Greška

Došlo je do greške.

Test: Kingston SSDNow KC300 240 GB

19.11.2013 09:00 | 1 Hardver
Test: Kingston SSDNow KC300 240 GB

Pored HyperX i "V" serije, Kingston uvek ima još nekoliko predstavnika u kategoriji SSD-ova, koji su namenjeni specifičnoj grupi korisnika. Iako su svi veoma slični, u isto vreme ih odvaja nekoliko karakteristika koje su implementirane u zavisnosti od ciljne grupe korisnika koje je proizvođač imao u vidu. KC100 serija je dugo vremena bila prisutna na tržištu, pa je kompanija zaključila da je vreme za novi model. Njegovo ime je KC300, a nama je na test stigla verzija od veoma primamljivih 240 GB

Nebojša Todorović

Pakovanje je dizajnirano u karakterističnom Kingstonovm maniru. Osim HyperX serije čija su ciljna grupa entuzijasti, sve ostale kutije su manje više iste uz, može se reći, generički izgled. Pored ovakvog izdanja koje proizvođač naziva "SSD Upgrade Kit" čiji je sadržaj prilično bogat, kao alternativu možete izabrati blister pakovanje u kome se nalazi samo SSD. Pogađate, razlika je u ceni i iako nije posebno velika, mnogima će i desetak evra uštede biti korisnije od dodataka koje ne planiraju da koriste. 

Kao što smo već pomenuli, naš KC300 je stigao uz pregršt dodataka. Tu je migracioni softver, eksterno kućište za hard disk ili SSD od 2.5 inča, dokumentacija, SATA i USB kabl, šrafovi, adapteri za montažu itd. U prevodu, sve što bi ikada moglo da vam zatreba ukoliko menjate postojeći sistemski hard disk za SSD, a želite da izvršite što bezbolniju tranziciju. Bićete spremni u potpunosti, bez obzira na to da li koristite desktop ili prenosni računar.
 


 

Eksterno kućište može biti više nego korisno ukoliko menjate hard disk u laptopu, jer nakon toga i dalje imate odličan način da uposlite HDD. Jednostavno ga prebacite u kućište i rešili ste problem. Ovaj dodatak je sjajan, ali smatramo da je krajnje vreme da Kingston počne da isporučuje kućišta sa USB 3.0 kontrolerom, jer sada uveliko ima 2.5-inčnih hard diskova koji mogu da pređu ograničenje USB 2.0 standarda.
 


 

Kako je kućište KC300 uređaja svega 7 milimetara, Kingston je isporučio u "Upgrade kitu" i dodatak koji mu povećava debljinu na često potrebnih 9.5mm. On je napravljen od gume i poseduje samolepljivu površinu, tako da ukoliko ga montirate, imajte u vidu da nije poželjno naknadno skidanje.
 

 

Što se samog SSD-a tiče, Kingston nije odstupao od tradicionalnog dizajna. Vrlo jednostavno kućište izrađeno od metala ima praktično istu nalepnicu kao i svi ostali SSD-ovi u ponudi osim HyperX-a. Razlika je samo u odštampanoj oznaci i kapacitetu što je očigledno najjednostavnije i najekonomičnije rešenje za  proizvođača. Nažalost, to sam proizvod pomalo lišava identiteta, ali to je ionako komponenta koja završava u kućištu PC-a i osim kada je kupite, male su šanse da je često vidite.
 


 

Kada je u pitanju hardver koji se nalazi unutra, Kingston nije rizikova. Upotrebljene su proverene komponente, poput SandForce SF-2281 kontrolera koji je implementiran u praktično svaki SSD ove kompanije. Što se memorije tiče, verujemo da je implementiran stariji Intelov 25-nanometarski NAND, a naravno reč je o MLC čipovima, koji su jeftiniji za proizvodnju. Razlog zašto pretpostavljamo da je u pitanju Intel, a ne novija Toshiba izrađena u 19nm je činjenica da Kingston nigde ne pominje koji je NAND u pitanju. Ipak, sve to ima jako malo veze u praksi za korisnike, tako da se ne treba opterećivati detaljima u posebno velikoj meri.
 


SSDNow KC300 se oslanja na SATA 6 Gbps interfejs čiji potencijal koristi u velikoj meri. Naravno, govorimo o sekvencijalnim brzinama koje premašuju 500 MB/s bez ikakvih problema, pa imajte u vidu da ćete ga u ovom smislu poprilično ograničiti ukoliko u računaru posedujete SATA 3 Gbps.Kako je ovaj SSD namenjen korisnicima sa potrebom za osiguranim podacima, bez obzira na povećanu količinu upisa, implementirane su dodatne tehnologije kao što su RAISE i DuraClass set mogućnost. Konkretno, radi se o dodatnim SMART mogućnostima koje prate rad SSD-a i optimizuiju potrošnju čipova, energetsku efikasnost i zaštitu podataka. Ove tehnologije su u principu rezervisane za KC seriju kako bi se izdvojila od ostalih u ponudi.

Specifikacije
  • Proizvođač Kingston
  • Model SSDNow KC300
  • Format 2.5"
  • Kapacitet 240 GB
  • Brzina čitanja (MB/s) 525
  • Brzina upisa (MB/s) 500
  • Kontroler SandForce SF-2281
  • Interfejs SATA 6 Gbps
  • Garancija (god.) 3
  • Dodatno Dostupan u blister ili "upgrade kit" pakovanju
 

Kingston SSDNow KC300 240 GB - Rezultati testiranja; Zaključak

Test konfiguracija:

CPU: Intel Core i5 2500K @ 4500 MHz,
Matična ploča: ASUS P8Z77-V (Intel PZ77),
RAM: 2x4GB AMD Memory Entertainment Edition 1600MHz DDR3
HDD: Seagate Barracuda 7200.12 1TB
VGA: MSI GeForce GTX 760 Hawk
Napajanje: PC Power & Cooling Silencer Mk III 750 W
Drajveri:  NVIDIA ForceWare R331


Rezultati testiranja

ATTO Disk Benchmark 2.46

Prvo ćemo proveriti performanse u ATTO Disk Benchmarku. Ova aplikacija se koristi za merenje osnovnih performansi i često se ističe od strane samog proizvođača. Razlog za to je testiranje koje ne podrazumeva random podatke što znači prikaz veoma visokih performansi koji naravno imaju malo veze sa realnim stanjem stvari. 

ATTO Bench oduvek odlično funkcioniše sa SandForce baziranim modelima, jer praktično koristi podatke podložne kompresiji, sa kojima SF-2281 daje najbolje rezultate. Nije ni čudo što vrlo rano dostiže maksimalne brzine za upis i čitanje, bez obzira na Queue Depth podešavanje. U svakom slučaju upis u ovom testu dostiže oko 530 MB/s, odnosno 550 MB/s za čitanje što je u skladu sa očekivanjima. Može se primetiti da SandForce i Kingston usko sarađuju, pa je izvršena dodatna optimizacija koja daje nešto bolje rezultate od onih koje smo merili kod mnogih drugih proizvođača čiji SSD-ovi imaju praktično identične specifikacije.

PCMark 7

Ovaj Futuremarkov test poseduje kompletan test jedinica za smeštanje podataka i sumira ga u jedan rezultat. 

PCMark obično vrlo visoko kotira modele sa SF-2281, ali sada već postaje jasno da pokazuje znake starenja. Kingstonov KC300 je postigao zavidnih 5442 poena na ovom testu što je na gornjem ekstremu kada bismo sumirali sve rezultate SSD-ova sa SF-2281 kontrolerom.

 

CrystalDiskMark 3.0.2 x64

Sledeći test će nam pokazati rad sa 4K Random podacima. Dobijeni rezultati su daleko realnije vrednosti od onoga što se dobija sa ATTO-om ili podešavanjem podataka na 0 ili 1 Fill. Naravno, proverili smo situaciju i sa "compressable" podacima tako što smo provrteli i jedan test sa 0Fill.
 


 

Dok su u pitanju podaci koji se mogu kompresovani rezultati su zaista respektabilni u svim aspektima, uključujući i 4K testove. Sa druge strane, tamo gde Marvellov, Samsungov i OCZ-ov kontroler ne gube mnogo na performansama, a to je rad sa "random" podacima, SandForce definitivno ima poteškoća. Čak i sekvencijalne brzine padaju za 5 do 20 procenata. Ipak, za sistem vrlo bitan 4K "read i write" ostaju prilično visoki što je dobra vest, jer 4K faza testa oslikava realne performanse u radu sa OS-om. Ipak, kako KC300 ima kapacitet od 240 GB, primetne su i bolje performanse od modela sa 120 GB i to u prilično očiglednoj meri. Sve u svemu, ovo su odlični rezultati bez potrebne za posebnom analizom.


HD Tune 4.60 PRO

Na kraju smo napravili i test u dobrom starom softveru koji daje prosečne vrednosti čitanja i upisa kroz kompletan kapacitet diska i pritom daje adekvatan dijagram.
 


HDTune 4.60 je prošao sjajno, jer je rezultat ravnomeran od početka do kraja kapaciteta i uz to je drastično bolji od recimo Intelovog modela istog kapaciteta. Dok je Intel 335 imao takođe lep i konstantan rad, prosečna brzina čitanja je iznosila svega 330 MB/s, dok je Kingston KC300 bez ikakvih problema izbacio prosečnih 425 MB/s što je 30% bolji rezultat. Čak su i performanse u "burst" modu primetno bolje od konkurencije.

 

AS SSD 1.6.4

S obzirom na to da poseduje sličan koncept testova kao i CrystalDiskMark, slični rezultati su sasvim očekivani, ali ovaj benchmark poseduje "Copy" i test kompresije, tako da daje veoma korisne informacije koje se ne mogu izvući iz CrystalDiskMarka.
 


AS SSD je dao prilično kontroverzne rezultate. U prvom testu smo dobili lošiji rezultat od Intel 335 modela istog kapaciteta i bez obzira na to koliko puta smo vršili test, rezultat je bio isti. Konkretno, smatramo da su performanse upisa bile ispod onih koje smo očekivali, jer su svi ostali testovi ocenili KC300 bolje od ostalih SandForce baziranih SSD-ova. Sa druge strane, druge dve faze testa su prošle očekivano i to bolje od Intelovog 335, ali i ostalih SF-2281 uređaja. Test kompresije je takođe potpuno odgovarajući pomenutom kontroleru, jer brzina upisa drastično raste u zavisnosti od stepena kompresije. Jedino što malo štrči jeste nagli pad pri oko 40% kompresije, koji se obično ne javlja kod potpuno ispeglanog firmware-a.


Zaključak

 
 

Kingston je sa KC300 maksimizovao potencijal SF-2281 platforme i uz dodatne tehnologije kao što su DuraWrite i RAISE dobija se odlično, pouzdano i energetski efikasno rešenje. Dodatne zaštite će dobro doći prilikom gubitka struje i u sličnim situacijama gde su vam podaci na računaru izuzetno bitni. Performanse su na nivou HyperX modela i pritom imamo utisak da su čak i iznad ove serije namenjene entuzijastima. Uz sjajnu opremu, sasvim smo sigurni da će imati svoju ciljnu grupu koja neće biti ograničena na poslovne korisnike.
 

Prednosti:

- Dobre performanse
- Dosta dodatne opreme
- DuraWrite i RAISE tehnologije
- Odlična optimizacija
 

Nedostaci:

- Stepen kompresije utiče na performanse (karakteristično za SandForce kontroler)


Uređaj na test ustupio Kingston

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Intel Series 335 240 GB

Test: Asus Raidr Express 240 GB

10203
10205
10206
10207
10208
10209