Greška

Došlo je do greške.

Test: Intel Pentium 4 Extreme Edition

26.01.2005 15:21 | 0 Hardver
Test: Intel Pentium 4 Extreme Edition

Nakon nedavne primijere novih modela Pentium 4 Extreme Edition procesora, jedan primerak ovih vrlo teško dostupnih procesora "zalutao" je i u naše krajeve. Naravno, imali smo priliku da ga detaljno isprobamo i vidimo šta Extreme Edition procesor nudi, koji između ostalog po prvi put donosi zvaničnu podršku sistemske magistrale od 1066 MHz zajedno sa 925XE čipsetom.

Miloš "Ayrton" Stamenković

Pentium 4 Extreme Edition

Kao što je većini dobro poznato, retko kada imamo priliku da testiramo ekskluzivne modele procesora u vrlo kratkom vremenskom roku nakon što se isti pojave na svetskom tržištu. Znamo da je ovo priča koju često pominjemo, ali je očigledno da su sve te jadikovke urodile plodom, pa u poslednje vreme se stvari po ovom pitanju u značajnoj meri popravljaju. Tako smo zahvaljujući pomoći kompanije MSI nedavno imali prilike da testiramo nove procesore iz AMD pogona, a sad je red došao na Intel novitete. Vrlo brzo nakon svetske premijere najnovijeg Pentium 4 Extreme Edition procesora na 3.46 GHz dotični procesor nam je stigao u ruku, ali na žalost, nismo iz prve imali sreće sa matičnom pločom. Naime, za pravilno testiranje ovog procesora bila nam je potrebna ploča sa novom revizijom Alderwood čipseta sa oznakom 925XE, a odgovarajuća MSI matična ploča stigla nešto kasnije. Naravno, čika Marfi nema mira u ovakvim situacijama, pa je tako ispalo da u momentu kada smo imali odgovarajuću ploču nismo mogli uzeti Prescott Pentium 4 zbog novogodišnjih praznika. I tako, iako smo procesor dobili u rekordnom roku, splet okolnosti nije dozvolio da test ranije ugleda svetlost monitora.

karakteristike, statistike, intel pentium 4 extreme edition procesora

Ekstremne situacije, ekstremne mere

Takav je bar bio slučaj sa Intelom kada je prošle godine najveći konkurent svetskoj javnosti na velika vrata predstavio Athlon 64 i Athlon 64 FX procesore. Sa ovim novim procesorima, a prvenstveno sa FX51 modelom AMD je bio spreman da preuzme lidersku poziciju kada su u pitanju performanse, pa čak i pod starim 32bitnim operativnim sistemima. Logično, Intel je po svaku cenu želeo da izbegne situaciju u kojoj će konkurentski procesor biti brži od apsolutno svakog Pentium 4 modela. Kako Intel u datom momentu nije mogao realno ništa da učini da spreči navedeni ishod, moralo se igrati na poslednju kartu u vidu „papirnog izbacivanja novog modela“. Pod ovom praksom se podrazumeva predstavljanje procesora u vidu par sample-ova koji su dostupni samo određenim predstavnicima medija, dok se u realnosti ne mogu nigde kupiti. Tako je Intel, paralelno sa svetskom promocijom Athlona 64 FX51, prezentovano Pentium 4 Extreme Edition procesor. Do ovog procesora se došlo pukim preimenovanjem odgovarajuće Xeon verzije, čija je osnovna razlika u odnosu na ostatak Pentium 4 modela bila u Level 3 kešu od čak 2 MB koji se nalazi u jezgru procesora. Pošto dodatna količina keš memorije blagotvorno deluje na performanse NetBurst arhitekture, Intel je sa ovom „ekstrenim“ rešenjem bar na papiru uspeo da ostane konkurentan sa nadirajućim novitetima iz AMD-a. Logično, u pitanju je bio jako skup procesor sa cenom od preko 1000 dolara, a čak i kada bi ste bili spremni da izdvojite toliki novac morali bi ste poznavati predsednika Intela kako bi ste eventualno mogli dobiti neki primerak. Skoro godinu i po dana kasnije, nova verzija Extreme Editiona je na pomolu i to sa istom misijom - održavanje Intela u bar nekakvom koraku sa Athlon 64 Socket 939 procesorima.
karakteristike, statistike, intel pentium 4 extreme edition procesora

Novi Pentium 4 Extreme Edition procesori su najavljeni sa radnim taktovima od 3.46 i 3.7 GHz, a glavni novitet koji donosi je rad na sistemskoj magistrali od 1066 MHz. Osnovni takt od 200 MHz se podiže na 266 MHz, gde se preko QuadPumped tehnologije dobija navedena brzina magistrale. Kako sada stvari stoje, ovi procesori će u narednih godinu dana biti jedini Pentiumi 4 koji će koristiti FSB od 1066 MHz, sve do momenta kada novije verzije Prescott jezgra ne dobiju FSB1066 podršku. DualCore procesori o kojima Intel dosta priča u poslednje vreme bi po najavama trebali da debituju (kad god to bude bilo) baš sa ovom brzinom sistemske magistrale. Intelu očigledno u ovom momentu nije u interesu da sada izbacuje novi mainstream čipset koji bi podržavao 1066 MHz magistralu, tako da će tek kada se budu pojavili Prescott-i sa FSB1066 podrškom biće uveden i nove Glenwood i Lakeport čipsetove. Ovo se čini kao veoma dobra procena, jer su Alderwood i Grantsdale još dosta sveži i još nisu uspeli da se dovoljno utemelje na tržištu. Uglavnom, do tada tada platformu za jedine FSB1066 procesore u vidu Extreme Edition 3.46 i 3.7 GHz modela biće unapređeni Alderwood 925 čipset sa sufiksom XE.

Northwood inside & Confidental outside

Kada najnoviji Extreme Edition procesor uporedimo sa svojim prethodnikom, možemo primetiti par interesantnih stvari. Naime novi 3.46 i 3.7 GHz model su i dalje zasnovani na starom Gallatin jezgru koje je korišćeno i za prethodne Extreme Editition procesore. Ovo konkretno znači da ovi procesori još nisu doživeli prelaz na Prescott osnovu i 90nm proizvodni proces, što u ovom momentu i nije neka negativna činjenica. Gallatin jezgro u stvari predstavlja nadogradnju dobrog-starog Northwood jezgra, što znači da ima kraći pipeline u odnosu na Prescott procesore pa samim i tim i pruža bolje performanse na istom radnom taktu. Pored toga, još ranije smo konstatovali da se Northwood jezgro manje zagreva od Prescotta, što je činjenica koje se prenosi i na Gallatin jezgro, pa se tako i sa čak 2 MB L3 keša ovaj procesora manje zagreva od najbržeg Prescott Pentium 4 560 modela. Kada već spominjemo keš memoriju, treba napomenuti da Level 3 keš memorija kod Gallatin jezgra radi na drugačijem logičkom principu od L1 i L2 keša. Prvostepeni i drugostepeni keš radi na „inclusive“ principu, što znači da se sadržaj L1 keša kopira u L2 keš. Kod Level 3 keša u Gallatin jezgru koristi se „exclusive“ princip što znači da se u njega ne kopira sadržaj L1 ili L2 keša, već kompletan kapacitet od 2 MB ostaje na raspolaganju. Da, i još jedno podsećanje na razlike između dva navedena jezgra, odnosno na kapacitet L2 keša koji je kod Prescotta 1 MB a kod Gallatina isto kao i kod Northwood 512 KB.

karakteristike, statistike, intel pentium 4 extreme edition procesora
karakteristike, statistike, intel pentium 4 extreme edition procesora

karakteristike, statistike, intel pentium 4 extreme edition procesora
karakteristike, statistike, intel pentium 4 extreme edition procesora

Pošto smo po prvi put dobili ekskluzivan procesor od Intela koji nosi „Confidental“ oznaku, pored činjenice koju smo definitivno znali da se radi o Extreme Edition procesoru na 3.46 GHz, interesovalo nas je da saznamo neke detalje vezane za dotični primerak. Kako bi smo došli do tih saznanja, istražili smo šta znači oznake koje su utisnute na heatspread-eru, odnosno serijsku oznaku koju procesor nosi.

karakteristike, statistike, intel pentium 4 extreme edition procesora

Osnovna oznaka Extreme Edition 3.46 GHz Confidental primerka je „JM80532 PH 099 2M“ i po ranijim informacijma možemo izvesti neke zaključke šta bi one konkretno trebalo da znače. Prvi deo oznake JM80532 označava Northwood jezgro, dok Prescott procesori ovde nose oznaku 80546 i 80547 u zavisnosti od revizije jezgra. Tako da i ovde može zaključiti na čemu je baziran Extreme Edition, odnosno da je Northwood osnovi dodato 2 MB L3 keš memorije i takvo jezgro preimenovano u Galatin. Sledeća dva broja „PH“ označavaju FSB na koje je procesor predviđen da radi, gde PH predstavlja oznaku za najnoviji 1066 MHz FSB. Kod Prescott i Northwood procesora koji radi na 800 MHz FSB-u ovde stoji PG, dok na primer kod starih Celerona stoji RC što označava rad na 400 MHz magistrali. Broj „099“ označava radni takt procesora, pa po Intelovoj nomenklaturi ovaj broj znači brzinu od 3.46 GHz. „096“ označava takt od 3.4 GHz, dok broj „104“ nisi trenutni najbrži Pentium 4 Extreme Edition na 3.6 GHz. Poslednja oznaka „2M“ sasvim logično predstavlja količinu keš memorije, ali se ovoga puta radi o oznaci za L3 keš, dok kod Northwood i Prescott procesora ova oznaka predstavlja kapacitet L2 keš memorije.

karakteristike, statistike, intel pentium 4 extreme edition procesora

925XE i overkloking

Sa 925XE čipsetom koji u stvari predstavlja samo reviziju već postojećeg rešenja i dodavanja zvanične podrške za 1066 MHz FSB (uz uklanjanje mogućnosti korišćenja ECC memorije), Intel je želeo da omogući svojim procesorima efikasniju upotrebu memorijske magistrale. Sa osnovnom brzinom magistrale od 266 MHz, sa 1066 FSB procesorima je omogućen rad sa DDR2 533 memorijom u sinhronom modu, što je stvar koja se mnogo više preferira od asinhronog moda rada sistemske memorije i magistrale. Ovo bi trebalo da doprinese efikasnijoj komunikaciji, odnosno smanjivanju „latency-ja“ memorije koja je kod DDR2 standarda dosta visoka, te je zahvaljujući većoj brzini magistrale procesoru sada na raspolaganju propusna moć 8.5 GB/s po kanalu. Međutim, ono što je u ovom malo nezgodno jeste činjenica da se nova brzina magistrale za sada ekskluzivno primenjuje kod procesora koji će u realnosti imati najmanje koristi od dotičnog ubrzanja. Naime, sa 2 MB Level 3 keša Pentium 4 Extreme Edition na 3.46 GHz će mnogo manje koristi imati od 1066 MHz FSB-a nego što bi to na primer bilo Prescott Pentium 4 560 koji radi i na više radnom taktu i ima duži pipeline. Naravno, kompletna priča oko smanjena „kašnjenja“ memorije i povećanjem brzine magistrale je primetno drugačija u praksi. Realna razlika u performansama između rada na 800 MHz ili na 1066 MHz magistrala je veoma mala, gotovo diskutabilna, pa je to možda jedan od razloga zbog kojeg je Intel bar za neko vreme odustao od Prescott jezgra koji će raditi na 1066 MHz. Naime, podrška novom procesoru bi zahtevala i nove revizije čipsetova, što bi bilo previše za mainstream tržište koje još uvek nije u potpunosti prihvatilo DDR2 memoriju i aktuelne 925X i 915P čipsetove.

karakteristike, statistike, intel pentium 4 extreme edition procesora

Da bi smo stekli predstavu o performansama koje nova brža magistrala donosi, malo se pozabavili ispitivanjem razlika u performansama kada procesori radi na magistrali od 800, odnosno 1066 MHz. Kada je „latency“ u pitanju, SienceMark je stvarno pokazao manji „latency“ memorije kada se koristi 1066 MHz magistrala, i to do nekih 3 do 6 procenata u zavisnosti situacije. Preneseno u propusnu moć, 1066 MHz nudi u proseku do 9 procenata veću brzinu u odnosu na 800 MHz FSB, što je u principu bio i očekivan rezultat. Međutim, kada se sve ovo prenese u domen realnih performansi izmerenih u standardnim testovima, došli smo do zaključka da je dobitak koji donosi 1066 MHz magistrala minimalan i gotovo zanemariv. Dobitak koji se nalazi u okvirima od 0 do 3 procenata i nije baš neki „zaslepljujući“ rezultat, tako da prelazak na 1066 MHz magistralu verovatno neće biti toliko grandiozno najavljivan kada dođe vreme da i Prescott procesori počnu da koriste ovu magistralu. Zbog toga se kroz rezultate u tabelama nismo osvrnuli na ovo poređenje, jer u principu i nema šta da se vidi.

karakteristike, statistike, intel pentium 4 extreme edition procesora
karakteristike, statistike, intel pentium 4 extreme edition procesora

Naravno, nismo propusitli priliku da se vidimo koliko Pentium 4 Extreme Edition može da razvije, i moramo priznati da smo bili sasvim zadovoljni rezultatima. Procesor se palio na 3900 MHz uz magistralu od 300 MHz, te je prava šteta što nam MSI 925XE ploča nije omogućila podizanje napona procesora već je isti bio zaključan na nominalnih 1.55V. Tako smo morali da spuštamo takt sve do 3770 MHz na kojem je procesor radio potpuno stabilno tokom testiranja. Kako smo želeli da pružimo uvid u performanse koje ostvaruje Pentium 4 Extreme Edition na ovom taktu, u tabele su uključeni i rezultati testova koje je postigao ovaj procesor na 3.77 GHz. Stoga, pređimo na tabele.

Test konfiguracija


CPU Intel Pentium 4 Extreme Edition 3.46 GHz, Pentium 4 Prescott 3.4 GHz
Matična ploča MSI 925XE Neo
Memorija 2 x DDR2 533 512 MB 4-4-12 CAS4
Hard disk WD 800JD 80GB
Graficka karta ATi Radeon x700 PCI Express x16
Operativni sistem Windows XP Pro SP1
Drajveri ATi Catalyst 4.11, Intel INF 6.2.1.1001PV

Rezultati testova - 1

Kao i uvek, svi znamo šta prvo ide.

karakteristike, statistike, intel pentium 4 extreme edition procesora

karakteristike, statistike, intel pentium 4 extreme edition procesora

karakteristike, statistike, intel pentium 4 extreme edition procesora

karakteristike, statistike, intel pentium 4 extreme edition procesora

karakteristike, statistike, intel pentium 4 extreme edition procesora

karakteristike, statistike, intel pentium 4 extreme edition procesora

Iako je Exteme Edition radi na 60 MHz većem radnom taktu, već se ovde može primetiti činjenica koja nam je poznata od ranije. Northwood jezgro je uglavnom superiornije u odnosu na Prescott-a, prvenstveno zbog duplo kraćeg pipeline-a, pa se to logično prenosi i na derivat Northwood-a kao što je Gallatin jezgro. Razlika u brzini sistemske magistrake malo pomaže, ali najviše pomaže 2 MB L3 keš memorije koju Extreme Edition procesori poseduju. Naravno, nikako ne treba zaboraviti ni manji latency i L1 i L2 keš memorije kod Gallatin jezgra, što kod na keš memoriju osetljive NetBurst arhitekture zna da pravi primetnu razliku. Pored toga, minmalne razlike u latency-ju mogu se primetiti i kod pristupa sistemskoj memoriji.

karakteristike, statistike, intel pentium 4 extreme edition procesora
karakteristike, statistike, intel pentium 4 extreme edition procesora

Rezultati testova - 2

A sada, 3D spektakl.

karakteristike, statistike, intel pentium 4 extreme edition procesora

karakteristike, statistike, intel pentium 4 extreme edition procesora

karakteristike, statistike, intel pentium 4 extreme edition procesora

karakteristike, statistike, intel pentium 4 extreme edition procesora

karakteristike, statistike, intel pentium 4 extreme edition procesora

karakteristike, statistike, intel pentium 4 extreme edition procesora

U svim 3DMark testovima, Gallatin jezgro ostvaruje dosta veliku prednost u odnosu na Prescott procesore. Kod procesorski osetljivog testa sa softverskim renderingom kod 3D Marka 2001SE, jasno se može videti veća efikasnot Extreme Edition procesora u odnosu na standardni model. Naravno, slično je i kod ostalih FutureMark testova, ali je spora Radeon X700 grafička karta u velikoj meri sputavala Extreme Edition da se više odlepi od Prescotta na 3.4 GHz.

karakteristike, statistike, intel pentium 4 extreme edition procesora

karakteristike, statistike, intel pentium 4 extreme edition procesora

Kako je FarCry veoma procesorski zahtevna igra, sasvim je jasno zašto je i razlika u performansma bilzu 10%. FarCry engine dakako zna da lepo upotrebi L3 keš i efikasniji procesor, što se iz rezultata i vidi. Kod Doom-a 3, situacija je bitno drugačija, prvesntevno zbog oganičenja test grafičke karte.

Rezultati testova - 3

I naravno, tu su testovi "ozbiljnije" namene.

karakteristike, statistike, intel pentium 4 extreme edition procesora

karakteristike, statistike, intel pentium 4 extreme edition procesora

Velika količina keš memorije u ZD testovima, naročito kod Pentium 4 procesora, se bez problema može izmeriti, što je vidi i na ovom primeru. Međutim, kod DivX kompresije po prvi put dolazimo do situacije gde je Prescott brži u odnosu na Gallatin jezgro. DivX kompresija je oblast u kojoj je Pentium 4 uvek maksimalno sijao, ali ipak nismo očekivali da će se Prescott pokazati kao brži. Izgleda da sitne optimizacije koje su izvršene kod prefetch i branch prediction jedinice Prescott jezgra u ovom slučaju imaju svoju svrhu.

karakteristike, statistike, intel pentium 4 extreme edition procesora

karakteristike, statistike, intel pentium 4 extreme edition procesora

karakteristike, statistike, intel pentium 4 extreme edition procesora

karakteristike, statistike, intel pentium 4 extreme edition procesora

karakteristike, statistike, intel pentium 4 extreme edition procesora

3D Studio Max nas vraća u domen standardiih rezultata, ali svi ostali testovi u ovom segmentu pokazuju da je Prescott nešto brži. Veoma interesantan nam je bio LinPack test koji u stvari predstavlja čist matematički test u kome procesor ima zadatak da rešava ogromne sisteme linearnih jednačina. Naime, pored brzine procesora ovaj test zahteva dosta memorije a samim tim i dobre algoritme keširanja, pa je on i pokazao da Prescott jezgro ipak ima neke pozitivne modifikacije u odnosu na Northwood bazirane procesore, a ovo je potvrdio i omiljeni test na Benchmark forumu.

Zaključak

karakteristike, statistike, intel pentium 4 extreme edition procesora

Extreme Edition Pentium 4 u ovom momentu definitivno predstavlja najbrži modelu iz kompletne Pentium 4 familije procesora. Gallatin jezgro predstavlja skup gotovo svih najboljih karakteristika svih verzija Pentiuma 4, pa je logično što ostvaruje i najbolje performanse. Šteta što Intel model sa našeg testa (3.46 GHz) ceni veoma visoko, tako da je za ovaj procesor trenutno potrebno izdvojiti tričavih 1000 dolara (oko 750 eura), što je cifra od koje i najvećim fanovima Intela zvoni u ušima. Kada bude došlo do momenta da se kroz Prescott jezgro implementira 2 MB L3 keša, uz radni takt od 3.6 GHz, Intel će imati procesor koji će omogućiti da bar donekle smanji zaostatak koji trenutuno ima u odnosu na rešenja koje nudi konkurentska kompanija. Međutim, pitanje je dli će se ovaj procesor ikada pojaviti na tržištu, jer treba rešiti problem velike potrošnje struje i zagrevanja koje ostvaruje Prescott jezgro, a koje bi sa dodatna 2 MB L3 keša bilo dodatno povećano. Extreme Edition procesor koji smo imali na testu se normalno zagrevao, tj. dosta manje od 3.4 Prescotta što potvrđuje malopređašnju tvrdnju.

karakteristike, statistike, intel pentium 4 extreme edition procesora

Elem, da se Extreme Edition pojavio u mnogo većem broju i po mnogo pristupačnijoj ceni u momentu kada ga je Intel predstavio, mogao je Pentiumu 4 da obezbedi mnogo jaču konkurenciju Athlonu 64 FX i njegovim derivatima. Ovako, AMD ostaje komotan, jer u ovom momentu nudi naprednija i brža rešenja po dosta prihvatljivijoj ceni.. Kada je u pitanju nova brzina magistrale može se komotno reći da ona ne nudi gotovo nikakv doprinos rastu performansi, te da NetBurst arhitektura nije u stanju da efikasno upotrebi ovako veliku propusnu moć koju 1066 MHz magistrala nudi. Sa većim radnim taktom procesora brža magistrala bi nešto više značila, ali kako je Intel stigao skoro do maksimuma megaherca koliko se može izvući iz postojeće tehnologije. Zbog toga je najlogičnije zaključiti da Intel polako sprema teren za DualCore procesore o kojima se već neko vreme intenzivno govorka, jer će ovi procesori sigurno umeti na efikasniji način da upotrebe veliki bandwidth koji stoji na raspolaganju.

Zahvaljujemo se kompaniji MSI koja nam je obezbedila procesor i matičnu ploču za potrebe ovog testa.

Takodje, zahvaljujemo lokalnom distributeru Intela, kompaniji Asbis, koja nam je ustupila P4 procesor za potrebe poređenja

Test: AMD Athlon 64 - Winchester core

Test: AMD Athlon 64: Socket 939 vs Socket 754

10203
10205
10206
10207
10208
10209