Greška

Došlo je do greške.

Test: Intel R1208WFTYS 1U server (Video)

27.12.2018 18:59 | 0 Hardver
Test: Intel R1208WFTYS 1U server (Video)

Brutalna snaga odlično projektovanog servera, koji će preporoditi vaše internet poslovanje. U ovoj konfiguraciji servera nema disbalansa i uskih grla. Sve je podešeno kako bi se isporučile maksimalne performanse. Otuda su i takvi uređaji ugrađeni u ovakav referentni web data/service server sistem...

Imamo priliku da vam predstavimo jedan nesvakidašnji računar, tačnije server koji na najbolji način opisuje suštinu vremena u kome živimo i radimo. U pitanju je najnovija Intel serija 1U servera sa oznakom R1208WFTYS namenjena savremenim centrima za razmenu podataka, tačnije data centrima koji distribuiraju informacije putem interneta. Suština jednog takvog servera je potreba za simultanim odgovorom na veliki broj zahteva u istom trentuku, zatim neverovatno brz sistem diskova sa minimalnim vremenom reakcije na zahtev za određenim podacima i konačno, ultra efikasni sistem mrežne komunikacije i veze sa internetom.
 
 
Ovi zahtevi u najkraćem opisuju sve ono što jeste Intel server serije R1000WF. Navedene potrebe nije lako spakovati u hardver koji stiže u 1U kućištu. Na to ukazuje i činjenica da je dotični model izašao tek pre mesec dana. Do tada je Intel slične servere pakovao u 2U formatu, a koliko je to bitno za data centre u smislu uštede prostora i potrošnje, ne treba posebno da ističemo. 
 
Kome je namenjen jedan ovako moćan i specifičan server? Svima koji svoje poslovanje vezuju za internet. U današnje vreme praktično smo zavisni od protoka informacija putem interneta. Otuda je jedan ovakav server, maltene, osnovno sredstvo u svakoj iole ozbiljnijoj firmi čija je delatnost i spisak usluga neodvojiv od interneta. Dovoljno je samo malo se zamisliti pa ga videti kao centar poslovanja u jednom "call centru" za pružanje podrške u smislu dolaznog i odlaznog saobraćaja na kome ćete podići veliki broj virtuelnih mašina sa namenom pružanja specifičnog servisa za pojedinačnog "account-a" i kreiranja potrebnih izveštaja. Ili, pokretanje složenog meteorološkog modela koji se u kratkom roku puni informacijama spolja - potrebnim meteorološkim podacima koji se frekventno upisuju i hrane računski model, zatim sve te informacije nakon što su obrađene, treba što brže isporučiti klijentu ili velikom broju krajnjih korisnika koji prisutpaju informacijama sa net-a preko određenog web interfejsa. 
 
IntelR1208WFTYS1s.jpg
 
U takvim prilikama sistem je pod velikim naprezanjem resursa. Ne znate šta je bitnije u tim situacijama: brz centralni procesor, velika količina sistemskog RAM-a, ekspresno odzivan sistem diskova i LAN infrastruktura koja će performansama pratiti ostatak pomenutog hardvera. Dakle, jednom rečju nema mesta uskom grlu u radu jednog takvog računara sa „mission critical“ ulogom.

Intel R1208WFTYS - karakteristike

Intel se potrudio da ispuni sve opisane zahteve i povrh svega spakuje takav server u neverovatno tanko 1U kućište. Ko ima potrebe naknadno da proširi infrastrukturu, shvatiće sve prednosti primenjenog koncepta skalabilnih performansi.
A unutar servera, moćan hardver kakav smo i očekivali od Intel-a.  Dva Intel Xeon Silver 4110 procesora sa po 8 fizičkih jezgara i podrškom za HTT, praktično su na raspolaganju 32 logička jezgra. Procesori rade na početnih  2.1 GHz i ubrzavaju do maksimalnih 3 GHz. Dva ovakva teškaša obezbeđuju čak 96 PCI Express transportnih putanja treće generacije za direktnu komunikaciju sa centralnim procesorima. Ovo je od živtone važnosti za brz rad sa diskovima, mrežnom infrastrukturom i ostatkom periferija.
 
IntelR1208WFTYS2s.jpg
 
RAM sistem čini 64 GB Registered DDR4 memorije konfigurisane u četvorokanalnu konfiguraciju sa sistemom parnosti koji obezbeđuje preko potrebnu sigurnost prilikom manipulacije sa važnim podacima. Sistem diskova je priča za sebe. U pitanju je najnovija generacija Intel NVME diskova na bazi NVME 3.1 x4 interfejsa i OCuLink magistralom za kreiranje virtuelnog VROC sistema RAID uparenosti, ovih vanserijski brzih SSD uređaja. upotrebljeni su Intel P4501 NVME diskovi u 2.5" formatu. 
 
Njihov rad i komunikacija je direktno povezana sa centralnim procesorom tako je je prenos podataka ubrzan do samog maksimuma granica današnje tehnologije. Performanse su na toliko visokom nivou da je u pitanju nešto sa čim se do sada nismo susreli, prvi put smo videli da se velike datoteke prebacuju brzinom od 5-7 Gigabajta u sekundi...da dobro ste čuli!
 
IntelR1208WFTYS3s.jpg
 
Da bi ovolika hardverska snaga i performanse imali svoju realnu vrednost u svakodnevnom radu, Intel se potrudio da ovaj server pojača sa dve 10GbE konekcije sposobna da opsluže opisani hardver i brzo prenesu podatke na lokalnu i internet infrastrukturu. Ovaj natprosečan hardver se hrani redudantim modulima za napajanje kojih ima dva na raspolaganju pojedinačne snage 1100W. Da bi pisak funkcionalnosti bio potpun ugrađen je i modula za daljinsko upravljanje server računarom.

Intel R1208WFTYS - performanse

Test konfiguracija:

Intel 1U server sistem R1208WFTYS

CPU:

2x Xeon Silver 4410

MB: Intel S2600WF
Cooling: Intel AirBox
RAM: 8x 8GB DDR4 RDIMM 2600MHz
SSD:

500GB Intel P4501 NVME 3.1 x4
128GB Intel S3110 SATA x1

LAN: 2x Intel 10GbE
PSU: Intel redudant modul 1100W
Ostalo

1x RMM4  Remote module 4
1x VROC Intel SSD Mode

Server performanse ( IOMeter )
Čitanje velikih datoteka (512MB)
Upis velikih datoteka (512MB)
Čitanje malih datoteka (4Kb)
Pisanje malih datoteka 4Kb)
Intel R1208WFTYS
0 2500 5000 7500 10000
veće je bolje (MB/s)
Server performanse ( LINPACK Benchmark )
64-bit
Intel R1208WFTYS
0 75 150 225 300
veće je bolje (GFLOPS)
Server performanse ( Windows Server 2016 WinSAT )
AES-256
Winarchive
Intel R1208WFTYS
0 5000 10000 15000 20000
veće je bolje (MB/s)

Intel R1208WFTYS - zaključak

Iskustvo u radu sa ovakvim sistemom je neverovatno. Windows Server 2016 se izvršava neopisivom lakoćom kao da je u pitanju klasičan desktop sistem. 1U format vam omogućava da koristite više ovakvih računara u svom server ormanu, a njegovo radno okruženje je definitivno namenska server soba kako zbog potrebne klimatizovan eprostorije, tako i izolacije od buke jer tokom rada, ugrađeni ventilatori su beskompromisni i emituju skoro 100dB buke.

Obzirom na sve izrečeno, a ukoliko sebe i svoju firmu vidite dovoljno konkurentnim igračem na internet tržištu, nabavka servera poput Intel R1208WFTYS je gotovo izgledan korak u pravcu unapređenja vašeg poslovanja!

Prednosti:
- Veoma tanko kućište 1U formata
- Vrhunski hardver bez uskih grla
- Intel VROC & NVME tehnologija
- Brzi mrežni podsistem

Nedostaci:
- Izuzetno bučan

CENA: oko 1800€ (bez diskova i VROC ključa)

Nvidia Max-Q – iskorak gejming laptop računara

Test: Altos Motaro (Video)

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209