Greška

Došlo je do greške.

Test: Intel 530 Series 240 GB

23.06.2014 10:53 | 0 Hardver
Test: Intel 530 Series 240 GB

Intelovi SSD-ovi su tradicionalno skuplji od konkurencije, posebno u višoj klasi gde obično prednjače na polju garantnog roka, ali zaostaju na polju performansi. Nedavno smo testirali Series 730 model koji je imao specifične prednosti i mane i nije bio proizvod za svakoga. Nakon njega, na test nam je stigla i jeftinija alternativa iz serije 530 koja bi trebala da bude sličniji ostalim proizvodima u klasi. U ovom segmentu Intel se neretko odlučuje za SandForce kontrolere umesto rešenja razvijenog u sopstvenoj režiji, kao što je to bilo sa serijom 330

Nebojša Todorović

SSD smo dobili u prilično neuglednoj kartonskoj kutiji, a razlog za to je činjenica da se radi o modelu namenjenom za potrebe testiranja. Dakle, nije reč o kompletu kakav će se naći u prodaji, što znači da je sasvim izvesno da unutra nećemo naći ni kompletan propratni paket već samo najosnovnije elemente. Ponekad se desi da proizvođači koji isporuče "press" primerak proizvoda ne kompletiraju ni kućište uređaja. Ipak, kako je reč o SSD-u koji uveliko može da se pronađe u cenovnicima domaćih šopova sve su šanse da to neće biti slučaj. 

To se pokazalo kao tačno, jer smo dobili SSD koji je u svom finalnom obliku, a jedino što izostaje je propratna oprema. Jedina stavka sa spiska je "Speed Demon" nalepnica, a nedostaju nam uobičajeni elemnti koje Intel isporučuje uz svoje SSD-ove kao što je disk sa migracionim softverom, dokumentacija i eventualno još ponešto.
 


Kućište Series 530 SSD-a je zaista jako lepo iako nema previše detalja. Za razliku od "agresivne" SkullTrail teme za koju je zaista diskutabilno da li se uklapa u imidž ozbiljne kompanije kao što je Intel, Series 530 karakteriše mnogo odmereniji dizajn. Samo kućište je u potpunosi izrađeno od metala, a prisutan je hromirani Intel logo koji je simpatičan detalj. Posebno nam se dopada nalepnica u desnom ćošku koja "otkriva" tranzistore.
 


 

U kombinaciji sa debljinom kućišta od 7 milimetara, Series 530 izgleda veoma elegantno, posebno zbog metalnih površina i jako pametno istaknutog logoa. Sa donje strane završna obrada metala je prilično slaba, a ovo je ustaljena praksa kompanije, tako da nas to nije ni najmanje iznenadilo. Razlog leži najverovatnije u želji da se napravi ušteda, a slične stvari neretko srećemo i kod kulera gde se kvalitetno obrađuje prva i poslednja aluminijumska ploča, dok su one između uskraćene za poliranje.
 


Kao i svi moderni SSD-ovi i Intel 730 Series se oslanja na SATA 6 Gbps interfejs čiji potencijal koristi u velikoj meri. Naravno, govorimo o sekvencijalnim brzinama koje premašuju 500 MB/s bez ikakvih problema, pa imajte u vidu da ćete ga u ovom smislu poprilično ograničiti ukoliko u računaru posedujete SATA 3 Gbps.Kućište Intel Series 530 modela, kao i kod ostalih SSD-ova nove generacije koji nam stižu iz ove kompanije, ima debljinu od 7 milimetara. Ovo je bitno, jer u slučaju da vam je potreban SSD sa kućištem debljine 9.5 milimetara adapter se najverovatnije neće isporučivati u okviru standardnog paketa kao i kod Series 730 verzije.
 


 

Kao što smo i očekivali unutar sebe Series 530 krije manje egzotične komponente nego model iz klase iznad. Konkretno, Intel je ponovo odabrao saradnju sa LSI SandForce-om, pa se poput velikog broja konkurentskih proizvoda Series 530 zasniva na SF-2281 kontroleru. On je izuzetno popularan među kompanijama koje nemaju sopstveno rešenje, a najbolji primer je Kingston koji se praktično ekskluzivno oslanja na ove kontrolere. Naravno, veliki brendovi uvek rade na tome da usklade rad i nikada ne uzimaju ove čipove u "off the shelf" izdanju, već ih prilagođavaju sopstvenim proizvodima. Verujemo da je i sam Intel imao određene intervencije na SandForce kontroleru što sugerišu i određeni testovim, ali o tome ćemo kasnije.
 


 

Za potrebe memorijskih čipova, Intel je ugradio 20-nanometarski NAND, a razlog za odlaganje da se pređe sa 25nm na 20nm čipove je čekanje da novi proizvodni proces "sazri". Intel je želeo da ovlada modernijim proizvodnim procesom kako bi novi NAND mogao da pruži istu pouzdanost i performanse koju su imali 25nm MLC čipovi. Čim su se pojavili u potrošačkoj srednjoj klasi, znači da je IT gigant u tome i uspeo. Dokaz za to je garancija od čitavih pet godina i u ovom segmentu gde je tako dugu garanciju zaista teško sresti. Da li je ovo adut kojim Intel želi da osvoji kupce?

Rezultati testiranja

Test konfiguracija:

CPU: Intel Core i5 2500K @ 4500 MHz,
Matična ploča: ASUS P8Z77-V (Intel PZ77),
RAM: 2x4GB AMD Memory Entertainment Edition 1600MHz DDR3
HDD: Seagate Barracuda 7200.12 1TB
VGA: MSI GeForce GTX 760 Hawk
Napajanje: PC Power & Cooling Silencer Mk III 750 W
Drajveri:  NVIDIA ForceWare R331


Rezultati testiranja

ATTO Disk Benchmark 2.46

Prvo ćemo proveriti performanse u ATTO Disk Benchmarku. Ova aplikacija se koristi za merenje osnovnih performansi i često se ističe od strane samog proizvođača. Razlog za to je testiranje koje ne podrazumeva random podatke što znači prikaz veoma visokih performansi koji naravno imaju malo veze sa realnim stanjem stvari. 

ATTO Disk benchmark prikazuje performanse SSD-a u idealnim uslovima. Kako 530 serija koristi SF-2281 rezultati su u potpunosti očekivani, odnosno sjajni. Doduše ATTO test obavlja sa podacima koji su podložni kompresiji i zbog toga je teško reći da realno oslikavaju stanje u praksi. Reč je više o prikazivanju potencijala samog kontrolera u sintetizovano idealnim uslovima koji se retko pojavljuju u stvarnosti.

Futuremark PCMark 7

Ovaj Futuremarkov test poseduje kompletan test jedinica za smeštanje podataka i sumira ga u jedan rezultat.
 


 

Iako ga i dalje redovno stavljamo u okviru baterije testova, zaista se sve više pitamo da li ima ikakvog smisla da trošimo vreme na ovaj test. Istina, početnicima sumiranje rezultata u jedan broj olakšava tumačenje prilikom donošenja odluke, ali u prethodnih dve godine rezultati koji se dobijaju su isuviše slični da bi imali ikakvu referentnu vrednost. U svakom slučaju, kao i svaki SF-2281 model, PCMark ocenjuje 530 Series veoma visokom ocenom.

 

Futuremark PCMark 8

Najnovija verzija popularnog benchmarka za ceo sistem iz Futuremarka takođe poseduje zaseban "storage" test gde ocenjuje jedinicu za smeštanje podataka u uobičajenim aktivnostima.

Nemamo mnogo referentnih vrednosti da bismo dali neko složenije mišljenje, ali u odnosu na ono što smo do sada viđali, možemo da primetimo kako PCMark 8 za razliku od prethodne verzije nije toliko blagonaklon prema SF-2281 kontroleru. Verovatno zbog toga što se više oslanja na realne scenarije, pa je u odnosu na njega, jedan OCZ Vertex 460 drastično bolje ocenjen i pored toga što ima dvostruko manji kapacitet. Moramo da naglasimo da ne mislimo na sam rezultat, već na prosečnu brzinu baratanjem podacima koja je 209 MB/s za 530 Series u odnosu na Vertexovih 250 MB/s što je za oko 18% veći protok.

 

CrystalDiskMark 3.0.3 x64

Sledeći test će nam pokazati rad sa 4K Random podacima. Dobijeni rezultati su daleko realnije vrednosti od onoga što se dobija sa ATTO-om ili podešavanjem podataka na 0 ili 1 Fill. Naravno, proverili smo situaciju i sa "compressable" podacima tako što smo provrteli i jedan test sa 0Fill.
 


 

Iznenađujuće, ali u radu sa "random" podacima Intelov SSD je prikazao jako dobar performans. Zapravo, gubici nisu uobičajeno veliki za SandForce kontroler što je veoma zanimljiva pojava. Verujemo da je reč o optimizaciji kontrolera u kombinaciji sa novom generacijom NAND-a.


HD Tune 4.60 PRO

Na kraju smo napravili i test u dobrom starom softveru koji daje prosečne vrednosti čitanja i upisa kroz kompletan kapacitet diska i pritom daje adekvatan dijagram.
 


HD Tune je prikazao veoma dobre prosečne brzine kroz ceo kapacitet, a jedini manji izuzetak je upis pri samom kraju. Treba primetiti veoma visoke skokove koji su se pri upisu redovno pojavljivali. Osim što je protok orbitirao oko vrednosti od 300 MB/s, imao je učestale skokove do 440 MB/s. Takođe, primetili smo i nešto veće CPU opterećenje, ali to ne mora da znači bilo šta.

 

AS SSD 1.6.4

S obzirom na to da poseduje sličan koncept testova kao i CrystalDiskMark, slični rezultati su sasvim očekivani, ali ovaj benchmark poseduje "Copy" i test kompresije, tako da daje veoma korisne informacije koje se ne mogu izvući iz CrystalDiskMarka.
 


Testiranje u AS SSD-u nije prošlo kako smo očekivali, jer je 530 Series zapravo prošao slabije od 335 serije koja bi trebala da se nalazi jednu stepenicu ispod. Dok je osnovni test bio sličan, što je i logično zbog korišćenja istog kontrolera, test kopiranja je prošao znatno lošije, bez obzira na broj ponavaljanja. Zapravo, ISO kopiranje je prošlo nešto bolje, ali je 530-ica u druga dva podtesta završila sa jako slabim rezultatima. Na kraju, test kompresije se pokazao kako to ide uz jedan SandForce bazirani proizvod, a to je da pri upisu brzina raste sa stepenom kompresije.

Završni utisci 

Intel Series 530 je već duže vreme prisutan, i iako smo ga tek sada dobili na test, jasno je da se radi o kvalitetnom proizvodu koji kao glavni adut nosi dugi garantni rok. Zbog činjenice da se koristi SandForce SF-2281 kontroler, teško da je iko mogao da očekuje da će performanse biti drastično drugačije od onoga sa čim smo se već sreli. Prvi SF-2281 bazirani SSD smo predstavili pre jedva nešto manje od tri godine, tako je tu zaista ostalo malo do nimalo prostora za unapređenje.
 


 

Ipak, imajući u vidu cenu koja je pre korektna nego povoljna i garantni rok od pet godina jasno je da će određena grupa korisnika preferirati Intelov SSD umesto konkurencije. Sa druge strane, da li će to biti pravi izbor je pitanje koje se neizbežno nameće. Imajući u vidu da je SSD kao koncept u veoma uzlaznoj putanji na polju razvoja, veliko je pitanje da li će vam Series 530 od 240 GB izgledati uopšte upotrebljivo 2019. godine. Ukoliko tražite model od 480 ili više gigabajta, kupovina modela samo na osnovu garancije je možda i opravdana, ali manje od toga je zaista diskutabilno. U svakom drugom aspektu, Series 530 je u nivou ostalih proizvoda, ali je isto tako i skuplji, pa vam savetujemo da dobro izvagate pre nego što krenete u šoping.


Prednosti:

- Garancija pet godina
 

Nedostaci:

- Cena
- Performanse umeju da budu nekonzistentne


Uređaj na test ustupio Intel

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Asus Hyper Express 240 GB

Test: Kingston HyperX Fury 240 GB

10203
10205
10206
10207
10208
10209