Greška

Došlo je do greške.

Test: Intel VROC RAID NVME (Video)

27.12.2018 22:15 | 0 Hardver
Test: Intel VROC RAID NVME (Video)

5-7 GB/s u sekundi sa SSD-a? Da, da, moguće je - Intel VROC je u realnom radu pokazao kako je u pitanju jedno od najbržih rešenja današnjice kada se radi o brzoj manipulaciji podacima. Transfer podataka za koji smo do juče samo zamišljali je danas postao realnost. Međutim, komplikovan postupak konfiguracije, nabavka HW ključa i nedostatak "boot" opcije u konkretnom primeru jasno govori da je u pitanju rešenje za profesionalnu upotrebu...

Već smo vas upoznali sa vanserijskom snagom Intel Purley server platforme, a ovog puta želimo da vam pažnju skrenemo na Intel VROC - virtuelnu RAID funkciju i novu generaciju Intel 2.5“ NVME SSD diskova oličenih u P4501 seriji uređaja i upotrebi 64-slojne tehnologije 3D NAND memorije.
 
 
 
Intel VROC je nova softverska tehnologija upravljanjem RAID konfiguracije diskova koja je lansirana sa izlaskom Intel Xeon Skylake generacije procesora i Intel Purley platforme. Zahvaljujući novoj arhitekturi, NVME SSD uređaji su povezani preko PCIe magistrale i njihov rad je direktno kontrolisan od strane centralnog procesora. Intel VROC je ključna poluga nove arhitekture koja omogućuje povezivanje NVME diskove u RAID nivoe, obezbeđujući nepravaziđeni nivo performansi i oslobađajući potpuni brzinski potencijal NVME SSD diskova. U pitanju je vrlo pouzdano  RAID rešenje u pravcu zaštite podataka i jednostavnog postupka unapređenja mogućnosti kroz fleksibilnu podršku u smislu konfiguracije korišćenih diskova.
 
Da bi aktivirali napredne RAID konfiguracije, morate raspolagati hardverskim VROC ključem i u zavisnosti od toga ćete imati na raposlaganju mogućnosti kreiranja RAID 0,1,5 ili 10 nivoa povezanosti SSD NVME diskova. Postoji nekoliko verzija  VROC hardverskog ključa u vidu malog priveska i u zavisnosti od cene imaćete otključane dodatne mogućnosti. U svojoj, baznoj i besplatnoj varijanti, podržava isključivo RAID-0 uparivanje diskova.
 
IntelVROC1s.jpg
 Intel OCuLink

U kontekstu Intel VROC funkcije posebno je važna i Intel VMD (Volume Management Device) funkcija upravljanja diskovima u uslovima rada jednog server računara i upotrebe „hotplug“ funkcije. Ona vam omogućuje brzu zamenu NVME SSD diskova tokom rada, takoreći „u letu“ ili „na živo“, dok sistem radi, bez potrebe da isključite server i prekinete njegov rad kako bi zamenili određeni NVME SSD disk. Procedura je veoma zahtevna u pogledu perfektne sinhronizacije operativnog sistema i upravljačkog softvera matične ploče. U čitavom postupku u velikoj meri pomaže i standardizovani sistem LED signalizacije - brzim i jednostavnim uvidom u radni status SSD uređaja.
 
Pošto ste kupili i instalirali VROC hardverski ključ, u BIOS-u matične ploče će vam se otključati mogućnosti kreiranja željenih RAID konfiguracija NVME diskova. U pitanju je praktično UEFI drajver koji omogućava funkcionalnost softverskog RAID-a uz dodatak konfiguracionog alata za kreiranje i upravljanje radom više SSD diskova istovremeno. Nakon postupka aktiviranja RAID nivoa i VMD funkcije, potrebno je instalirati Windows Server OS na poseban disk i nakon toga instalirati potrebne VROC drajvere. Postupak koji traži poznavanje tehničkih pojmova i detalja u vezi podešavanja RAID konfiguracije i Intel Purley platforme. 
 IntelVROC2s.jpg
 Intel VROC - hardverski "ključ"
 
Intel nam je ovom prilikom isporučio četiri komada P4501 SSD NVME diskova sa NVME 3.1 x4 interfejsom na bazi 64-slojne 3D NAND tehnologije fleš memorije u 2.5“ formatu uređaja malog profila - debljina ovog SSD diska je svega 7mm kako bi stao u 1U kućište. Ovaj disk je karakterističan i po niskoj potrošnji od svega 8W prilikom upisa i čitanja podataka.  
 
Konfigurisali smo diskove u RAID0 konfiguraciju jer su nas pre svega interesovale performanse. Obzirom da smo imali četiri P4501 SSD NVME diska povezanih sa matičnom pločom preko U.2 interfejsa koji koristi PCIe x8 magistralu za svaki par diskova i dodatnu vezu preko OCuLink konektora. Sledi konfigurisanje u BIOS-u kako bi se kreirao virtuelni disk približnog kapaciteta 2TB. 
 
IntelVROC3s.jpg 
IntelVROCdrajverS.jpg 
Pošto ste kreirali  VROC RAID0 disk, morate znati da on nije „bootabilan“, pa pored navedenih morate imati još jedan klasičan SATA SSD disk na koji ćete instalirati Windows Server 2016 operativni sistem. Čak i nakon instalacije OS-a nećete moći da pristupite VROC RAID disku. Potrebno je instalirati VROC drajvere nakon čega će kreirani RAID disk postati vidljiv operativnom sistemu. Sledi odlazak u Disk Manager, kreiranje particije, formatiranje i disk je spreman za rad.

Intel VROC RAID i NVME - performanse

IntelVROCbios.jpg

Test konfiguracija:

Intel 1U server sistem R1208WFTYS

CPU:

2x Xeon Silver 4410

MB: Intel S2600WF
Cooling: Intel AirBox
RAM: 8x 8GB DDR4 RDIMM 2600MHz
SSD:

500GB Intel P4501 NVME 3.1 x4
128GB Intel S3110 SATA x1

LAN: 2x Intel 10GbE
PSU: Intel redudant modul 1100W
Ostalo

1x RMM4  Remote module 4
1x VROC Intel SSD Mode

IOmeter ( veliki fajlovi (1024 MB) )
sekvencijalno čitanje
sekvencijalno pisanje
Intel VROC - NVME RAID
Seagate Iron Wolf Pro RAID-0 NAS
Seagate Iron Wolf Pro 4TB
0 1750 3500 5250 7000
veće je bolje (MB/s)
IOmeter ( mali fajlovi (4 Kb) )
sekvencijalno čitanje
sekvencijalno pisanje
Intel VROC - NVME RAID
Seagate Iron Wolf Pro RAID-0 NAS
Seagate Iron Wolf Pro 4TB
0 1750 3500 5250 7000
veće je bolje (MB/s)
Windows 10 File Explorer ( 12 GB veliki fajl )
sekvencijalno čitanje
sekvencijalno pisanje
Intel VROC - NVME RAID
Seagate Iron Wolf Pro RAID-0 NAS
Seagate Iron Wolf Pro 4TB
0 1250 2500 3750 5000
veće je bolje (MB/s)
Windows 10 File Explorer ( 4 GB mali fajlovi )
sekvencijalno čitanje
sekvencijalno pisanje
Intel VROC - NVME RAID
Seagate Iron Wolf Pro RAID-0 NAS
Seagate Iron Wolf Pro 4TB
0 1250 2500 3750 5000
veće je bolje (MB/s)

BlackMagic SSD performanse:

BackMagic.png

Intel VROC RAID i NVME - zaključak

5-7 GB/s u sekundi sa SSD-a? Da, da, moguće je - Intel VROC je u  realnom radu pokazao kako je u pitanju jedno od najbržih rešenja današnjice kada se radi o brzoj manipulaciji podacima. Transfer podataka za koji smo do juče samo zamišljali je danas postao realnost. Međutim, komplikovan postupak konfiguracije, nabavka HW ključa i nedostatak "boot" opcije u konkretnom primeru jasno govori da je u pitanju rešenje za strog profesionalnu upotrebu, svakako ne nešto čime će se baviti i eksperimentisati pojedinačni krajnji korisnici za svoje lične potrebe rada. 
 
 
 
Propustili smo specijalno konfigurisani scenario u IOMeter benchmarking alata koji je podešen za različite situacije rada u zahtevnom WEB server okruženju i merili performanse. One su u najmanju ruku impresivne, a o tome govori i podatak da su ovako konfigurisani SSD NVME diskovi u VROC konfiguraciji, postigli vanserijski rezultat zz maksimalno ostvareni burst transfer od čak 5-7GB/s, Intel VROC je dokazao kako je u pitanju jedno od najbržih rešenja današnjice kada se radi o brzoj manipulaciji podacima! 
 
 
Prednosti:
- Direktna magistrala za komunikaciju sa procesorima
- Vrlo visoke performanse
- "Hotplug" SSD opcija
 
Nedostaci:
- VROC nije "bootabilan"      

Test: Seagate Iron Wolf Pro 4TB (Video)

Test: HyperX FURY RGB 480GB SSD

10203
10205
10206
10207
10208
10209