Greška

Došlo je do greške.

Test: Kingston HyperX Cloud II

02.02.2015 21:08 | 2 Games
Test: Kingston HyperX Cloud II

Kingston je uneo puno svežine sa HyperX Cloud slušalicama za gejming. Zahvaljujući HiFi korenima, Cloud se pokazao kao odličan izbor i za one koji pored igranja, headset koriste za slušanje muzike. Kada je naslednik stigao natest, pitanje koje smo postavili se nametnulo samo po sebi. Da li je dobar kao i prethodni?

Kingston HyperX Cloud je jedan od proizvoda koji je nepravedno potcenjen među korisnicima, na osnovu toga što je reč o "tek" drugom gejming headset-u kompanije Kingston i zbog toga ne uživa "pedigre" koji imaju Razer, MadCats, SteelSeries ili Logitech. U slučaju Clouda to je potpuno neopravdano, jer je Kingston učinio mnogo toga da Cloud bude daleko bolji od konkurentskih modela u istoj, pa čak i višoj cenovnoj kategoriji.

kingston_hyperx_cloud2_uvod.jpg

Razlog za to je što se Kingston za potrebe dizajniranja Cloud slušalica obratio QPadu odnosno Takstaru. Konkretno, HyperX Cloud je modifikacija sjajnih Takstar HiFi slušalica tako da budu prilagođene za gejming, a sve to je izveo QPad na odličan način. Kingston se samo pozabavio završnim detaljima, tako da Cloud odgovara HyperX porodici u vizuelnom smislu. Iako ovo zvuči možda pomalo komplikovano, treba samo znati da su Takstar Pro 80 fantastične HiFi slušalice u pogledu izrade, kvaliteta zvuka, ali i udobnosti, tako da je Kingston učinio pravu stvar. Sada je tu naslednik originalnog Clouda koji dodatno prati trendove u vidu dodatnog DSP-a.

qpad_1.jpg

takstar_1.jpg

Kingston HyperX Cloud II stiže u prepoznatljivom pakovanju, a proizvođač je iskoristio što je više mogao prostora da istakne prednosti svog novog proizvoda. Među glavnima je osnovna razlika u odnosu na originalni Cloud, a to je dodatni USB kontroler koji služi kao audio karta optimizovana za virtuelni 7.1 zvuk. Tu je i niz drugih detalja koje ćemo kasnije pomenuti, ali se može reći da je što se samog hardvera tiče malo toga Cloud II doneo.

kingston_cloud2_001_s.jpg

kingston_cloud2_002_s.jpg

kingston_cloud2_003_s.jpg

kingston_cloud2_004_s.jpg

Pakovanje je bogato i sadrži dosta dodataka što je za svaku pohvalu, jer pokazuje da Kingston brine o korisnicima. Pronašli smo dokumentaciju, rezervne jastučiće od tekstila, adapter za dva 3.5mm konektora koji razdvaja mikrofon i slušalice, a tu je i fleksibilni mikrofon koji može lako da se odvoji od slušalica. To će odlično poslužiti svima koji žele da iskoriste HiFi mogućnosti ovih slušalica.

kingston_cloud2_007_s.jpg

Sjajan dodatak predstavlja vrećica za prenos slušalica koja ih štiti od ogrebotina, a ima i džepove koji služe da se spakujete mikrofon, control box i ostale oddatke. Prisutan je i crveni HyperX logo predstavlja lep detalj.

kingston_cloud2_023_s.jpg

kingston_cloud2_024_s.jpg

Dolazimo i do pravog noviteta u odnosu na prethodnu generaciju Clouda, a reč je o tzv. Control Box modulu. Reč je o kontroleru koji poseduje pet tastera osvetljenih crvenim LE diodama na prednjoj strani. Četiri su tu da kontrolišu jačinu zvuka u slušalicama i osetljivost mikrofona. Peti služi za paljenje i gašenje virtualnog 7.1 zvuka.

 kingston_cloud2_010_s.jpg

kingston_cloud2_011_s.jpg

kingston_cloud2_012_s.jpg

U suštini unutar ovog modula se nalazi audio procesor koji praktično omogućava da se sve odvija bez potrebe za instalacijom drajvera. Ovaj dodatak se povezuje sa PC-em putem USB konektora i ima kabl od 2 metra čime znatno povećava ukupnu dužinu kabla na 3 metra. Na kraju, treba pomenuti i "mute" prekidač na bočnoj strani Control Boxa.

 

Kingston HyperX Cloud II

Same slušalice su fizički iste kao prethodni Cloud, s tim da su sada aktuelne malo drugačije kolorne šeme nego ranije. Izbor se proširio sa crnih i belih, na crvenu, sivu i pink za pripadnice nežnijeg pola. Nama je na test stigao crveni, odnosno crno-crveni model koji dosta liči na prethodnika.

kingston_cloud2_013_s.jpg

HyperX Cloud II jasno odaje svoje poreklo od Takstar/QPad modela, što je odlična vest, jer se radi o fantastičnim proizvodima bilo da govorimo o Takstar HiFi slušalicama i odličnom QPad igračkom headsetu. Kvalitet izrade je iznenađujuće dobar, posebno kada znamo da većina drugih proizvođača premium proizvode rezerviše tek za kategoriji od 150 i više evra.

kingston_cloud2_014_s.jpg

kingston_cloud2_017_s.jpg

To ne važi u slučaju HyperX Cloud II, jer je za osnovu konstrukcije upotrebljen metal, a tu su kožni rajf i jastučići koji su najudobniji od svih težih headset-ova koje smo koristili. Štaviše, Cloud II možete u dugim sesijama komotno koristiti tako da vam ni najmanje ne zasmetaju, a poseban uspeh je to što omogućavaju iako čvrsto "obuhvataju" glavu kako bi što bolje izolovali zvuk.

kingston_cloud2_016_s.jpg

Prisutan je niz detalja koji će svakom izmamiti osmeh na lice, kao što su koncem prošiveni rajf i logo HyperX brenda, metalni delovi koji pokrivaju spoljnu stranu slušalica i još mnogo toga. Iako je uzet gotov dizajn od druge kompanije, Kingston se potrudio da ga što više učini svojim od pakovanja, propratnog paketa do detalja na samom proizvodu.

kingston_cloud2_015_s.jpg

Kao što smo rekli udobnost je na najvišem mogućem nivou. Jastučići su mekani i udobni kada koristite kožne i nešto manje ukoliko upotrebite alternativne, jer jednostavno ostavljaju osećaj "sintetike" koja posle malo dužeg perioda ume da "zažari" kožu oko ušiju.

kingston_cloud2_019_s.jpg

kingston_cloud2_008_s.jpg

Što se tiče zvuka, za njega su zaduženi drajveri sa neodijumskim magnetima prečnika 53 milimetara. Iako ima modela na tržištu sa 60mm kojim se konkurencija hvali, kod Clouda II se vidi da imaju HiFi poreklo. Dizajn je ovalan i sami zvučnici su veoma veliki, tako da jastučići kompletno prekrivaju uši u velikoj meri izolujući zvuk. Proizvođač navodi raspon od 15Hz do 25.000 Hz uz SPL od 98 dBA.

kingston_cloud2_018_s.jpg

Dok kabl na samim slušalicama nije izmenjiv, mikrofon jeste. Konektor se nalazi na levom zvučniku odmah do audio kabla. Ispod poklopca sa oznakom lociran je priključak za mikrofon. Ovaj poklopac nije fizički povezan sa slušalicama, pa je potrebno da ga smestite na sigurno kako se ne bi zagubio.

kingston_cloud2_022_s.jpg

kingston_cloud2_021_s.jpg

Utisci u radu, zaključak

Izolacija zvuka

Izolacija zvuka je pasivnog tipa, a konstatovali smo da je neverovatno dobra. Snažna konstrukcija čini da jastučići odlično prijanjaju na glavu i vrši savršeno dobar pritisak kako bi se omogućilo što bolje filtriranje spoljašnjih zvukova. Iako nije na nivou aktivnih rešenja, moramo da priznamo da je ovo headset sa verovatno najboljom izolacijom spoljašnjeg zvuka sa kojim smo se susreli na nekom od naših testova.

kingston_cloud2_019_s.jpg

ControlBox dolazi do izražaja u igrama, jer dodatak virtuelnog 7.1 zvuka pomaže boljem pozicioniranju protivnika i to upravo tako što menja režim rada, odnosno "ekvilajzer" tako da naglasi više tonove

Mikrofon

Mikrofon je unidirekcionog, odnosno cardioid tipa i kada se pozicionira dobro, prenosi glas izuzetno dobro. Nakon prvih minut, koliko je bilo potrebno da ga pozicioniramo, svi naši sagovornici u nekoliko multiplejer igara su nas fenomenalno čuli i čak su prokomentarisali da je bolje nego u ranijim sesijama kada smo koristili drugi headset. Takođe, treba naglasiti da smo kasnije isto uradili i putem skajpa, te da je razgovor prošao odlično.

kingston_cloud2_022_s.jpg

 

Zvuk - Gejming

Što se gejminga tiče, ovo je domaći teren slušalica. U suštini, kvalitet velikih drajvera u kombinaciji sa vanserijskom izolacijom i kvalitetom izrade učinilo je svako gejming iskustvo fenomenalnim. Pre svega tu je udobnost koja je izuzetno bitna, pa čak i kada smo igrali WoT po nekoliko časova u kontinuitetu, nismo ni primetili da su ove 350 grama teške slušalice na našoj glavi. Zvuk je odličan i dočarava sve što se događa u igri. Dok su se kod prethodnog modela u igrama malo više osećali niski i srednji tonovi, nepotrebni za FPS-ove i gejming generalno, ControlBox ovde dolazi do izražaja, jer dodatak virtuelnog 7.1 zvuka pomaže boljem pozicioniranju protivnika i to upravo tako što menja režim rada, odnosno "ekvilajzer" tako da naglasi više tonove.

 

HyperX Cloud i Cloud II pružaju najbolje audiofilsko iskustvo u sferi gejming headset-ova

 

Zvuk - Razgovor

Kao što smo već rekli, mikrofon je izuzetno dobar, a kvalitet zvučnika isto takav. Stoga, za konverzaciju putem Skype-a i sl. programa Cloud II obavlja očekivano dobar posao.

 

 

Zvuk - Muzika

HyperX Cloud je na polju muzike najbolji headset iz gejming sveta što može upravo da zahvali svom Takstar poreklu. Većina drugih proizvođača prilagođava drajvere upotrebi u igrama gde se dosta gubi na srednjim tonovima, nekad i na niskim, a najviše dodaje na visoki spektar. Ovaj pristup je odličan za igre i to ne za baš sve žanrove, ali zato čini da gejming headset-ovi jednostavno zvuče previše raštelovano prilikom slušanja muzike. Iako je bilo retkih izuzetaka, HyperX je nadmašio sve dosadašnje proizvode koje smo testirali. Prilikom slušanja najrazličitijih muzičkih numera, Cloud II je zvučao fenomenalno. Bas je zastupljen u odgovarajućoj meri, visoki tonovi takođe, a tipično najslabiji srednji rang je dovoljno dobro pokriven. Stoga, može se reći da HyperX Cloud i Cloud II pružaju najbolje audiofilsko iskustvo u sferi gejming headset-ova.

kingston_cloud2_014_s.jpg

 

Zaključak Kingston možda nije ni ovog puta bio u stanju da napravi od nule sopstveni headset, ali je napravio fantastičnu odluku kada je sklopio partnerstvo sa QPadom. Ovaj proizvođač je i sa svojim QH-90 modelom na kome je zasnovan HyperX Cloud zapanjile javnost svojim odnosom cene i kvaliteta, jer su ponudile barem za jednu klasu bolje slušalice nego što bi to cena sugerisala. Kingston je samo dodao odličan HyperX imidž i ponudio domaćim korisnicima brendirani model ovog sjajnog proizvoda. Za kraj, ostaje samo da kažemo da od Clouda po istoj, ali i sličnoj ceni teško možete da nađete čak i jednak, a kamoli bolji headset. Kvalitet zvuka je fenomenalan i to u svim kategorijama, čak i u scenariju slušanja muzike koji predstavlja standardnu boljku ove kategorije. Sve to u kombinaciji sa odličnim kvalitetom izrade i dugim spiskom dodatne opreme čini HyperX Cloud II najboljim headsetom koji bi bio naš prvi izbor prilikom kupovine nezavisno od novca kojim raspolažemo.

 

kingston_cloud2_024_s.jpg

 

Prednosti:

- Veoma udobne
- 53mm drajveri visokog kvaliteta
- Kvalitet izrade
- Pasivna izolacija buke
- Puno opreme
- Svestranost
- ControlBox

Mane:

- Fleksibilnost
- Kabl se ne menja

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Logitech G402 Hyperion Fury

Test: Cooler Master Storm Suppressor

10404
10405
10406
10407
10408
10409