Greška

Došlo je do greške.

Test: Jawbone UP3

09.02.2016 09:08 | 2 Mobile
Test: Jawbone UP3

Nosivi uređaju nisu preterano rasprostranjeni u Srbiji, pa retko dolazimo u priliku da ih isprobamo. Ovom prilikom predstavljamo naprednu premium fitnes narukvicu kompanije Jawbone. Ovakva naprava namenjena je praćenju fizičkih aktivnosti, tačnije praćenju broja napravljenih koraka, pulsa i kontrolisanja sna, itd, u ovom slučaju sve to nudi na nešto napredniji način u odnosu na pametne satove...


Dragoljub Radovanović

U današnje vreme sve nam se više čini da na tržištu nosivih uređaja najviše pažnje dobijaju pametni satovi kao što su recimo Motorola Moto 360, Huawei Watch ili Apple Watch. Šta je sa nosivim spravicama koje nisu satovi, tačnije nemaju ekrane, već se više fokusiraju na praćenje fitnes aktivnosti pojedinca? Da, pričamo o fitnes narukvicama, za koje smatramo da ne dobijaju dovoljno pažnje pored pametnih satova.

U poređenju sa njima, to su jeftiniji nosivi uređaji koji su zaduženi da prikupljaju podatke o vašim aktivnostima, prikačeni na zglob ruke, fizički manji i manje upadljivi. Mada, nisu po svaku cenu neprimetni i jednostavni, jer postoji i viša klasa fitnes narukvica u koju spada Jawbone UP3 o kojoj ćemo danas pričati. Ovo je napredna i vrlo elegantna narukvica koja postaje deo vašeg aksesoara, a odmah napominjemo da je reč o proizvodu iz više cenovne klase.


jawbone_up3.jpg


Kompanija interesantnog imena, koje u prevodu znači "vilična kost", popularna je u svetu nosivih uređaja, ali takođe i u sferi prenosivih bluetooth zvučnika i slušalica. U pitanju je američki proizvođač koji je stacioniran u Kaliforniji, tačnije u gradu San Francisko. Ovo svakako nije prvi model fitnes narukvice koji je Jawbone izbacio, to bi bio prvobitni UP model koji je predstavljen u novembru 2011 godine. Njihov naredni model nazvan je UP24 i donosio je unapređene mogućnosti, a pušten je u prodaju dve godine kasnije, u novembru 2013. godine. Najnoviji modeli su UP2 i UP3, gde je UP2 cenovno pristupačnija varijanta UP3 modela o kojem diskutujemo danas.

Jawbone UP3 je fitnes narukvica koja je trebala da se u prodaji nađe krajem 2014. godine, ali kako se ispostavilo, isporuka je bila pomerena za april 2015. godine. Zbog čega? Jawbone je zamislio UP3 kao potpuno vodootpornu narukvicu koju biste mogli da nosite u bazenu dok plivate, mesecima je pokušavao da to ostvari, da bi na kraju u tome bili neuspešni i predstavili je kao otpornu na prskanje i polivanje. To znači sledeće - može bez problema da preživi kišu ili tuširanje, ali ne sme se potpuno potapati, kao što biste radili tokom plivanja. UP3 je u našem posedu sada već nekih desetak dana, što je dovoljno vremena da se steknu i prenesu utiisci tokom korišćenja.


jawbone_up3_1_s.jpg


jawbone_up3_2_s.jpg


jawbone_up3_3_s.jpg


Pomenuli smo da je u pitanju naprednija fitnes narukvica, ali šta to tačno znači? To znači da je Jawbone UP3 hardverski bolje opremljen, tačnije ima više senzora u odnosu na druge fitnes narukvice. Donosi platformu koja uključuje korišćenje i nešto egzotičnijih senzora kao što su merenje korišćenjem bioimpendanse, senzori ambijentalne i temperature kože, a naravno tu je i akcelerometar u tri ose. Bioimpendansa jeste napredniji način merenja u odnosu na optički LED senzor, ovde se merenja odvijaju propuštanjem neosetnih električnih impulsa kroz kožu. Nedostatak ove metode je što ne može aktivno i neprekidno da meri puls kao LED senzor, već se oslanja na pasivna periodična merenja pulsa. U prevodu, ova narukvica nije najbolji izbor za osobe koje tokom trčanja u svakom trenutku žele da znaju koliki im je puls. UP3 je više usmeren ka generalnom praćenju zdravlja, brojanju koraka, praćenju sna, itd.

Kao što vidite, Jawbone UP3 nema poseban ekran, za pregled informacija moramo koristiti smartfon i posebnu UP aplikaciju. Ono što ima jeste vibracioni motorčić, tako da vibracijom skreće pažnju na recimo neaktivnost korisnika, a spreda postoje tri LED-a, koji ukazuju da li ste u režimu aktivnosti ili spavanja i treći koji zasvetli kada se dešava neki tip obaveštenja iz UP aplikacije. Telo ove fitnes narukvice je kapacitivno, tačnije reaguje na dodir, tako da kada vam UP3 vibrira, hvatanjem dva prsta možete ga prekinuti, ili recimo tu je duplo tapkanje da vidite u kom se režimu nalazi. Narukvica je vrlo lagana, sa masom od samo 29 grama i dosta je tanka i kompaktna sa dimenzijama 220 x 12.2 x 9.3mm. Materijal od kojeg je napravljena je fleksibilna medicinska guma, a na ruci je vrlo prijatna i većinu vremena ćete zaboraviti da je uopšte nosite.


jawbone_up3_4_s.jpg


jawbone_up3_5_s.jpg


jawbone_up3_6_s.jpg


Sistem zatvaranja je rešen pomoću podesive kopče, a veoma je preporučljivo da se zategne što je više moguće, kako bi senzori mogli da budu u kontaktu sa kožom i na taj način vršili pravilna očitavanja. Čak ni kada smo UP3 zategli čvrsto, nismo osetili da nas preterano žulja posle dužeg nošenja. Zatvaranje nije baš najlakše jer ukoliko ne pridržavate drugom rukom gumu zategnutom, metalni deo na kraju biće "kratak" da se zakači za podesivu kopču. Potreban je minut "natezanja" kako bi narukvica bila zategnuta i zatvorena, ali pošto je cela poenta da vam što češće bude na zglobu, UP3 će se skidati retko. Mada, dešavalo nam se da se kopča izvuče i otvori sama od sebe, s vremena na vreme... Što se izgleda tiče, narukvica je dovoljno elegantna da ne odskače previše od stila korisnika, neutralna je i uklopiće se uz svaku vrstu odeće.
U praksi

U praksi, ovo je nosivi uređaj koji je dosta pogodniji u odnosu na pametni sat po pitanju trajanja baterije. Citiran je na oko nedelju dana bez punjenja, što je upravo i cifra do koje smo mi otrpilike došli. Kada jednom nedeljno trebate da napunite UP3, sistem punjača je pomalo nesretno rešen, a objasnićemo i zašto. Pre svega, punjač je zapravo kratak tvrdi fleksibilni USB kablić sa sitnim pinovima na drugom kraju. Postoji magnet koji je tu da privuče pinove na kontakte na poleđini narukvice, ali je i dalje "pipavo" rešenje, gde UP3 lebdi u vazduhu štrčeći sa kratkog tvrdog kabla koji je utaknut u USB port desktop ili laptop računara. Nije teško slučajno pomeriti narukvicu i tako prekinuti punjenje, tako da je rešenje punjenja - rekli bismo nezgodno. Vreme potrebno da se napuni u celosti je oko sat i trideset minuta.


jawbone_up3_7_s.jpg


jawbone_up3_9_s.jpg


jawbone_up3_12_s.jpg


Praćenje aktivnosti se dakle u celosti odvija u UP aplikaciji za Android ili iOS, a metoda pomoću koje se narukvica sinhronizuje sa telefonom jeste putem Bluetooth konekcije. Nedavno je izvršena i nadogradnja sistema ovog modela, pa je dobio i neke nove mogućnosti. Dodata je opcija prikazivanja pasivnog pulsa, tačnije pulsa koji se meri dok vam je telo u mirovanju. Aplikacija je fenomenalno odrađena, prepuna je personalizovanih saveta i medicinskih objašnjenja, tako da je među svim tim informacijama pomenuto da je tipičan opseg otkucaja srca u mirovanju između 60 i 100 bpm. Autoru se ova vrednost uvek kretala oko nešto iznad 60bpm, što ukazuje da je "zdravlje" srca sasvim kako treba. Brojanje koraka je koliko smo imali prilike da vidimo tokom desetodnevnog korišćenja bilo uglavnom tačno.


jawbone_up3_8_s.jpg


jawbone_up3_10_s.jpg


jawbone_up3_11_s.jpg


Možda i najinteresanija mogućnost Jawbone UP3 fitnes narukvice jeste vrlo precizno merenje sna. Uz pomoć merenja pulsa, temperature tela, stope disanja i galvanskog odziva kože, ova fitnes narukvica pruža informacije o tri faze sna - REM, lakog i dubokog sna. Precizno se dobijaju podaci koliko vremena smo proveli u kojoj fazi spavanja, koliko smo bili budni tokom noći i kako se kretala pasivna stopa otkucaja srca tokom spavanja. Ne možemo reći da su sva ova merenja 100% tačna, ali bi trebalo biti istinita u većini, mada smo primetili i da je bilo i nekih pogrešnih procena. Unutar aplikacije se takođe dobijaju saveti i predlozi vezani direktno za vaše rezultate merenja, izazovi kako da ih poboljšate, a svim informacijama može se pristupiti veoma lako, jer se izlistavaju u vidu feed-a za svaki dan, kao na fejsbuku.


jawbone_up3_softver_1_s.jpg


jawbone_up3_softver_2_s.jpg


Postoji i postavljanje ličnih ciljeva, izazivanje prijatelja na fitnes duel, dodavanje prijatelja u svoj tim, pa čak i beleženje unosa hrane koju pojedete. Ukoliko je potrebno da se ručno meri neka aktivnost, postoji meni sa strane odakle se to može pokrenuti. Tu je i štoperica za merenje dužine aktivnosti, pametni alarm koji će vas probuditi vibracijom u najboljoj fazi lakog sna i do 30 minuta pre podešenog vremena, naravno ukoliko to želite. Pored alarma postoje i podsetnici, recimo za uzimanje pilule, obrok, vežbanje, itd. Takođe je dovoljno pametna da prepozna šta radite tokom dana, o kojem tipu aktivnosti je reč, a noću će automatski pratiti vaš ciklus spavanja. Sa softverske strane Jawbone UP3 je izuzetno dobro rešena fitnes narukvica, na tom polju je Jawbone zaista bio uspešan.


jawbone_up3_softver_3_s.jpg


jawbone_up3_softver_4_s.jpg

Finalni utisci

Jawbone UP3 je bez sumnje jedna od najnaprednijih fitnes narukvica trenutno na tržištu. No, nije u potpunosti idealan proizvod, ima svojih nedostataka. Sama metoda korišćenja bioimpendanse je svakako fenomenalna stvar i sjajno je što ovakva tehnologija uključena u narukvicu, ali nam se čini da nije u potpunosti iskorišćena. Senzori koje UP3 poseduje koriste se u ovom trenutku samo za praćenje sna i pulsa u mirovanju tokom dana, a sposobni su u teoriji za još naprednija merenja kao što je nivo hidratacije, stresa, pa čak i varijacija u temperaturi kože. Takvim informacijama UP3 još uvek nema pristup.


jawbone_up3.jpg


Pozitivna stvar kod njega je svakako nivo udobnosti koju nudi, narukvica je lagana i kompaktna, većinu vremena nismo obraćali pažnju da nam je na zglobu. Mada, rešenje kopče nije baš najbolje, dešava se da se otvori sama od sebe, a isto možemo reći i da je lošije rešen način punjenja. Softverska strana Jawbone UP3 je odlična, UP aplikacija je vrlo lepo napravljena, a merenja koja se izlistavaju unutar nje su tačna, a aplikacija je takođe jedan vid pametnog fitnes trenera koji vam daje savete na osnovu vaših merenja i kako da ih poboljšate. Nažalost, UP3 nema mogućnost aktivnog merenja otkucaja srca, pa ne možete znati vaš puls u svakom trenutku. Baterija traje nedelja dana i to je sasvim dobra stvar. Utisci o Jawbone UP3 narukvici su nam pomešani, a moramo istaći da je sa softverske strane veoma napredna.

Prednosti

- Izuzetna aplikacija
- Napredno merenje sna i pulsa u mirovanju
- Udobnost
- Baterija traje nedelju dana

Mane

- Nema aktivnog merenja pulsa
- Kopča i način punjenja su mogli biti bolje rešeni
- Cenovna pristupačnost

Cena: 23.000 RSD

Dostupan za kupovinu u iStyle prodavnici

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Huawei Watch

Test: TomTom Runner 2 Cardio+Music

10104
10105
10106
10107
10108
10109