Greška

Došlo je do greške.

Test: Kraken Z63 & Kraken X73 (Video)

20.04.2020 14:54 | 0 Hardver
Test: Kraken Z63 & Kraken X73 (Video)

NZXT je predstavio novu Kraken Z-seriju prekonfigurisanih sistema vodenog hlađenja. Njegovo najjače oružje u poređenju sa prethodnom generacijom sličnih Kraken AiO sistema je svakako nova glava sa poslednjom specifikacijom Asetek pumpe i OLED ekran na vrhu glave prečnika 6 cm, na kome je moguće prikazati sve bitne podatke o trenutnom radu vašeg sistema...

NZXT ima neke od najboljih prekonfigurisanih sistema hlađenja centralnog procesora na bazi vode. Kraken X52/62/72  serija AiO sistema se smatra jednim od najboljih kulera ove vrste. Prošlo je već dosta vremena i ovi modeli su spremni za unapređenje.

Otuda je pre nekog vremena, NZXT lansirao nove modele i to u dve linije proizvoda Kraken X53/63 i X73 seriju kao i novu, prestižnu Kraken Z seriju sa Z63 i Z73 modelima. NZXT sa Kraken Z-serijom zaprovo proširuje ponudu u delu vodenih hlađenja, premijum karakteristika. Danas vam prikazujemo dva, po nama, najzanimljivija modela: Kraken X73 kao najjači u liniji i Kraken Z63 za koji verujemo da će privući mnoge korisnike entuzijaste.

 

U osnovi se radi o vrlo sličnim modelima, ali sa nekim bitnim razlikama u detaljima koji su se pokazali presudnim kada su u pitanju rad i ponašanje u realnim situacijama, ali i u domenu nekih specifičnih funkcija. Zbog toga ćemo se primarno fokusirati na noviji Kraken Z63 model, dok je X73 zapravo evolucija starog dobrog X72 modela sa par poboljošanja na koje ćemo svakako skrenuti pažnju.

NZXT Kraken Z63 - karakteristike

NZXT Kraken Z63 napada konkurenciju atraktivnim full kolor LCD ekranom na vrhu glave pumpe, prečnika 60mm koji je pod kontrolom NZXT CAM softvera. Na taj način može da prikaže važne informacije o stanju sistema u realnom vremenu kao što su: temperatura rashladne tečnosti, broj obrtaja pumpe, frekvencija centralnog procesora ili pak neke vaše ilustracije u GIF formatu. Glava je cilindričnog oblika, napravljena je od aluminijuma i u sebi krije najnoviju Asetek pumpu visokih performansi. Ovo je jedan od privh AiO sistema hlađenja sa najnovijom generacijom Asetek pumpe. U svojoj sedmoj generaciji donosi keramički ležaj motora zbog čega bolje podnosi veće radne temperature, manje se haba  i tiša je u radu. Motor se okreće u intervalu od 800 do 2950 obrtaja u minutu kako bi obezbedila bolji protok rashladne tečnosti.

Blok rashladne glave je u potpunosti izrađen od legure bakra i raspolaže mikro kanallima čiji se dizajn unapređuje sa svakom sledećom generacijom u cilju boljeg efekta hlađenja. Sa unutrašnje strane se nalazi čitava struktura, tankih rashladnih rebara i mikro-kanala u koje se uvodi tečnost pod visokim pritiskom iz pumpe kako bi se što brže preuzela toplota sa tela bloka hladnjaka i pomoću vode, transportovala u radijator na hlađenje. Efekat provođenja toplote je prema navodima proizvođača, kod ovog modela, 30% bolji nego kod sličnih AiO sistema. 

NZXT_Kraken_Z63_X73_2s.jpg

Osim glave sa pumpom, ključni deo AiO sistema vodenog hlađenja je radijator. u ovoj verziji se radi o 280mm hladnjaku izrađenom u potpunosi od aluminijuma. Debljina tela radijatora iznosi nepunih 3 cm. Da bi se bolje i brže izvršio transfer toplote, unapređen je spoj između površine rashladnog rebra i kanala kojim protiče voda. Način kojim se rebra spajaju povećava korisnu površinu predaje toplote između kanala kojim protiče zagrejana tečnost i rebara koja se hlade, čime se ubrzava proces osolobađanja toplote, a tečnost  unutar sistema brže hladi. Istovremeno je razmak između rashladnih rebara proširen, kako bi vazduh strujao lakše uz manje otpora i tako efikasnije izduvao toplotu sa strukture ovih finih saćastih rebara i ujedno smanjio buku koju stvara strujanje vazduha pod visokim pritiskom nastalim radom dva 140mm velika ventilatora.

Inače voda se uvodi i izvodi iz radijatora uz pomoć par fleksibilnih gumenih creva dužine 40 cm. Materijal od kojih se prave creva se unapređuje sa svakom novom generacijom i to posebno njihova karakteristika smanjenog gubitka tečnosti postupkom isparavanja i nagrizanja materijala vodom. Na taj način je minimalizovan gubitka tokom radnog veka ovog AiO sistema za koji se daje 5 godišnja garancija. Fleksibilni materijal dozvoljava lakše rutiranje creva bez smanjenja protoka unutar sistema, a dodatnu mehaničku zaštitu prilikom instalacije daje najlonska pancirna košuljica. 

NZXT_Kraken_Z63_X73_3s.jpg

NZXT Kraken Z63 je zbog 280 mm konfiguracije radijatora, opremljen sa dva 14 cm velika AerP14 ventilatora, specijalno dizajnirana za rad na AiO sistemima vodenog hlađenja. Koriste motor sa hidro-dinamičkim ležajevima gde se pod pritiskom ubacuje više ulja u kućište čime se ležaj motora bolje podmazuje. Prednost u odnosu na klasične kuglične ležajeve jeste manje trenje između metalnih površina čime se osovina motora lakše oslobađa viška energije, smanjujući toplotu motora i buku koja stvara u radu.

AerP14 ventilatori  koriste propelere sa specijalnim dizajnom krila sa zakrivljenjem na krajevima kako bi se postigao efekat većeg pritiska sa donje strane lopatice i time lakše izduvao topao vazduh kroz rešetkastu strukturu hladnjaka.  Rade u rasponu od 600-1800 obrtaja u minutu i mogu da proguraju skoro 3 kubna metra vazduha u minutu uz buku ispod 40 dB. 

NZXT_Kraken_Z63_X73_4s.jpg

Bilo bi zaista nepošteno u opisu ovog hladnjaka zaobići odličan NZXT CAM softver, sve bolji i lepši sa svakom novijom verzijom, a koji u potpunosti omogućava kontrolu rada ključnih parametara Kraken Z63 AIO sistema hlađenja.  Tu pre svega mislimo na podešavanje radne brzine ventilatora i ugrađene pumpe, čime direktno utičete na performanse hlađenja. Postoje tri predefinisana radna režima: tihi, visokih performansi i fiksni. U režimu tihog rada ventilatori se vrte na 50% maksimalne vrednosti, dok u režimu visokih performansi, minimalni broj obrtaja ventilatora je 70% vrednosti max broja obrtaja, koji se postiže ukoliko procesor dostigne granicu od 60-65 stepeni Celzijusa, nakon čega automatski ulazi u režim maksimalnog broja obrtaja.

NZXT_Kraken_Z63_X73_5s.jpg

Korisnik može da preuzme kontrolu u svoje ruke i podesi radnu krivu rada ventilatora kako bi postigao idalan balans buke i hlađenja. Upravo ova mogućnost da ručno utičete na rad ventilatora i pumpe, daje onu ključnu prednost NZXT Kraken sistemima vodenog hlađenja u odnosu na slične konkurentske uređaje gde se rad ventilatora podešava iz BIOS-a matične ploče ili softverskih alata koji stižu uz matičnu ploču, dok se na rad pumpe u većini slulajeva ne može uticati. Na kraju spomenimo i da se uz pomoć CAM softvera vrši podešavanje ilustracija koje se prikazuju na OLED ekranu glave, rezolucije 320x320 piksela. U memoriju možete smestiti sliku ili više njih, veličine 20MB.

NZXT_Kraken_Z63_X73_6s.jpg

NZXT Kraken X73

Kraken X73 ima klasičnu glavu bez ekrana ali sa efektom beskonačnog ogledala poznatu sa starije X72 serije. Noviji je dobio moderniju Asetek pumpu 7. generacije, glava je nešto većeg promera, a efekti kružnih traka su postali dublji jer ima više ugrađenih LED traka tako da glava sa efektom beskonačnog ogledala, izgleda dublje.  Sve ostalo je suštinski ostalo nepromenjeno.

NZXT Kraken Z63 & Kraken X73 - performanse

Test konfiguracija:

CPU:

AMD Ryzen 7 3800X

MB: ASRock X570 Taichi
Cooling:

NZXT Kraken Z63, Kraken X73

RAM: 2x8 GB HyperX PREDATOR RGB DDR4-2933
VGA: AMD Radeon RX 5700 XT 8G
Case Cooler Master Master Case H500M
SSD: Kingston A2000 1TB NVMe x4
PSU: Cooler Master V1200 Platinum

Temperature ( fabrička podešavanja )
opterećenje
neaktivnost
AMD Wraith Prism
Kraken X73
MasterAir MA620M
MasterLiquid ML240P MIRAGE
Cooler Master ML360P Silver Edition
Kraken Z63
0 25 50 75 100
manje je bolje (C)
Buka ( fabrička podešavanja )
opterećenje
neaktivnost
AMD Wraith Prism
Kraken X73
MasterAir MA620M
MasterLiquid ML240P MIRAGE
Cooler Master ML360P Silver Edition
Kraken Z63
0 25 50 75 100
manje je bolje (dB)
Blender 2.80 ( 4K Frame Rendering )
vreme izvršenja
AMD Wraith Prism
Kraken X73
MasterAir MA620M
MasterLiquid ML240P MIRAGE
Cooler Master ML360P Silver Edition
Kraken Z63
0 5 10 15 20
manje je bolje (min.)

Kada su u pitanju performanse postoje primetne razlike između danas testiranih modela i pomalo iznenađujuće Kraken X73 je izvukao deblji kraj. Iako koristi radijator nešto veće efektivne površine i tri ventilatora, “firmware” koji upravlja radom pumpe je podešen tako da u trenicuima maksimalnog opterećenja pogoni pumpu na manjem broju obrtaja tj nekih maksimalnih 2700-2850 obrtaja u minuti, a što je oko 1000-1500 obrtaja manje nego u slučaju Kraken Z63 modela iako je u pitanju ista pumpa. To se naravno odmah primeti i u maksimalnoj temperaturi procesora tokom punog opterećenja.  Iskreno se nadam da će NZXT ispraviti ovaj nepravedni hendikep Kraken X73 modela pomoću novije verzije “firmvera”. 

NZXT_Kraken_Z63_X73_7s.jpg

Kraken X73 je i par decibela bučniji jer koristi tri ventilatora manjeg prečnika koji stvaraju rezonancu na višoj frekvenciji koju definitivno primećujete na većem broju obrtaja.  Sa aktivnim “Silent” profilom pumpa radi na 1800 obrtaja dok ventilatori kreću sa početnih 850 rpm. Čim temperatura procesora pređe 60-ti podeok na Celzijus skali, ventilatori ubrzavaju na maksimalnih 1800 rpm, a pumpa ulazi u režim maksimalnih performansi, vrteći se u intervalu od 2700-2850 obrtaja. Maksimalna izmerena temperatura procesora iznosi 76 stepeni Celzijusa u uslovima ambijenta od 23-24 stepena Celzijusa. Izmerena buka u stanju mirovanja iznosi 32dB, dok u punom pogonu Kraken X73 se oglašava sa 39-40dB.

NZXT_Kraken_Z63_X73_8s.jpg

NZXT Kraken X73 – toplotni otisak

Profil visokih performansi kod Kraken X73 modela se razlikuje utoliko što pumpa startuje na 2200 rpm i tako radi dok procesor ne dostigne temperaturu od 35 stepeni Celzijusa nakon čega se prebacuje na 2400 obrtaja, a ventilatori kreću sa 1200 obrtaja u minuti. Tada je buka nešto veća.  Kada procesor dostigne 60 stepeni, pumpa i ventilator se prebacuju u režim maksimalnih performansi i situacija je identičan kao prethodnom slučaju u pogledu izmerene temperature i nivoa buke.  Fiksni profil od samog početka pokreće pumpu i ventilatore na maksimalnom broju obrtaja, praveći ujedno i konstantno najveću buku.

NZXT_Kraken_Z63_X73_9s.jpg

NZXT Kraken Z63


Kraken Z63 je malo drugačije podešen. U Silent profilu, pumpa kreće sa nešto većih,  početnih 2000 obrtaja/min i nakon 35. podeoka ubrzava do 2200 obrtaja u minuti. Temperatura rashladne tečnosti iznosi nekih 26.5 stepeni, a ventilatori startuju sa 928 obrtaja u minuti. Buka je na nivou od vrlo tihih 29dB.

Kada pokrenete neki zahtevni posao poput renderinga scene u Blenderu, kao što smo to mi uradili tokom merenja performansi i zakucate opterećenje procesora na 100%, nakon što pređe granicu od 60. Celzijus podeoka, Kraken Z63 pumpa povećava broj obrtaja na 2840 pa sve do maksimalnih 2950 rpm. Temperatura rashladne tečnosti raste do 28 stepeni, a ventilatori ubrzavaju do 1744 rpm. Procesor tokom najvećeg perioda održava prosek od 4224 MHz. Maksimalna izmerena temperatura u zatvorenom kućištu, iznosi 70 stepeni ili 6 stepeni manje od Kraken X73 modela, dok je buka na nivou od 37.5-38dB.

NZXT_Kraken_Z63_X73_11s.jpg

Sa učitanim režimom visokih performansi, pumpa startuje na 2400 obrtaja, a ventilatori na 1200 obrtaja u minuti, i kada procesor dostigne interval od 50-60 stepeni Celzijusa, prebacuju se u režim maksimalnog broja obrtaja a kada se postižu vrednosti navedene u prethodnom slučaju.  

NZXT_Kraken_Z63_X73_10s.jpg

NZXT Kraken Z63 – toplotni otisak 

NZXT Kraken Z63 & Kraken X73 - utisci u radu

Ugradnja protiče relativno uobičajeno za ovu vrstu uređaja. Međutim, ovde primećujemo određene razlike. Iz nekog razloga uz Kraken X73 model ne stiže “3-u-1” račvasti kabal za ventilatore, a da stvar bude još gora, ne postoji ni konektor na kablu koji ide iz glave pumpe, tako da nije moguće kontrolisati rad ventilatora uporedo sa brojem obrtaja pumpe prilikom prozivanja profila, već to morate učiniti iz BIOS-a ili softverskih alata matične ploče. Da stvar bude čudnija to je postojalo na Kraken X72 sistemu prethodne generacije kao i na novom Kraken Z63 modelu.

Napomena: Na našu primedbu, predstavnik kompanije NZXT je odgovorio da će svi oni koji su već kupili Kraken X73 moći da dobiju odgovarajući kabal I da će on ubuduće biti standardni deo paketa ovog hladnjaka!

NZXT_Kraken_Z63_X73_12s.jpg


Sa druge strane pohvaljujemo potez da se gornji deo glave u vidu svojevrsnog prstena, može zarotirati i NZXT logo postaviti u odgovarajući horizontalni položaj, što nije bilo moguće na prethodnim modelima, već ste morali da rotirate čitavu glavu. Ovo olakšava i pronalaženje jedinog mogućeg položaja za holendere kada su popunjena sva četiri memorijska slota jer u suprotnom nećete moći da postavite četvrti RAM modul pošto ga blokiraju “L” nastavci za creva.

NZXT_Kraken_Z63_X73_13s.jpg

Isto važi i u slučaju montiranja na Threadripper platformu zbog prisustva po 4 memorijska podnožja sa obe strane procesorskog ležišta i ugla pod kojim se postavlja mini USB kabal za kontrolu glave preko USB interfejsa. Kad smo kod Threadripper platforme recimo da se adapter za montiranje glave na sTRX4, odnosno stariji TR4 socket, dobija u pakovanju procesora i ne stiže u Kraken pakovanju. Za sve ostale procesore, odgovarajući adapteri se nalaze u pakovanju Kraken Z63 i Kraken X73 modela.

NZXT Kraken Z63 & Kraken X73 - zaključak

NZXT je sa novom generacijom doneo pre svega vizuelna poboljšanja u vidu lepših RGB svetlosnih efekata, njihovo lakše postizanje jer vam ne treba dodatni CAM kontroler, već samo veza sa USB portom i kontrola uz pomoć CAM sfotvera. Dodatni poklon vlasnicima NZXT RGB proizvoda je i dodatni RGB konektor na koji miožete prikačiti četiri HUE 2 LED trake sa 10 dioda na svakoj od njih ili pet Aer RGB HUE 2 ventilatora kaskadno, a da vam pri tome nije potreban HUE 2 kontroler. 

 

Takođe, tu je i prekrasni OLED ekran na Kraken Z63 modelu sa moderno dizajniranim prikazom grafike. Ipak, oni kojima računar stoji ispod stola imaju malo vajde od toga. Pošto sam korisnik koji prioritet daje boljim performansama ta razlika u ceni ugradenje OLED ekrana po mom mišljenju bi bila bolje potrošiti u cilju jače pumpe i većeg radijatora u smislu duple debljine i sl. Međutim tu dolazimo do ograničenja u dizajnu AiO rešenja od strane kompanije Asetek, tako da je NZXT osim tog funkcionalnog poboljšanja ugradnjom 7. generacije Asetek pumpe, ostao vezanih ruku kao u ostalom i svi oni koji koriste Asetek dizajn i sve karte bacio na vizuelnu dimenziju nove Kraken serije.

Problem je u tome što je konkurencija u međuvremenu takoreći “uhvatila”, a u nekim slučajevima i prestigla  performanse Kraken modela, i ovladala tehnologijom naprednih RGB efekata koji ruku na srce lepše i prefinjenije izgledaju na NZXT Kraken sistemima, a tu je i deo koji nikako ne smemo zaboraviti u vidu CAM softvera koji ima odličan deo za monitoring, isto tako podešavanje svetlosnih efekata kao i štelovanje rada pumpe i ventilatora. 

NZXT_Kraken_Z63_X73_14s.jpg

Sa te strane NZXT je uspeo da nas zainteresuje i obraduje izlaskom novih Kraken modela. Ovo su i dalje definitivno jedni od najboljih AiO kulera današnjice. Cena od 200 odnosno 260 evra je prilično velika, a razlika u odnosu na konkurenciju se definitivno smanjila, pa ukoliko i ubuduće želi da održi svoju lidersku poziciju, NZXT Kraken će mortati da posegne za nekim kvalitativno boljim rešenjima, pre svega u pogledu performansi, a to će verovatno značiti otklon od standardnih Asetek rešenja ili što je manje verovatno, da će mu dotična kompanija napraviti neko posebno “custom” rešenje. U suprotnom, preti mu utapanje u prosek ponude, a to bi bilo definitivno nešto što ne očekujemo od jednog od udarnih NZXT proizvoda.

 

Prednosti:
- Asetek pumpa 7. generacije
- Odličan CAM softver,
- Mogućnost podešavanja rada pumpe i ventilatora (Kraken Z63)
- Dobre performanse (Kraken Z63)

Nedostaci:
- Pad performansi (Kraken X73)
- Visoka cena
 

CENA: 200€ Kraken X73, 260€ Kraken Z63

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Cooler Master MasterBox TD500 Mesh White (Video)

Test: CM Master Box NR200P (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209