Greška

Došlo je do greške.

Test: Kyocera FS 1000

09.06.2001 16:04 | 0 Hardver
Test: Kyocera FS 1000

Po prvi put na našem sajtu Vam predstavljamo jedan model štampaca, u pitanju je FS-1000 model renomiranog proizvođača Kyocera, koji je dokazao da se vrlo uspešno može nositi i sa top-modelima drugih najpopularnijih proizvođača...Aleksandar Božović


Verujem da su mnogi od Vas vec mnogo puta culi za firmu Kyocera, ali isto tako verujem da je samo mali broj imao prilike da isproba proizvode ove renomirane japanske firme.
Firma Kyocera je nastala daleke 1965 godine i bavila se iskljucivo proizvodima od keramike. Tokom godina uspesnog poslovanja prerasla je u ozbiljnu kompaniju nadaleko cuvenu po proizvodima vrhunskog kvaliteta. Danas firma Kyocera proizvodi: stampace, foto-aparate, Hi-tech keramicke proizvode, fotokopir aparate, satelitske telefone itd... Za nas su svakako najinteresantniji stampaci koje vec godinama unazad bije glas izuzetno kvalitetnih "heavy duty" proizvoda. Tome svakako doprinosi i cinjenica da su mnogobrojne drzavne institucije koje inace svakodnevno stampaju ogromne kolicine dokumenata, kod nas a i u zemljama zapadne Evrope, kao apsolutnu referencu odabrale upravo stampace firme Kyocera. Pogledajte listu referenci i bice Vam jasno o cemu pricam.

karakteristike, statistike, kyocera fs 1000 periferije

Od pre godinu dana Kyocera je zvanicno prisutna na nasem trzistu. Sve blagodeti garantnog i servisnog roka kao i totalna podrska korisnicima su svakako prava retkost na YU racunarskom trzistu. Dakle problema sa potrosnim materijalom ili kojim slucajem sa rezervnim delovima, NEMA. Servisno-tehnicko osoblje je proslo sve moguce obuke i tehnicke ispite tako da u najkracem roku mogu da otklone eventualni problem. Zasto pricam ovu suvoparnu pricu. Pa jednostavno zato sto ovakav pristup kod nas skoro da i ne postoji. Uzmite samo za primer kod nas najpopularniji HP proizvodni program. Potrosni materijal se moze naci, ali ukoliko krenete u servis HP uredjaja tesko Vama i Vasem novcaniku. To je jednostavno tako zato sto trenutno ne postoji ovlasceni i osposobljeni servis za HP proizvode. Prava nebuloza je i cinjenica da Vam HP ne dozvoljava da kupite rezervne delove. Pazite...da kupite a ne da ih dobijete po nekoj specijalnoj ceni iako imate na to pravo kao ovlasceni distributer HP opreme. No da Vas ne zamaram previse katastrofalnom politikom tehnicko-servisno-garantne podrske koju ima HP za YU trziste, posto su mnogi od Vas vec iskusili muke sa garancijom i servisom. Licno smatram da je servis i garancija jedna od kljucnih cinjenica prilikom kupovine uredjaja kao sto su stampaci.

Na test smo dobili Kyocera FS-1000 laserski stampac, koji je po ceni u klasi HP-1100 stampaca ali po karakteristikama i mogucnostima za klasu iznad HP konkurenta. Prvi pogled na FS-1000 model ce Vas ili oduseviti ili razocarati ali ce ovi drugi nakon odredjenog vremena koriscenja shvatiti svu funkcionalnost i lepotu izgleda Kyocerinog malisana. Nije ni cudo kada je dizajn za ovaj stampac odradio niko drugi do dizajnerski studio F.A. Porsche!!! Klasican, robusni izgled karakteristican za skuplju klasu stampaca je obogacen neobicnim dizajnerskim linijama koje daju originalan izgled FS-1000 modelu. Pristup kaseti za papir i odeljku za promenu tonera je neverovatno lak i obavlja se na najbezbolniji nacin. Komandni deo cine dva tastera i 4 led diode koje na pregledan i jasan nacin obavestavaju korisnika o trenutnom stanju ili evantualnom problemu stampaca. Sa strane uocavamo "skrge" ispod kojih se nalazi jedan NIDEC 8cm ventilator zaduzen za pravilno provetravanje i odrzavanje normalne radne temperature stampaca. Ventilator je u potpunosti kontrolisan od strane okruzenja i poseduje nekoliko nivoa radne brzine. Kyocera poseduje i kasetu za 250 papira A4 formata koja je dizajnerski sjajno resena i skoro neprimetna. Takodje postoji opcija za jos jednu kasetu od 250 papira za one koji malo vise stampaju.

karakteristike, statistike, kyocera fs 1000 periferije

Srce Kyocera FS-1000 stampaca cini PowerPC 603e procesor na 75 MHz potpomognut sa 4MB memorije i ECOmemory algoritmom za kompresiju podataka i dinamicko upravljanje memorijom stampaca. Memorija se moze prosiriti do maximalnih 132 MB pomocu obicnog DIMM memorijskog modula. Deklarisana brzina stampanja iznosi 10 A4 strana u minuti, pri cemu je za prvu stranu potrebno manje od 15 sec. Maximalna rezolucija je 600X600dpi. U vec pomenutu kasetu staje 250 listova a stampac moze da primi papire od 60-163 gr/m2. Pored normalnog papira moze se koristiti reciklirani papir, specijalne nalepnice namenjene laserskim stampacima, koverte, razglednice i OHP filmovi.

karakteristike, statistike, kyocera fs 1000 periferije

Pored klasicnog nacina uvlacenja papira iz fioke, postoji mogucnost manuelnog uvlacenja sa prednje strane ukoliko zelite da stampate pojedinacne dokumente npr. memorandume i sl. Standardni toner (TK-17) je dovoljan za 6000 stranica pokrivenosti 5% (tekst). Potrosnja u radu je velika i iznosi 233W sto je uobicajena pojava za lasere. APC SU-620 se izrazito uspanicio kad je FS-1000 poceo da stampa, tako da je ostrim piskutavim tonovima stavio do znanja da mu FS-1000 nikako ne prija! U "stand-by" rezimu potrosnja je 43W a u "sleep" modu 5W.

karakteristike, statistike, kyocera fs 1000 periferije

Kyocera FS-1000 koristi PCL6 emulaciju. Za one koji ne znaju ili su zaboravili PCL je skracenica od "printing control language", interfejsa kojim se komunicira sa stampacem. Razvio ga je davne 1980 godine Hewlett Packard. Ostali proizvodjaci printera ili placaju licencu HP-u ili pokusavaju da razviju sopstveni PCL. 1996 godine HP je izbacio zadnju verziju PCL6 interfejsa za crno bele laserske stampace. Pored PCL-a postoji i Post Script interfejs koji je razvio Adobe takodje 1980 godine. On je u vreme pojavljivanja bio znatno napredniji od PCL-a tako da je ubrzo postao standard za DTP. Tokom svih ovih godina oba interfejsa su usavrsena a mnogi jeftini laserski stampaci danas su po "defaultu" opremljeni Post Script interfejsom. Danasnja odluka izmedju PCL i Post Script-a zavisi pre svega od proizvodjaca stampaca ali i od slucaja do slucaja! Kyocera FS-1000 se primarno oslanja na PCL interfejs ali opciono postoji mogucnost nadogradnje Post Script II modulom. Stampac takodje poseduje slot za prosirenje, kojim je moguce dodati karticu za komunikaciju preko serijskog porta ili karticu "JET Direct" tipa za mreznu vezu sa racunarima.

Sada prelazimo na konkretnije stvari. Instalacija stampaca protekla je izuzetno bezbolno. Toner se instalira vrlo lako i ima polozaj za zakljucavanje koji onemogucava slucajno odstranjivanje i rasipanje praha. Kaseta za papir je lako dostupna sa jasno obelezenim granicnicima za odredjenu vrstu papira koji koristite. Instalacija drajvera je takodje bezbolna. Broj opcija za podesavanje stampanja u okviru drajvera je uobicajen za ovu klasu stampaca.

karakteristike, statistike, kyocera fs 1000 periferije


karakteristike, statistike, kyocera fs 1000 periferije

Za vrlo kratko vreme Kyocera FS-1000 je stavljena u funkciju. Nas mini test se sastojao u stampanju jedne "Corel Draw" A4 strane, napunjene vektorima, fontovima, bitmapama i nijansiranim prelazima. Sve u svemu fajl od 16MB nije za potcenjivanje. Drugi test se sastojao u stampanju bitmape, sample slike astronauta iz Photoshop 6.0 aplikacije. Corel test strana je odstampana za 1min i 5sec. u rezoluciji 600X600 sto je odlican rezultat. Bitmape su odlicno odstampane sto vazi i za najsitniji font ( 4 Times). Gradacija sive takodje odlicna. Objekti sa vise cvorova takodje odlicni. Jedino vektori sa dva cvora, tkz. "outline", osim u crnoj boji, bili su nevidljivi. Ali to je nedostatak i tri puta skupljih "lasera" tako da se to i ne moze nazvati hendikepom. To je vec zadatak za kolor stampace.

karakteristike, statistike, kyocera fs 1000 periferije

Tokom jednodnevnog maltretiranja Kyocera se pokazala u najlepsem svetlu. Ovo je zaista stampac koji odskace od cenovne konkurencije, pogotovu HP-1100 stampaca koga "tuce" u svim segmentima! FS-1000 je stampac idealan za kucnu upotrebu i manje firme. Robustan i jeftin u eksploataciji, namece se kao sjajan izbor u svom cenovnom rangu. Kada tome dodate odlicnu podrsku u vidu dostupnosti potrosnog materijala i strucnog servisa kao i dvogodisnju garanciju, Kyocerin FS-1000 model svakako zasluzuje da ga uzmete u najuzi izbor Vaseg buduceg stampaca.
Za kraj, evo i tehnickih specifikacija Kyocera-inog FS-1000 stampaca:

- Resolution: True 600 x 600 dpi, 2,400 x 600 with KIR* (Kyocera Image Refinement) Print Method Electrophotographic Monochrome Laser
- Speed: 12 ppm (pages-per-minute). Time-to-first-print, 13 seconds
- Processor: PowerPC 75 MHz
- Duty Cycle/Month: 8,000 pages per month
- Memory: 4 MB standard,expandable to 132 MB via 1 x DIMM slot
- Paper Input: Standard 250-sheet paper cassette and 50-sheet multipurpose tray. Optional 250-sheet paper drawer
- Paper Output: 150-sheets face down/30-sheets face-up
- Optional Network Interface Card and optional KPDL2 (PostScript Level 2 fonts)

Zahvaljujemo se firmi Tehnicom na ustupljenom stampacu za potrebe testa!

Test: Mustek skeneri

Test: CanoScan LiDE 35 & 80

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209