Greška

Došlo je do greške.

Test: Kingston KC1000 480GB NVMe PCIe SSD

30.10.2017 17:34 | 0 Hardver
Test: Kingston KC1000 480GB NVMe PCIe SSD

Kingston KC1000 480GB NVMe PCIe SSD je uređaj koji obezbeđuje brzine veće od standardnih SSD SATA modela. Dakle, ukoliko niste do kraja zadovoljni ili tražite apsolutni maksimum brzine u radu sa diskovima koji dopušta vaša matična ploča, ovo je rešenje za vas.

Kingston KC1000 480GB NVMe PCIe SSD

Kada pričamo o brzini diskova za PC računare većina nas će se složiti da je apsolutna referenca  nova generacija "solid state" diskova ili poznatijih kao SSD-ovi. Oni pružaju upečatljivo iskustvo u radu naročito prvi put kada pređete sa tradicionalnog, mehničkog diska na SSD koji nema pokretne delove već koristi NAND fleš memoriju. Razlika u brzini je primetna i u nekim slučajevima drastična. Obzirom da su godinama pa čak i decenijama usko grlo PC računara upravo bili hard diskovi, jasno je zbog čega su krajnji korisnici sa neskrivenim oduševljenjem dočekli izlazak SSD uređaja.
 
KingstonKC100061mala_1.jpg 
Međutim, nisu ni svi SSD modeli isti. Kada danas govorimo o brzim SSD diskovima većina nas misli na klasični 2.5" SSD SATA III uređaj.  Ovi modeli se u današnje vreme najčešće koriste. Čak i kod njih postoje razlike u smislu tipa NAND memorije koju koriste. Razlika u brzini zavisi da li su ugrađene SLC, MLC ili TLC fleš memorije, zatim koja generacija NAND memorije je u pitanju 2D ili 3D. O tome smo već nekoliko puta pisali, a ovog puta ćemo se pozabaviti drugim tipom SSD uređaja koji stiže u M.2 formatu i radi na NVMe protokolou, nudeći visok nivo performansi, najveći u ovom trenutku koji možete ponuditi zahtevnim korisnicima i entuzijastima. 
 
Osnovna razlika između standardnih 2.5" SSD SATA III diskova koji imaju oblik i format poput klasičnih hard diskova za notebook računare i pomenutih M.2 SSD uređaja je u fizičkom interfejsu i načinu instalacije. Ovi prvi se prave u standardu koji je bio podesan za prethodnu generaciju uređaja za skladištenje podataka - hard diskove. Njihovom radu je prilagođen SATA III protkol. Za razliku od njega M.2 interfejs prima SSD diskove u obliku kartica koje se ugrađuju u M.2 slot na matičnoj ploči. Još jedna bitna razlika je što M.2 diskovi mogu biti zasnovani na klasičnom SATA  ili osetno bržem NVMe protkolou. Ovaj potonji je napravljen za SSD generaciju uređaja tako da iskoristi sve prednosti brze NAND memorije. Otuda koristi maksimalno 4 PCI Express komunikacione linije za transport podataka zbog čega teorijska vrednosti maksimalnog transfera podataka prelazi 3GB/s. To je vrtoglavo veća vrednost u odnosu na klasične SSD 2.5" SATA modele koji koriste svega jednu dvosmernu PCI Express transportnu putanju, dok vrednost maksimalng transfera dostiže preko 500MB/s. Poređenja radi najbrži hard diskovi na 7200 rpm jedva postižu oko 200MB/s.
 
KingstonKC10002mala.jpg 
Pored brzine transfera podataka, za rad je bitna i brzina pristupa traženom podatku. Kod hard diskova se meri milisekundima dok je u slučaju SSD modela ona je gotovo trenutna jer se pristupa memorijskoj adresi u čipu, dok kod hard diska faktor usporenja je mehanička priroda i potreba da se glava diska parkira na određeni deo cilindričnog diska gde je podatak snimljen. Dakle, pitanje brzine SSD i HDD uređaja smo već nekoliko puta uspešno obradili tako da više nema nedoumica u pravcu prednosti upotrebe brzih SSD rešenja za skladištenje podataka. Oni danas dostižu velike kapacitete pa će uskoro i jedini argument koji ide u prilog HDD modela, a tiče se prostora za snimanje, nestati jer novi SSD modeli postaju sve veći u pogledu kapaciteta.
 
Kao što smo ranije pomenuli nisu ni svi SSD diskovi isti. Ima bržih i sporijih modela. Danas pričamo o onim najbržim SSD M.2 NVMe ili šampionima brzine u svetu ultra brzih PC radnih stanica. U tom kontekstu ćemo vam predstaviti najnoviji model Kingston KC1000 NVMe PCIe SSD diska i uporediti njegove performanse sa jednim standardnim SSD Now A400 modelom na bazi 2.5" formata i TLC fleš memorije, te performansama klasičnog hard disk predstavnika kao što je Seagate Barracuda ST1000.

Kingston noviteti: MobileLite Duo 3C i DataTraveller Ultimate GT 2TB

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209