Greška

Došlo je do greške.

Test: Kingston SSDNow KC300 240 GB

19.11.2013 09:00 | 0 Hardver
Test: Kingston SSDNow KC300 240 GB

Pored HyperX i "V" serije, Kingston uvek ima još nekoliko predstavnika u kategoriji SSD-ova, koji su namenjeni specifičnoj grupi korisnika. Iako su svi veoma slični, u isto vreme ih odvaja nekoliko karakteristika koje su implementirane u zavisnosti od ciljne grupe korisnika koje je proizvođač imao u vidu. KC100 serija je dugo vremena bila prisutna na tržištu, pa je kompanija zaključila da je vreme za novi model. Njegovo ime je KC300, a nama je na test stigla verzija od veoma primamljivih 240 GB

Test: Kingston SSDNow KC300 240 GB

Nebojša Todorović

Pakovanje je dizajnirano u karakterističnom Kingstonovm maniru. Osim HyperX serije čija su ciljna grupa entuzijasti, sve ostale kutije su manje više iste uz, može se reći, generički izgled. Pored ovakvog izdanja koje proizvođač naziva "SSD Upgrade Kit" čiji je sadržaj prilično bogat, kao alternativu možete izabrati blister pakovanje u kome se nalazi samo SSD. Pogađate, razlika je u ceni i iako nije posebno velika, mnogima će i desetak evra uštede biti korisnije od dodataka koje ne planiraju da koriste. 

Kao što smo već pomenuli, naš KC300 je stigao uz pregršt dodataka. Tu je migracioni softver, eksterno kućište za hard disk ili SSD od 2.5 inča, dokumentacija, SATA i USB kabl, šrafovi, adapteri za montažu itd. U prevodu, sve što bi ikada moglo da vam zatreba ukoliko menjate postojeći sistemski hard disk za SSD, a želite da izvršite što bezbolniju tranziciju. Bićete spremni u potpunosti, bez obzira na to da li koristite desktop ili prenosni računar.
 


 

Eksterno kućište može biti više nego korisno ukoliko menjate hard disk u laptopu, jer nakon toga i dalje imate odličan način da uposlite HDD. Jednostavno ga prebacite u kućište i rešili ste problem. Ovaj dodatak je sjajan, ali smatramo da je krajnje vreme da Kingston počne da isporučuje kućišta sa USB 3.0 kontrolerom, jer sada uveliko ima 2.5-inčnih hard diskova koji mogu da pređu ograničenje USB 2.0 standarda.
 


 

Kako je kućište KC300 uređaja svega 7 milimetara, Kingston je isporučio u "Upgrade kitu" i dodatak koji mu povećava debljinu na često potrebnih 9.5mm. On je napravljen od gume i poseduje samolepljivu površinu, tako da ukoliko ga montirate, imajte u vidu da nije poželjno naknadno skidanje.
 

 

Što se samog SSD-a tiče, Kingston nije odstupao od tradicionalnog dizajna. Vrlo jednostavno kućište izrađeno od metala ima praktično istu nalepnicu kao i svi ostali SSD-ovi u ponudi osim HyperX-a. Razlika je samo u odštampanoj oznaci i kapacitetu što je očigledno najjednostavnije i najekonomičnije rešenje za  proizvođača. Nažalost, to sam proizvod pomalo lišava identiteta, ali to je ionako komponenta koja završava u kućištu PC-a i osim kada je kupite, male su šanse da je često vidite.
 


 

Kada je u pitanju hardver koji se nalazi unutra, Kingston nije rizikova. Upotrebljene su proverene komponente, poput SandForce SF-2281 kontrolera koji je implementiran u praktično svaki SSD ove kompanije. Što se memorije tiče, verujemo da je implementiran stariji Intelov 25-nanometarski NAND, a naravno reč je o MLC čipovima, koji su jeftiniji za proizvodnju. Razlog zašto pretpostavljamo da je u pitanju Intel, a ne novija Toshiba izrađena u 19nm je činjenica da Kingston nigde ne pominje koji je NAND u pitanju. Ipak, sve to ima jako malo veze u praksi za korisnike, tako da se ne treba opterećivati detaljima u posebno velikoj meri.
 


SSDNow KC300 se oslanja na SATA 6 Gbps interfejs čiji potencijal koristi u velikoj meri. Naravno, govorimo o sekvencijalnim brzinama koje premašuju 500 MB/s bez ikakvih problema, pa imajte u vidu da ćete ga u ovom smislu poprilično ograničiti ukoliko u računaru posedujete SATA 3 Gbps.Kako je ovaj SSD namenjen korisnicima sa potrebom za osiguranim podacima, bez obzira na povećanu količinu upisa, implementirane su dodatne tehnologije kao što su RAISE i DuraClass set mogućnost. Konkretno, radi se o dodatnim SMART mogućnostima koje prate rad SSD-a i optimizuiju potrošnju čipova, energetsku efikasnost i zaštitu podataka. Ove tehnologije su u principu rezervisane za KC seriju kako bi se izdvojila od ostalih u ponudi.

Specifikacije
  • Proizvođač Kingston
  • Model SSDNow KC300
  • Format 2.5"
  • Kapacitet 240 GB
  • Brzina čitanja (MB/s) 525
  • Brzina upisa (MB/s) 500
  • Kontroler SandForce SF-2281
  • Interfejs SATA 6 Gbps
  • Garancija (god.) 3
  • Dodatno Dostupan u blister ili "upgrade kit" pakovanju
 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Intel Series 335 240 GB

Test: Asus Raidr Express 240 GB

10203
10205
10206
10207
10208
10209