Greška

Došlo je do greške.

Test: Kingston HyperX 2133 Quad Channel Kit

15.08.2012 09:12 | 1 Hardver
Test: Kingston HyperX 2133 Quad Channel Kit

Na test smo dobili jedan vrlo interesantan memorijski kit, naročito za širu publiku koja ne juri performanse memorijskog podsistema po svaku cenu, već preferira posedovanje veće količine memorije. DDR3 je u punoj zrelosti, i možda je pravo vreme za quad channel kitove, koji donose veliku količinu memorije kakva je uvek veoma poželjna. Pride, one su namenjene novijim sistemima koji koriste quad channel memorije, odnosno zahtevaju prisustvo četiri m


Miloš Stamenković

Test: Kingston HyperX 2133 Quad Channel Kit


Dostupnost „quad“ memorijskih kompleta za LGA2011 platformu je uvek bila malo problematična, ali odnedavno Kingston uspeva da popravi ovu situaciju. Sama platforma je već duže vreme aktuelna na tržištu, cene su nešto povoljnije pa se može reći i da je interesovanje među korisnicima zainteresovanim za high-end računar i nešto veće. Logično, pored matične ploče i procesora neophodna je i adekvatna memorija koja će na pravi način raditi u „quad channel“ konfiguraciji.

U principu, insistiranje na „uparenim“ kompletima dolazi direktno od proizvođača memorijskih modula koji na taj način forsiraju nešto skuplje komplete. Takva situacija se ipak promenila, pa tako „veći“ kompleti imaju adekvatniju cenu i poređenju sa „dual channel“ kompletima. Naravno, može se reći da onima koju jure LGA2011 sistem dotična razlika u ceni i nije toliko bitna, ali ipak danas niko ne voli da potroši ni euro više ukoliko to nije baš neophodno - ili je makar to slučaj sa daleko većim brojem ljudi nego ranije. Sama činjenica da LGA2011 platforma zahetva četiri modula za maksimalni rad, sa jedne strane predstavlja i povoljnu činjenicu, jer se korisniku omogućava da lakše dođe do veće količine memorije. Za jače sisteme, poželjna količina memorije sada je 16 GB, a to je upravo primeren 4x 4GB Kingston komplet koji smo testirali.

Naravno, kada se govori o kapacitetu memorije neizbežno je i pitanje brzine, naročito za high-end računare bazirane na LGA2011 platformi. Već odavno su na tržištu dostupni veoma brzi DDR3 moduli sa brzinama i preko 2400 MHz, ali je problem sa dotičnim kompletima zbilja dosta visoka cena. Naravno, ovo važi za brze module koji imaju iole oštrije tajminge, dok su modeli sa slabijim memorijskim tajminzima primetno jeftiniji. Kako smo već više puta pokazali da sporiji tajmnizi u dobroj meri znaju da anuliraju prednost većeg radnog takta, jasno je da čisto stremljenje ka što većem radnom taktu nije uvek optimalna varijanta, premda to dosta zavisi od gledišta i potreba samog korisnika.Kingston HyperX 2133 Quad Channel komplet koji smo testirali upravo predstavlja jedan od onih koji imaju dosta visok radni takt, ali i dosta sporije tajminge. Tako specifikacija uz takt od 2133 MHz, podrazumeva i rad sa CAS 11-12-11 tajminzima koji su skoro pa maksimalno reklaksirani. Drugi rezervni XMP profil nudi opciju rada na 1866 MHz na CAS10-11-10 tajminzima, što nas vodi na činjenicu da su performanse na ova dva XMP profila međusobno veoma približne.

Ako ovim informacijama dodamo i činjenicu da testirana memorija u oba XMP profila radi na 1.65 V, što je i dalje maksimalni zvaničan dozvoljen napon za Intel procesore sa integrisanim memorijskim kontrolerom, jasno je sa ovim memorijm nema ni mnogo prostora za overkloking. Realni maksimum za testirane module je 2200 MHz sa nominalnim naponom od 1.65 V, što i nije preterano više u odnosu na početni takt, pa je i pitanje da li vredi ići do granice stabilnosti zarad minimalnog povećanja brzine.


 


Rezultati

 

 

Zaključak

Zaključak

Svi rezultati koje ste imali priliku da vidite na prethodnoj stranici postignuti su na vrhunskoj ASUS Maximus V Extreme ploči, pa tako treba ostaviti prostora i za mogućnost da će na nekim drugim pločama tih 2200 MHz biti teško ostvarivo. Naravno, uz dodatno obaranje tajminga se lakše i stiže do višeg takta, ali je tadašnji dobitak na brzini rada celog sistema vrlo diskutabilan.U suštini, poenta cele priče je da postoje dve strane medalje kada je završno mišljenje o ovom kompletu memorija u pitanju. Uglavnom, realno je da ovaj memorijski komplet nije namenjen za overkloking i slične eksperimente, već je namenjen onima koji žele korektno brze module po što je moguće povoljnijoj ceni. Upravo tu je ovaj set memorija na svom terenu, jer cena jeste povoljna pa se sa Kingston HyperX 2133 Quad Channel kompletom lako stiže do kapaciteta memorije od 16 GB. Naravno, kada smo naglasili da ovi moduli nisu za overkloking, ovo se odnosi na samu memoriju, odnosno na sisteme kod kojih se overkloking i dalje vrši povećanjem takta primarane magistrale. Kada je overkloking preko množioca u pitanju, ovaj Kingston HyperX 2133 Quad Channel će sasvim lepo poslužiti, jer se promenom množioca utiče samo na takt procesora, dok ostali delovi sistema i dalje rade na svojim nominalnim taktovima.Shodno tome, Kingston HyperX 2133 16 GB Quad Channel komplet možemo preporučiti svima koji žele veću količinu sasvim solidne memorije na nešto višem radnom taktu, a ne žele da ulaze u neke dalje detalje oko overklokinga memorije i sličnih stvari. Kako u ovu kategoriju spada velika većina korisnika računara, u ovom momentu za njih insvesticija u ove module predstavlja veoma povoljnu varijantu, naravno ukoliko se želi kapacitet memorije od 16 GB.


Memorije na test ustupio Kingston.


 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Kingston SSDNow KC100

Test: Kingston HyperX Predator

10203
10205
10206
10207
10208
10209