Greška

Došlo je do greške.

Test: Kingston MobileLite Wireless G3

15.04.2016 13:34 | 3 Mobile
Test: Kingston MobileLite Wireless G3

Kingston MobileLite Wireless serija uređaja se pokazala kao ekstremno korisna za sve one koji često putuju. Prva generacija je bila očigledan "pilot" projekat koji se pokazao kao izuzetno usešan, ali sa velikim prostorom da se unapredi. Kingston nije bio pasivan, već je vredno radio na unapređenjima kako bi sada mogli da kažemo da je MobileLite Wireless G3 postao uređaj koji je praktično bez mane.

Ideja koja stoji iza MobileLite Wireless G3 uređaja je veoma praktična - spojiti bežični ruter, eksternu bateriju, čitač kartica i eksternu memoriju u jedan proizvod kako ne bismo morali da nosimo ranac sa sobom sa gomilom uređaja. Naravno, iza ovakve ideje se obično krije niz skrivenih izazova, ali možemo reći da ih je Kingston odlično savladao.

 kingston_mobilelite_wireless_006_s.jpg

Prvi izazov je spakovati proizvod koji spaja sve pomenute funkcije u kućište razumne veličine. S obzirom na to da MobileLite Wireless G3 ima dimenzije od 115 x 80 x 24 mm ovaj model je manji od prosečnog rutera i njegova veličina je uporediva sa malo većim eksternim baterijama za mobilne telefone, pri čemu MLW G3 poseduje niz drugih prednosti. Sa masom od 192 grama, MLW G3 nije teško smestiti ni u malo veći džep pri čemu ni tih 200 grama nije opterećujuće čak i da ga nosite sa sobom ceo dan. Primetićemo da je novi model nešto veći deblji od MLW G2 modela, ali je integrisana baterija znatno većeg kapaciteta, tako da nemamo šta da zamerimo proizvođaču.

kingston_mobilelite_wireless_004_s.jpg 

U pogledu dizajna Kingston je zaista napravio napredak, jer sada MobileLite Wireless deluje uglađeno i kao da dolazi iz Apple kuhinje. Za izradu je upotrebljena vrlo kvalitetna i robusna bela plastika, spojevi su precizni i nema nikakvih škriputanja ili indikatora da je završna obrada mogla da bude bolja. Jednostavno, ne postoji zamerka koja bi mogla da se upututi kvalitetu izrade. Pritom, glatke i zaobljene površine su prijatne pod rukom tako da smo zadovoljni napretkom na ovom polju, posebno u odnosu na MLW prve generacije.

Pored veće baterije MoblieLite Wireless PRO G3 poseduje i ugrađenih 64 GB memorije

Što se detalja na kućištu tiče, prvo što možemo da ugledamo su taster za paljenje i microUSB konektor na strani koju bismo okarakterisali kao prednju. Kingston MLW G3 se pali kratkim držanjem ovog prekidača nakon čega LED indikatori na gornjoj površini kreću naizmenično da svetle. Treba pomenuti da je microUSB priključak predviđen da služi za punjenje telefona što je pomalo neuobičajeno, jer većina koristi klasičan USB "Type-A to Type-C" za punjenje svojih telefona i tableta.

kingston_mobilelite_wireless_012_s.jpg 

Pored toga, tu su standardni USB 2.0 konektor i SD čitač kartica za koji dobijate i microSD adapter u paketu (da li postoji neko ko već nema ovaj adapter? - prim. aut.). Oni su tu da posluže kao "storage" jedinice kojima vaš telefon ili tablet mogu da pristupe. Osim klasičnog smeštanja podataka, tu je uvek mogućnost očitavanja istih, bekap, a podacima na USB fleš stikovima i SD karticama može pristupiti više uređaja odjednom što je zaista veoma praktično i MLW G3 može da postane centralni "hub" na moru gde će svi kopirati svoje slike, a ostali će moći da im pristupe u svakom momentu.

 kingston_mobilelite_wireless_007_s.jpg

kingston_mobilelite_wireless_014_s.jpg

Tu je i LAN konektor koji omogućava da širite dalje internet ukoliko, primera radi, u hotelu imate pristup LAN kablu, dok se za WiFi pristup dodatno doplaćuje. Tada MLW G3 može da postane 802.11 b/g/n/ac bežični ruter koji radi na baterije čime obezbeđujete pristup internetu svima na najjednostavniji mogući način. Činjenica da poseduje podršku za 802.11 ac 5 GHz vezu čini MLW G3 veoma modernim uređajem ovog tipa.

kingston_mobilelite_wireless_009_s.jpg

Wireless G3 u praksi

Kao što smo već rekli, MobileLite Wireless G3 je dobio bateriju većeg kapaciteta od prethodnika. Umesto 4640 mAh, sada je tu 5400 mAh za regularnu i odličnih 6700 mAh za PRO verziju koja je nešto skuplja. Osim što to znači da ćete prosečan veći pametni telefon napuniti dva puta, u "ruter" modu možete da računate na rad od konstantnih 11 časova. U praksi to znači da MLW G3 može da radi veći deo dana, dok ćete tokom noći morati da ga stavite na punjač.

kingston_mobilelite_wireless_013_s.jpg

Verovatno ste primetili da smo pomenuli i PRO verziju koja ima bateriju nešto većeg kapaciteta. Pored veće baterije MoblieLite Wireless PRO G3 poseduje i ugrađenih 64 GB memorije što ga čini boljim izborom za one koji žele da im uređaj ovog tipa bude kompletan.

 kingston_mobilelite_wireless_012_s.jpg

Da biste povezali MLW G3 sa ostalim uređajima idealno je da koristite Kingstonovu MLW aplikaciju. Ona je jasna, intuitivna i jednostavna. Pored samog pristupa podacima tu je i mogućnost pregleda slika i video materijala, bekap i još nekoliko opcija. Aplikacija nije posebno kompleksna, što je dobro, jer nismo primetili da nam bilo kakva funkcionalnost nedostaje, a pritom je upotreba jednostavna i intuitivna. Podržani su iPhone 4S, pa nadalje, kao i iPad modeli od druge generacije. Što se Android uređaja tiče, kompatibilnost postoji za sve modele koji imaju Android 4.2 pa naviše. Ovo je dovoljno da većina aktuelnih modela bude obuhvaćena.

Screenshot_20160401115801.jpg

Screenshot_20160401115819.jpg 

Screenshot_20160401115905.jpg

Veza sa uređajem se obavlja putem Android i iOS aplikacija koje omogućavaju da kopirate sadržaj sa i na svoj telefon, odnosno tablet. Pritom, podržana je mogućnost strimovanja sadržaja, pa ukoliko imate film ili video klip koji želite da odgledate bez prebacivanja na tablet/telefon to je moguće iz same MobileLite aplikacije. To važi i za slike i drugi sadržaj, a mogućnosti i podržani formati se proširuju sa svakim novim update-om aplikacije.

 Screenshot_20160401115943.jpg

Screenshot_20160401120004.jpg

Utisci i zaključak

Kada smo koristili MLW G2 bili smo impresionirani mogućnostima, ali ponajviše činjenicom koliko je ovaj uređaj koristan u praksi ukoliko ste često u pokretu. Sada je tu novi i poboljšani naslednik. Dok je eksterna baterija samo to - baterija, a ruter uređaj koji nikada ne biste pomislili da nosite sa sobom, MobileLite Wireless G3 je spoj velikog broja uređaja koje niko ne bi ni pomislio da nosi pojedinačno.

 kingston_mobilelite_wireless_award_s.jpg

Pritom, ukoliko ste često u pokretu ovi uređaji vam verovatno zatrebaju u jednom ili drugom momentu, a kada zatrebaju MobileLite Wireless G3 je tu da ih sve zameni. Kao takav, on sam postaje nezamenjiv i veća će šansa biti da zaboravite telefon nego njega. Naravno, sve to važi pod uslovom da često putujete i da ste često u pokretu, jer će u drugom scenariju MLW G3 lako završiti na polici kao neiskorišćeni potencijal.

Prednosti:

- Izuzetno praktičan uređaj
-
Lako deljenje sadržaja sa uređajima
- Veliki broj različitih funkcionalnosti
- Ethernet priključak
- Dorađena MobileLite aplikacija

Nedostaci:

- Malo veće dimenzije u odnosu na MLW G2

 

Komentator Neregistrovan korisnik
Autor teksta je oduševljen uređajem, nekoliko puta ponavlja kako nema mane, a on npr. ima USB 2.0 konektor?
ivanhell Član postova: 454
Uređaj bi bio savršen da su umesto micro USB-a stavili klasičan USB port za punjenje telefona i tableta. Tada ne bi bilo problema ni za punjenje starijih ni novijih telefona. Da bi se napunio telefon sa USB portom tipa C treba kupiti kabal ili adapter micro USB na tip C USB što je baš bez veze. Velika mana po meni.

Test: Coolpad Big Boy power bank

Test: Samsung Gear 360 Camera (video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109