Greška

Došlo je do greške.

Test: Kingston Data Traveler Elite G2 128GB

06.03.2018 10:26 | 4 Hardver
Test: Kingston Data Traveler Elite G2 128GB

Kombinacija natprosečne brzine u radu, malih dimenzija i metalnog kućišta nas je baš obradovala, posebno zbog činjenice da smo ga tokom testiranja intezivno koristili kao instalacioni disk, a pokazalo se da je u toj nameni Kingston Data Traveler Elite G2 128GB pružio vanserijske performanse.

USB fleš memorija ili kako je mnogi zovu USB “ključem” je uređaj koji je definitivno na listi inventara svakog korisnika računara. Svi se slažemo da je USB memorija “must have” dodatak čiju nabavku olako shvatamo pre svega u pogledu buduće namene ovog uređaja. Međutim, kada dođe trenutak izbora pomalo smo zbunjeni širinom ponude i šarnolikošću cena. Ima ih najrazličitijih oblika, cena, materijala i načina na koji se aktivira USB mehanizam. Jedno je sigurno, svi želimo zgodan, kompaktan, velikog kapaciteta, izdržljiv i brz USB “ključić”.
 
Takvi su na žalost, skupi. Ipak, kada su sigurnost i brzina prenosa podataka prioritet, ne treba žaliti novca. Koliko puta vam je trebao brz USB za instalaciju ili prenos muzike i filmova? Kada krenete kod prijatelja da pogledate fotke i snimke sa putovanja. O sigurnosnoj kopiji podataka i da ne pričamo, obzirom da mehanički, eksterni hard diskovi imaju svojih dobro poznatih nedostataka. Kvalitetna USB fleš memorija je kao stvorena za opisanu namenu. Zauzima malo mesta, nezahtevna je u pogledu držanja i korišćenja u pokretu, ma jednom rečju idealna kao medij za prenos i čuvanje podataka.  
 
datatravelereliteg21s.jpg
 
Međutim, zabluda je da su sve USB memorije iste. One sa plastičnim telom su osetljive i lako se oštećuju. Obično su takve i jeftinije, budžetu korisnika milije, ali bolno sporije. Brže USB fleš memorije obično imaju velika tela, kabaste su i svakako skuplje. Toliko su dobre da su u nekim, profesionalnim namenama u potpunosti potisnule hard diskove. Velikog kapaciteta, vanserijske brzine ovi USB fleš modeli su papreno skupi. Dakle, kako pronaći idealnu USB memoriju? Možda je današnji Kingston Data Traveler Elite G2 pravi i najkonkretniji odgovor na ovo pitnaje za većinu nas, klasičnih korisnika sa najraznovrsnijom potrebom čuvanja i prenosa podataka.
 
Na test smo dobili trenutno najveći kapacitet u ponudi ovog modela od 128GB. USB memorija stiže u klasićnom Kingston "blister" pakovanju. Već na prvi pogled i dodir nam se dopala. Klasični izgled USB memorije bez ikakvih dizajnerskih "kerefeka" u smislu egzotičnih oblika i mehanizma za oslobađanje USB konektora. Dakle, klasičan i možda konzervativan dizajn, ali vrlo praktičan i nadasve upotrebljiv. Dimenzije su svedene na normalnu veličinu koja vam sigurno neće smetati prilikom nošenja u džepu. Rekli bismo da je DT Elite G2 pristojno tanka USB memorija obzirom na kapacitet. Oblik je ravan u delu dodira, a površina urađena u stilu minijaturnih prizmi koje poboljšavaju "grip" tj. kontakt sa prstima pa memorija ne kliza dok je držite i pokušavate da instalirate u USB port. Bočne stranice su zaobljene pa je na prvi pogled neupadljiv ali ergonomski odlično rešen. Poseban kvalitet po korisnike koji učestalo "šetaju" podatke jeste detalj da je kućište ove USB memorije izrađeno od metala boje cinka (tamno braon) što ćete definitivno osetiti po hladnom osećaju kada  memoriju dodirnete prstima. Ovaj detalj svakako pogoduje održavanju optimalne radne temperature ugrađene NAND memorije, obzirom da se radi o bržem tipu USB memorije.
 
datatravelereliteg22s.jpg 
Jednoličnu siluetu memorije, narušava prorez za pantljiku koji se nalazi na kraju tela memorije. Osim pomenutog prizmičnog reljefa jedini ukrasni detalj je jedna plava LED dioda koja signalizira aktivnost memorije. Poklopac USB konektora je izrađen od plastike sa "dimming" efektom kako bi se vizuelno uklopila sa ostatkom tela ovog uređaja. Uniformno oblikovano telo daje neke posebne sposobnosti ovom uređaju kada su u pitanju zaštita na mehanička oštećenja, vodootpornost i uticaj prašine. Kvalitet izrade je potvrđen i petogodišnjom garancijom. 
 
Kingston Data Traveler Elite G2 128GB koristi USB 3.0 ili kako se to danas popularno kaže USB 3.1 Gen1 standard komunikacije sa uređajem na koji je povezan. Dotični garantuje prilično visoke vrednosti transfera podataka tako da u pogledu brzine rada odmah postavljamo visoka očekivanja jer jedan ovako jednostavno i funkcionalno dopadljivo koncipiran USB fleš je gotovo idealna zamena za eksterni hard disk na kome držimo najvažnije instalacije programa i igara za potrebe testova.
 
ChipGeniusDTEG2.jpg
 
Programi za detekciju hardvera pokazuju da Data Traveler Elite G2 koristi Toshiba MLC NAND memoriju konfigurisanu u režimu jednokanalnog rada pomoću Phison PS2307 fleš kontrolera što bi trebalo da obezbedi veoma pristojne radne brzine u realnom radu sa ovim uređajem.

Kingston Data Traveler Elite G2 - performanse

Test konfiguracija:

MB: 

MSI Z370 GAMING PRO CARBON AC

CPU: 

Intel Core i5 8600K Coffee Lake

RAM:  2x8GB HyperX DDR4 2400 CL14 Savage
VGA:  MSI GTX 1070 Ti GAMING 8GB
HDD:  Seagate Barracuda ST1000
SSD:  Kingston A400 240GB
Cooler:

Cooler Master AiO MasterLiquid Pro 240

PSU:  Cooler Master V1200 Platinum 
 
datatravelereliteg25s.jpg 
 
Performanse:
 
Windows 10 ( System Performance Sequential )
Data transfer - Read
Data transfer - Write
Kingston Data Traveler Elite G2
Kingston Data Traveler HyperX
Kingston DataTraveler HyperX Predator
Kingston Data Traveler Workspace
Kingston Data Traveler microDuo 3C
Kingston Data Traveler 109
0 75 150 225 300
veće je bolje (MB/s)
Windows 10 ( System Performance Random )
Data transfer - Read
Data transfer - Write
Kingston Data Traveler Elite G2
Kingston Data Traveler HyperX
Kingston DataTraveler HyperX Predator
Kingston Data Traveler Workspace
Kingston Data Traveler microDuo 3C
Kingston Data Traveler 109
0 25 50 75 100
veće je bolje (MB/s)
Windows 10 ( FIle Explorer Copy 12GB Large File )
Read
Write
Kingston Data Traveler Elite G2
Kingston Data Traveler HyperX
Kingston DataTraveler HyperX Predator
Kingston Data Traveler Workspace
Kingston Data Traveler microDuo 3C
Kingston Data Traveler 109
0 75 150 225 300
veće je bolje (MB/s)
Windows 10 ( FIle Explorer Copy 4GB Small FIles )
Read
Write
Kingston Data Traveler Elite G2
Kingston Data Traveler HyperX
Kingston DataTraveler HyperX Predator
Kingston Data Traveler Workspace
Kingston Data Traveler microDuo 3C
Kingston Data Traveler 109
0 50 100 150 200
veće je bolje (MB/s)
 
Prilikom rada smo merili maksimalne performanse tako što smo kreirali RAM disk i time otklonili usko grlo sporijih modela diskova koji bi ograničili Data Traveler Elite G2 u pogledu ostvarenja maksimalnih performansi. Sa druge strane, korisnike koji nemaju dovoljno RAM memorije ili jednostavno ne koriste RAM disk, više zanima realna brzina kopiranja u radu sa klasičnim hard diskovima ili budžetskim modelima SSD tehnologije.
 
Razlike postoje. U radu sa klasičnim hard diskom čiji je model naveden u delu sa specifikacijama sistema, maksimalna brzina prilikom kopiranja velike homogene datoteke dostiže 199 MB/s prilikom čitanja i 92 MB/s prilikom operacija upisa podataka. Ukoliko baratate sa malim datotekama brzina čitanja pada na 36 MB/s dok u isto vreme podaci se upisuju brzinom od 10.8 MB/s. U oba slučaja performanse su u velikoj meri uslovljene mogućnostima konkretnog modela hard disk uređaja. 
 datatravelereliteg23s.jpg
 
Kada je u pitanju rad sa jeftinijim SSD diskovima, brzina čitanja podataka velikih datoteka iznosi 134 MB/s dok brzina upisa dostiže brojku od 92 MB/s. Manja vrednost ostvarena prilikom čitanja se tiče brzine upisa jeftinih SSD diskova i ograničenja sistema keširanja usled male količine ove memorije. Kada se napuni ograničena količina keš memorije u ovim SSD diskovima, a što se inače često dešava u radu sa velikim datotekama, osećamo pad performansi što se videlo i ovog puta. Kopiranje malih datoteka postiže vrednosti od 34 MB/s prilikom čitanja i 11.3 MB/s prilikom upisa podataka. Generalno radi se o dobrim performansama naročito u pogledu rada sa većim datotekama ili uloge instalacionog diska kada do izražaja dolazi visoka vrednost sekvencijalnog čitanja podataka kao što su ISO datoteke, filmovi ili velike fotografije i FLAC audio fajlovi.

 

Kingston Data Traveler Elite G2 128GB - zaključak

Kingston Data Traveler Elite G2 128GB je natprosečno dobra USB memorija koja nudi transfer veći od portabl eksternih hard disk modela. Pri tome je ograničen kapacitetom od 128GB ali osetno brži i zgodniji za nošenje. Upotrebu u pokretu olakšava činjenica da je otporan na uticaj vode i prašine, a visoke vrednosti čitanja su kao stvorene za kopiranje velikih datoteka, filmova i instalacije programa.
 
Zbog metalnog tela i izdržljivije konstrukcije, može se koristiti kao rezervni medij za pravljenje sigurnosnih kopija podataka. Kao drugi ili treći "backup" disk u ličnu korisnikovu svrhu. Da ne bude zabune, ne savetujemo ga kao rešenje za čuvanje poslovnih podatka jer za to služe ozbiljniji "backup" uređaji. Ovde je u pitnaju uređaj namenjen krajnjim korisnicima i to treba imati u vidu.
 
datatravelereliteg24s.jpg
 
Sa te tačke gledišta, Kingston Data Traveler Elite G2 128GB je kao stvoren za prenos podatka sa PC desktop i laptop računara. Obezbeđuje natprosečnu brzinu zahvaljujući prisustvu brzog USB 3.0 protkola ali i kompatibilnosti sa starijim USB 2.0 standardom. Veoma je kompaktnih dimenzija što ga čini izuzetno zgodnim za korišćenje i nošenje. Otuda je idealni saputnik za prenosne računare. Probali smo ga na više uređaja i različitih laptop računara i sa svima je besprekorno funkcionisao ostvarujući maksimalne vrednosti prilikom kopiranja podataka. Ovo je jedan od retkih uređaja koji u realnom radu postiže bolje performanse od fabrički navedenih podataka što samo govori u prilog Kingston DT Elite G2 USB memoriji.
 
Kombinacija natprosečne brzine u radu, malih dimenzija i metalnog kućišta nas je baš obradovala, posebno zbog činjenice da smo ga tokom testiranja intezivno koristili kao instalacioni disk, a pokazalo se da je u toj nameni Kingston Data Traveler Elite G2 128GB pružio vanserijske performanse. Otuda je pobrao naše simpatije jer skoro nismo videli ovak zgodan i brz USB "flešić". Jedini problem je visoka cena koja u maloprodaji prelazi 82€. Ukoliko vam je brzina bitna karakteristika za 10€ više možete kupiti osetno brži HyperX Savage istog kapaciteta i nešto većih dimenzija gumiranog tela. Ako vam se baš ovaj model svideo možete proći jeftinije sa primercima manjeg kapaciteta (32GB,64GB),a što prevashodno zavisi od vaših potreba. Konačne utiske sumiramo u sledećem - ukoliko insistirate na izdržljivijem uređaju veće radne brzine u odnosu na prosek ponude ovog tipa uređaja, Kingston Data Traveler Elite G2 128GB zaslužuje svaku preporuku!
 
Prednosti:

Jednostavan i funkcionalan oblik
Odlične performanse čitanja podataka
Otporan na vodu i prašinu
 
Mane:

Visoka cena
Slabije performanse prilikom upisa podataka

Igor Neregistrovan korisnik
Meni je ispao usb iz metalnog kucista posle mesec dana koriscenja :-( ali sam ga zalepio super lepkom, samo mi je jednom prilikom ostao flash u laptopu a metalno kuciste u ruci :-D u sustini VRLO tanak sloj silikona je drzalo USB povezano sa kucistem suma sumarum odlican flesic...
Zamzung Neregistrovan korisnik
Poklopac? 2018. je.
igi Neregistrovan korisnik
Zar mu nije mana što poklopac može da se izgubi? Ili može da se osigura tom pantljikom?

Test: Kingston KC1000 480GB NVMe PCIe SSD

Test: Samsung 960 EVO 250GB M.2 NVMe SSD

10203
10205
10206
10207
10208
10209