Greška

Došlo je do greške.

Test: Intel NUC 8i5BEH – Bean Canyon (Video)

13.03.2019 12:42 | 3 Hardver

Intel NUC kao što znate pripada kategoriji mini PC računara. Oni su malih dimenzija, ali velikih mogućnosti koje podmiruju potrebe rada većinske “mainstream” populacije. Iako su među nama unazad nekoliko godina, Intel NUC mini PC računari ne prestaju da nas iznenađuju svojim malim dimenzijama i  respektabilnim performansama. Upravo je kombinacija portabl dizajna i dobrih performansi, recept uspeha ovakvog koncepta mini desktop računara.

Intel NUC je idealan kada vam je potreban još jedan PC sa svim svojim funkcionalnostima, ali jednostavno nemate mesta za klasično mini tower kućište. U takvim situacijama je Intel NUC spasonosno rešenje. 

Tajna leži u tome što Intelov koncept minijaturnog PC desktop računara koristi zapravo komponente mobilne laptop platforme. Možda vam to u prvi mah ne zvuči najbolje, ali današnja generacija prenosnih računara raspolaže prilično moćnim hardverom. Kao što možete zaključiti, Intel NUC je zapravo hibridni koncept modernog računara. Koristi prednosti klasičnog desktop-a u smislu zasebnog kućišta i sa druge strane sve prednosti mobilne platforme u vidu gotovo bešumnog rada, male potrošnje energije i zanemarljivo malog grejanja.

Intel_NUC_8i5BEH_1s.jpg

U prošlosti ste svakako imali prilike da čitate o ovim malim i zanimljivim mini PC računarima. Iako ih u svom asortimanu imaju gotovo sve vodeće marke u oblasti PC hardvera, tokom vremena je Intel NUC postao prepoznatljiva ikona mini PC tržišta. 

Nakon perioda zatišja, do nas je stigao jedan noviji primerak NUC ponude, baziran na Bean Canyon platformi i 8. generaciji Intel Core mobilnih procesora na bazi Coffee Lake verzije i ugrađenom Iris Pro  Intel HD Graphics 655 grafičkom jezgru. Sasvim dovoljno za većinu običnih korisnika i svakodnevnih poslova u šriokom delokrugu bavljenja od interneta, Skype komunikacije, kancelarijskih poslova, gledanja filmova u 4K Dolby Digital formatu, pa sve do amaterskog bavljenja montiranjem video klipova.

Intel_NUC_8i5BEH_2s.jpg

Intel NUC 8i5BEH – karakteristike

Intel NUC stiže u formi “barebone-a”, delimično prekonfigurisanog sistema. To znači da ćete ovaj uređaj dobiti u kompletu sa mini matičnom pločom na koju je zalemljen CPU čip i koja prima dva SO-DIMM DDR4 memorijska modula, kao i opcioni M.2 NVMe x4 SSD disk. Obavezni deo opreme je poslednja generacija Intel bežičnog mrežnog kontrolera  Wireless-AC 9560 sa inegrisanom Bluetooth 5.0 funkcijom.

Intel_NUC_8i5BEH_3s.jpg

U komplet je uključen odgovarajući ispravljač koji računar snadbeva potrebnom energijom i svojim malim dimenzijama se uklapa u kompaktnu pojavu NUC računara. Dakle, potrebno je dodati odgovarajući disk pri čemu je nesumnjiva preporuka ubaciti SSD drajv zbog željeno bržih performansi. U tom pogledu imate opciju da ugradite brži tip M.2 NVMe SSD uređaja kao što smo i mi učinili, a predviđena konekcija obezbeđuje podršku za najbrže modele se prisutne četiri PCIe 3.0 transportne linije. Vodite računa da zbog dimenzija uređaj prima M2 2242 (42mm) i 2280 (80mm) formate kartica/diskova. Nemojte to da vas pokoleba jer su ovi potonji su vrlo česti na tržištu.

Takođe, možete izabrati i klasični 2.5” SATA 3 SSD disk jer kućište ima poseban minijaturni kavez za prihvat diskova ovog formata i izvedenu vezu za SATA konektor i napajanje. Ukoliko vam je potreban dodatni prostor za skladištenje možete birati opciju sve većih SSD modela čija cena ovih dana rapidno pada ili kombinaciju klasičnog HDD diska u 2.5” formatu i pomenutg M.2 NVMe SSD-a.

Intel_NUC_8i5BEH_4s.jpg

Drugi deo koji se očekuje od vas je odluka o količini RAM memorije. Dostupna su vam dva SO-DIMM slota koji se po potrebi dvokanalno konfigurišu i mogu da prihvate maksimalno 32GB RAM memorije. Obzirom na reviziju CPU jezgra preporučena je DDR4 2666 MHz memorija koja radi na 1.2V naponu. U pitanju je ista ona koja se koristi na poslednjoj generaciji notebook modela. 

Unutrašnjosti NUC računara se pristupa sa donje strane, pošto oslobodite četiri vijka pažljivo ukolnite minijaturni poklopac i pristupićete centralnom depou sa potrebnim konektorima za SSD i RAM. Budite  puni strpljenja jer minijaturna građa svakako to zahteva.

Nakon nekoliko poteza i pokreta koji praktično nisu ništa drugačiji od ugradnje u klasične računare, vaš NUC će biti srpeman za upotrebu.
 Intel_NUC_8i5BEH_5s.jpg

Njegovo četvrtasto telo je veoma zgodno i pre svega kompaktno što pojednostavljuje upotrebu i pronalazak idealne radne pozicije. Po potrebi ga lako možete premeštati ili staviti u džep i poneti negde gde imate monitor. Veoma zgodna stvar je što u pakovanju stiže odgovarajući VESA adapter pa ga možete prikačiti na leđa monitora koji poseduje odgovarajuće otvore. Time štedite preko potrebni prostor, a što je vrlo zgodno za poslovni ambijent.

Minijaturno kućište i koncept integrisanih uređaja ima  svojih ograničenja koja su praktično identična onim na laptop platformi, a to znači da nemate bezgraničnu slobodu kombinovanja komponenti kao kod klasičnih desktop računara. Ipak, i ovo što vam je dostupno je i više nego dovoljno za ciljnu grupu korisnika.

Intel_NUC_8i5BEH_6s.jpg

Intel_NUC_8i5BEH_7s.jpg

Na kućištu se nalazi i arsenal potrebnih konekcija i to veoma lepo vizuelno uklopljenih u izgled NUC sistema. Na prednjoj strani se nalaze dva USB 3.1 konektora, stilizovani “power” taster sa pozadinskim osveteljenjem, infra-crveni prijemnik kao i svetlosni indikator aktivnosti disk uređaja. Tu su i dva minijaturna otvora koji su zapravo stereo mikrofon za komunikaciju sa Cortana asistentom i ostalim “voice” softverom. Na zadnjoj strani se nalaze konektor za napajanje, zatim HDMI u 2.0 (4K/60Hz) verziji, dva USB 3.1 konektora kao i jedan USB-C port sa kombinovanom Thunderbolt 3 i DisplayPort 1.2 podrškom za monitore.

Bokovi minijaturnog kućišta su izrađeni jednim delom od perforiranog metala mrežaste strukture koji pomažu provetravanju unutrašnjosti i boljem hlađenju ugrađenih komponenti. Na levom se nalazi minijaturni slot koji prima mikro SDXC memorijske kartice sa UHS-1 podrškom. Dakle, brze modele sa mogućnošću transfera od preko 100MB/s, a što drugim rečima znači da ih možete u trenucima nužde koristiti kao alternativu hard disk uređajima.
 Intel_NUC_8i5BEH_8s.jpg

Zvuk ima podršku za 7.1 višekanalnu reprodukciju preko HDMI porta, ali i klasični stereo sa mikrofonom preko prednjeg priključka za slušalice. Kada je u pitanju komunikacija ovog računara putem mreže, pored pomenute opcije brzog Wi-Fi-a tu je i klasična gigabitna LAN konekcija.

Srce ovog minijatrunog PC-a čini četvorojezgarni Intel Core i5-8259U sa “Hyper Threading” tehnologijom koja mu omogućava da se prijavi Windows 10 OS-u kao osmojezgarni procesor. Radi na baznoj frekvenciji od 2.3 GHz i u turbo modu pojedinačna jezgra ubrzavaju do maksimalnih 3.8GHz. Raspolaže sa 6MB smart keš memorije i troši u proseku oko 28W električne energije.

COUz0NUC.jpg

Za grafiku i prikaz na ekranu se brine integrisano Iris Plus 655 grafičko jezgro koje radi u rasponu od 300-1050 MHz i uzima deo sistemske memorije za obavljanje grafičkih operacija. Takođe ima 128 MB integrisane brze eDRAM memorije na samom grafičkom jezgru. Ipak, ne očekujte čuda. Snaga ovog GPU-a je dovoljna tek za svakodnevni prikaz Windows 10 okruženja, gledanje filmova u 4K rezoluciji i igranju manje zahtevnih starijih) igara uz ozbiljnije obaranje nivoa grafičkih detalja. Podržan je Quick Sync Video akcelerator u softveru koji ima podršku za ovu korisnu GPGPU funkciju.

Sav ovaj hardver je objedinjen tradicionalno odličnim Intelovim upravljačkim softverom koji je precizan, detaljan i veoma informativan zahvaljujući vrlo lepom grafičkom okruženju. Apsolutno sve što vam treba za podešavanje ovog “mališana” se nalazi u BIOS-u tako da njegove radne mogućnosti možete podesiti do najfinijih tančina. Iskreno, nismo ni očekivali ništa manje.

 NUC_BIOS_1.png

NUC_BIOS_2.png

Intel NUC 8i5BEH – performanse

Specifikacije test sistema:
 
Specifikacije
 • Proizvođač Intel
 • Oznaka NUC 8i5BEH
 • Matična ploča UCFF (4" x 4"
 • Procesor Intel® Core™ i5-8259U
 • Memorija Crucial 8 GB DDR4 2666 SO-DIMM
 • SSD 256 GB Intel 760p Series
  M.2 NVMe x4
 • Hard disk Ne
 • Grafička karta Int. Intel Iris Plus 655
 • Ekran Ne
 • Optički uređaj Ne
 • Zvučna karta 7.1 Channel Audio over HDMI
 • Kućište UCFF
  Mini PC
 • Napajanje Eksterno (95W)
 • Portovi 4x USB3.1 Tip-A
  1x USB-C, Thunderbolt 3
  1x 3.5mm audio
  1x HDMI
  1x LAN
  1x SDXC
 • Operativni sistem Ne
 • Garancija 24 meseca
 
 
Rezultati:
 
Home Media Performance ( Ukupan rezultat )
indeks
NUC 8i5BEH
0 63 125 188 250
veće je bolje (poeni)
Home Media Performance ( Obrada fotografija )
vreme izvršenja
NUC 8i5BEH
0 75 150 225 300
manje je bolje (sekunde)
Home Media Performance ( Obrada muzike )
vreme izvršenja
NUC 8i5BEH
0 75 150 225 300
manje je bolje (sekunde)
Home Media Performance ( Konverzija video sadržaja )
vreme izvršenja
NUC 8i5BEH
0 50 100 150 200
manje je bolje (sekunde)
 
Productivity Performance ( MS Word )
vreme izvršenja
NUC 8i5BEH
0 30 60 90 120
manje je bolje (sec.)
Productivity Performance ( MS Excel )
vreme izvršenja
NUC 8i5BEH
0 30 60 90 120
manje je bolje (sec.)
Productivity Performance ( MS Power Point )
vreme izvršenja
NUC 8i5BEH
0 60 120 180 240
manje je bolje (sec.)

Intel NUC 8i5BEH – utisci u radu

Koncept mini računara nailazi na mnogo simpatija pod uslovom da ste mu realno odredili delokrug rada i namene. Idealan je za poslovnu klijent stanicu i možete ga lako videti kao neophodnodan inventar u svakoj firmi. Jednako je dobar za kućno okruženje kao mali kućni bioskop i kao moćni smart dodatak velikim televizorima. Ustvari super smart :) ...koji hardverski dekodira filmove u H.264 i H.265 formatu i Full HD, odnosno 4K rezoluciji. 
 video_hevc_s.jpg
 
Itekako dobro će se snaći i sa pokretanjem zahtevnijih aplikacija jer mu ne nedostaje snage. Međutim, uvek budite “na zemlji” kada su u pitanju njegovi krajnji dometi jer ima onu prepoznatljivu zadršku u zahtevnim situacijama kao uostalom i svi laptop računari. U tom pogledu je klasični desktop neprevaziđen. Budimo iskreni, to je ipak neki drugi delokrug rada, a onaj u kome živi i radi većina prosečnih korisnika je u potpunosti pokriven mogućnostima ovog malog računara.
 
Za potrebe testa smo dobili jedan veoma dobar M.2 NVMe x4 SSD – Intel 760p na bazi druge generacije 3D NAND fleš memorije sa maksimalnim deklarisanim sekvencijalnim transferom čitanja podataka od preko 3GB/s, dok je upis podataka deklarisan na skrominijih 1.3GB/s. Za sistemsku memoriju smo dobili jedan Crucial DDR4 SO-DIMM kapaciteta 8GB na taktu od 2666 MHz. Voleli bismo još jedan za dvokanalnu konfiguraciju, ali šta je tu je.
 
Instalacija je protekla glatko. Windows prepoznaje većinu uređaja i što je posebno bitno, mrežni adapter i prisutni Wi-Fi tako da se jednostavno povezujemo na internet i instaliramo ostatak drajvera za sistemske uređaje. Ako možete da čekate, uradiće to i “Windows Update” umesto vas.
  NUC_dms.jpg
 
 
Intel NUC se snalazi odlično u većini prosečno zahtevnih aplikacija za obradu fotografija (Photoshop Elements), zvuka (Audacity) i kućnog videa (Media Espresso 7.5). Ovaj potonji odlično korisiti QSV funkciju. Jednako je dobar i u MS Office paketu aplikacija. U opisanim uslovima rada je na nivou zadatka i prosečni korisnik neće moći da primeti razliku između ovog kompaktnog i nekih većih, ozbiljnije konfigurisanih računara. U radu sa H.265 i H264 – 1080p i 4K filmovima je odličan. Ima hardversku akceleraciju za navedene formate tako da troši relativno malo hardverskih resursa, a što će reći da se u dotičnim situacijama malo greje uz jednako malu potrošnju energije. Dakle, u svojoj primarnoj “mainstream” nameni on ispunjava zadatak za čistu “desetku”!
 
A može li da se igra na njemu? Ne može, iskreno. Bar ne onako kako to očekuje većina gejmera. Naime integrisana Iris Plus 655 grafika je slabašna za današnju generaciju igara. Možda će vam podatak o prosečnom frejmrejtu od 44 kadrova  (medium detalji ) u sekundi u Fortnite-u probuditi nadu, ali frejmtajm je na neoprostovio loših 25 ms što prilično “usporava” reakciju kada je to najpotrebnije. Situacija sa Apex Legends je još gora. Na 1080p Low setovanjima vrednost fps-a je 23, a prosečni frejmtajm je loših 43ms. Neupotrebljivo za ovaj tip igara. Ali ovo nije gejming NUC. Ukoliko vam treba za tu namenu ima jačih i skupljih modela.
 
 frametimes_Apex_fortnite.jpg
 
Posebno nas je impresionirao Wi Fi u realnom okruženju korišćenja. Pakleno je brz i odlično sarađuje sa dvopojasnim ruterima beležeći brzine od preko 25MB/s i to na priličnoj udaljenosti (tri prostorije) što značajno ubrzava postupke internet instalacije.
 
Probali smo ga i u našem zahtevnom Premiere Pro H264/4K renderingu video materijala sa mnoštvom efekata i moram priznati da se neočekivano dobro držao sa vremenom od 28 minuta što je za pohvalu od ovako kompaktnog računara.
 
Što se tiče potrošnje ona je u granicama deklarisanih prosečnih vrednosti. U stanju mirovanja Windows 10 desktop okruženja je na donjoj granici od 6W. Povećava se u radu sa MS Office aplikacijama na nekih 15-20W. Čim se optereti grafičko jezgro, potrošnja skače do 30-35W. Tokom igranja Fortnite-a dostiže svoj maksimum od čak 50W.
Temperatura procesora se kreće u rasponu od 38-830 C. CPU ima svoj kuler i uprkos visokim vrednostima, površina NUC poklopca je jedva primetno topla (33-360 C). Kada smo kod poklopca pomenimo i detalj da je izmenjiv tako da možete svoj NUC učiniti posebnim nabavkom specijalno “odštampanog” poklopca. Moguće je naručiti ili odštampati u 3D štampaču ukoliko imate pristup takvom uređaju. Buka praktično ne postoji jer je NUC bešuman u radu čak i pri maksimalnom opterećenju hardvera.

Intel NUC 8i5BEH – zaključak

Intel NUC koncept uprkos već zavidnom stažu na tržištu, iznova osvaja naša srca jednostavnim i konkretnim pristupom. Mali, ali ipak veoma funkcionalan i konkretan u onom što nudi korisniku, prava je stvar za sve one koji ne žele veliki računar pored sebe, ali itekako insistiraju na prisustvu svih novijih standarda brze komunikacije sa perifernim uređajima.
 
 
On je sposoban za mnogo toga i praktično vaša potreba korišćenja računara će odrediti krajnje domete ovog sjajno koncipiranog i dobro izbalansiranog PC mališe. Mini PC koncept defintivino ima otelotvorenje najboljih osobina upravo u Intel NUC modelima.
 
Mali i zgodan će definitivno osvojiti vaša srca. Sa druge strane će vas odbiti nešto viša cena jer to je zapravo stvar percepcije i očekivanja da male stvari koštaju manje. Ovde to nije slučaj jer Intel NUC 8i5BEH košta oko 400€. Dodajte tome cenu SSD diska i RAM memorije, a treba računati i na monitor kao i periferije pa odmah dolazite do zaključka zašto se Intel NUC koncept nije značajnije raširio među korisničkom populacijom. Bez svake sumnje je skup, ali ne preko granice sličnih, klasičnih desktop PC sistema. 
 
Intel_NUC_8i5BEH_9s.jpg
 
Međutim, neke stvari jednostavno nemaju cenu. Pa ukoliko vam je potreban računar ovako malih dimenzija koje mere 11 cm u širinu i isto toliko u dubinu, te sa profilom od svega 5cm, a koji možete lako premeštati sa pozicije na poziciju ili sa jednog na drugo mesto - Intel NUC nema alternativu. Jedino u tim situacijama što može da zameni ovog mališu je notebook. Ipak, ova dva uređaja predstavljaju dovoljno različit koncept  zbog čega zaključujemo da Intel NUC itekako ima svoje kupce. Ukoliko ste jedan od njih, obavezno uzmite u razmatranje Intel NUC 8i5BEH model koji je odlična mera srednje jakog hardvera i svega navedenog što čini jedan vrhunski mini PC!
 
 
Prednosti:
- Mini kompaktan dizajn
- Potpuno tih u radu
- Malo se greje
- Brz Wi-Fi adapter
- Solidne performanse
- Ugrađen IR prijemnik
- Prisustvo brzih USB 3.1 Gen2 portova
 
Nedostaci:
- Visoka cena
 
CENA: oko 400€ (bez RAM memorije i SSD diska)

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Altos Motaro (Video)

Test: AMD Sleeper

10203
10205
10206
10207
10208
10209