Greška

Došlo je do greške.

Test: Intel 530 Series 240 GB

23.06.2014 10:53 | 0 Hardver
Test: Intel 530 Series 240 GB

Intelovi SSD-ovi su tradicionalno skuplji od konkurencije, posebno u višoj klasi gde obično prednjače na polju garantnog roka, ali zaostaju na polju performansi. Nedavno smo testirali Series 730 model koji je imao specifične prednosti i mane i nije bio proizvod za svakoga. Nakon njega, na test nam je stigla i jeftinija alternativa iz serije 530 koja bi trebala da bude sličniji ostalim proizvodima u klasi. U ovom segmentu Intel se neretko odlučuje za SandForce kontrolere umesto rešenja razvijenog u sopstvenoj režiji, kao što je to bilo sa serijom 330

Intel 530 Series 240 GB

Nebojša Todorović

SSD smo dobili u prilično neuglednoj kartonskoj kutiji, a razlog za to je činjenica da se radi o modelu namenjenom za potrebe testiranja. Dakle, nije reč o kompletu kakav će se naći u prodaji, što znači da je sasvim izvesno da unutra nećemo naći ni kompletan propratni paket već samo najosnovnije elemente. Ponekad se desi da proizvođači koji isporuče "press" primerak proizvoda ne kompletiraju ni kućište uređaja. Ipak, kako je reč o SSD-u koji uveliko može da se pronađe u cenovnicima domaćih šopova sve su šanse da to neće biti slučaj. 

To se pokazalo kao tačno, jer smo dobili SSD koji je u svom finalnom obliku, a jedino što izostaje je propratna oprema. Jedina stavka sa spiska je "Speed Demon" nalepnica, a nedostaju nam uobičajeni elemnti koje Intel isporučuje uz svoje SSD-ove kao što je disk sa migracionim softverom, dokumentacija i eventualno još ponešto.
 


Kućište Series 530 SSD-a je zaista jako lepo iako nema previše detalja. Za razliku od "agresivne" SkullTrail teme za koju je zaista diskutabilno da li se uklapa u imidž ozbiljne kompanije kao što je Intel, Series 530 karakteriše mnogo odmereniji dizajn. Samo kućište je u potpunosi izrađeno od metala, a prisutan je hromirani Intel logo koji je simpatičan detalj. Posebno nam se dopada nalepnica u desnom ćošku koja "otkriva" tranzistore.
 


 

U kombinaciji sa debljinom kućišta od 7 milimetara, Series 530 izgleda veoma elegantno, posebno zbog metalnih površina i jako pametno istaknutog logoa. Sa donje strane završna obrada metala je prilično slaba, a ovo je ustaljena praksa kompanije, tako da nas to nije ni najmanje iznenadilo. Razlog leži najverovatnije u želji da se napravi ušteda, a slične stvari neretko srećemo i kod kulera gde se kvalitetno obrađuje prva i poslednja aluminijumska ploča, dok su one između uskraćene za poliranje.
 


Kao i svi moderni SSD-ovi i Intel 730 Series se oslanja na SATA 6 Gbps interfejs čiji potencijal koristi u velikoj meri. Naravno, govorimo o sekvencijalnim brzinama koje premašuju 500 MB/s bez ikakvih problema, pa imajte u vidu da ćete ga u ovom smislu poprilično ograničiti ukoliko u računaru posedujete SATA 3 Gbps.Kućište Intel Series 530 modela, kao i kod ostalih SSD-ova nove generacije koji nam stižu iz ove kompanije, ima debljinu od 7 milimetara. Ovo je bitno, jer u slučaju da vam je potreban SSD sa kućištem debljine 9.5 milimetara adapter se najverovatnije neće isporučivati u okviru standardnog paketa kao i kod Series 730 verzije.
 


 

Kao što smo i očekivali unutar sebe Series 530 krije manje egzotične komponente nego model iz klase iznad. Konkretno, Intel je ponovo odabrao saradnju sa LSI SandForce-om, pa se poput velikog broja konkurentskih proizvoda Series 530 zasniva na SF-2281 kontroleru. On je izuzetno popularan među kompanijama koje nemaju sopstveno rešenje, a najbolji primer je Kingston koji se praktično ekskluzivno oslanja na ove kontrolere. Naravno, veliki brendovi uvek rade na tome da usklade rad i nikada ne uzimaju ove čipove u "off the shelf" izdanju, već ih prilagođavaju sopstvenim proizvodima. Verujemo da je i sam Intel imao određene intervencije na SandForce kontroleru što sugerišu i određeni testovim, ali o tome ćemo kasnije.
 


 

Za potrebe memorijskih čipova, Intel je ugradio 20-nanometarski NAND, a razlog za odlaganje da se pređe sa 25nm na 20nm čipove je čekanje da novi proizvodni proces "sazri". Intel je želeo da ovlada modernijim proizvodnim procesom kako bi novi NAND mogao da pruži istu pouzdanost i performanse koju su imali 25nm MLC čipovi. Čim su se pojavili u potrošačkoj srednjoj klasi, znači da je IT gigant u tome i uspeo. Dokaz za to je garancija od čitavih pet godina i u ovom segmentu gde je tako dugu garanciju zaista teško sresti. Da li je ovo adut kojim Intel želi da osvoji kupce?

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Asus Hyper Express 240 GB

Test: Kingston HyperX Fury 240 GB

10203
10205
10206
10207
10208
10209