Greška

Došlo je do greške.

Test: Kingston HyperX Navi Limited Edition

19.08.2013 22:07 | 1 Hardver
Test: Kingston HyperX Navi Limited Edition

Kingston HyperX 3K je veoma popularan SSD među velikim brojem korisnika. Odličan odnos cene, performansi i zanimljivog imidža ga čini odličnim izborom za sve kojima "konfekcijska roba" nije po volji. Ipak, reč je o krajnje uobičajenom SSD-u kada mu se "podigne" hauba, jer se oslanja na proverenu kombinaciju Intelovog NAND-a i LSI SandForce kontrolera. Kako je zašao u godine, Kingston je želeo da ga osveži i time još malo produži životni vek. Hajde da vidimo šta se krije iza Navi Limited Edition oznake

Nebojša Todorović

NA'VI, odnosno Natus Vincere (latinski - rođen za pobedu), je naziv tima elektronskog sporta koji je izuzetno popularan te veliki broj kompanija sa njima sklapa ugovore kako bi u ponudu uveo modele sa njihovim bojama. Odličan primer za to je SteelSeries koji poseduje headset upravo sa logoom ovog tima. Kingston se uključio u ovu priču nedavno, kada je i predstavio "nove" SSD-ove u crno-žutoj kombinaciji.
 


Na test nam je stigao model u "blister" pakovanju koji je ujedno i najjeftiniji zbog toga što se ne isporučuje ništa od dodatne opreme. Pored SSD-a, od Navi brendiranih komponenti ćemo videti i žute HyperX RAM module, a s obzirom na to da ovaj proizvođač radi i na novom headsetu, ne bi nas čudilo da vidimo i jedan proizvod iz ovog segmenta sa Natus Vincere logoom.
 


 

Kao što to obično i ide u ovakvim situacijama, ništa posebno novo nismo dobili. Reč je o SSD-u koji u potpunosti odgovara svom blizancu u vidu Kingston HyperX 3k modela. Naime, razlike su isključivo kozmetičke prirode. Izrada, oblik, pa čak i upotrebljeni materijali su identični, a suštinski jedina razlika je kombinacija boja i dodati nazivi "Limited Edition" i "NAVI".
 


 

Ipak, nemojte shvatiti da imamo išta protiv ovog redizajna, jer je po našem mišljenju veoma simpatičan i sigurni smo da će imati svoju publiku. Štaviše, nije nam jasno zašto je pokretač ovog postupka morala da bude saradnja sa poznatim gejmerskim timom. Prosto, verujemo da je Kingston odavno mogao da pravi ograničene serije SSD-ova i memorija sa promenjenim kolornim šemama. Na ovaj način bi itekako osvežili postojeće proizvode i dali mogućnost korisnicima da imaju više izbora. Istina, za funkcionalnost SSD-a boja kućišta je nebitna, ali, složićete se, ponekad je i kolorna šema dovoljan razlog da vam privuče pažnju i mnogi proizvođači SSD-ova ne koriste to u dovoljnoj meri.
 


 

Nismo otvarali ovaj SSD, jer smo dobili i zvaničnu potvrdu od Kingstona kako je reč o potpuno istom uređaju kao već dva puta testirani HyperX 3k. Uostalom, to jasno govori i oznaka na donjoj strani kućišta koja u kriptičnoj oznaci SH103S3/120G koju ćete naći i ispod starije i dobro poznate originalne verzije. To znači da kao i klasičan HyperX 3k, Navi verzija koristi kvalitetni sinhroni Intel NAND izrađen u 25nm proizvodnom procesu. Jedina razlika u odnosu na stari "plavi" model je u broju deklarisanih Program/Erase (P/E/) ciklusa. Performanse su izuzetno dobre, kao i kod regularnog HyperX 3k SSD-a, zahvaljujući kvalitetnim čipovima i odlično optimizovanim LSI SandForce SF-2281 sa firmverom koji je posebno razvijen od strane Kingstona.

 

Specifikacije
  • Proizvođač Kingston
  • Model HyperX Navi Limited Edition
  • Format 2.5"
  • Kapacitet 120 GB
  • Brzina čitanja (MB/s) 555
  • Brzina upisa (MB/s) 510
  • Kontroler SandForce SF-2281
  • Interfejs SATA 6 Gbps
  • Garancija (god.) 3
 

 

Testiranje i zaključak

Test konfiguracija:

CPU: Intel Core i5 2500K @ 4500 MHz,
Matična ploča: ASUS P8Z77-V (Intel PZ77),
RAM: 2x4GB AMD Memory Entertainment Edition 1600MHz DDR3
HDD: Seagate Barracuda 7200.12 1TB
VGA: MSI GeForce GTX 760 Hawk
Napajanje: PC Power & Cooling Silencer Mk III 750 W
Drajveri:  NVIDIA ForceWare 320.49

 

ATTO Disk Benchmark 2.46

Prvo ćemo proveriti performanse koje V300 pruža u ATTO Disk Benchmarku. Ova aplikacija se koristi za merenje osnovnih performansi i često se ističe od strane samog proizvođača. Razlog za to je testiranje koje ne podrazumeva random podatke što znači prikaz veoma visokih performansi koji naravno imaju malo veze sa realnim stanjem stvari. 

Maksimalne brzine su ispoštovane, pa čak i prelaze ono što je proizvođač obećao, što nas i ne čudi. Prosto, Kingston upravo odavde i "povlači" svoje specifikacije koje ćete naći na kutiji, a koje navode deklarisano čitanje i pisanje podataka koje iznosi 555 MB/s, odnosno 510 MB/s. Naravno, ono što je realnije jeste da će računar dosta često raditi i sa podacima koji ne mogu biti kompresovani.

PCMark 7

Ovaj Futuremarkov test poseduje kompletan test jedinica za smeštanje podataka i sumira ga u jedan rezultat. 

Kao i druge modele sa SandForce kontrolerom, PCMark 7 kotira HyperX 3K vrlo visoko. Sa oko 5296 bodova ovaj model može biti vrlo zadovoljan, a jedini koji mogu biti pozicionirani iznad su novi Samsung 840 Pro, novi EVO i svega još par modela.

 

CrystalDiskMark 3.0.2 x64

Sledeći test će nam pokazati rad sa 4K Random podacima. Dobijeni rezultati su daleko realnije vrednosti od onoga što se dobija sa ATTO-om ili podešavanjem podataka na 0 ili 1 Fill.

 

Po svemu sudeći dobijeni rezultati su nešto bolji u odnosu na klasičan HyperX 3k, a jedini razlog koji nam pada na pamet jeste nova verzija firmware-a. Unapređenje se najviše vidi na 4K random vrednostima koje su izuzetno unapređene u odnosu na naša ranija testiranja HyperX 3k modela.

 

HD Tune 4.60 PRO

Na kraju smo napravili i test u dobrom starom softveru koji daje prosečne vrednosti čitanja i upisa kroz kompletan kapacitet diska i pritom daje adekvatan dijagram.


Prosečne vrednosti su veoma dobre, ali i sasvim očekivane za jedan brzi SandForce SF-2281 bazirani SSD.


Zaključak

 


Ne može se reći da Kingston HyperX Navi Limited Edition donosi nešto novo. Ipak, osvežava HyperX 3k model za sve one koji su smatrali da je kombinacija crne i sive boje isuviše uobičajena. Nama se vizuelni aspekt ovog proizvoda itekako dopada i nadamo se da će Kingston za HyperX proizvode češće posezati za promenom kolornih šema. Makar i kroz "ograničene serije". Što se performansi i hardvera tiče, osim potencijalnog unapređenog firmvera, sve ostalo je potpuno isto kao i kod klasičnog HyperX 3k koji smo dva puta testirali. Stoga, ukoliko vas zanimaju detalji o ovom SSD-u slobodno bacite pogled na njegov "solo" test ili jednu od strana na velikom uporednom testu SSD-ova.

Prednosti:

- Vizuelno osvežen
- I dalje veoma brz SSD
- Odličan odnos cene i performansi (pod uslovom da ne bude skuplji od originalnog HyperX 3k)

Nedostaci:

- Bez pravih unapređenja u odnosu na originalni model


Uređaj na test ustupio Gigatron

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Kingston SSDNow V300 240 GB

Test: Toshiba Q Series SSD 128 GB

10203
10205
10206
10207
10208
10209