veoma brojna. Ipak ono što je najvažnije jeste mogućnost definisanja kastomizovanih profila za video capture. Na lak način ćete definisati novi profil i biti u mogućnosti da živu sliku grebujete u npr. rasprostranjeni DivX ;-) format ili bilo koji drugi format koji vam odgovara (MPEG2, MJPEG, MPEG4, itd...).
Na žalost, ono što smo zamerili prethodnoj "Leadtek" TV kartici ostaje i ovde. Naime, prilikom izbora zemlje (a to je bitno da bi bio ponuđen odgovarajući frekventni opeseg prilikom skeniranja kanala), na listi podržanih nema Srbije, pa ćete stoga morati da malo eksperimentišete u nadi da ćete biti u mogućnosti da uhvatite baš sve kanale koji su dostupni u vašoj kablovskoj mreži ili u etru oko vašeg životnog prostora. Takođe, kartica podržava stereo prijem, ali to u našim uslovima i nije od preterane koristi.
Softver omogućuje grebovanje, kako video signala, tako i snimanje statičnih slika na Vaš hard disk. Snimanje statičnih slika praćeno je i simpatičnim zvukom "okidanja" fotoaparata, tako da uvek znate kada ste "uhvatili" neki screenshot. Slike se snimaju u punoj PAL rezoluciji (720x576) što nije bila odlika "Leadtek" WinFast 2000XP kartice (snimanje se vršilo u rezoluciji 640x480) koju smo prethodno imali na testu. Kao i uvek, prilažemo mini galeriju screenshotova da biste samo procenili kvalitet slike...

Testovi TV tjunera Leadtek A180TDH Cinema Edition
Testovi TV tjunera Leadtek A180TDH Cinema Edition

Ukoliko ste čitali tekst o Leadtek WinFast 2000XP kartici, sigurno se sećate da je naša glavna zamerka tom modelu bila ta što je proizvođač odlučio da izostavi podršku za teletekst signal. Ovog puta greška nije ponovljena i kartica na testu ima podršku za ovaj popularni servis, preko aplikacije koja poseduje sve opcije na koje smo navikli kada je čitanje teletekst stranica u pitanju. Prisutne su opcije snimanja stranica i keširanja istih koje "računarski teletekst" razlikuju od običnih TV aparata.

Testovi TV tjunera Leadtek A180TDH Cinema Edition

Ipak, kada je teletekst u pitanju, mišljenja smo da je Pinnacle sa svojim WebText softverom neprevaziđen i kao takav drži primat po tom pitanju.
Za prijem radio signala zadužen je program WinFast FM koji omogućava sve bazične opcije koje se očekuju od ovakvog programa.

Testovi TV tjunera Leadtek A180TDH Cinema Edition

Posebno izdvajamo mogućnost direktnog snimanja radio programa u MP3 format što je opcija koju će znati da cene svi koji vole da snimaju duže audio zapise. Priložena standardna FM radio antena kakvu smo viđali u paketima ostalih proizvođača (ASUS, KWorld...) lišiće Vas briga oko prijema radio signala i omogućiće Vam da odmah uključite skeniranje frekventnog spektra u potrazi za Vašim omiljenim radio programima. Kao i kod WinFast PVR programa i ovde ste u mogućnosti da sve opcije bitne za rad podesite u skladu sa svojim afinitetima.

Prateći softver, finalni utisci...

Prateći softver

Testovi TV tjunera Leadtek A180TDH Cinema Edition
Testovi TV tjunera Leadtek A180TDH Cinema Edition

Bez pretenzija da tumačimo implikacije uključivanja naše zemlje u međunarodne tokove, moramo reći da je vreme kada softver koji se isporučuje u paketu sa karticom neće biti samo element koji podiže ukupnu težinu paketa bez nekih drugih očiglednih prednosti, definitivno pred nama. Baš zato, svaki put kada prikazujemo neku TV karticu, trudimo se da ukratko opišemo i prateći softver koji se isporučuje uz nju. U slučaju Leadtek kartice na testu, softverski paket je veoma izdašan. Poći ćemo od zabavnog softvera tj. popularnih video igara. Naime, u paketu se nalaze dva naslova: GunMetal i Big Mutha Truckers. Iako, se ne radi o prvorazrednim hitovima igračke industrije, poslužiće za nekoliko dana zabave.
Ono što je važnije je svakako, softver za video montažu pod imenom Ulead Video Studio 7 SE. Sam softver odlikuje lak način upotrebe i bogatstvo efekata zavidnog kvaliteta. Ukoliko se sećate našeg prethodnog testa TV kartice kompanije Leadtek, znate da se uz nju isporučivala starija verzija ovog programa. Takođe, grebovanje video zapisa moguće je obaviti iz Video Studia i odmah izvršiti odsecanje neželjenih delova slike, dodati tranzicione efekte, telope, titlove i natpise na veoma jednostavan način. To će znati da cene svi koji smatraju da ne moraju da drže na hard disku glomazne i skupe aplikacije poput Adobe Premiere-a ili Sonic Foundry Vegas-a samo da bi premontirali par minuta video zapisa par puta nedeljno...

Testovi TV tjunera Leadtek A180TDH Cinema Edition

Ulead DVD Movie Factory 2 SE će vam omogućiti da svoje video klipove, koje ste prethodno obradili u Video Studio-u, snimite na optički disk pomoću DVD/CD rezača i tako ih gledate nezavisno od računara. Iako nije preterano bogat opcijama, najbitnije opcije su prisutne, a jednostavnost upotrebe će Vam omogućiti da poslove oko snimanja DVD/VCD/SVCD diskova maksimalno ubrzate, što je u krajnjoj liniji, i najbitnije...

Testovi TV tjunera Leadtek A180TDH Cinema Edition
Testovi TV tjunera Leadtek A180TDH Cinema Edition

Testovi TV tjunera Leadtek A180TDH Cinema Edition

Pored spomenutih programa u paketu smo zatekli i Ulead Cool 3D 3.0 SE softver koji služi prevashodno za izradu 3D animiranih logotipa. Iako je program solidnog kvaliteta, nije nam baš najjasnije koja je njegova uloga u paketu pratećeg softvera koji se isporučuje uz jednu TV kartu...

Testovi TV tjunera Leadtek A180TDH Cinema Edition

Utisci o radu

Pri kraju ovog našeg prikaza Leadtek A180TDH kartice osvrnućemo se na najbitniji aspekt njege upotrebe, a to je ponašanje u realnom radu.
Kvalitet slike koju je davala ova kartica, ako zanemarimo nešto nižu oštrinu slike, je za klasu bolji od PCI TV kartica koje smo probali! Pre svega, razne smetnje, koje se javljaju usled interferencije PCI magistrale, ovde jednostavno ne postoje i slika je mirnija. Takodje, kvalitet slike nije preterano osetljiv na jačinu TV signala, pa je po tom pitanju situacija jako slična sa pravim TV aparatima.
Softver koji je Leadtek ponudio je očigledno ispeglan i maksimalno očišćen od bagova, i kao takav je radio veoma stabilno - bilo da je u pitanju grebovanje video materijala (koji je solidnog kvaliteta), gledanje TV programa, slušanje radio stanica ili upotreba zahtevne timeshifting opcije.
Jedna od iritirajućih stvari koju smo primetili kod nekih PCI TV kartica - sporo odazivanje na komande, ovde jednostavno ne postoji! Sve se odvija identično kao i kod pravog TV aparata, a menjanje kanala se odvija veoma brzo, kao i prebacivanje iz timeshift moda u live mod.
Što se tiče same grafičke kartice, ne moramo spominjati da je u pitanju ipak prevazidjeni DirectX 7 grafički akcelerator starije generacije, koji nije u stanju da se adekvatno izbori sa najnovijim naslovima igračke industrije. Naravno, daleko od toga da se radi o neupotrebljivoj grafičkoj kartici, ali bismo bili veoma zadovoljni kada bismo ugledali u ponudi kompanije Leadtek npr. FX5600 karticu sa TV tunerom nalik ovome na testu. To bi bila prava simbioza brze DirectX 9 grafike i zaista odličnih TV mogućnosti koja bi se opasno približila ATi All-In-Wonder seriji kartica. Naravno, ako bi još i cena takvog proizvoda bila prihvatljiva i niža od konkurencije to bi bio pun pogodak.
Šta reći na kraj? Proizvođaču se mora odati priznanje na više nego uspešnoj implementaciji TV/FM tunera na grafičku karticu. Ovo je definitivno prizvod koji je dao najkvalitetniju sliku od svih TV kartica koje je autor teksta imao prilike da proba (jedino je kod PCTV kartice slika bila nešto oštrija, ali po cenu drastično više smetnji u slici i ostalih neprijatnosti). Ovo nije klasa PCTV kartice, ovo je pre nivo jednog ATi All-In-wonder produkta. Ipak, i pored superiorne TV funkcije, nije lako preporučiti u vreme DirectX 9 grafičkih kartica GeForce 4 MX440-8x karticu, koja je i u trenutku svoje promocije bila, slobodno možemo reći, prevaziđena. Problem je još veći, ako se ima u vidu da grafičku kartu, ukoliko se odlučite za ovaj prizvod, ne možete da zamenite.
Ipak, ukoliko Vas performanse GF4 MX 440-8x grafičkog čipa zadovoljavaju, a pri tome tražite odličan TV tuner, Leadtek A180TDH Cinema Edition se nameće kao logičan izbor. Da je u pitanju neka GeForce FX5600 kartica, umesto GF4 MX440-8x, bez mnogo dileme bismo Leadteku dodelili Editor's Choice priznanje, ovako ostaje samo pohvala superiornoj TV funkciji.

Hardver na test ustupio "Cores"


Test: HIS Excalibur Radeon 9800 Pro

Test: GeForce FX 5600 / Ultra – Abit, Albatron & Microstar

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209