Greška

Došlo je do greške.

Test: Intel Coffee Lake - Core i7 8700K i Core i5 8600K

21.10.2017 10:15 | 1123 Hardver
Test: Intel Coffee Lake - Core i7 8700K i Core i5 8600K

Testirani primerci Coffee Lake tehnologije u vidu Core i5 8600K i Core i7 8700K su u najboljem svetlu pokazali za šta je sve sposobna 6 jezgarna Intel mikroarhitektura u ovom trenutku. Procesori su definitivno dobili na snazi u smislu poboljšane brzine računski zahtevnih operacija što je direktan uticaj prisustva većeg broja fizički prisutnih CPU jezgara.

Intel Coffee Lake - Core i7 8700K i Core i5 8600K

Da nema ništa bolje od zdrave konkurencije potvrđuje upravo izlazak nove generacije, osme po redu Intel Core serije procesora na bazi Coffee Lake jezgra. AMD je predstavljanjem Ryzen procesora izvršio presudan uticaj na tržište time što je višejezgarne modele učinio dostupnim široj korisničkoj grupi. Pređašnje stanje stvari u kome je Intel apsolutno dominirao u višoj klasi procesora sa četiri jezgra je nepovratno narušeno izlaskom AMD Zen derivata sa 4, 6 i 8 jezgara po jednakim i nižim cenama od Intel Core modela sa duplo manjim brojem operativnih jezgara.
 
coffeelakecovermala.jpg
 
Intel je u prvom trenutku ostao nespreman i zatečen novonastalom situacijom bez adekvatne reakcije na AMD potez. To stanje je potrajalo i ispostavilo se da je Intel imao višak neutemeljenog samopouzdanja. U međuvremenu je AMD počeo značajnije da povećava svoj tržišni udeo, toliko da su se u Intelu oglasili znaci uzbune na sve strane. Nakon nekoliko meseci, Intel je konačno izašao sa odgovorm na izazov AMD Ryzen procesora u vidu 8. generacije Intel Core procesora na bazi Coffee Lake jezgra. 
 
Realno gledano, nije ni trebalo puno toga da učini jer se ispostavilo da je samo dodatkom dva jezgra u velikoj meri uspeo da sustigne AMD konkurenciju. Međutim, čitava spirala poziconiranja procesora je doživela pretumbaciju jer su Core i3/i5/i7 morali da dobiju dva jezgra više pa su Core i3 procesori od sada čistokrvni četvorojezgrani CPU čipovi, dok su Core i5 i Core i7 dobili 6 fizičkih jezgara. U pogledu implementacije Hyper Threading funkcije, novost je da su Core i3 modeli poput dosadašnje prakse sa Core i5 čipovima, ostali bez ove mogućnosti pa umesto pređašnja četiri logička od sada imaju četiri prava, fizička jezgra.
 
Z370chipsetblockdiagrammala.png
 
Dakle ništa se revolucionarno novo nije desilo u pogledu napretka Intel Core mikroarhitekture. U pitanju je standardna evolucija performansi u vidu dodatog broja fizički raspoloživih jezgara čime je povećana sirova snaga procesiranja. Čak je i proizvodni proces ostao na 14nm ili ako hoćete tačnije "14nm ++" ma šta to značilo u Intel nomenklaturi. Još uvek ništa od 10nm, ali se zato Intel ne odriče loših navika u vidu maksimalne ekspolatacije tržišta zbog čega je uporedo sa novom serijom procesora insistirao na novom čipsetu i matičnim pločama koje isključivo rade sa Coffee Lake procesorima. Sa novom generacijom Coffee Lake ploča nema unakrsne kompatibilnosti iako su suštinski procesori i ležište nepromenjeni. Novi CPU će raditi isključivo sa novim pločama, a prethodne generacije sa starijim modelima LGA 1151 matičnih ploča.
 
8genc3c5c7mala.png
 
Na kraju ovog uvoda zaključujemo da nova Intel procesorska platforma u srednje jakoj klasi na bazi Coffee Lake jezgra ne donosi ništa novo u pogledu promene organizacije procesorskoih resursa obzirom da je na tom polju skoro identičan prethodnom Kaby Lake modelu. Glavna promena se tiče povećanja broja fizički prisutnih CPU jezgara za 50% i promene radne frekvencije. Jednako važna činjenica je i izlazak nove generacije matičnih ploča na bazi Z370 čipseta koje rade isključivo sa novim Coffee Lake procesorima.

dakula74 Član postova: 376
Kanda su zaglavili na 14++.
AleksandarNS Član postova: 59
Ako nesto od ovoga ne bude moglo na z370 nije neocekivano. Da li se zna kada ce izaci B ploce? Vreme je da se ponovim sa jednim 8400.
p3dJ4 Član postova: 88
izgleda da ce biti neki novi g4560 xD
sinisatodorovic Član postova: 390
Osećam da nešto od ovog neće moći na z370!!
Space Beer Član postova: 3049
Coffee Lake Refresh?

Test: AMD Ryzen Threadripper 1950X (video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209