Greška

Došlo je do greške.

Test: Intel 730 Series 240 GB

27.05.2014 14:30 | 1 Hardver
Test: Intel 730 Series 240 GB

Kada je prešao na SandForce kontrolere, Intel je svoje SSD-ove učinio prilično generičkim iz prostog razloga što ste ovaj kontroler mogli da sretnete na praktično svakom SSD-u čiji proizvođač nema sopstveno rešenje. SandForce je toliko postao popularan zbog činjenice da su Marvell i JMicron na ovom polju ponudili prilično mlaka rešenja, te neke pametne alternative nije ni bilo. Dok ne zameramo Intelu na tome kada su u pitanju modeli iz serija 5xx i 3xx, moramo da priznamo da nam je drago što se kompanija vratila sopstvenom kontroleru kada je reč o SSD-u više klase. Štaviše, Intel je implementirao svoj kontroler namenjen "enterprise" tržištu, pa su rezultati u najmanju ruku zanimljivi

Nebojša Todorović

Intel već godinama pakuje svoje proizvode u veoma slična pakovanja sa minimumom izmena. Uobičajena i prepoznatljiva plava nijansa je i dalje prisutna, a sama kutija ne otkriva previše informacija o proizvodu koji se nalazi unutra. Tu je mala slika, dok se na poleđini mogu pronaći najuopštenije karakteristike koje su na ivici generičkih. Korisna informacija je detaljan sadržaj pakovanja, iako taj spisak nije posebno dugačak. Detalj koji upada u oko je garantni rok u trajanju od pet godina koji nije uobičajen za modele kategorije u koju bi Intelova 730 serija trebala da se uklopi. Reč je o višoj srednjoj klasi gde ćete najčešće naići na garanciju od 3 godine. 

Propratno pakovanje je minimalno i podrazumeva mini disk sa dokumentacijom i informacijama o tome kako da dođete do Intelovog migracionog softvera koji će svakako biti koristan korisnicima koji planiraju da prenesu sistem sa starog na novi disk. Isporučuju se i šrafovi za montažu, kao i prepoznatljiva Speed Demon nalepnica koja je tu da informiše ostale na koji SSD ste se odlučili. Iako nam je ovaj detalj više nego simpatičan, kao i u slučaju OCZ-a, moramo priznati da nam se čini da je došlo vreme da kompanija osveži dizajn ove nalepnice.
 


Kućište uređaja je u potpunosti izrađeno od metala što svakako doprinosi ozbiljnom izgledu iako nas je kompanija Intel odavno navikla upravo na ovakve SSD-ove. Samo kućište se praktično nikada nije ni menjalo, već nalepnica koja se na njemu nalazi. Ovog puta, Intel je želeo da nam pruži malo agresivniji izgled svog proizvoda koji ipak nekako ne ide uz "plavce" koji već godinama grade svoj imidž uz plavo/belu sterilnost i ozbiljnost. Lobanja, iako je tu da predstavlja Skulltrail logo, jednostavno nije nešto što većina povezuje sa Intelom. No dobro, to je samo sitan detalj koji postaje nebitan istog momenta kada SSD ugradite u PC.
 


 

Pored nalepnice na gornjoj stranici, tu je i jedna koja se nalazi sa donje strane. Na njoj se nalaze sve bitne informacije o proizvodu kao što su serijski brojevi, razne oznake, naponi i sl. Treba napomenuti i to da je završna obrada donje ploče na znatno slabijem nivou od gornje, što je tipično za kućita Intelovih SSD-ova, a radi se najverovatnije o želji kompanije da uštedi neki cent na ovoj sitnici.
 


Kao i svi moderni SSD-ovi i Intel 730 Series se oslanja na SATA 6 Gbps interfejs čiji potencijal koristi u velikoj meri. Naravno, govorimo o sekvencijalnim brzinama koje premašuju 500 MB/s bez ikakvih problema, pa imajte u vidu da ćete ga u ovom smislu poprilično ograničiti ukoliko u računaru posedujete SATA 3 Gbps.Kućište Intel Series 730 modela ima debljinu od 7 milimetara. To znači da spada u tanje SSD-ove, ali za razliku od starijih modela, ovog puta se kupcima ne isporučuje i adapter za 9.5 mm što treba imati u vidu ukoliko vam je tako nešto potrebno.
 


 

Intel Series 730 krije dobar hardver ispod haube. Na štampanoj ploči 240 GB je sačinjeno od 16 čipova izrađenih u 20nm litografiji. To je ujedno i bitan korak napred u odnosu na dosadašnji 25-nanometarski NAND. U pitanju su MLC čipovi što je i očekivano, a verujemo da je njihov kvalitet poslovično dobar na šta nas je proizvođač i navikao. Intel je ugradio novi kontroler treće generacije koji deli mnogo toga sa modelima za serversko tržište. Poput Kingstona SSDNow E100 i u Series 730 je ugrađena elektronika za zaštitu od gubitka struje.
 


 

Reč je o posebnim kondenzatorima koji obezbeđuju da se svi podaci iz kontrolera upišu u SSD u slučaju nestanka energije Ovo je svakako velika prednost u odnosu na ostale proizvode u klasi. Ovaj SSD je kompatibilan sa SATA 6 Gbps standardom, što se vidi i kroz deklarisane performanse od 550 MB/s za čitanje, odnosno 270 MB/s za upis. Dok je brzina čitanja odlična, sekvencijalni upis kaska za modelima iz OCZ-a, Kingstona i Samsunga. Ono što takođe nedostaje ovom modelu je enkripcija podataka koja je sve češće prisutna i u modelima nižeg cenovnog ranga.

Odluka da se ide sa modelom koji ima ovako specifičan kontroler nosi za sobom i visoku potrošnju u mirovanju, jer ne postoji prilagođen režim koji bi oborio potrošnju energije. Razlog? Kontroler iz ovog SSD-a u svom prirodnom okruženju je predviđen za rad pod opterećenjem 24/7 što u normalnim uslovima prosečnog kućnog korisnika nije ni blizu realnog scenarija.

Specifikacije
  • Proizvođač Intel
  • Model Series 730 240 GB
  • Format 2.5"
  • Kapacitet 240 GB
  • Brzina čitanja (MB/s) 550
  • Brzina upisa (MB/s) 270
  • Kontroler SandForce SF-2281
  • Interfejs SATA 6 Gbps
  • Garancija (god.) 5
 

 

Rezultati testiranja

Test konfiguracija:

CPU: Intel Core i5 2500K @ 4500 MHz,
Matična ploča: ASUS P8Z77-V (Intel PZ77),
RAM: 2x4GB AMD Memory Entertainment Edition 1600MHz DDR3
HDD: Seagate Barracuda 7200.12 1TB
VGA: MSI GeForce GTX 760 Hawk
Napajanje: PC Power & Cooling Silencer Mk III 750 W
Drajveri:  NVIDIA ForceWare R331


Rezultati testiranja

ATTO Disk Benchmark 2.46

Prvo ćemo proveriti performanse u ATTO Disk Benchmarku. Ova aplikacija se koristi za merenje osnovnih performansi i često se ističe od strane samog proizvođača. Razlog za to je testiranje koje ne podrazumeva random podatke što znači prikaz veoma visokih performansi koji naravno imaju malo veze sa realnim stanjem stvari. 

Dok se u kasnijim fazama testa Intelov Series 730 pokazao u očekivanom svetlu, maksimizujući teoretske maksimalne brzine, to se ne može reći za početnu fazu. U slučaju kada barata sa podacima male veličine (od 0.5 do 4 KB) performanse su se pokazale kao prilično slabe. Tome se nismo nadali od SSD-a namenjenom entuzijastima, posebno kada imamo u vidu sveže "entry level" modele kao što su OCZ Vertex 460, Toshiba Q Series, Kingston V300 itd.

 

CrystalDiskMark 3.0.2 x64

Sledeći test će nam pokazati rad sa 4K Random podacima. Dobijeni rezultati su daleko realnije vrednosti od onoga što se dobija sa ATTO-om ili podešavanjem podataka na 0 ili 1 Fill. Naravno, proverili smo situaciju i sa "compressable" podacima tako što smo provrteli i jedan test sa 0Fill.
 


 

U ovom testu rezultati su na nivou očekivanog iako to ne znači da su vanserijski. Naprotiv, brzine prenosa su sasvim prosečne uz poneki izuzetak, ali je lepo videti da Intelov kontroler ne pravi razliku između kompresovanih i nekompresovanih podaka poput SandForce modela koji se nalaze u 335 i 330 seriji namenjenoj budžetski orijentisanim korisnicima.


HD Tune 4.60 PRO

Na kraju smo napravili i test u dobrom starom softveru koji daje prosečne vrednosti čitanja i upisa kroz kompletan kapacitet diska i pritom daje adekvatan dijagram.
 


HD Tune je pokazao ravnomerni rad tokom čitanja podataka iako prosečna brzina nije bila posebno visoka. Ipak, rad je stabilan u "read" testu kroz ceo kapacitet diska. Upis je dosta skokovitiiji i brzina pada sve do 80 MB/s, dok je prosečan upis od svega 165 MB/s razočaravajuć.

 

AS SSD 1.6.4

S obzirom na to da poseduje sličan koncept testova kao i CrystalDiskMark, slični rezultati su sasvim očekivani, ali ovaj benchmark poseduje "Copy" i test kompresije, tako da daje veoma korisne informacije koje se ne mogu izvući iz CrystalDiskMarka.
 


AS SSD je pokazao ono što smo zaključili na osnovu ostalih testova, a to je da su performanse solidne, ali ne i sjajne. Tome se protivi jedino test kopiranja u okviru AS SSD baterije testova. Naime, njegove vrednosti su veoma dobre tako da na ovom polju Intel 730 Series izlazi iz zone proseka. Na kraju, dijagram kompresije jasno pokazuje da stepen kompresije podaka ne igra praktično nikakvu ulogu u brzini transfera ovog SSD-a što je odlična vest.

Zaključak testa


 
 

Intel je uradio solidan posao sa novim Series 730, jer je ponudio entuzijastima kvalitetan SSD sa nekim naprednim mogućnostima kao što je zaštita podataka pri nestanku napona ili dugi garantni rok od pet godina. Sa druge strane, osrednje ili čak ispodprosečne performanse u određenim situacijama, uz odsustvo enkripcije podataka čine da će biti zanimljiv određenoj grupi, pre nego svima. Posebno kada se na to doda nešto viša cena karakteristična za Intelove SSD-ove.
 


 

Kada se sumiraju utisci Intel Series 730 definitivno neće uzdrmati tržište svojom pojavom, ali predstavlja solidan dodatak u veoma lepoj ponudi različitih modela. Series 730 ima određene prednosti koje će svakako biti bitne određenim kupcima, pa možda odluka Intela da ne pokuša da zadovolji sve tipove korisnika u blagoj meri već da izađe maksimalno u susret užoj publici predstavlja dobru odluku. Vreme će pokazati.


Prednosti:

- Garancija pet godina
- "Power data loss" zaštita
- Intel Migration softver
 

Nedostaci:

- Performanse u nekim scenarijima ispod proseka
- Cena
- Bez enkripcije podataka


Uređaj na test ustupio Intel

Komentari

0 Dodaj komentar

Kako odabrati SSD?

Test: Asus Hyper Express 240 GB

10203
10205
10206
10207
10208
10209