Greška

Došlo je do greške.

Test: Kingston SSDNow E50 100 GB

05.12.2013 11:17 | 0 Hardver
Test: Kingston SSDNow E50 100 GB

Kingston je nedavno u svoju ponudu namenjenu regularnim korisnicima, doneo i komercijalno dostupni SSD za tzv. "enterprise" tržište. Naravno, reč je o najjeftinijoj profesionalnoj seriji koju je moguće regularno kupiti i u običnim IT šopovima. Govorimo naravno o "E" seriji, koja je započela sa SSDNow E100 modelom. Nakon nekoliko meseci ovom segmentu se priključila još pristupačnija gama koja, pogađate, nosi naziv E50. Pogledajmo šta nudi nova serija Kingstonovih SSD proizvoda...

Test: Kingston SSDNow E50 100 GB

Nebojša Todorović

Nama se na testu našla ubedljivo najjeftinija varijanta, s tim što treba voditi računa da se ovde radi o proizvodu namenjenom enterprise, tj. korporativnom tržištu, tako da pojam "jeftino" treba uzeti uslovno. Osim što testirani model raspolaže sa najmanjim dostupnim kapacitetom, ujedno se isporučuje u blister pakovanju koje je ubedljivo najjeftinije. To automatski znači da ovaj SSD nema nikakvu propratnu opremu, što je i poenta blistera. Za razliku od često viđanog "upgrade kita" uz koji proizvođač isporučuje dugačak spisak dodataka, u ovom slučaju nema ničeg osim kratke dokumentacije.Sam SSD je smešten u tipično Kingston kućište, tako da se može reći da ga prati konfekcijski dizajn. To znači da nema razlike u odnosu na bilo koji model iz V, V+, KC i ostalih porodica, osim naravno HyperX-a. Isto kućište i nalepnica, osim samog naziva proizvoda i kapaciteta. Treba primetiti da je reč o tankom kućištu od 7mm, koje je idealno za mini servere i klastere zbog manje zauzetog prostora.
 


Kao i svi moderni SSD-ovi, E100 se oslanja na SATA 6Gbps interfejs kako bi maksimizovao performanse koje omogućava odlični SandForce kontroler i brzi NAND-ovi. Naravno, govorimo o sekvencijalnim brzinama koje premašuju 500 MB/s bez ikakvih problema, pa imajte u vidu da ćete ga u ovom smislu poprilično ograničiti ukoliko u računaru posedujete SATA 3 Gbps. Zanimljvio je primetiti dodatnu nalepnicu sa firmware-om koji se nalazi na SSD-u, iako je tako već naznačeno odmah do serijskog broja i bar koda.
 


 

Rasklopivši kućište, otkrili smo malu štampanu ploču sa brojem elemenata koji uveliko prevazilaze V i KC modele zbog činjenice da je ovo serija koja mora biti dodatno obezbeđena od gubitka podataka. Takođe, tu je termalna traka koja praktično prekriva sve vitalne tačke čija je temperatura tokom rada, odnosno opterećenja, nešto veća. Kingston nikad ne zaboravlja dodavanje termalnog interfejsa što jako cenimo, jer se na ovaj način celo kućište pretvara u rashladno telo. Možda isti efekat ne bi mogao da se postigne na plastičnom kućištu, ali to samo govori jasano da je Kingston znao od početka šta radi.
 


Štampana ploča je kompleksnija od klasičnih modela i to je glavna razlika koju ovaj "enterprise" model deli od konvencionalnih "consumer" SSD-ova. Kao što možete videti na slici veliki broj kondenzatora je smešten na PCB kako bi obezbedio podatke prilikom gubitka energije. Njihov kapacitet je dovoljan da omogući da svi podaci koji se obrađuju u kontroleru završe smešteni u NAND kako ne bi došlo do gubitka podataka. Klasičnim korisnicima ovo možda nije preterano bitno, ali za servere je ova mogućnost izuzetno korisna i može se reći neophodna. Zbog toga, E50 i E100 serije upravo i jesu izbor manjih firmi, pa i korisnika kojima je sigurnost podataka od ključne važnosti.
 


Dok je SSDNow E100 upošljavao Intelov 25-nanometarski NAND, novi model je dobio Toshibine čipove izrađene u 19-nanometarskom proizvodnom procesu. Ovaj 19nm Toggle-Mode NAND se koristi u sve većem obimu kompanije Kingston i samo je pitanje vremena kada će zauzeti poziciju broj jedan. Serije "V", "E", "KC" su već dobile ove čipove, a sada čekamo i prve HyperX-ove da se priključe trendu. Štaviše, sve je veći proizvod i drugih kompanija koje usvajaju upravo ovu memoriju, tako da se može reći da Toshiba pomalo preuzima inicijativu od, do sada dominantnog, Intel-Micron partnerstva.

Ipak, treba imati u vidu da je u pitanju jeftinija i klasična MLC verzija čipova, a ne eMLC kakav se koristi za SSDNow E100. To znači da možete računati na oko četiri puta manji obim "upisa i čitanja" podataka u odnosu na E100 modele. Dakle, za ekstremno zahtevne servere i klastere je daleko bolji izbor nešto skuplja E100 linija. 

Za kontroler je odabran SandForce kontroler, ali u ovom slučaju reč je o SF-2500 modelu koji nije tipičan za regularne modele. Štaviše, ova verzija SandForce-a je namenjena isključivo profesionalnom tržištu i kao takva ima mahom specifične prednosti kao što je poboljšana enkripcija podataka i podrška za razne zaštitne protokole, odličan mehanizam korekcije grešaka, podrška za Non-512B sektore u SAS okruženju i sl. Među najbitnijim mogućnostima jeste optimizacija za intenzivne read/write operacije.
 

Specifikacije
  • Proizvođač Kingston
  • Model SSDNow E50 100 GB
  • Format 2.5"
  • Kapacitet 100 GB
  • Brzina čitanja (MB/s) 550
  • Brzina upisa (MB/s) 530
  • Kontroler SandForce SF-2281
  • Interfejs SATA 6 Gbps
  • Garancija (god.) 3
  • Dodatno Dostupan u klasičnom ili "blister" pakovanju.
 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Asus Raidr Express 240 GB

Test: AMD Radeon Memory RG 2133

10203
10205
10206
10207
10208
10209