Greška

Došlo je do greške.

Test: Kingston HyperX Savage SSD 240 GB

28.04.2015 00:30 | 1 Hardver
Test: Kingston HyperX Savage SSD 240 GB

Kingston HyperX 3K je verovatno jedan od najuspešnijih i najpoznatijih SSD-ova. Preko tri godine tržišnog veka je dokaz za to. Ipak, već neko vreme ovaj model se nalazi ispod ostalih predstavnika iz segmenta koji je zanimljiv gejmerima i entuzijastima. Kingston je doskora taj problem rešavao obaranjem cene, ali došlo je vreme za naslednika. On se konačno našao pred nama.

Kingston HyperX Savage SSD 240 GB

Tokom nedavno objavljenog velikog uporednog testa SSD-ova za Q1 2015 primetili smo da se HyperX 3K teško nosi sa modernim konkurentima. Istina, jeftiniji je, ali smo konstatovali da je vreme da Kingston predstavi novitet iz ove kategorije.

kingston_savage_ssd_015_s.jpg

Očigledno je i Kingston to znao, pa nakon manje od mesec dana od našeg velikog testa stiže proizvod koji bi bio jak adut, ali nažalost ostaje nam da ga naknadno uporedimo sa konkurencijom. Kao i sa HyperX 3K, novi Savage je namenjen naprednijim korisnicima koji traže odlične performanse i provereni hardver u svom SSD-u.

kingston_savage_ssd_018_s.jpg

Novi model stiže u tankom praktičnom pakovanju koje ima nešto manje opreme u odnosu na klasični "upgrade" kit. Kutija je prepoznatljivo dizajnirana, a sadržaj obuhvata nalepnicu, adapter za 3.5-inčni slot, adapter za 9.5mm, šrafove, kratku dokumentaciju, kod za Acronis migracioni softver i sam SSD.

Prijatno smo se iznenadili kada smo saznali da se Kingston okrenuo sjajnom Phison PS3110-S10 kontroleru

 

kingston_savage_ssd_001_s.jpg

kingston_savage_ssd_002_s.jpg

kingston_savage_ssd_005_s.jpg

Kingston HyperX 3K nas je svojevremeno oduševio dizajnom i kvalitetom izrade koji je odudarao od konkurencije, a sada to isto važi i za Savage. Ovaj "divljak" izgleda fantastično i uverljivo i možemo reći da je u pitanju jedan od najbolje napravljenih SSD-ova koje smo imali prilike da testiramo. Kućište je izrađeno od metala, a crno-crvena kolorna šema izgleda fantastično. Naravno, ovo je subjektivan utisak, a treba primetiti da je veliki kvalitet kućišta uslovio i nešto veću masu. Ipak, što se nas tiče, rado ćemo nositi i u laptopu tih dodatnih 10 do 20 grama viška iako se ovaj SSD neće videti. Površno razmišljanje možda, ali jednostavno volimo lepo dizajniran hardver.

Phison PS3110-SD je sjajan četvorojezgarni kontroler koji je među prvima upotrebio Corsair u svojoj Neutron XT seriji gde se pokazao kao jedno od najboljih rešenja današnjice

kingston_savage_ssd_006_s.jpg

Prijatno smo se iznenadili kada smo saznali da se Kingston okrenuo sjajnom Phison PS3110-S10 kontroleru. Ovaj procesor ima četiri jezgra od kojih su tri zadužena za menadžment fleš memorije. To podrazumeva obradu podataka koji se čitaju i upisuju, tzv. "garbage collection", kontrolu potrošnje ćelija u NAND-u itd. Četvrto jezgro je okrenuto takozvanim "host" operacijama.

kingston_savage_ssd_007_s.jpg

Reč je o fantastičnom kontroleru moderne arhitekture koju koristi i Corsair u svojoj Neutron XT seriji. Treba pomenuti da Phison S10 poseduje podršku za AES 256-bitnu enkripciju i OPAL 2.0. Takođe tu su i neke napredne funkcije kao što je SmartFlush koji služi da se u keš memoriji podaci zadržavaju što kraće kako se ne bi gubili u slučaju nestanka struje u SSD-u.

 

kingston_savage_ssd_010_s.jpg

Ovaj kontroler je uparen sa 128 MB Nanya DDR3 memorijom, barem u verziji od 240 GB. Pretpostavljamo da se kod većeg modela koristi 256 MB. Za NAND odluka je pala na odlični Toshiba MLC izrađen u 19-nanometarskom proizvodnom procesu. Ova fleš memorija je izuzetno popularna alternativa za Intel-Micron čipove i veoma je pouzdana te je mnogi premium proizvođači biraju za svoje modele.

kingston_savage_ssd_014_s.jpg

Na kraju, treba pomenuti da HyperX Savage SSD poseduje SATA 6 Gbps interfejs što je i logično s obzirom na to da je deklarisan na 560 MB/s za čitanje podataka i 530 MB/s za upis. Što se garantnog roka tiče, on iznosi tipične 3 godine što je praktično uvek slučaj za SSD-ove sa Toshiba 19nm NAND-om.

kingston_savage_ssd_012_s.jpg

kingston_savage_ssd_003_s.jpg

Specifikacije
  • Proizvođač Kingston
  • Model HyperX Savage 240GB - SHSS37A/240G
  • Format 2.5"
  • Kapacitet 240 GB
  • Brzina čitanja (MB/s) do 560MB/s
  • Brzina upisa (MB/s) do 530MB/s
  • Interfejs SATA 6 Gbps
  • Garancija (god.) 3

Šandor Neregistrovan korisnik
Može li se sa datim akronisom (2014) klonirati windows 10?

Veliki uporedni test SSD-ova - Q2 2015

Test: Kingston HyperX Predator SSD PCIe

10203
10205
10206
10207
10208
10209