Greška

Došlo je do greške.

Test: Kingston HyperX Cloud

15.07.2014 10:45 | 1 Games
Test: Kingston HyperX Cloud

Kingston je prilično ozbiljno rešio da se uključi u industriju gejming opreme. Na početku, to su bili memorijski moduli namenjeni entuzijastima, a sada HyperX brend ima mnogo više od toga da ponudi. Ipak, da bi HyperX kao takav mogao da se poredi sa Republic of Gamers ili CM Storm linijom, potrebno je da se ode korak dalje od SSD-ova, memorijskih modula i fleš stikova. Prvi korak u ovom pravcu je bio prvi HyperX headset koji je napravljen u saradnji sa poznatim brendom Steelseries. Nakon toga, drugi partner je QPad, a reč je o verovatno jednom od interesantnijih headset-ova na tržištu

Nebojša Todorović

Pakovanje je tradicionalno za HyperX, ali moramo da priznamo da izgledom podseća u nešto većoj meri na kutiju kojoj smo pre nekoliko godina pronašli Asus Vulcan Pro iz Republic of Gamers porodice. Što se zadnje strane tiče, kao potpuni kontrast prednjoj ona je gotovo u potpunosti crna. Kingston se nije bahatio sa informacijama, što je šteta, jer kod skupljih proizvoda posebno želimo da znamo tačno šta kupujemo. Mesta se našlo za nekoliko generalnih informacija, a očigledno je da je Kingston ciljno gledao da izbegne navođenje preciznih specifikacija, što je dodatno interesantno s obzirom na to da se slična stvar ponovila kada smo potražili iste na zvaničnoj stranici ove kompanije.Pri otvaranju kutije, sa unutrašnje strane može da se pronađe zanimljivo "pismo" otvorenog tipa prema korisnicima od strane Andersa Willumsena koji se nalazi na poziciji generalnog menadžera HyperX brenda. Obraćajući se kupcima on navodi da od HyperX Cloud headseta možete očekivati maksimalni komfor u dugim sesijama igranja, kao i na kompletno iskustvo koje će biti izuzetno. Imajući u vidu da je HyperX Cloud baziran na kvalitetnom QPad QH-90 modelu očekujemo jako puno od njega.
 


Propratno pakovanje je poprilično bogato i sadrži veliki broj dodataka, mahom kablova, ali su tu adapteri, mikrofon koji se skida i alternativni jastučići za uši koji su izrađeni od pliša ili vrlo sličnog sintetičkog materijala.
 


 

Od kablova pronalazimo adapter koji dva konektora za mikrofon i slušalice svodi u jedan za specifične uređaje koji nemaju odvojene konektore za ove kanale. Tu je i produžni kabl koji ima odvojene konektore od 3.5mm koji će poslužiti kada vam priključci na zvučnoj karti, ploči ili nekom drugom uređaju nisu dovoljno blizu. Na kraju, tu je i avionski adapter.
 


 

Jastučići za uši koji su montirani na HyperX Cloud slušalicama su kožne i izuzetno su udobne, mekane i gotovo savršene. Alternativno, tu je i plišana varijanta koja nam se nije dopala u istoj meri, s tim što potpisnik ovih redova generalno ne gaji simpatije prema svim vrstama jastučića za uši koji nisu izrađeni od kože.
 


 

Mikrofon se lako skida kako bi se HyperX Cloud koristio lakše kao slušalice za muziku, gledanje filmova ili bilo koje druge aktivnosti koje ne podrazumevaju upotrebu mikrofona. On je veoma fleksibilan i vrlo mu je lako prilagoditi položaj. Ispod sunđera koji smanjuje ambijentalni šum se nalazi kondenzatorski mikrofon koji je unidirekcionog tipa. Konkretno, prima zvuk sa jedne strane, ali kako mu je prijem srcoliki (cardioid) potrebno ga je dobro pozicionirati za idealno primanje zvuka.
 


 

Uz HyperX Cloud stiže i kontrolni deo koji se nalazi na odvojenom delu kabla što je za svaku pohvalu. Pre svega, ovo čini upotrebu HyperX Clouda kao klasičnih slušalica znatno lakšim. Ovo je posebno bitno, jer, kako se kasnije pokazalo, ovaj headset fantastično zvuči prilikom slušanja muzike. Takođe, kada jednostavno nemate potrebu za njim on praktično ne mora da bude tu.
 


 

Za kraj, tu je i korisna torbica za smeštanje slušalica i njihov transport. Osim što će ih zaštititi od oštećenja, tu je i niz pregrada u koju možete smestiti većinu potrebnih dodataka. Tehnički, mogli biste da ubacite sve što smo naveli da ide uz Cloud, ali se bojimo da bi je to pretrpalo i jednostavno ne bi izgledalo dobro.
 


 

HyperX Cloud - Detaljno

Same slušalice već na prvi pogled obećavaju jako puno. Dizajn je, suprotno mnogim igračkim slušalicama, izuzetno elegantan uz tipičnu crno-crvenu kombinaciju boja. Materijali koji su upotrebljeni su sasvim jasno klasu iznad onoga na šta smo navikli, jer bukvalno nismo uspeli da nađeno neki jeftin detalj koji bi zasmetao. Nema lažnog aluminijuma, karbona ili sjajne plastike koja se izgrebe posle par dana. Izostaju tanke žice i sve ono što se konkurenciji vrlo lako potkrade čak i kad žele da postignu ovaj efekat. QPad, odnsono Kingston su zaista napravili sjajan posao.
 


 

Kako je izrađen od vrhunskih materijala, a verovatno želeći da ostane u domenu cenovno dostupnog, proizvođač nije učinio ovaj headset posebno fleksibilnim. Dakle, nema nikakvog posebno praktičnog sistema za sklapanje, rotacije zvučnika ili bilo čega sličnog. Činjenica da je dobrim delom izveden od debelog metala čini konstrukciju ovih slušalica veoma čvrstim.
 


Kao što smo već pomenuli crno-crvena kolorna šema postaje popularna u praktično svakoj industrijskoj grani. Poput automobila koji imaju crveni vez na kožnom volanu, tako i ovaj HyperX model nosi jasne šavove dužinom rajfa koji su izvezenim crvenim koncem, uz HyperX logo koji je izvezen crnim. Da ne znamo bolje, pomislili bismo da je Kingston prošao Alfa Romeo školu dizajna. Šalu na stranu, osim što izgleda lepo, kožni jastuk na rajfu je ekstremno udoban i ako smo možda postali dosadni sa tom konstatacijom, ali jednostavno moramo da naglasimo da je HyperX izuzetno prijatan za dugotrajno korišćenje. 

Tamo gde su mnoge slušalice izuzetno slabašne i neuverljive, HyperX Cloud deluje neuništivo. Metalna "šina" sa udubljenjima služi za prilagođavanje veličine, i moramo priznati da zaista ne vidimo scenario u kom bi se ovaj sistem pohabao čak i nakon dužeg perioda intenzivne gejmerske eksploatacije. 

Ispod jastučića za uši se nalazi izuzetno veliki zvučnik sa prečnikom membrane od čak 53 milimetra. Ne možemo da kažemo sa sigurnošću, ali mnogi izvori upućuju na to da je reč o Takstar dizajnu, a reč je o velikom OEM-u koji garantuje kvalitet u slučaju da su pomenuti izvori u pravu. Dizajn je ovalan i sami zvučnici su veoma veliki, tako da jastučići kompletno prekrivaju uši u velikoj meri izolujući zvuk. Proizvođač navodi raspon od 15Hz do 25.000 Hz uz SPL od 98 dBA.
 


 

Dok kabl na samim slušalicama nije izmenjiv, mikrofon jeste. Konektor se nalazi na levom zvučniku odmah do audio kabla. Ispod poklopca sa oznakom QPad-a lociran je priključak za mikrofon. Ovaj poklopac nije fizički povezan sa slušalicama, pa je potrebno da ga smestite na sigurno kako se ne bi zagubio.
 


 

Utisci u radu

Izolacija zvuka

Izolacija zvuka je pasivnog tipa, a konstatovali smo da je neverovatno dobra. Snažna konstrukcija čini da jastučići odlično prijanjaju na glavu i vrši savršeno dobar pritisak kako bi se omogućilo što bolje filtriranje spoljašnjih zvukova. Iako nije na nivou aktivnih rešenja, moramo da priznamo da je ovo headset sa verovatno najboljom izolacijom spoljašnjeg zvuka sa kojim smo se susreli na nekom od naših testova.


 

Mikrofon

Mikrofon je unidirekcionog, odnosno cardioid tipa i kada se pozicionira dobro, prenosi glas izuzetno dobro. Nakon prvih minut, koliko je bilo potrebno da ga pozicioniramo, svi naši sagovornici u nekoliko multiplejer igara su nas fenomenalno čuli i čak su prokomentarisali da je bolje nego u ranijim sesijama kada smo koristili drugi headset. Takođe, treba naglasiti da smo kasnije isto uradili i putem skajpa, te da je razgovor prošao odlično.
 


Zvuk - Gejming

Što se gejminga tiče, ovo je domaći teren slušalica. U suštini, kvalitet velikih drajvera u kombinaciji sa vanserijskom izolacijom i kvalitetom izrade učinilo je svako gejming iskustvo fenomenalnim. Pre svega tu je udobnost koja je izuzetno bitna, pa čak i kada smo igrali WoT po nekoliko časova u kontinuitetu, nismo ni primetili da su ove 350 grama teške slušalice na našoj glavi. Zvuk je odličan i dočarava sve što se događa u igri. Sa tim u vidu, treba samo da naglasimo da ove slušalice nisu preterano fokusirane na visoke tonove, kako bi bile dobre u više scenarija, pa tako možda neki FPS igrači mogu da primete kako koraci i slični efekti nisu toliko dobro pozicionirani kao što je to slučaj sa drugim modelima koje smo testirali.
 


 

Zvuk - Razgovor

Kao što smo već rekli, mikrofon je izuzetno dobar, a kvalitet zvučnika isto takav. Stoga, za konverzaciju putem Skype-a i sl. programa Cloud obavlja očekivano dobar posao.


 

Zvuk - Muzika

HyperX Cloud je na polju muzike iznenadio u maksimalno pozitivnom smislu. Većina drugih proizvođača prilagođava drajvere upotrebi u igrama gde se dosta gubi na srednjim tonovima, nekad i na niskim, a najviše dodaje na visoki spektar. Ovaj pristup je odličan za igre i to ne za baš sve žanrove, ali zato čini da gejming headset-ovi jednostavno zvuče previše raštelovano prilikom slušanja muzike. Iako je bilo retkih izuzetaka, HyperX je nadmašio sve dosadašnje proizvode koje smo testirali. Prilikom slušanja najrazličitijih muzičkih numera, Cloud je zvučao fenomenalno. Bas je zastupljen u odgovarajućoj meri, visoki tonovi takođe, a tipično najslabiji srednji rang je dovoljno dobro pokriven. Dok možda neće zvučati kao slušalice u ovom cenovnom rangu koje su namenjene isključivo audiofilima, uz vrlo malo prilagođavanje ekvilajzera dobićete sasvim uporediv zvuk. Čak i bez toga, Cloud bismo rado poneli na dug put uz naš iPod.
 

 


Zaključak

Kingston možda nije ni ovog puta bio u stanju da napravi od nule sopstveni headset, ali je napravio fantastičnu odluku kada je sklopio partnerstvo sa QPadom. Ovaj proizvođač je i sa svojim QH-90 modelom na kome je zasnovan HyperX Cloud zapanjile javnost svojim odnosom cene i kvaliteta, jer su ponudile barem za jednu klasu bolje slušalice nego što bi to cena sugerisala. Kingston je samo dodao odličan HyperX imidž i ponudio domaćim korisnicima brendirani model ovog sjajnog proizvoda. Za kraj, ostaje samo da kažemo da od Clouda po istoj, ali i sličnoj ceni teško možete da nađete čak i jednak, a kamoli bolji headset. Kvalitet zvuka je fenomenalan i to u svim kategorijama, čak i u scenariju slušanja muzike koji predstavlja standardnu boljku ove kategorije. Tu je puno opreme, kvalitet izrade iznad mnogih skupljih proizvoda i dizajn koji ga čini upotrebljivim i van kuće.
 

 

Prednosti:

- Veoma udobne
- 53mm drajveri visokog kvaliteta
- Kvalitet izrade
- Pasivna izolacija buke
- Puno opreme
- Svestranost

Mane:

- Fleksibilnost
- Kabl se ne menja


Slušalice na test ustupio Kingston.
 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Trust GXT166 MMO Gaming Mouse

Test: Cooler Master Quickfire Rapid-i

10404
10405
10406
10407
10408
10409