Greška

Došlo je do greške.

Test: Kingston HyperX Fury 240 GB

10.07.2014 18:17 | 3 Hardver
Test: Kingston HyperX Fury 240 GB

Na polju SSD uređaja kompanija Kingston je prilično temeljno popunila ponudu, tako da se u njihovom asortimanu nalazi model za praktično svaki tip korisnika. Takođe, kako ovaj proizvođač intenzivno sarađuje sa LSI SandForce-om koji trenutno nema novih "consumer" kontrolera, jako je teško ponuditi nešto istinski novo. Ipak, to nije sprečilo ovaj poznati brend da doda još jedan model koji će predstavljati rešenje za sve koji su pomislili da bi bilo lepo da se nađe jedan SSD koji bi se smestio između V300 i HyperX 3K

Nebojša Todorović

Ukoliko se neko pita zašto bi se popunjavao prostor između V300 i HyperX 3K, odgovor nije toliko težak. Svi proizvođači gledaju da isprate trend da spuste svoje modele namenjene entuzijastima i gejmerima u cenovno prihvatljiv rang. Pogledajte svakog proizvođača koji ima gejming liniju i videćete da svi imaju proizvode koji su budžetski orijentisani. Jeftinije RoG ploče iz Asusa, kao i grafičke karte, MSI ima Gaming Series u dosta nižim kategorijama nego ranije itd. Primera ima još, a došlo je vreme da se HyperX SSD nađe po nešto povoljnijoj ceni. Naziv ove linije će biti FURY, a što se izgleda tiče, tu se neće mnogo toga menjati. Prvi korak u smanjenju cene se ogleda u maksimalno jednostavnom pakovanju. 

Tanko kartonsko pakovanje sa otkrivenim delom koji pokazuje sam SSD koji se nalazi unutra. Kingston je očigledno ujedno i želeo da ponudi model koji će imati deklarisane brzine od 500 MB/s, što je nešto više od V300 i vrlo malo skromnije od onoga što postiže HyperX 3K. Dakle, iako se nalazi na pola puta prema ceni između V300 i HyperX 3K, Fury bi zapravo trebao da bude po brzini koju ostvaruje bliži skupljem "bratu".
 


 

Logično, u ovo pakovanje nije moglo da stane mnogo toga, pa smo našli samo adapter za slotove od 9.5mm, jer kućište SSD-a ima profil visine 7 milimetara. U pakovanju se našlo mesta i za HyperX nalepnicu, ali moramo da priznamo da smo je zagubili negde tokom testiranja, pa se nije našla na slici.
 


 

Što se samog dizajna tiče, nema mnogo toga da se kaže. Ukoliko previdite nalepnicu, vrlo lako ćete prepoznati kućište koje karakteriše praktično svaki Kingstonov SSD izuzev modela iz HyperX serije. Zapravo, ovo je isto kućište kao od V300 modela, što smo u neku ruku i očekivali, jer je proizvođač gledao da uštedi, a sasvim je izvesno da je kućište od HyperX 3K modela nešto skuplje. Razlika je naravno u nalepnici koja nosi oznaku modela, informaciju o kapacitetu, serijski broj i još nekoliko generičkih informacija i logoa.
 


Kao i svaki moderan SSD, Kingston HyperX Furi koristi SATA 6 Gbps interfejs čiji potencijal koristi u velikoj meri. Naravno, govorimo o sekvencijalnim brzinama, jer je za njih vrlo bitan maksimalni protok interfejsa i znajte da ćete ih praktično prepoloviti ukoliko koristite SATA 3 Gbps u svom računaru. Ostale brzine će verovatno ostati iste, jer su daleko ispod maksimalnog protoka i starijeg i novog standarda.Verovatno se pojedinci pitaju, da li se nešto novo nalazi u HyperX Fury SSD-u ili Kingston i dalje nastavlja po starom. Imamo utisak da se kompanija trenutno drži stava da se ono što dobro radi ne menja. Stoga, kao i u većini svojih modela i u ovom se nalazi SandForce SF-2281 kontroler. Da, onaj o kome smo pisali naširoko u mnogim ranijim tekstovima. U suštini, i dalje je reč o veoma dobrom kontroleru koji je doduše dobio nekoliko konkurenata u odnosu na koje je inferioran, ali ne u meri da Kingston bilo šta menja. Generalno, ovaj kontroler je poznat po tome što njegove performanse u velikoj meri zavise od stepena kompresije podataka, pa ukoliko ih nije moguće kompresovati (slike, video fajlovi, muzika itd.) brzine kopiranja primetno opadaju.
 


 

U praksi, ovo ne predstavlja veliki problem, prosto, jer većina korisnika ni ne obraća pažnju na sekvencijalne brzine i retko kopiraju velike količine podataka odjednom sa jednog diska na drugi. Upravo iz tog razloga, sekvencijalne brzine malo toga govore o pravim performansama diska, a i uostalom gotovo svaki model će predstavljati veliki skok na bolje, jer jedna prednost SSD-a bez obzira na model u odnosu na HDD je drastično kraće vreme pristupa. Dok je to poptuno tačno, ipak bismo voleli da vidimo treću generaciju SandForce-a koji bi ponovo uhvatio priključak za Samsungovim i OCZ-ovim modelima.
 


 

Što se tiče NAND-a, upotrebljeni su Micron 20-nanometarski MLC flash koji omogućava nešto niže cene u odnosu na HyperX 3K. Što se performansi tiče, imamo utisak da su one regulisane na nivou kontrolera, jer ne vidimo zašto SSD koji raspolaže sa SF-2281 kontrolerom i Micron 20nm MLC NAND-om ne bi mogao da pruži iste ili gotovo identične performanse kao i HyperX 3K.

Specifikacije
 • Proizvođač Kingston
 • Model SHFS37A/240G
 • Format 2.5"
 • Kapacitet 120 GB
 • Brzina čitanja (MB/s) 470
 • Brzina upisa (MB/s) 220
 • Kontroler SandForce SF-2281
 • Interfejs SATA 6 Gbps
 • Garancija (god.) 3

Rezultati testiranja

Specifikacije
 • Proizvođač Kingston
 • Model SHFS37A/240G
 • Format 2.5"
 • Kapacitet 120 GB
 • Brzina čitanja (MB/s) 470
 • Brzina upisa (MB/s) 220
 • Kontroler SandForce SF-2281
 • Interfejs SATA 6 Gbps
 • Garancija (god.) 3

Test konfiguracija:

CPU: Intel Core i5 2500K @ 4500 MHz,
Matična ploča: ASUS P8Z77-V (Intel PZ77),
RAM: 2x4GB AMD Memory Entertainment Edition 1600MHz DDR3
HDD: Seagate Barracuda 7200.12 1TB
VGA: MSI GeForce GTX 760 Hawk
Napajanje: PC Power & Cooling Silencer Mk III 750 W
Drajveri:  NVIDIA ForceWare R331


Rezultati testiranja

ATTO Disk Benchmark 2.46

Prvo ćemo proveriti performanse u ATTO Disk Benchmarku. Ova aplikacija se koristi za merenje osnovnih performansi i često se ističe od strane samog proizvođača. Razlog za to je testiranje koje ne podrazumeva random podatke što znači prikaz veoma visokih performansi koji naravno imaju malo veze sa realnim stanjem stvari. 

U praksi se pokazuje naša tvrdnja sa prethodne strane. Iako deklarisan na 500/500 MB/s za čitanje i upis podataka, situacija je zapravo znatno drugačija. HyperX Fury pokazuje da bez problema ostvaruje maksimalne vrednosti od 520 MB/s za upis i čak 545 MB/s za čitanje podataka. Naravno, ATTO Bench daje teoretske maksimalne vrednosti, ali je i dalje vrlo zanimljivo to što ih Fury dostiže gotovo od samog početka i to čim veličina transfera pređe 16 KB.

Futuremark PCMark 7

Ovaj Futuremarkov test poseduje kompletan test jedinica za smeštanje podataka i sumira ga u jedan rezultat.
 


 

Ocena u PCMark 7 testu daje vrednost koju smo i očekivali za jedan SSD baziran na SF-2281 kontroleru. Ovakve modele je Futuremarkov test oduvek visoko ocenjivao, ali sve češće ih prestižu modeli iz Samsunga i OCZ-a.

 

Futuremark PCMark 8

Najnovija verzija popularnog benchmarka za ceo sistem iz Futuremarka takođe poseduje zaseban "storage" test gde ocenjuje jedinicu za smeštanje podataka u uobičajenim aktivnostima.
  

Rezultat u PCMark 8 testu pokazuje kako ovaj Futuremarkov benchmark ne nagrađuje SandForce modele kao prethodni. Ipak, rezultat je sasvim solidan, ali nam se ne dopada to što je nešto slabiji od Intelovog 530 Series modela koji se zasniva na praktično istoj konfiguraciji.

 

CrystalDiskMark 3.0.3 x64

Sledeći test će nam pokazati rad sa 4K Random podacima. Dobijeni rezultati su daleko realnije vrednosti od onoga što se dobija sa ATTO-om ili podešavanjem podataka na 0 ili 1 Fill. Naravno, proverili smo situaciju i sa "compressable" podacima tako što smo provrteli i jedan test sa 0Fill.
 


 

HyperX Fury u CrystalDiskMark-u jasno pokazuje da je Kingston u firmware-u samog kontrolera pomalo "zavrnuo slavinu", jer dok Intel Series 530 sa kojim deli hardver gotovo u potpunosti i HyperX 3K ostvaruju veoma slične rezultate, Fury zaostaje u praktično svim disciplinama. Razlike su najmanje u okviru sekvencijalnih vrednosti, ali u 4K, 512K i 4K QD32 umeju da budu slabije i za 30 do 40 procenata.


HD Tune 4.60 PRO

Na kraju smo napravili i test u dobrom starom softveru koji daje prosečne vrednosti čitanja i upisa kroz kompletan kapacitet diska i pritom daje adekvatan dijagram.
 

Sa druge strane HDTune je dao jako dobar rezultat tokom testiranja Fury SSD-a, posebno na polju upisa. Ovde prednjači u odnosu na Intelov 530 Series i to za 100 MB/s kada govorimo o upisu što je zaista sjajan rezultat.

 

AS SSD 1.6.4

S obzirom na to da poseduje sličan koncept testova kao i CrystalDiskMark, slični rezultati su sasvim očekivani, ali ovaj benchmark poseduje "Copy" i test kompresije, tako da daje veoma korisne informacije koje se ne mogu izvući iz CrystalDiskMarka.
 


Testiranje u AS SSD-u je prošlo prilično dobro, sa izuzetkom sekvencijalnog upisa koji je prošao slabije nego što smo očekivali sa svega 222 MB/s. U nekoliko ponavljanja smo dobili veoma sličan rezultat, tako da u tom smislu nije bilo do nekih softverskih razloga. Takođe, dok su testovi kompiranja prošli veoma dobro, test kompresije je pokazao nešto veću zavisnost od stepena kompresije podata prilikom upisa, nego što je to uobičajeno za ostale modele. Prosto, kao da je optimizacija odrađena nešto slabije kako bi se HyperX Fury smestio između pomenuta dva modela u Kingstonovoj ponudi.

Zaključak


 
 

Kao i svi ostali SandForce SF-2281 SSD-ovi i HyperX Fury karakterišu iste prednosti i mane. Modeli zasnovani na ovoj platformi su odavno prisutni, pa svi već jako dobro znamo kakvi su u praksi. Oni kojima je bitno da SSD postiže iste performanse sa kompresovanim i nekompresovanim podacima će svakako pre odabrati neki drugi model. Sa druge strane, ukoliko predstavljate tipičnog korisnika koji želi da sistem radi brže i da generalno imate odlične performanse u svakodnevnom radu bez specifičnih potreba, SandForce bazirani SSD-ovi su odličan izbor.
 


 

Što se HyperX Fury SSD-a tiče, nema mnogo dileme. On se nalazi tačno na pola puta između V300 i HyperX 3K u cenovnom, ali i brzinskom aspektu. Stoga, sve zavisi od količine novca kojom raspolažete i neka vas to vodi. Razlike između sva tri modela su veoma male i nema mnogo razloga da se opterećujete prilikom donošenja odluke.


Prednosti:

- Cena
- Performanse
 

Nedostaci:

- Rad sa kompresovanim podacima (svi SF-2281 modeli)
- Ne donosi ništa posebno novo


Uređaj na test ustupio Kingston

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Intel 530 Series 240 GB

Virtuelna tura - proces proizvodnje Kingston DRAM memorijskih modula

10203
10205
10206
10207
10208
10209