Greška

Došlo je do greške.

Test: Kingston SSDNow V300 240 GB

26.03.2013 18:40 | 1 Hardver
Test: Kingston SSDNow V300 240 GB

Nedavno smo testirali Kingstonovo osveženje u "value" kategoriji, a reč je bila o SSDNow V300 modelu kapaciteta 120 GB. Nakon što se dobro pokazao, stigla nam je i duplo veća verzija koja sa više prostora donosi još poneku prednost, kao što su cena po gigabajtu i performanse u pojedinim slučajevima. Osim toga, SSDNow V300 predstavlja uređaj koji treba uzeti u razmatranje i zbog nekoliko noviteta koje dovodi u budžetski segment, a to su 19-nanometarski NAND i LSI SandForce kontroler koji ga čine ozbiljnim konkurentom na tržištu i pored toga što poseduje slovo "V" u oznaci

Nebojša Todorović

Kao i u slučaju ranije testiranog modela, Kingston je svoje pakovanje redizajnirao, tako da više nećemo gledati u pretežno plave kutije koje su, moramo priznati, postale pomalo dosadne. Kutija na sebi nosi pregršt informacija o samom uređaju. Garancija od tri godine, implementacija LSI SandForce kontrolera, deklarisane brzine za upis i čitanje... Sve je tu, što će vam poslužiti u slučaju da morate da odaberete novi SSD u sred prodavnice.
 


 

Kingston je naveo identične sekvencijalne brzine kao i kod modela od 120 GB. Dakle, proizvođač navodi interna testiranja koja podrazumevaju 450 MB/s za upis i čitanje. Na zadnjoj strani možete saznati šta dobijate u pakovanju, a kako je u pitanju upgrade kit, pakovanje je više nego bogato. Naravno ova varijanta je skuplja, a kao alternativu imate mogućnost kupovine isključivo SSD-a u blisteru što će mnogima predstavljati ekonomičnije i praktičnije rešenje. 


 

Kako je u pitanju "upgrade kit" spisak opreme je poduži. Tu je dokumentacija, disk sa video uputstvom za montažu uređaja i migracionim softverom koji će vam olakšati tranziciju sa hard diska na SSD, što će posebno biti od koristi korisnicima sa laptopom koji ima prostor za samo jedan uređaj za smeštanje podataka. Pored svega mesta se našlo i za eksterno USB 2.0 kućište, koje predstavlja zaista koristan dodatak, a na kraju tu su i sitnice poput SATA kabla i opreme za montiranje.
 


 

Sam SSDNow V300 se ne razikuje od ostatka modela iz svoje serije. Zapravo, jedina konkretna razlika se može videti u samoj oznaci dok su nalepnice i svi njeni detalji identični do te mere da u slučaju uklanjanja oznake jedini način da se razlikuju jeste da im izmerite brzinu. Moramo priznati da nam je drago što Kingston koristi metal za izradu kućišta za razliku od mnogih proizvođača koji se oslanjaju na plastiku. 

Već smo rekli da je V300 tanji i da mu profil iznosi 7 milimetara. Da bi mogao da se montira u uređaje koji zahtevaju da 2.5" uređaj za smeštanje podataka ima debljinu od 9.5mm, u paketu se dobija odgovarajući adapter. S obzirom na to da je samolepljiv pretpostavljamo da dobro razmislite da li će vam biti potreban ponovo nakon što ga skinete.
 


 

Razume se SSDNow V300 se oslanja na SATA 6Gbps interfejs kako bi mogao da dostigne deklarisane brzine za upis i čitanje podataka. Kao kontroler odabrano je SandForce rešenje oznake SF-2281. Druga generacija SandForce kontrolera je izuzetno popularna i može se naći na većini SSD-ova u poslednje vreme. Za razliku od Indilix i Samsung MCX kontrolera, SF-2281 briljira u brzini rada sa "compressable" podacima. To znači da rad sa random podacima neće dati deklarisane rezultate.
 


 

Kako ne bila reč samo o generičkom SandForce čipu, Kingston je sa ovom kompanijom napravio tesnu saradnju, pa je dodatni trud učinjen kako bi optimizacija za njihove proizvode bila što bolja. Rezultat je SF-2281 koji je brendiran Kingston logoom. Uparen sa novim Toshibinim čipovima izrađenim u 19nm čija je izdržljivost deklarisana na 4k P/E ciklusa, može se reći da dobijamo jako kvalitetan proizvod po pristupačnoj ceni. Verujemo da je Kingston celu V300 seriju mogao učiniti bržom. Prosto, ovaj vid kontrole je morao biti učinjen kako se V300 ne bi previše približio HyperX 3K seriji, kojoj u pogledu performansi "diše za vratom".


Testiranje i zaključak

Test Konfiguracija:

CPU: Intel Core i5 2500K
Matična ploča: ASUS P8Z77-V
Memorija: 2x 4GB AMD Multimedia Edition DDR3 1600MHz
VGA: AMD FirePro V7800
HDD: Seagate Barracuda 1TB
PSU: PC Power&Cooling Silencer Mk III 750 W

ATTO Disk Benchmark 2.46

Prvo ćemo proveriti performanse koje V300 pruža u ATTO Disk Benchmarku. Ova aplikacija se koristi za merenje osnovnih performansi i često se ističe od strane samog proizvođača. Razlog za to je testiranje koje ne podrazumeva random podatke što znači prikaz veoma visokih performansi koji naravno imaju malo veze sa realnim stanjem stvari.

Queue Depth 4


Queue Depth 10

 

SSDNow V300 vrlo rano dostiže maksimalne performanse i ne samo to, sekvencijalne brzine su iznad onoga što je proizvođač deklarisao. Bez mnogo polemike, u ovom aspektu V300 je sjajan, a kada uzmete u obzir da je reč o "value" modelu koji možete još jeftinije naći u blister pakovanju bez dodatne opreme, stvari postaju još bolje. Naravno, ovo nema previše veze sa realnim scenariom, ali mnogi korisnici vole da provere teoretski maksimum svog uređaja.

 

PCMark 7

 

Ovaj Futuremarkov test poseduje kompletan test jedinica za smeštanje podataka i sumira ga u jedan rezultat.
 

 

U ovom aspektu se ne može reći da postoje posebno velike razlike između ovog i bilo kog drugog SSD-a. PCMark 7 nagrađuje većinu SSD-ova nove generacije na sličan način, a ni V300 nije izuzetak.

 

CrystalDiskMark 3.0.2 x64

Sledeći test će nam pokazati rad sa 4K Random podacima. Dobijeni rezultati su daleko realnije vrednosti od onoga što se dobija sa ATTO-om ili podešavanjem podataka na 0 ili 1 Fill. Ipak, ubacili smo i potonji test kako biste imali mogućnost da vidite razliku između rada sa "compressable" i "incompressable" podacima.

Random

Fill 0


 

Kao i u slučaju ATTO testa, CrystalDiskMark je pokazao da V300 postiže brzine koje prevazilaze one deklarisane na kutiji. Najbolji deo je i to što je situacija ista u oba testa za sekvencijalnu "Read" vrednost. Naravno brzina upisa pada kada se radi sa "random" podacima, što je i očekivano, ali je prosto neverovatno da je HyperX 3K od 240 GB zaostao u ovom testu primetno iza V300 verzije. U svakom slučaju, dodatna optimizacija i tesna saradnja između Kingstona i LSI-a se pokazala kao uspešna.
 

AS SSD 1.6.4

S obzirom na to da poseduje sličan koncept testova kao i CrystalDiskMark, slični rezultati su sasvim očekivani.
 

 

 

AS SSD još jednom pokazuje da je Kingston SSDNow V300 izuzetno brz SSD koji je čak i na ovom testu prestigao HyperX 3K. Potonji ima prednost u ponekom testu, ali je u većini slučajeva pozicioniran iza novajlije.

Utisci

Kako smo nedavno testirali model od 120 GB, zaključak ne može biti ništa drugačiji nego što je to bilo pre nekih četiri meseca. Verzija od 240 GB donosi samo više svega. Više performansi, više prostora, bolji odnos "evro po gigabajtu". Uostalom, verujemo da će se mnogi odlučiti na blister pakovanje bez dodatne opreme i uštedeti još koji dinar kako bi izvukli maksimum iz uloženog novca.
 


 

Od kada je predstavljen, SSDNow V300 je dobio blagu korekciju cene i predstavlja sjajan izbor. Moderni Toshiba NAND i SandForce SF-2281 kontroler daju odlične rezultate i očigledno je da ni u jednom aspektu novi memorijski čipovi ne zaostaju za Intelovim. Sve u svemu, naše tople preporuke za ovaj SSD ostaju da važe, budući da je novi SSDNow upravo uređaj koji nudi veoma puno za uloženi novac.

Prednosti:

- Performanse
- Veliki korak u nižem cenovnom segmentu
- Cena

Nedostaci:

- Brzina opada pri radu sa "incompressable" podacima (karakteristika svakog SandForce baziranog SSD-a)
 

Komentari

0 Dodaj komentar

Ispitujemo: dual-channel vs quad-channel

Test: Kingston HyperX Navi Limited Edition

10203
10205
10206
10207
10208
10209