Greška

Došlo je do greške.

Test: iPhone 12 Mini & 12 Pro Max (Video)

09.12.2020 19:48 | 2 Mobile
Test: iPhone 12 Mini & 12 Pro Max (Video)

Nakon "obične dvanaestice" i 12 Pro, stižu i Pro Max, i Mini verzija ove serije. Po specifikacijama slični, ali očekivano, veći je u ovom slučaju i moćniji, ali i skuplji. Ali s tim na umu, sva četiri modela čine upotpunjenu seriju 12 od Apple-a. Ima veličina za svakoga.

Ovakvu suprotnost na jednom testu odavno nismo imali – predstavljamo vam najveći i najmanji iPhone 12.
 
 
U nedavnoj recenziji iPhone 12 i 12 Pro modela pokrili smo 90% novina koje donosi nova serija Apple telefona, od dizajna i hardvera, preko kamera, softvera, ekrana i najrazličitijih mogućnosti. I dok su iPhone 12 i 12 Pro modeli koji će se definitivno najbolje prodavati, verzije Mini i Pro Max su vrlo specifične zbog svojih dimenzija i specifičnih mogućnosti. Tako kažu pretpostavke... a realnost govori da su, barem kod nas, najpoželjniji modeli sa Pro oznakom.

Pro i ne-Pro modeli

Ovoga puta se nećemo zadržavati na specifičnostima iPhone 12 telefona koje su opisane u prethodnom videu, pa ako niste stigli, topla je preporuka da ga pogledate ukoliko želite da u sitna crevca saznate sve što nova generacija Apple telefona donosi. Napomenućemo da iPhone 12 seriju telefona možemo najjednostavnije podeliti na Pro i ne-Pro modele. Iako je hardverska osnova identična, Pro modeli imaju 6 GB, naspram 4 GB radne memorije, izbor skladišne memorije je duplo manji, ne poseduju telefoto kameru, i ram telefona je od čelika, a ne od aluminijuma. Ostatak je manje-više isti. Kažemo manje-više, jer dimenzije telefona omogućavaju različite dijagonale ekrana, rezolucija i baterija…

ajfon1s.jpg

SE koji je postao Mini

Kada je, pre 4 godine, Apple predstavio iPhone SE, faktički iPhone 6s spakovan u kućište iPhone 5 modela, reakcija publike je bila neočekivano zadovoljavajuća. Da li je u pitanju revolucionarni iPhone 5 dizajn ili činjenica da i dalje ima korisnika koji ne vole velike telefone i koji bi radije kompaktnije uređaje nego da prate evoluciju telefona u tablete, to je sada manje bitno. Četiri godine kasnije, iPhone je u seriju 12 uvrstio svoj prvi Mini model. I kao što smo rekli u prethodnom videu, iPhone 12 Mini je identičan iPhone 12 modelu po svim karakteristikama osim po dimenzijama kućišta, ekrana i bateriji. Slično je i sa iPhone 12 Pro i sa 12 Pro Max: dimenzije, ekran, baterija i nešto malo drugačije glavna i telefoto kamere.
 
ajfon2s.jpg
 
Iako je većina nas otišla u smeru telefona sa velikim ekranom koji su dimenzijama realno sve manji usled sve boljeg odnosa ekrana i prednje površine telefona – i dalje su tu korisnici, doduše u nevelikom broju jer prodajni rezultati upravo to govore, koji i dalje preferiraju male telefone. 
 
Logika iza iPhone 12 Mini cilja na onu grupu korisnika koja je trend velikih pametnih telefona prihvatila više zato što nije imala izbora, nego zato što im se to sviđa. Ponuditi sve ono što nudi punokrvni flagship iPhone 12 u manjem pakovanju i po nižoj ceni udara na nostalgiju svih onih koji nisu preboleli prelazak sa iPhone 5 na novi dizajn i značajno povećanje dimenzija. Sa ekranom dijagonale 5,4 inča iPhone 12 Mini zaista spada u kategoriju uređaja koje možete koristiti jednom rukom. Ekran je taman dovoljno veliki da imate površinu dovoljnu za udoban rad, a opet, dovoljno mali da vam je sve nadohvat ruke, što je zaista prava retkost kada su u pitanju pametni telefoni, već nekoliko generacija unazad.

Isti dizajn

Prepoznatljiv dizajn nije promenjen ni za dlaku u odnosu na iPhone 12. Aluminijumska lajsna definiše strukturu ovog telefona, dok se na potpuno ravnoj poleđini nalaze dve kamere i blic. Model koji je nama stigao je bele boje, na kojoj se veoma lepo ističu sočiva na zadnjoj strani i matirani aluminijumski ram. Ono što je jako interesantno je da i linije bežičnih konekcija na metalnom ramu prate boju zadnje strane, lepo razbijajući jednoličnost dizajna.

ajfon3s.jpg

Različiti ekrani

Pro Max Sa druge strane, iPhone 12 Pro Max je baš takav kakvim biste ga zamislili da vam neko kaže samo njegovo ime. Veliki, sa profesionalnim sistemom kamera, unapređenim u odnosu na svoju manju verziju, ovaj telefon zaista deluje impozantno u svakom smislu te reči. Činjenica da ekran nije zakrivljen, kao i da je metalni ram potpuno ravan, daju vam utisak da je telefon veći nego što zaista jeste. I poređenjem sa iPhone 12 ili 12 Pro, model 12 Pro Max ima čak 22% veću površinu ekrana, odnosno 54% u odnosu na iPhone 12 Mini.
 
ajfon4s.jpg
 
U ruci deluje impozantno, impresivno, čvrsto, konkretno. Čak možemo reći i pomalo glomazno. Jednostavno drugačije u odnosu na aktuelne velike telefone iako to dimenzije na papiru ne dočaravaju. 
 
iPhone 12 Mini, kao i cela iPhone 12 serija poseduje HDR sertifikovani Super Retina XDR OLED, ali kao i svoj parnjak iPhone 12 ograničenje maksimalne svetline na 625 nita, dok Pro verzije svoj maksimum postižu na 800 nita. Daleko od toga da će vam svetlina na nekom od iPhone 12 modela koji nemaju Pro u nazivu nedostajati, ali je ovo jedan od načina na koji je iPhone želeo da odvoji Pro od modela bez ovog sufiksa. 
 
ajfon5s.jpg
 
Zahvaljujući najmanjem ekranu, iPhone 12 Mini ima najveću gustinu piksela od 476 ppi, naspram 460 ppi kod iPhone 12/12 Pro i 458 ppi kod 12 Pro Max, a kod svih je zadržan odnos stranica od 19,5:9. To znači da po prvi put u dugoj istoriji imamo iPhone sa rezolucijom ekrana koja liči na nešto što smo viđali kod drugih proizvođača – 2340x1080 piksela kod Mini modela. Pro Max, sa druge strane ostaje dosledan Apple filozofiji potpunog odsustva standardizacije, pa je rezolucija ovog modela 2778x1284 piksela.

Prepoznatljiv izgled

Svi tasteri i konektori nalaze se na svojim uobičajenim mestima, a tu dolazimo i do jedne razlike koja nije vidljiva na papiru. Iako je, iznenađujuće, jačina zvuka na celoj iPhone 12 seriji približno ista, kvalitet većih zvučnika i rezonantne kutije veće zapremine rezultuje znatno boljim zvukom na Pro Max modelu nego na bilo kojem od ostala tri modela. Naravno, slušalica preuzima ulogu drugog stereo zvučnika kreirajući prostorni stereo zvuk jednim delom direktno usmeren ka korisniku. Krajnji rezultat je prilično dubok spektar niskih tonova kod Pro Max modela, sa odličnom pokrivenošću srednjih tonova, jedan od najboljih sa kojima smo se dosad susreli. iPhone 12 Mini, s druge strane raspolaže sa glasnim zvučnicima, ali su niski tonovi ravni, sa primetnom razlikom i u srednjem spektru tonova.

ajfon6s.jpg

Identičan hardver

Bionic A14 čipset sa svojih šest jezgara radi identično na sva četiri iPhone 12 modela, sa razlikom da Pro modeli imaju 6, a ne-Pro 4 GB radne memorije i duplo više skladišnog prostora. Ovo se ne odražava previše na performanse, ali verujemo da će sa novim verzijama OS-a i zahtevnijim igrama, dodatna količina memorije praviti razliku za godinu-dve.
 
ajfon7s.jpg
 
Baterija je mesto koja četiri iPhone 12 modela deli na tri dela. Mini raspolaže sa baterijom od 2227 mAh, 12 i 12 Pro sa 2815 mAh, dok se najveći, Pro Max diči baterijom od 3687 mAh. Dok je brzina punjenja kablom kod svih modela maksimalnih 20 W, Pro modeli imaju nešto brže bežično punjenje – 15 W naspram 12 W, kod ne-Pro parnjaka. Moramo odati priznanje kompaniji Apple, kod sva četiri modela punjenje od 0 do 100% traje sat i po vremena, a za pola sata na punjaču možete očekivati oko 60% napunjenosti baterije. Ako koristite punjač od iPhone 11 na 18 W, punjenje će trajati petnaestak minuta više, a za pola sata, baterija pokazuje malo preko 50% i na iPhone 12 Mini i na Pro Max modelu.

Autonomija

Kako poseduje najmanji ekran, očekivali smo da će baterija na iPhone 12 Mini biti dovoljna da obezbedi autonomiju bolju od onih koje smo videli na iPhone 12 i 12 Pro. Na žalost, iPhone 12 Mini se pokazao kao najgori od sva četiri modela, sa baterijom koja je jedva izdržavala jedan dan korišćenja. Nasuprot njoj, tradicionalno, najveći iPhone serije poseduje bateriju koja bez problema obezbeđuje dan i po kombinovanog korišćenja. Prava je šteta što Apple nije implementirao bolji sistem punjenja, s obzirom na jako lošu autonomiju baterije kod sva četiri modela.

ajfon8s.jpg

Kamere

Sistem kamera je identičan kod iPhone 12 i 12 Mini, pa ukoliko vas zanimaju detaljne performanse slobodno pogledajte prethodnu recenziju o iPhone 12 i 12 Pro modelima. S druge strane, iPhone 12 Pro Max poseduje najbolji sistem kamera, sa najviše razlika u odnosu na prethodnu generaciju telefona. I dalje se radi o četiri kamere od 12 MP, ali sa unapređenjima i razlikama kod glavne i telefoto kamere. 
 
IBIS i telefoto 
 
Za razliku od 12 i 12 Pro modela, glavna kamera poseduje znatno veći senzor, sa krupnijim pikselima, od 1,7 µm naspram 1,4 µm kod ostala tri modela. Žižna daljina i otvor blende su ostali isti, ali je Apple implementirao novi sistem stabilizacije nazvan IBIS, koji stabilizaciju ne vrši na nivou sočiva, već na nivou senzora, kao kod modernih DSLR aparata. Ovo znači da se neutralizacija pomeranja omogućava kretnjom senzora, a ne sočiva, omogućavajući kontriranje i rotacije, a ne samo pomeranja levo-desno i gore-dole. Zahvaljujući činjenici da je potrebno pomerati samo senzor, a ne kompleksni skup sočiva, podešavanja se obavljaju znatno više puta - brzinom od neverovatnih 5000 puta u sekundi.
 
ipic1s.jpg
 
ipic2s.jpg
 
Ultra-široka i selfi kamere se nisu menjale u odnosu na ostatak iPhone 12 serije, pa ćemo se fokusirati na telefoto kameru koja sada raspolaže sa 2,5x optičkim uveličanjem, naspram 2x kod iPhone 12 Pro modela. U pitanju je 65 mm telefoto sočivo sa f/2.2 umesto 52 mm f/2.0 kod manjeg Pro modela, sa identičnim senzorom, karakteristikama i optičkom stabilizacijom. 
 
Slike sa glavne kamere deluju veoma slično kod sva četiri iPhone 12 modela, bez neke očigledne prednosti kod Pro Max modela. Čak su i problemi koje smo videli i kod iPhone 12 i 12 Pro prisutni i ovde. Elementi sa dosta sličnim karakteristikama poput gomile lišća, krošnje drveća i trave predstavljaju ozbiljan izazov za nove iPhone kamere, rezultujući mutnjikavim fotografijama nedostojnih telefona ove klase. Osim gubljenja detalja u ovakvim situacijama, slike su odlične. Boje su veoma precizne, balans bele pogađa pravo u centar, a dinamika kadra je prilično dobra, ali i dalje ispod Samsung S20 modela i neprikosnovenih kamere Huawei Mate 40 i P40 serije.  
 
ipic3s.jpg
 
ipic4s.jpg
 
Sa druge strane, veći pikseli i napredna stabilizacija omogućavaju znatno bolje noćne fotografije, sa dosta kraćim vremenom potrebnim za slike. Primera radi, za isti kadar koji je iPhone 12 Mini slikao oko tri sekunde, Pro Max modelu je trebalo nešto više od jedne sekunde ili manje. Noćni režim se aktivira automatski, i preporučujemo da poslušate svoj iPhone i ostanete u preporučenom režimu, jer kad god smo probali da se pravimo pametno, rezultujuće slike nikad nisu bile dobre kao one koje je telefon predložio. 
 
Kvalitet slika u slabijim svetlosnim uslovima je odličan. Vrlo detaljne, sa fantastičnom redukcijom šuma i jako dobrom dinamikom kadra. Boje su verne, a detalja ima više nego što biste očekivali, sa odličnim balansom bele i u vrlo izazovnim uslovima. Primetili smo i da noćni režim nema tendenciju prevelikog osvetljenja kadra, posebno u senkama po svaku cenu, pa je i u ovom režimu šum vrlo dobro kontrolisan. 
 
ipic5s.jpg
 
ipic6s.jpg
 
Telefoto sočivo kod Pro Max modela deluje još bolje nego ono na iPhone 12 Pro. Primetno je veće uveličanje, koje sada dolazi do granice upotrebljivosti. Detalja ima dosta, boje su super reprodukovane, balans bele tačan, sa dosta detalja i gotovo potpunim odsustvom šuma.  
 
Noćni režim nije omogućen na ovom sočivu, kao i kod iPhone 12 Pro, pa ukoliko primetite da se aktivira Noćni režim, to znači da je automatika prebacila slikanje na glavni senzor i da koristite digitalno uveličanje. Slike sa dobro osvetljenim delovima će koristiti telefoto sočivo, dok će one sa slabijim osvetljenjem često rezultovati prebacivanjem na glavnu kameru. Iako nisu dobre kao one sa glavne kamere, kvalitet je i dalje na vrlo visokom nivou, sa razlikom samo u količini svetla koje je na strani glavne kamere. Kontrast je dobar, detalja ima dovoljno, a šum je zadržan u velikoj meri. Primetne su nešto smirenije boje nego na glavnoj i ultra-širokoj kameri, ali su razlike teško primetne. 
 
ipic7s.jpg
 
ipic8s.jpg
 
Sveukupno gledano, kombinacija širokougaone, glavne i telefoto kamere daje jednu veliku fleksibilnost kod Pro Max modela, omogućavajući da bez prevelikih penala po pitanju kvaliteta koristite onu kameru koja vam u tom trenutku odgovara. 
 
Kao što smo već spomenuli, selfi kamera je jako dobra, sa odličnim portretnim režimom, koji zahvaljujući dodatnom infra-crvenom senzoru odlično izdvaja subjekat ili subjekte od pozadine. 
 
ipic9s.jpg
 
ipic10s.jpg
 
Video 
 
Video na celoj iPhone 12 seriji je jača strana, a Pro Max briljira u poređenju sa svojim saborcima. Snimci u 4K u 60 fps su zaista odlični. Detalji su veoma jasni i oštri, dinamički raspon je na najvišem nivou, a novi sistem stabilizacije u kombinaciji sa EIS čini čuda. Boje su i dalje verne, kao i balans bele, a na šum možete u potpunosti da zaboravite. Iako je opcija 2,5x dostupna kada snimate video glavnom kamerom, imajte na umu da je u pitanju digitalno uveličanje, pa ako želite da koristite telefoto senzor potrebno je da snimanje započnete sa njim. Aplikacija kamere vam ne dozvoljava da prebacujete sa jednog senzora na drugi tokom snimanja, tako da sa glavnim senzorom možete snimati maksimalno do 3x digitalnim zumom, dok ako koristite telefoto sočivo raspon zuma ide od 2,5x do 7x. Slično je i sa ultra širokom kamerom, kada digitalni zum omogućava raspon od 0,5x do 1,5x. 

iOS 14.2.1 na celoj iPhone 12 seriji

iOS u svojoj 14.2.1 verziji krasi sve iPhone 12 modele, a jedina prava razlika ogleda se u softveru kamere kod modela koji nisu Pro i koji umesto tri opcije: 0,5x, 1x i 2,5x (2x) imaju samo jedan taster koji prebacuje sa glavnog na širokougaono sočivo i obratno. S obzirom na sličnu gustinu i iste proporcije ekrana, Pro Max nema prevelikih prednosti velikog ekrana kada je u pitanju operativni sistem, osim činjenice da će vam ponekad biti prikazano više opcija i da će neki elementi biti krupniji. 
 
Cameras.png
 
Prevlačenjem odozgo na dole sa leve strane otvarate obaveštenja, dok vas desna strana vodi ka prečicama, koje se mogu menjati, dodavati i razmeštati u određenoj meri. Krajnji desni ekran vodi vas ka svojevrsnom meniju sa svim aplikacijama grupisanim u foldere, kao što to Android radi sa fiokom sa aplikacijama. Krajnje levo je Today stranica sa novostima, što je i najbitnije za nove korisnike.  
 
Homes.png
 
iOS evoluira sa svakom svojom iteracijom, i svake godine je sve bolji i efikasniji, pa ne sumnjamo da će tako biti i sa narednom verzijom, koja svaki put prijatno iznenadi svoje korisnike evolutivnim promenama koje im uglavnom olakšavaju korišćenje telefona.  
 
Desktops.png  
 
Podešavanja su ostala ista sa obaveštenjima iz App Store koja će vam iskakati kada to baš ne želite. Naravno, tamni režim je prisutan kao jedan od retkih opcija podešavanja ekrana. Tu je i True Tone opcija koja prilagođava prikaz ambijentalnom svetlu i esencijalno reguliše emisiju plavog svetla kako biste imali prijatan prikaz bez obzira na spoljašnje uslove.  
 
Settingss.png 
 
Tamni režim obuhvata sve elemente, počev od home ekrana, preko podešavanja do foldera i widgeta, što je i očekivano, jer je u pitanju sistem koji je znatno zatvoreniji od Androida.  
 
Darks.png 
 
Ako dolazite sa Android telefona, najbolji način da se snađete u iOS-u je da zaboravite sve na šta ste navikli na Android OS-u i počete od nule. To između ostalog znači da se podešavanja ne nalaze unutar aplikacija već u generalnim podešavanjima, smeštena prema Apple logici u potkategorije, potkategorija… Primera radi, sva podešavanja kamere poput rezolucije videa, 3x3 linija, detekcije scena i korekcije sočiva se nalaze u Settings->Camera. Ako tražite opciju promene rezolucije slika – zaboravite. Nema je. Jer Apple to zna mnogo bolje od vas i nema potrebe vi tu nešto da čačkate.  
 
Podesavanjas.png
 
Galerija ima nekoliko različitih prikaza preko opcija na dnu: Library, For You, Albums i Search. Moguće je zumirati i odzumirati na prikaz kao što je to bilo moguće dosad, kako bi na ekran stalo više slika, a u Albums su vam smeštene fotografije prema albumima koje ste napravili, ljudima i lokacijama koje ste posetili.  
 
Galerijas.png
 
Klasične aplikacije poput dialera, poruka, kalendara i mapa se nisu promenile, a moguće je dodati touch prečice u vidu cirkularne ikonice preko koje dolazite do prečica korišćenjem jedne ruke. Podrazumevane su prikazane na ekranu, a moguće je promeniti ih u opcijama.  
 
Appss.png
 
Podešavanja baterije daju vam uvid u potrošnju, ali i omogućavaju aktivaciju opcije koja vam čuva bateriju, ali i produžava punjenje. Za sve ostalo tu je App Store, sa svim potrebnim i nepotrebnim aplikacijama koje vam mogu pasti na pamet. Od društvenih mreža i igara preko Netflix-a i Parking manijaka…  
 
Stores.png

Zaključak - Po model za svakoga

Sa iPhone 12 Mini i Pro Max, Apple je po prvi put predstavio flagship ponudu u različitim dimenzijama sa vrlo sličnim mogućnostima i jasnom razlikom jedino između Pro i ne-Pro modela. Mini je konačno pravi naslednik SE serije za korisnike koji su dugo čekali odlične performanse u telefonu koji bez problema staje u manje džepove. Na žalost autonomija je problem sa kojim će ovi korisnici morati da se pomire, i da uvek planiraju večernje punjenje, što se može pokazati kao problem ako pravo s posla zaglavite do kasno u gradu, a zaboravite da dopunite telefon u toku dana.
 
 
I dok Mini predstavlja jednu stranu medalje, napucana verzija Pro Max sa 512 GB košta tačno duplo više od osnovnog Mini modela – 221.100 dinara. Za te novce Pro Max nudi najveći ekran, najbolje kamere i ozbiljno bolju autonomiju. Ali taj veliki ekran je samo veći, nije bolji, hardver je isti, a najbolja kamera je marginalno bolja i od one na Mini verziji. Jedina prava razlika se ogleda u telefoto sočivu koje vam na Pro modelima omogućava zumiranje do detalja koji na Mini i običnom iPhone 12 neće biti dostupni. LIDAR jeste koristan dodatak, ali da je njegovom upotrebom kvalitet fotografija značajno bolji – nije. Pomoć u detekciji dubine kadra je evidentna, nije duplo bolja. 
 
Sa celokupnom ponudom četiri modela konačno imate pravi izbor, kako po pitanju veličine, tako i po pitanju kamera, ali i dubine džepa. iPhone 12 i 12 Pro su pravi primeri. Ako vam je kamera primarna, a ne želite preveliki Pro Max, 12 Pro je odličan izbor, a jedino oko čega treba da razmislite su veličina memorije i boja telefona. S druge strane, iPhone 12 i njegova Mini verzija nude sve što nude i Pro verzije, samo sa malo manje memorije, što teško da ćete osetiti i bez 2x, odnosno 2,5x zum kamere. Ruku na srce, ta zum kamera na papiru zaista deluje impozantno, ali da li je toliko bitna – rekli bismo da nije. Ona je tu više da kada stavite telefon na sto, ostali prepoznaju koliko ste para dali za telefon – što je disciplina u kojoj su Apple korisnici izuzetno takmičarski raspoloženi. 
 
I ovime zaokružujemo naše utiske Apple telefona za 2020 godinu. Kao i u Android svetu, ove godine nismo videli priželjkivani spektakl ali obzirom na okolnosti, možda to i jeste bio realni maksimum industrije. Da li bi bilo nešto drugačije da nije bilo korone, to ne možemo da znamo. Ove godine, Apple je svoj nastup bazirao na odličnom, svake godine sve boljem Bionic čipu i – na emocijama. Jer sudeći po rezultatima, publici se kombinacija modernog i retro stila zaista dopala. 
 
S druge strane, vlasnici prošlogodišnjih iPhone telefona nemaju previše konkretnih razloga da polete u novi upgrade... ali to je upravo ono o čemu mesecima govorimo, unapređenje telefona godinu za godinom ima sve manje sledbenika osim onih kojima je to u krvi, da uvek imaju ono najnovije. Naravno, svi mi prioritete sami određujemo, ali nema šta, Apple uvek pronađe način da iPhone deluje poželjno. I kad nekog spektakla nema, on svojom filozofijom jednostavno privlači. Naravno naravno, kako koga. 
 
_________________________________
 
Prednosti:
 
Odličan dizajn 
Vrhunski  
Dimenzije (Mini) 
Autonomija (Pro Max) 
Premijum kamere  
Fenomenalan video  
Kvalitet stereo zvuka (Pro Max) 
 
Nedostaci:
 
Cena  
Autonomija (Mini)  
Bez punjača i slušalica u paketu 
Samo Face unlock 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: iPhone 12 & 12 Pro (Video)

Test: Alcatel 1 SE (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109