Greška

Došlo je do greške.

Test: Kingston SSDNow E50 100 GB

05.12.2013 11:17 | 1 Hardver
Test: Kingston SSDNow E50 100 GB

Kingston je nedavno u svoju ponudu namenjenu regularnim korisnicima, doneo i komercijalno dostupni SSD za tzv. "enterprise" tržište. Naravno, reč je o najjeftinijoj profesionalnoj seriji koju je moguće regularno kupiti i u običnim IT šopovima. Govorimo naravno o "E" seriji, koja je započela sa SSDNow E100 modelom. Nakon nekoliko meseci ovom segmentu se priključila još pristupačnija gama koja, pogađate, nosi naziv E50. Pogledajmo šta nudi nova serija Kingstonovih SSD proizvoda...

Nebojša Todorović

Nama se na testu našla ubedljivo najjeftinija varijanta, s tim što treba voditi računa da se ovde radi o proizvodu namenjenom enterprise, tj. korporativnom tržištu, tako da pojam "jeftino" treba uzeti uslovno. Osim što testirani model raspolaže sa najmanjim dostupnim kapacitetom, ujedno se isporučuje u blister pakovanju koje je ubedljivo najjeftinije. To automatski znači da ovaj SSD nema nikakvu propratnu opremu, što je i poenta blistera. Za razliku od često viđanog "upgrade kita" uz koji proizvođač isporučuje dugačak spisak dodataka, u ovom slučaju nema ničeg osim kratke dokumentacije.Sam SSD je smešten u tipično Kingston kućište, tako da se može reći da ga prati konfekcijski dizajn. To znači da nema razlike u odnosu na bilo koji model iz V, V+, KC i ostalih porodica, osim naravno HyperX-a. Isto kućište i nalepnica, osim samog naziva proizvoda i kapaciteta. Treba primetiti da je reč o tankom kućištu od 7mm, koje je idealno za mini servere i klastere zbog manje zauzetog prostora.
 


Kao i svi moderni SSD-ovi, E100 se oslanja na SATA 6Gbps interfejs kako bi maksimizovao performanse koje omogućava odlični SandForce kontroler i brzi NAND-ovi. Naravno, govorimo o sekvencijalnim brzinama koje premašuju 500 MB/s bez ikakvih problema, pa imajte u vidu da ćete ga u ovom smislu poprilično ograničiti ukoliko u računaru posedujete SATA 3 Gbps. Zanimljvio je primetiti dodatnu nalepnicu sa firmware-om koji se nalazi na SSD-u, iako je tako već naznačeno odmah do serijskog broja i bar koda.
 


 

Rasklopivši kućište, otkrili smo malu štampanu ploču sa brojem elemenata koji uveliko prevazilaze V i KC modele zbog činjenice da je ovo serija koja mora biti dodatno obezbeđena od gubitka podataka. Takođe, tu je termalna traka koja praktično prekriva sve vitalne tačke čija je temperatura tokom rada, odnosno opterećenja, nešto veća. Kingston nikad ne zaboravlja dodavanje termalnog interfejsa što jako cenimo, jer se na ovaj način celo kućište pretvara u rashladno telo. Možda isti efekat ne bi mogao da se postigne na plastičnom kućištu, ali to samo govori jasano da je Kingston znao od početka šta radi.
 


Štampana ploča je kompleksnija od klasičnih modela i to je glavna razlika koju ovaj "enterprise" model deli od konvencionalnih "consumer" SSD-ova. Kao što možete videti na slici veliki broj kondenzatora je smešten na PCB kako bi obezbedio podatke prilikom gubitka energije. Njihov kapacitet je dovoljan da omogući da svi podaci koji se obrađuju u kontroleru završe smešteni u NAND kako ne bi došlo do gubitka podataka. Klasičnim korisnicima ovo možda nije preterano bitno, ali za servere je ova mogućnost izuzetno korisna i može se reći neophodna. Zbog toga, E50 i E100 serije upravo i jesu izbor manjih firmi, pa i korisnika kojima je sigurnost podataka od ključne važnosti.
 


Dok je SSDNow E100 upošljavao Intelov 25-nanometarski NAND, novi model je dobio Toshibine čipove izrađene u 19-nanometarskom proizvodnom procesu. Ovaj 19nm Toggle-Mode NAND se koristi u sve većem obimu kompanije Kingston i samo je pitanje vremena kada će zauzeti poziciju broj jedan. Serije "V", "E", "KC" su već dobile ove čipove, a sada čekamo i prve HyperX-ove da se priključe trendu. Štaviše, sve je veći proizvod i drugih kompanija koje usvajaju upravo ovu memoriju, tako da se može reći da Toshiba pomalo preuzima inicijativu od, do sada dominantnog, Intel-Micron partnerstva.

Ipak, treba imati u vidu da je u pitanju jeftinija i klasična MLC verzija čipova, a ne eMLC kakav se koristi za SSDNow E100. To znači da možete računati na oko četiri puta manji obim "upisa i čitanja" podataka u odnosu na E100 modele. Dakle, za ekstremno zahtevne servere i klastere je daleko bolji izbor nešto skuplja E100 linija. 

Za kontroler je odabran SandForce kontroler, ali u ovom slučaju reč je o SF-2500 modelu koji nije tipičan za regularne modele. Štaviše, ova verzija SandForce-a je namenjena isključivo profesionalnom tržištu i kao takva ima mahom specifične prednosti kao što je poboljšana enkripcija podataka i podrška za razne zaštitne protokole, odličan mehanizam korekcije grešaka, podrška za Non-512B sektore u SAS okruženju i sl. Među najbitnijim mogućnostima jeste optimizacija za intenzivne read/write operacije.
 

Specifikacije
  • Proizvođač Kingston
  • Model SSDNow E50 100 GB
  • Format 2.5"
  • Kapacitet 100 GB
  • Brzina čitanja (MB/s) 550
  • Brzina upisa (MB/s) 530
  • Kontroler SandForce SF-2281
  • Interfejs SATA 6 Gbps
  • Garancija (god.) 3
  • Dodatno Dostupan u klasičnom ili "blister" pakovanju.
 

Kingston SSDNow E50 100 GB - Rezultati testiranja

Test konfiguracija:

CPU: Intel Core i5 2500K @ 4500 MHz,
Matična ploča: ASUS P8Z77-V (Intel PZ77),
RAM: 2x4GB AMD Memory Entertainment Edition 1600MHz DDR3
HDD: Seagate Barracuda 7200.12 1TB
VGA: MSI GeForce GTX 760 Hawk
Napajanje: PC Power & Cooling Silencer Mk III 750 W
Drajveri:  NVIDIA ForceWare R331


ATTO Disk Benchmark 2.46

Prvo ćemo proveriti performanse u ATTO Disk Benchmarku. Ova aplikacija se koristi za merenje osnovnih performansi i često se ističe od strane samog proizvođača. Razlog za to je testiranje koje ne podrazumeva random podatke što znači prikaz veoma visokih performansi koji naravno imaju malo veze sa realnim stanjem stvari. 

Ništa novo na polju rezultata koje prikazuje ATTO Bench. Kako su u pitanju podaci podložni kompresiji, bez obzira na podešavanja odlično implementirani SandForce SF-2500 vrlo rano dostiže maksimalne brzine.

PCMark 7

Ovaj Futuremarkov test poseduje kompletan test jedinica za smeštanje podataka i sumira ga u jedan rezultat. 

PCMark obično vrlo visoko kotira modele sa SandForce-om, ali sada već postaje jasno da pokazuje znake starenja. Kingstonov E50 je postigao 5274 poena na ovom testu što jeste odlično za modele sa istim kontrolerom, ali je znatno ispod Samsungovih i OCZ-ovih rezultata koji se oslanjaju na MDX, MCX i Indilinx kontrolere.

 

CrystalDiskMark 3.0.2 x64

Sledeći test će nam pokazati rad sa 4K Random podacima. Dobijeni rezultati su daleko realnije vrednosti od onoga što se dobija sa ATTO-om ili podešavanjem podataka na 0 ili 1 Fill. Naravno, proverili smo situaciju i sa "compressable" podacima tako što smo provrteli i jedan test sa 0Fill.
 


 

Dok su u pitanju podaci koji se mogu kompresovani rezultati su zaista respektabilni u svim aspektima, uključujući i 4K testove. Sa druge strane, tamo gde Marvellov, Samsungov i OCZ-ov kontroler ne gube mnogo na performansama, a to je rad sa "random" podacima, SandForce definitivno ima poteškoća. Čak i sekvencijalne brzine padaju za 20 do 50 procenata. Ipak, za sistem vrlo bitan 4K "read i write" ostaju prilično visoki što je dobra vest, jer 4K faza testa oslikava realne performanse u radu sa OS-om.


HD Tune 4.60 PRO

Na kraju smo napravili i test u dobrom starom softveru koji daje prosečne vrednosti čitanja i upisa kroz kompletan kapacitet diska i pritom daje adekvatan dijagram.
 


HDTune 4.60 je prošao sjajno, jer je rezultat ravnomeran od početka do kraja kapaciteta i uz to je drastično bolji od recimo Intelovog modela istog kapaciteta. Kod mnogih regularnih SSD-ova često može da se naiđe na nagle padove, ali je rad E50-ice kontinualan i odličan, tako da je svoj posao na polju HDTune odradio za svaku pohvalu.

AS SSD 1.6.4

S obzirom na to da poseduje sličan koncept testova kao i CrystalDiskMark, slični rezultati su sasvim očekivani, ali ovaj benchmark poseduje "Copy" i test kompresije, tako da daje veoma korisne informacije koje se ne mogu izvući iz CrystalDiskMarka.
 


AS SSD je dao rezultate slične CrystalDiskMarku kada smo podesili nasumične podatke. Prvi test je praktično dao iste informacije, a moramo da kažemo da nam je test kompresije privukao pažnju. Dok krive i za upis i čitanje podataka linearno rastu bez naglih promena, moramo primetiti da "read" brzinu koja kod SandForce kontrolera vrlo brzo dostigne svoj maksimum i uvek se kreće oko njega, bez obzira na stepen kompresije. Ovde to nije slučaj, a pretpostavljamo da je razlog do toga što je u pitanju SF-2500, a ne SF-2281.

 

Zaključak

Na kraju, Kingston SSDNow E50 se nalazi na tankoj liniji između "consumer" i "enterprise" segmenta i nismo sigurni kako će ga potencijalni kupci tretirati. Sa jedne strane, za klasične korisnike njegove prednosti su veoma slabo "neopipljive", jer neće imati posebne koristi od proširenih "Enterprise SMART" mogućnosti, dodatnih kondenzatora i sl.  Performanse su na nivou jednog KC ili HyperX-a, a cena znatno veća. Stoga, ukoliko kupujete SSD za kućnu upotrebu, bez obzira na to da li samo surfujete na netu ili ste hard-core igrač, E50 definitivno nije za vas.


 
 

Sa druge strane, ukoliko želite da iskoristite ovakav SSD kao nešto prefesionalniji korisnik za manji server ili nešto slično, verujemo da ćete ipak želeti da skočite za jedan stepenik više i domognete se E100 modela koji poseduje Toshiba eMLC NAND sa deklarisanih 30K P/E ciklusa sa kojima će preživeti i veoma intenzivan rad na duge staze. Naravno, možda mi propuštamo nešto, ali nam deluje da je sa ovim modelom Kingston samo dodatno obrisao liniju između profesionalnih i prosečnih SSD-ova. To ne mora biti tako loše, ali zavisi od toga da li je možda bolje da umesto toga imamo jasnu granicu kako bi korisnici znali tačno šta kupuju. Prosto, SSDNow E50 je sličniji modelima iz KC300 grupe, nego familijarno bližem E100 modelu.
 


Prednosti:

- Dobre performanse
- Cena (imajući namenu u vidu)
- Tantalovi kondenzatori
- Proširene SMART mogućnosti

Nedostaci:

- Stepen kompresije utiče na performanse (karakteristično za SandForce kontroler)
- Običan Toshiba MLC naspram klasičnog eMLC (3-5K vs 30K P/E ciklusa)
- Prema specifikacijama sličniji "consumer" nego "enterprise" modelima
- 3 godine garancije (uslovno)


Uređaj na test ustupio Kingston

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Asus Raidr Express 240 GB

Test: AMD Radeon Memory RG 2133

10203
10205
10206
10207
10208
10209