Greška

Došlo je do greške.

Test: Intel Coffee Lake - Core i7 8700K i Core i5 8600K

21.10.2017 10:15 | 2705 Hardver
Test: Intel Coffee Lake - Core i7 8700K i Core i5 8600K

Testirani primerci Coffee Lake tehnologije u vidu Core i5 8600K i Core i7 8700K su u najboljem svetlu pokazali za šta je sve sposobna 6 jezgarna Intel mikroarhitektura u ovom trenutku. Procesori su definitivno dobili na snazi u smislu poboljšane brzine računski zahtevnih operacija što je direktan uticaj prisustva većeg broja fizički prisutnih CPU jezgara.

Da nema ništa bolje od zdrave konkurencije potvrđuje upravo izlazak nove generacije, osme po redu Intel Core serije procesora na bazi Coffee Lake jezgra. AMD je predstavljanjem Ryzen procesora izvršio presudan uticaj na tržište time što je višejezgarne modele učinio dostupnim široj korisničkoj grupi. Pređašnje stanje stvari u kome je Intel apsolutno dominirao u višoj klasi procesora sa četiri jezgra je nepovratno narušeno izlaskom AMD Zen derivata sa 4, 6 i 8 jezgara po jednakim i nižim cenama od Intel Core modela sa duplo manjim brojem operativnih jezgara.
 
coffeelakecovermala.jpg
 
Intel je u prvom trenutku ostao nespreman i zatečen novonastalom situacijom bez adekvatne reakcije na AMD potez. To stanje je potrajalo i ispostavilo se da je Intel imao višak neutemeljenog samopouzdanja. U međuvremenu je AMD počeo značajnije da povećava svoj tržišni udeo, toliko da su se u Intelu oglasili znaci uzbune na sve strane. Nakon nekoliko meseci, Intel je konačno izašao sa odgovorm na izazov AMD Ryzen procesora u vidu 8. generacije Intel Core procesora na bazi Coffee Lake jezgra. 
 
Realno gledano, nije ni trebalo puno toga da učini jer se ispostavilo da je samo dodatkom dva jezgra u velikoj meri uspeo da sustigne AMD konkurenciju. Međutim, čitava spirala poziconiranja procesora je doživela pretumbaciju jer su Core i3/i5/i7 morali da dobiju dva jezgra više pa su Core i3 procesori od sada čistokrvni četvorojezgrani CPU čipovi, dok su Core i5 i Core i7 dobili 6 fizičkih jezgara. U pogledu implementacije Hyper Threading funkcije, novost je da su Core i3 modeli poput dosadašnje prakse sa Core i5 čipovima, ostali bez ove mogućnosti pa umesto pređašnja četiri logička od sada imaju četiri prava, fizička jezgra.
 
Z370chipsetblockdiagrammala.png
 
Dakle ništa se revolucionarno novo nije desilo u pogledu napretka Intel Core mikroarhitekture. U pitanju je standardna evolucija performansi u vidu dodatog broja fizički raspoloživih jezgara čime je povećana sirova snaga procesiranja. Čak je i proizvodni proces ostao na 14nm ili ako hoćete tačnije "14nm ++" ma šta to značilo u Intel nomenklaturi. Još uvek ništa od 10nm, ali se zato Intel ne odriče loših navika u vidu maksimalne ekspolatacije tržišta zbog čega je uporedo sa novom serijom procesora insistirao na novom čipsetu i matičnim pločama koje isključivo rade sa Coffee Lake procesorima. Sa novom generacijom Coffee Lake ploča nema unakrsne kompatibilnosti iako su suštinski procesori i ležište nepromenjeni. Novi CPU će raditi isključivo sa novim pločama, a prethodne generacije sa starijim modelima LGA 1151 matičnih ploča.
 
8genc3c5c7mala.png
 
Na kraju ovog uvoda zaključujemo da nova Intel procesorska platforma u srednje jakoj klasi na bazi Coffee Lake jezgra ne donosi ništa novo u pogledu promene organizacije procesorskoih resursa obzirom da je na tom polju skoro identičan prethodnom Kaby Lake modelu. Glavna promena se tiče povećanja broja fizički prisutnih CPU jezgara za 50% i promene radne frekvencije. Jednako važna činjenica je i izlazak nove generacije matičnih ploča na bazi Z370 čipseta koje rade isključivo sa novim Coffee Lake procesorima.

Intel Core i7 8700K

Ovaj procesor smo testirali neposredno nakon impresija ogromnog Threadrippera, pa je povratak na LGA 1151 izgledao pomalo čudno jer Coffee Lake Core i7 8700K  u najmanju ruku deluje patuljasto pored AMD gorostasa. Naravno, veličina je najmanje bitna u slučaju brzih CPU čipova, a ono pravo se zapravo krije ispod haube poklopca hladnjaka.
 coffeelakeben1mala.jpg
 
Silicijum Intel Core i7 8700K procesora je napravljen u 14nm ++ tehnologiji i u pitanju je čistokrvni CPU za PC desktop stanice visokih performansi. Nosi kodni naziv Coffee Lake po čemu ćemo ga lakše pamtiti. Na tržište izlazi u zadnjem tromesečju 2017. godine tačno na početku sezone koja špic aktivnosti doživljava za vreme božićnih i novogodišnjih praznika. Očigledno je napravljen i lansiran da pomrsi račune AMD Ryzen konkurenciji. Sa cenom koja se kreće oko iznosa od 370-420€ svakako nije jeftin i odaje pripadnost višoj srednjoj klasi desktop procesorskih platformi. Zapravo je 100€ skuplji od Kaby Lake Core i7-7700K modela koji direktno menja. U realnim vrednostima to znači 30% veću cenu za 50% veći broj prisutnih fizičkih jezgara i analogno tome veću snagu procesiranja.
 coffeelakeben2mala.jpg
 
Intel Core i7-8700K je po važećoj nomenklaturi 6C/12T centralni procesor koji raspolaže sa 6 fizičkih i 12 logičkih jezgara. Praktično, pod Windows 10 operativnim sistemom izvršava 12 instrukcijskih nizova istovremeno što je upola više nego sa prethodnom generacijom Kaby Lake čipova iz iste kategorije. Procesor radi na baznih 3.7GHz što je nešto niži početni takt u odnosu na Core i7-7700K koji startuje na 4GHz. U pitanju je predostrožnost zbog prisutnosti većeg broja jezgara. Procesor inače retko radi na dotičnoj frekvenciji ukoliko imate iole bolji kuler. U režimu opterećenja svih 6 jezgara i boljeg hlađenja, jezgra rade na 4.3GHz. Maksimalni turbo korak pojedinačnih jezgara iznosi vrlo visokih 4.7GHz. Ukoliko vam ni to ne zadovoljava apetite, Core i7-8700K kao što mu oznaka govori, ima otključan multiplikator radne frekvencije pa ga lako možete ubrzati tj. overklokovati iznad fabričkih radnih frekvencija.
 
Veći broj prisutnih procesorskih jezgara zahteva brži protok i više podataka za obradu većeg broja instrukcija. U tu svrhu Coffee Lake koristi veću količinu memorije za keširanje - ukupno 12MB. Ovako konfigurisan procesor dizajniran je za prosečnu potrošnju od 95W električne energije.
 
8700kcpuzmala.png
 
Integrisani memorijski kontroler može da adresira maksimalno 64GB DDR4 RAM memorije. U cilju brže dopreme podataka, rad sistemske memorije je organizovan u dvokanalnom režimu što znači da bi ostvarili maksimalne performanse morate koristiti  dva memorijska modula instalirana u predviđene DIMM slotove. Podrška bržim modulima je poboljšana tako da prema važećim JEDEC standardima Coffee Lake radi sa DDR4-2666 MHz memorijama dok nezvanično u overkloking režimu, procesor radi sa osetno bržim memorijama čak do 4200MHz.
 
Iako desktop entuzijastima deluje nelogično da jedan CPU čip iz vrha ponude kada su u pitanju performanse koristi integrisanu grafiku, na ovu činjenicu smo se već navikli kod  Intel Core modela. Coffee Lake generacija ima ugrađenu Intel UHD Graphics 630 grafiku koja u pogledu performansi tek blaga evolucija performansi njegovog prethodnika. Dakle u tom pogledu nema značajnijeg napretka gejming performansi - u pitanju je tek GPU osnovnih karakteristika podesan za rad u Windows 10 okruženju i za gledanje video materijala. Na iole kvalitnije 3D igre zaboravite, najbolje što možete postići u 1080p rezoluciji jeste minimum potrebnog frejmrejta za glatko izvođenje pri High-7 nivou detalja u WoW-u. Slično je i sa ostalim e-Sports igrama, izuzev CS: GO naslova koji tradicionalno dobro radi na slabijim GPU procesorima.
 
coffeelakebenci7box.jpg
 
Intel UHD 630 koristi 24 izvršne jedinice i odvaja deo sistemske memorije za obavljanje grafičkih operacija. Radni takt GPU jezgra iznosi 1.2GHz i sposobno je da prikaže 4K video sadržaje pri osveženju ekrana od 60Hz. Zbog toga ostaje nejasna podrška za HDMI 1.4 standard i izostanak HDMI 2.0 video konekcije. Ono što je možda najvažnije jeste činjenica da je dobio hardversku podršku za kodiranje i dekodiranje HEVC (H.265) videa.
 
Intel Core i7-8700K Coffee Lake u kombinaciji sa matičnim pločama na bazi Intel Z370 čipseta podržava rad sa maksimalno 16 PCI Express transportne putanje treće generacije (ver 3.0). To konkretno znači da možete upariti rad više grafičkih karti radi postizanja boljih gejming performansi. One će raditi u 1x16, 2x8 ili 1x8+2x4 CrossFireX/SLi režimu.
Dotična linija procesora kao što smo do sada mnogo puta ponovili radi isključivo na LGA1151 matičnim pločama koje koriste Intel Z370 čipset. Sa starijim modelima (Z170 i Z270) koje imaju identično procesorsko ležište, Coffee Lake nije kompatibilan. Maksimalna dozvoljena temperatura posle koje se aktivira zaštitni mehanizam iznosi 100 C pri čemu procesor ranije počinje da usporava i obara radnu frekvenciju (throttling) kako bi izbegao krajnji scenario gašenja.
 
Intel Coffee Lake u Core i7 8700K verziji podržava rad sa ultrabrzim Intel Optane memorijskim standardom. Implementirana je optimizacija prilikom izvršavanja određenog seta instrukcija poput: AES, TSX-NI, itd. Niz ugrađenih funkcija olakšava i ubrzava proces virtuelizacije. Čitav spisak dodatnih mogućnosti ima za cilj da ubrza rad Coffee Lake platforme i istovremeno je učini bezbednijom. Definitvno je u pitanju jedan klasični Intel proizvod iz više klase CPU čipova "nabijen" poslednjom generacijom funkcionalnosti koje omogućavaju postizanje visokih performansi u radu.

Intel Core i5 8600K

U pitanju je derivat Coffee Lake tehnologije pozicioniran u nižu cenovnu klasu. Procesori iz ove kategorije predstavljaju po mnogima najbolju kupovinu sa stanovišta performansi i optimalno niske cene. Koliko do juče u ovoj klasi su vladali Core i5 četvorojezgarni modeli na bazi Skylake i Kaby Lake jezgra, ali je dolazak AMD Ryzen procesora ozbiljno poremetio dugogodišnji odnos snaga tako da nova verzija Coffee Lake  Core i5 čipa pod poklopcem hladnjaka krije 6 pravih, fizičkih jezgara. Kao i do sada na Core i5 modelima je isključena Hyper Threading funkcija dupliranja logičkih jezgara, što je ujedno i glavna razlika između Core i5 i Core i7 modela centralnih procesora. 
 coffeelakebenci5box.jpg
 
Razlika u ceni između Core i5 8600K i jačeg, Core i7 8700K modela iznosi oko 100-tinak evra što je mnogim kupcima isplativije rešenje jer razliku u novcu mogu preusemriti na jaču grafičku kartu, više memorije ili SSD disk. Primećujemo da uprkos pritisku AMD Ryzen konkurencije, Intel nije izvršio cenovnu supstituciju pređašnje generacije procesora jer su sadašnji šestojezgarni Coffee Lake Core i5 osetno skuplji od dojučerašnjih četvorojezgarnih Core i5 Skylake i Kaby Lake modela, a što je činjenica koja se definitvno neće svideti mnogima. Praktično i cenovno novi Core i5 je zauzeo poziciju starijeg četvorojezgarnog Core i7 modela sa uključenom Hyper Threading tehnologijom. Ostaje da vidimo da li je dodatak dva fizička jezgra uspeo performansama da nadomesti razliku u performansama koje prave četiri logička jezgra. Najlošije u čitavoj konstelaciji je da se po krajnjeg korisnika praktično ništa suštinski nije promenilo u Intel ponudi LGA1151 procesora.
 
8600kcpuzmala.png
 
Coffee Lake Core i5 8600K je proizvod identične 14nm++ tehnologije kao i jači Core i7 Coffee Lake. Najvažnija promena je ugradnja dva dodatna jezgra tako da Coffe Lake verzija Core i5 8600K stiže sa 6 fizičkih jezgara koja značajno unapređuju mogućnosti brzine procesiranja računski zahtevnih operacija u odnosu na prethodnu generaciju. Ovaj model procesora je i nadalje ostao uskraćen za Hyper Threading tehnologiju zbog čega ima i manju količinu keš memorije (9MB) u odnosu na slične Core i7 modele (12MB). Prosečna potrošnja ovog modela je ostala na identičnom proseku od 95W kao i kod Kaby lake-a uprkos povećanju broja prisutnih jezgara što treba da nas navede na zaključak da je 14nm++ proces postao još efikasniji u iskorišćenju električne energije. 
 
Ovaj procesor startuje sa frekvencijom podešenom na 3.6GHz i uz korišćenje kvalitetnog kulera ili AiO rashladnog sistema na bazi tečnosti zadržava se u značajno višoj zoni turbo frekvencija čiji maksimum dostiže na 4.3GHz. Najlepše u svemu je što kao i jači model ima karakteristiku da prilikom maksimalnog opterećenja svih 6 raspoloživih jezgara, istovremeno ih ubrza do takta od 4.3GHz. Dodatno se procesor može ubrzati jednostavnom overkloking procedurom jer sufiks "K" u oznaci govori u prilog prisustva otključanog multiplikatora radne frekvencije, pa procesor možete učiniti bržim promenom vrednosti ovog parametra u BIOS-u matične ploče.
 
8thGenIntelCoreSseriesDiemala.jpg
 
Na to se nadovezuje konstatacija da i Core i5 8600K voli brzu RAM memoriju. Taj zahtev dodatno ističe činjenica prisustva većeg broja CPU jezgara jer što ih je više utoliko memorija mora biti kvalitetnija i brža. Kao i kod jačeg modela, ovaj čip adresira maksimalno 64GB DDR4 sistemske memorije organizovane u dvokanalnu konfiguraciju kako bi isporučio maksimalne performanse. Zbog toga vam toplo preporučujemo nabavku odgovarajućih RAM kompleta. 
 
Ostale karakteristike su identične kao i na jačem Core i7 Coffee Lake modelu. CPU podržava 16 PCI Express komunikacionih linija za brzi transport podataka, ima integrisanu Intel UHD 630 grafiku jedva pristojnih mogućnosti na koju istovremeno možete povezati tri monitora čime značajno utičete na komfor u radu. Sigurnosna granica kada je u pitanju temperatura ostaje na 100 C nakon čega se aktivira sigurnosni mehanizam koji gasi procesor kako ne bi došlo do oštećenja tranzistora. Procesor stiže u LGA1151 pakovanju i "pasuje" isključivo na novu generaciju Intel Z370 baziranih matičnih ploča. 

Rezultati - arhiviranje podataka

Test konfiguracija:

 
CPU: Intel Core i5 8600K, Intel Core i7 8700K
 
MB: ASUS ROG STRIX Z370-F, Gigabyte Z370 Aorus GAMING 5
 
RAM: 2X8GB HyperX FURY 426C DDR4 2660MHz @3000MHz CL15
 
VGA: AMD Radeon RX480 8GB
 
HDD: Seagate Barracuda ST3000 SATA 6Gbps
 
PSU: Cooler Master V1200 Platinum 

WinRAR 1.01 ( x64 Multicore Performance )
Vreme izvršenja
Intel Core i5-7600K
AMD Ryzen 5 1600
AMD Ryzen 5 1600X
AMD Ryzen 7 1700X
Intel Core i7-7700K
Intel Core i5 8600K
Ryzen Threadripper 1950X
AMD Ryzen 7 1800X
Intel Core i7-7820X
Intel Core i7 8700K
0 5 10 15 20
manje je bolje (sec.)
WinZIP 21 ( Multi-Core Create AES Archive )
Vreme izvršenja
Intel Core i5-7600K
AMD Ryzen 5 1600
AMD Ryzen 5 1600X
AMD Ryzen 7 1700X
Intel Core i7-7700K
Intel Core i5 8600K
Ryzen Threadripper 1950X
AMD Ryzen 7 1800X
Intel Core i7-7820X
Intel Core i7 8700K
0 5 10 15 20
manje je bolje (sec.)

Rezultati - rendering

Autodesk 3ds Max ( 80 Frames Animation Rendering )
Vreme izvršenja
Ryzen Threadripper 1950X
AMD Ryzen 7 1800X
AMD Ryzen 7 1700X
Intel Core i7-7820X
Intel Core i7 8700K
AMD Ryzen 5 1600X
AMD Ryzen 5 1600
Intel Core i5 8600K
Intel Core i7-7700K
Intel Core i5-7600K
0 50 100 150 200
manje je bolje (sec.)
Blender 2.79 ( Single Frame Rendering )
Vreme izvršenja
Ryzen Threadripper 1950X
AMD Ryzen 7 1800X
AMD Ryzen 7 1700X
Intel Core i7-7820X
Intel Core i7 8700K
AMD Ryzen 5 1600X
AMD Ryzen 5 1600
Intel Core i5 8600K
Intel Core i7-7700K
Intel Core i5-7600K
0 88 175 263 350
manje je bolje (sec.)
Cinebench R15 ( CPU )
Poeni
Ryzen Threadripper 1950X
AMD Ryzen 7 1800X
AMD Ryzen 7 1700X
Intel Core i7-7820X
Intel Core i7 8700K
AMD Ryzen 5 1600X
AMD Ryzen 5 1600
Intel Core i5 8600K
Intel Core i7-7700K
Intel Core i5-7600K
0 1000 2000 3000 4000
veće je bolje (pts)

Rezultati - AutoCAD

AutoCAD 2019 ( Overall Performance )
Poeni
Intel Core i7-7700K
Intel Core i5-7600K
Intel Core i7 8700K
Intel Core i5 8600K
Intel Core i7-7820X
AMD Ryzen 5 1600
AMD Ryzen 7 1800X
AMD Ryzen 5 1600X
Ryzen Threadripper 1950X
AMD Ryzen 7 1700X
0 200 400 600 800
veće je bolje (pts)
AutoCAD 2015 ( 3D Graphics Performance )
Poeni
Intel Core i7-7700K
Intel Core i5-7600K
Intel Core i7 8700K
Intel Core i5 8600K
Intel Core i7-7820X
AMD Ryzen 5 1600
AMD Ryzen 7 1800X
AMD Ryzen 5 1600X
Ryzen Threadripper 1950X
AMD Ryzen 7 1700X
0 500 1000 1500 2000
više je bolje (pts)
AutoCAD 2015 ( 2D Graphics Performance )
Poeni
Intel Core i7-7700K
Intel Core i5-7600K
Intel Core i7 8700K
Intel Core i5 8600K
Intel Core i7-7820X
AMD Ryzen 5 1600
AMD Ryzen 7 1800X
AMD Ryzen 5 1600X
Ryzen Threadripper 1950X
AMD Ryzen 7 1700X
0 150 300 450 600
više je bolje (pts)
AutoCAD 2015 ( Disk Performance )
Poeni
Intel Core i7-7700K
Intel Core i5-7600K
Intel Core i7 8700K
Intel Core i5 8600K
Intel Core i7-7820X
AMD Ryzen 5 1600
AMD Ryzen 7 1800X
AMD Ryzen 5 1600X
Ryzen Threadripper 1950X
AMD Ryzen 7 1700X
0 125 250 375 500
više je bolje (pts)
AutoCAD 2015 ( CPU Performance )
Poeni
Intel Core i7-7700K
Intel Core i5-7600K
Intel Core i7 8700K
Intel Core i5 8600K
Intel Core i7-7820X
AMD Ryzen 5 1600
AMD Ryzen 7 1800X
AMD Ryzen 5 1600X
Ryzen Threadripper 1950X
AMD Ryzen 7 1700X
0 100 200 300 400
više je bolje (pts)

Rezultati - video rendering i transkoding

Adobe Premiere Pro CC ( Video Rendering )
Vreme izvršenja
Intel Core i5-7600K
Intel Core i5 8600K
Intel Core i7-7700K
Intel Core i7-7820X
Intel Core i7 8700K
AMD Ryzen 5 1600
AMD Ryzen 5 1600X
AMD Ryzen 7 1700X
AMD Ryzen 7 1800X
Ryzen Threadripper 1950X
0 18 35 53 70
manje je bolje (sec.)
Total Media Concepts ( Encoding 4K HEVC Main 10 )
Vreme izvršenja
Intel Core i5-7600K
Intel Core i5 8600K
Intel Core i7-7700K
Intel Core i7-7820X
Intel Core i7 8700K
AMD Ryzen 5 1600
AMD Ryzen 5 1600X
AMD Ryzen 7 1700X
AMD Ryzen 7 1800X
Ryzen Threadripper 1950X
0 250 500 750 1000
manje je bolje (sec.)

Rezultati - audio konverzija i multitasking

Lame ( FLAC to MP3 Encoding 192-bitrate )
Vreme izvršenja
Intel Core i5-7600K
Intel Core i5 8600K
AMD Ryzen 5 1600
Intel Core i7-7700K
Intel Core i7 8700K
AMD Ryzen 5 1600X
Intel Core i7-7820X
AMD Ryzen 7 1700X
AMD Ryzen 7 1800X
Ryzen Threadripper 1950X
0 113 225 338 450
manje je bolje (sec.)
Multitasking ( Heavy Load )
Vreme izvršenja
Intel Core i5-7600K
Intel Core i5 8600K
AMD Ryzen 5 1600
Intel Core i7-7700K
Intel Core i7 8700K
AMD Ryzen 5 1600X
Intel Core i7-7820X
AMD Ryzen 7 1700X
AMD Ryzen 7 1800X
Ryzen Threadripper 1950X
0 50 100 150 200
manje je bolje (min.)

Rezultati - Office

MS Office 2013 ( Excel Monte Carlo Simulation )
Vreme izvršenja
AMD Ryzen 5 1600
Intel Core i7-7820X
AMD Ryzen 5 1600X
AMD Ryzen 7 1700X
AMD Ryzen 7 1800X
Intel Core i5-7600K
Intel Core i7-7700K
Ryzen Threadripper 1950X
Intel Core i5 8600K
Intel Core i7 8700K
0 3 5 8 10
manje je bolje (sec.)
MS Office 2013 ( Excel Number Crunching )
Vreme izvršenja
AMD Ryzen 5 1600
Intel Core i7-7820X
AMD Ryzen 5 1600X
AMD Ryzen 7 1700X
AMD Ryzen 7 1800X
Intel Core i5-7600K
Intel Core i7-7700K
Ryzen Threadripper 1950X
Intel Core i5 8600K
Intel Core i7 8700K
0 2 3 5 5
manje je bolje (sec.)
MS Office 2013 ( Power Point )
Vreme izvršenja
AMD Ryzen 5 1600
Intel Core i7-7820X
AMD Ryzen 5 1600X
AMD Ryzen 7 1700X
AMD Ryzen 7 1800X
Intel Core i5-7600K
Intel Core i7-7700K
Ryzen Threadripper 1950X
Intel Core i5 8600K
Intel Core i7 8700K
0 75 150 225 300
manje je bolje (sec.)
MS Office 2013 ( MS Word )
Vreme izvršenja
AMD Ryzen 5 1600
Intel Core i7-7820X
AMD Ryzen 5 1600X
AMD Ryzen 7 1700X
AMD Ryzen 7 1800X
Intel Core i5-7600K
Intel Core i7-7700K
Ryzen Threadripper 1950X
Intel Core i5 8600K
Intel Core i7 8700K
0 25 50 75 100
manje je bolje (sec.)

Rezultati - temperatura i potrošnja

Temperature ( C )
Load
Idle
Ryzen Threadripper 1950X
AMD Ryzen 7 1800X
Intel Core i7-7820X
Intel Core i7-7700K
AMD Ryzen 5 1600X
AMD Ryzen 7 1700X
Intel Core i7 8700K
Intel Core i5 8600K
Intel Core i5-7600K
AMD Ryzen 5 1600
0 25 50 75 100
manje je bolje (Celsius)
Potrošnja ( W )
Load
Idle
Ryzen Threadripper 1950X
AMD Ryzen 7 1800X
Intel Core i7-7820X
Intel Core i7-7700K
AMD Ryzen 5 1600X
AMD Ryzen 7 1700X
Intel Core i7 8700K
Intel Core i5 8600K
Intel Core i5-7600K
AMD Ryzen 5 1600
0 75 150 225 300
manje je bolje (Watt)

Rezultati - Windows 10 sistemske performanse

Windows 10 System ( RAM Performanse )
Transfer podataka
Ryzen Threadripper 1950X
AMD Ryzen 7 1800X
AMD Ryzen 7 1700X
Intel Core i7-7820X
Intel Core i7 8700K
AMD Ryzen 5 1600X
AMD Ryzen 5 1600
Intel Core i7-7700K
Intel Core i5 8600K
Intel Core i5-7600K
0 25 50 75 100
veće je bolje (GBs)
Windows 10 System ( CPU AES Cryptographic Performance )
Transfer podataka
Ryzen Threadripper 1950X
AMD Ryzen 7 1800X
AMD Ryzen 7 1700X
Intel Core i7-7820X
Intel Core i7 8700K
AMD Ryzen 5 1600X
AMD Ryzen 5 1600
Intel Core i7-7700K
Intel Core i5 8600K
Intel Core i5-7600K
0 7500 15000 22500 30000
veće je bolje (MBs)
Windows 10 System ( CPU WinArchiver Performance )
Transfer podataka
Ryzen Threadripper 1950X
AMD Ryzen 7 1800X
AMD Ryzen 7 1700X
Intel Core i7-7820X
Intel Core i7 8700K
AMD Ryzen 5 1600X
AMD Ryzen 5 1600
Intel Core i7-7700K
Intel Core i5 8600K
Intel Core i5-7600K
0 2500 5000 7500 10000
više je bolje (MBs)
Windows 10 System ( Microsoft Media Direct Show )
Vreme izvršenja
Ryzen Threadripper 1950X
AMD Ryzen 7 1800X
AMD Ryzen 7 1700X
Intel Core i7-7820X
Intel Core i7 8700K
AMD Ryzen 5 1600X
AMD Ryzen 5 1600
Intel Core i7-7700K
Intel Core i5 8600K
Intel Core i5-7600K
0 3 5 8 10
manje je bolje (sec.)

Rezultati - Gaming

Gaming ( Hitman 1080p )
broj frejmova u sekundi
Intel Core i7 8700K
Intel Core i5 8600K
Intel Core i7-7700K
Intel Core i7-7820X
Intel Core i5-7600K
AMD Ryzen 5 1600
AMD Ryzen 7 1800X
AMD Ryzen 5 1600X
AMD Ryzen 7 1700X
Ryzen Threadripper 1950X
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
Gaming ( Deus Ex: Mankind Divided 1080p )
broj frejmova u sekundi
Intel Core i7 8700K
Intel Core i5 8600K
Intel Core i7-7700K
Intel Core i7-7820X
Intel Core i5-7600K
AMD Ryzen 5 1600
AMD Ryzen 7 1800X
AMD Ryzen 5 1600X
AMD Ryzen 7 1700X
Ryzen Threadripper 1950X
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
Gaming ( The Division 1080p )
broj frejmova u sekundi
Intel Core i7 8700K
Intel Core i5 8600K
Intel Core i7-7700K
Intel Core i7-7820X
Intel Core i5-7600K
AMD Ryzen 5 1600
AMD Ryzen 7 1800X
AMD Ryzen 5 1600X
AMD Ryzen 7 1700X
Ryzen Threadripper 1950X
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
Gaming ( Rise of the Tomb Raider 1080p )
broj frejmova u sekundi
Intel Core i7 8700K
Intel Core i5 8600K
Intel Core i7-7700K
Intel Core i7-7820X
Intel Core i5-7600K
AMD Ryzen 5 1600
AMD Ryzen 7 1800X
AMD Ryzen 5 1600X
AMD Ryzen 7 1700X
Ryzen Threadripper 1950X
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)

Overkloking

U pogledu overklokinga imali smo bez ikakve skromnosti, visoka očekivanja obzirom na odličnu reputaciju njegovih prethodnika ili bolje rečeno Skylake primeraka. Kaby Lake je imao gaf sa termalnim interfejsom koji je temperaturu činio previsokom za neke ozbiljnije overkloking domete. Ustvari, ovaj procesor ste morali da "delidujete" kako bi ukrotili temepraturu i vratili je u normalne okvire nakon "upgrade-a" sa odgovarajuće kvalitetnom termalnom pastom. 
 
8600kocczcinmala.png
 
Sa Coffee Lake primercima nema takvih problema što najavljuje i temperatura u standardnom režimu rada. To nam je dalo povoda za visoka očekivanja u pogledu overklokinga i potencijalnog uspeha sa postizanjem visokih frekvencija.  Odlučili smo se za kvalitetan, NZXT Kraken X62 sistem hlađenja na bazi vode. Natprosečno jako Cooler Master napajanje je bilo dodatni faktor sigurnosti kojim smo sveli ograničavajuće faktore uspešnog overklokinga na minimum.
 
Prva faza overkloking procedure je stabilizovati rad svih prisutnih jezgara pod punim opterećenjem, praktično ih zaključati čime postižemo da frekvencija svih jezgara istovremeno prati naš zahtev za promenom multiplikatora i ciljane vrednosti radne frekvencije procesorskog čipa. Obe ploče koje smo koristili tokom ovog testa, vrlo lepo prate proces dodatnog ubrzanja gde automatika sjajno asistira tako da krajnjem korisniku ostaje da se pozabavi isključivo promenom vrednosti multiplikatora. Sve se to dešava do same barijere od 5GHz.
 
 
Bolji u ovom duelu je bio jači, Coffee Lake Core i7-8700K koji je na taj način dosegao čak 5GHz. Uz isključivu upotrebu automatike koja se brinula o odgovarajućim vrednostima radnog napona tokom maksimalnog opterećenja svih jezgara nije prelazio vrednost od 1.4V. Temperatura je bila u odgovarajuće kontrolisanim granicama ili praktično rečeno ispod 80. podeoka.
 
Što se tiče Coffee Lake Core i5 8600K primerka on je bio za nijansu lošiji. Stigao je takođe do 5GHz ali uz ručnu intervenciju u pogledu korekcije radnog napona. To je bila ujedno i njegova maksimalna frekvencija tokom našeg OC testa, dok se jači Coffee Lake primerak popeo na 5.1GHz, a čak u nekim trenucima nagovestio da bi i 5.2GHz moglo postati stabilno uz upotrebu malo jačeg rashladnog sistema.
 
BIOSOC8700Kmala.png
 
Nakon OC testa smo definitivno ostali zadovoljni viđenim mada realni dobitak u radu najmanje daje opravdanja za preduzimanje ovakvog skoka u performansama zbog povećanog rizika nestabilnosti u radu i naprezanja instaliranih komponenti. Na korisniku je da odluči vredi li preuzeti rizik koristi od ubrzanja koje se kreće od 5% do najviše 10% u intezivnim poslovima proračuna.
 
OC rezulktati:
 
Overkloking ( Cinebench R15 )
Poeni
Intel Core i7 8700K @5.1GHz 1.4V
Intel Core i7 8700K
Intel Core i5 8600K @ 5.0 GHz 1.4V
Intel Core i5 8600K
0 10000 20000 30000 40000
više je bolje (pts)
Overkloking ( Lame MP3 - FLAC u MP3 konverzija )
Vreme izvršenja
Intel Core i7 8700K @5.1GHz 1.4V
Intel Core i7 8700K
Intel Core i5 8600K @ 5.0 GHz 1.4V
Intel Core i5 8600K
0 75 150 225 300
manje je bolje (sec.)
Overkloking ( WinZIP 21 - Multi-Core Create AES Archive )
Vreme izvršenja
Intel Core i7 8700K @5.1GHz 1.4V
Intel Core i7 8700K
Intel Core i5 8600K @ 5.0 GHz 1.4V
Intel Core i5 8600K
0 8 15 23 30
manje je bolje (sec.)
Overkloking ( Adobe Premiere Pro CC - Video rendering )
Vreme izvršenja
Intel Core i7 8700K @5.1GHz 1.4V
Intel Core i7 8700K
Intel Core i5 8600K @ 5.0 GHz 1.4V
Intel Core i5 8600K
0 18 35 53 70
manje je bolje (sec.)

Intel Coffee Lake - Zaključak

U pitanju je derivat Coffee Lake tehnologije pozicioniran u nižu cenovnu klasu. Procesori iz ove kategorije predstavljaju po mnogima najbolju kupovinu sa stanovišta performansi i optimalno niske cene. Koliko do juče u ovoj klasi su vladali Core i5 četvorojezgarni modeli na bazi Skylake i Kaby Lake jezgra, ali je dolazak AMD Ryzen procesora ozbiljno poremetio dugogodišnji odnos snaga tako da nova verzija Coffee Lake  Core i5 čipa pod poklopcem hladnjaka krije 6 pravih, fizičkih jezgara. Kao i do sada na Core i5 modelima je isključena Hyper Threading funkcija dupliranja logičkih jezgara, što je ujedno i glavna razlika između Core i5 i Core i7 modela centralnih procesora. 
 coffeelakebenci5box.jpg
 
Razlika u ceni između Core i5 8600K i jačeg, Core i7 8700K modela iznosi oko 100-tinak evra što je mnogim kupcima isplativije rešenje jer razliku u novcu mogu preusemriti na jaču grafičku kartu, više memorije ili SSD disk. Primećujemo da uprkos pritisku AMD Ryzen konkurencije, Intel nije izvršio cenovnu supstituciju pređašnje generacije procesora jer su sadašnji šestojezgarni Coffee Lake Core i5 osetno skuplji od dojučerašnjih četvorojezgarnih Core i5 Skylake i Kaby Lake modela, a što je činjenica koja se definitvno neće svideti mnogima. Praktično i cenovno novi Core i5 je zauzeo poziciju starijeg četvorojezgarnog Core i7 modela sa uključenom Hyper Threading tehnologijom. Ostaje da vidimo da li je dodatak dva fizička jezgra uspeo performansama da nadomesti razliku u performansama koje prave četiri logička jezgra. Najlošije u čitavoj konstelaciji je da se po krajnjeg korisnika praktično ništa suštinski nije promenilo u Intel ponudi LGA1151 procesora.
 
8600kcpuzmala.png
 
Coffee Lake Core i5 8600K je proizvod identične 14nm++ tehnologije kao i jači Core i7 Coffee Lake. Najvažnija promena je ugradnja dva dodatna jezgra tako da Coffe Lake verzija Core i5 8600K stiže sa 6 fizičkih jezgara koja značajno unapređuju mogućnosti brzine procesiranja računski zahtevnih operacija u odnosu na prethodnu generaciju. Ovaj model procesora je i nadalje ostao uskraćen za Hyper Threading tehnologiju zbog čega ima i manju količinu keš memorije (9MB) u odnosu na slične Core i7 modele (12MB). Prosečna potrošnja ovog modela je ostala na identičnom proseku od 95W kao i kod Kaby lake-a uprkos povećanju broja prisutnih jezgara što treba da nas navede na zaključak da je 14nm++ proces postao još efikasniji u iskorišćenju električne energije. 
 
Ovaj procesor startuje sa frekvencijom podešenom na 3.6GHz i uz korišćenje kvalitetnog kulera ili AiO rashladnog sistema na bazi tečnosti zadržava se u značajno višoj zoni turbo frekvencija čiji maksimum dostiže na 4.3GHz. Najlepše u svemu je što kao i jači model ima karakteristiku da prilikom maksimalnog opterećenja svih 6 raspoloživih jezgara, istovremeno ih ubrza do takta od 4.3GHz. Dodatno se procesor može ubrzati jednostavnom overkloking procedurom jer sufiks "K" u oznaci govori u prilog prisustva otključanog multiplikatora radne frekvencije, pa procesor možete učiniti bržim promenom vrednosti ovog parametra u BIOS-u matične ploče.
 
8thGenIntelCoreSseriesDiemala.jpg
 
Na to se nadovezuje konstatacija da i Core i5 8600K voli brzu RAM memoriju. Taj zahtev dodatno ističe činjenica prisustva većeg broja CPU jezgara jer što ih je više utoliko memorija mora biti kvalitetnija i brža. Kao i kod jačeg modela, ovaj čip adresira maksimalno 64GB DDR4 sistemske memorije organizovane u dvokanalnu konfiguraciju kako bi isporučio maksimalne performanse. Zbog toga vam toplo preporučujemo nabavku odgovarajućih RAM kompleta. 
 
Ostale karakteristike su identične kao i na jačem Core i7 Coffee Lake modelu. CPU podržava 16 PCI Express komunikacionih linija za brzi transport podataka, ima integrisanu Intel UHD 630 grafiku jedva pristojnih mogućnosti na koju istovremeno možete povezati tri monitora čime značajno utičete na komfor u radu. Sigurnosna granica kada je u pitanju temperatura ostaje na 1000C nakon čega se aktivira sigurnosni mehanizam koji gasi procesor kako ne bi došlo do oštećenja tranzistora. Procesor stiže u LGA1151 pakovanju i "pasuje" isključivo na novu generaciju Intel Z370 baziranih matičnih ploča. 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: AMD Ryzen Threadripper 1950X (video)

Test: AMD Ryzen Threadripper 1920X

Slične teme
10203
10205
10206
10207
10208
10209