Greška

Došlo je do greške.

Test: Kingston HyperX Fury 240 GB

10.07.2014 18:17 | 2 Hardver
Test: Kingston HyperX Fury 240 GB

Na polju SSD uređaja kompanija Kingston je prilično temeljno popunila ponudu, tako da se u njihovom asortimanu nalazi model za praktično svaki tip korisnika. Takođe, kako ovaj proizvođač intenzivno sarađuje sa LSI SandForce-om koji trenutno nema novih "consumer" kontrolera, jako je teško ponuditi nešto istinski novo. Ipak, to nije sprečilo ovaj poznati brend da doda još jedan model koji će predstavljati rešenje za sve koji su pomislili da bi bilo lepo da se nađe jedan SSD koji bi se smestio između V300 i HyperX 3K

Kingston HyperX Fury 240 GB

Nebojša Todorović

Ukoliko se neko pita zašto bi se popunjavao prostor između V300 i HyperX 3K, odgovor nije toliko težak. Svi proizvođači gledaju da isprate trend da spuste svoje modele namenjene entuzijastima i gejmerima u cenovno prihvatljiv rang. Pogledajte svakog proizvođača koji ima gejming liniju i videćete da svi imaju proizvode koji su budžetski orijentisani. Jeftinije RoG ploče iz Asusa, kao i grafičke karte, MSI ima Gaming Series u dosta nižim kategorijama nego ranije itd. Primera ima još, a došlo je vreme da se HyperX SSD nađe po nešto povoljnijoj ceni. Naziv ove linije će biti FURY, a što se izgleda tiče, tu se neće mnogo toga menjati. Prvi korak u smanjenju cene se ogleda u maksimalno jednostavnom pakovanju. 

Tanko kartonsko pakovanje sa otkrivenim delom koji pokazuje sam SSD koji se nalazi unutra. Kingston je očigledno ujedno i želeo da ponudi model koji će imati deklarisane brzine od 500 MB/s, što je nešto više od V300 i vrlo malo skromnije od onoga što postiže HyperX 3K. Dakle, iako se nalazi na pola puta prema ceni između V300 i HyperX 3K, Fury bi zapravo trebao da bude po brzini koju ostvaruje bliži skupljem "bratu".
 


 

Logično, u ovo pakovanje nije moglo da stane mnogo toga, pa smo našli samo adapter za slotove od 9.5mm, jer kućište SSD-a ima profil visine 7 milimetara. U pakovanju se našlo mesta i za HyperX nalepnicu, ali moramo da priznamo da smo je zagubili negde tokom testiranja, pa se nije našla na slici.
 


 

Što se samog dizajna tiče, nema mnogo toga da se kaže. Ukoliko previdite nalepnicu, vrlo lako ćete prepoznati kućište koje karakteriše praktično svaki Kingstonov SSD izuzev modela iz HyperX serije. Zapravo, ovo je isto kućište kao od V300 modela, što smo u neku ruku i očekivali, jer je proizvođač gledao da uštedi, a sasvim je izvesno da je kućište od HyperX 3K modela nešto skuplje. Razlika je naravno u nalepnici koja nosi oznaku modela, informaciju o kapacitetu, serijski broj i još nekoliko generičkih informacija i logoa.
 


Kao i svaki moderan SSD, Kingston HyperX Furi koristi SATA 6 Gbps interfejs čiji potencijal koristi u velikoj meri. Naravno, govorimo o sekvencijalnim brzinama, jer je za njih vrlo bitan maksimalni protok interfejsa i znajte da ćete ih praktično prepoloviti ukoliko koristite SATA 3 Gbps u svom računaru. Ostale brzine će verovatno ostati iste, jer su daleko ispod maksimalnog protoka i starijeg i novog standarda.Verovatno se pojedinci pitaju, da li se nešto novo nalazi u HyperX Fury SSD-u ili Kingston i dalje nastavlja po starom. Imamo utisak da se kompanija trenutno drži stava da se ono što dobro radi ne menja. Stoga, kao i u većini svojih modela i u ovom se nalazi SandForce SF-2281 kontroler. Da, onaj o kome smo pisali naširoko u mnogim ranijim tekstovima. U suštini, i dalje je reč o veoma dobrom kontroleru koji je doduše dobio nekoliko konkurenata u odnosu na koje je inferioran, ali ne u meri da Kingston bilo šta menja. Generalno, ovaj kontroler je poznat po tome što njegove performanse u velikoj meri zavise od stepena kompresije podataka, pa ukoliko ih nije moguće kompresovati (slike, video fajlovi, muzika itd.) brzine kopiranja primetno opadaju.
 


 

U praksi, ovo ne predstavlja veliki problem, prosto, jer većina korisnika ni ne obraća pažnju na sekvencijalne brzine i retko kopiraju velike količine podataka odjednom sa jednog diska na drugi. Upravo iz tog razloga, sekvencijalne brzine malo toga govore o pravim performansama diska, a i uostalom gotovo svaki model će predstavljati veliki skok na bolje, jer jedna prednost SSD-a bez obzira na model u odnosu na HDD je drastično kraće vreme pristupa. Dok je to poptuno tačno, ipak bismo voleli da vidimo treću generaciju SandForce-a koji bi ponovo uhvatio priključak za Samsungovim i OCZ-ovim modelima.
 


 

Što se tiče NAND-a, upotrebljeni su Micron 20-nanometarski MLC flash koji omogućava nešto niže cene u odnosu na HyperX 3K. Što se performansi tiče, imamo utisak da su one regulisane na nivou kontrolera, jer ne vidimo zašto SSD koji raspolaže sa SF-2281 kontrolerom i Micron 20nm MLC NAND-om ne bi mogao da pruži iste ili gotovo identične performanse kao i HyperX 3K.

Specifikacije
  • Proizvođač Kingston
  • Model SHFS37A/240G
  • Format 2.5"
  • Kapacitet 120 GB
  • Brzina čitanja (MB/s) 470
  • Brzina upisa (MB/s) 220
  • Kontroler SandForce SF-2281
  • Interfejs SATA 6 Gbps
  • Garancija (god.) 3

veseli_kacamak Član postova: 20
Extra
veseli_kacamak Član postova: 20

Test: Intel 530 Series 240 GB

Virtuelna tura - proces proizvodnje Kingston DRAM memorijskih modula

10203
10205
10206
10207
10208
10209