Greška

Došlo je do greške.

Test: HyperX Savage Exo 480 GB

18.12.2018 10:34 | 3 Hardver
Test: HyperX Savage Exo 480 GB

HyperX Savage EXO 480GB će vam definitivno olakšati svakodnevni život i funkcionisanje kod kuće i na poslu. Brz je, lagan i nezahtevan. Lako staje u džep pantalona, jednostavno se koristi i “sipa” podatke brzinom koja je u većini slučajeva nedostižna za obične i one malo naprednije USB “stick” fleš memorije.

Koliko vam je puta zatrebao jedan ovakav eksterni SSD uređaj velike brzine i malih, zgodnih dimenzija? Većini korisnika poput nas je jedan ovakav uređaj za skladištenje podatka, pitanje “života i smrti”, jer sve bitne instalacije, važni dodatni “patch-evi”, instalirane igre i programi koji se ne mogu u svakom trenutku “skinuti” i preuzeti, zatim prebacivanja ogromne količine podataka na nove računare – svi ti podaci stoje na jednom ovakvom portabl disku. Dodajte tome važne fotografije, muziku, 4K filmove, LCD TV test patern bench baterije i druge klipove. Dolazimo do krajnje jednostavnog zaključka kako vam je brzi eksterni uređaj za prenos velike količine podataka, nužno neophodan.

A, snalazimo se na razne načine. Do sada su to bili USB “ključići”, tačnije gomila njih koji su vremenom bili sve komforniji po pitanju kapaciteta. Imamo ih pregršt, pa se u jednom trenutku stvorila realna potreba da ih malo re-grupišemo i iznova organizujemo bazu potrebnih programa i instalacija, te ih prebacimo na jedan veliki brzi disk uređaj. Iako SSD uređaj nije tehnički pravilno nazivati terminom disk, on svojom primarnom funkcijom to svakako jeste. Pri tome je potrebno navedenu arhivu softvera prenostiti lako i u tom pogledu nam treba uređaj malih dimenzija sa brzim interfejsom za prebacivanje podataka, koji se može koristiti ne samo na desktop PC i laptop računarima, već i na mobilnim telefonima, gejming konzolama i drugim “smart” uređajima. Kao idealan za sve navedene namene je USB 3.1 standard sa velikim protokom podataka.

HyperXSavageExohead_1s.jpg

Jedna od alternativa je bila korišćenje kalsičnih 2.5” SSD uređaja u kombinaciji sa odgovarajućim kompaktnim USB fiokama-kućištima. Brojni modeli nezavisnih proizvođača su pravili glavobolju sa problematičnim radom USB 3.0 standarda, pa nam se mnogo puta dešavalo da ovako sklopljen “frankeštajn” eksterni disk odbije rad na pojedinim računarima i uređajima koji ga jednostavno  ne prepoznaju ili nasumično isključuju disk usred rada. Ima li rešenja – brzog i komfornog, a opet sigurnog i univerzalno upotrebljivog?

Ima – jer nam iz HyperX ponude stiže uređaj koji danas prikazujemo SAVAGE EXO, portabl SSD disk kapaciteta 480GB. Postoji i duplo veća verzija od čitavih 960 GB raspoloživog prostora. Suština potrebe je da dobijemo neophodnu brzinu SSD uređaja u pokretu, a da pri tome ne žrtvujemo preko potrebni kapacitet. U ovom slučaju je to komfornih 480GB prostora. Kada tome dodate činjenicu korišćenja najbržeg trenutno važećeg USB 3.1 standarda komunikacije, unakrsnu kompatibilnost sa Windows, Mac OS X, Linux operativnim sistemima i činjenicom da ga možete koristiti na Android uređajima i Microsoft Xbox One i Sony PS4 konzolama - dobijate pravo rešenje za vaše probleme. Pri tome je veoma lagan (56 grama), dugačak 12 cm, izduženog tela zbog širine od sveg 4 cm i debljine vižljastog metalnog kućišta od tek 1 cm. Jasno vam je da staje bez problema u džep, a pri tome stiže u kompletu sa USB tip C u A i USB tip C u C kablovima.

HyperXSavageExohead_2s.jpg

Kućište ovog portabl SSD diska je izrađeno od anozidiranog aluminijuma i vrlo je otporno na ogrebotine i udarce u granicama normale i svakodnevne upotrebe. SSD disk je baziran na 3D TLC NAND memoriji koja uz pomoć USB 3.1 standarda, ostvaruje visoke vrednosti transfera podataka koje prema podacima proizvođača iznose 500MB/s prilikom operacija čitanja i 480MB/s prilikom upisa podataka. U realnim radnim situacijama, maksimalne vrednosti za čitanje i pisanje podataka će zavisiti od vrste i brzine diska u vašem uređaju, onog sa koga i na koji prebacujete podatke. Obzirom na svoju nezahtevnu prirodu, nije zgoreg pomenuti da HyperX Savage EXO ne koristi eksterno napajanje jer troši tek 900mA struje na 5V. Zbog toga je poželjno koristiti USB 3.0/3.1 konektore na računarima i uređajima na kojima instalirate ovaj portabl disk.

HyperX Savage EXO 480GB - utisci u radu

Prevashodno smo ga koristili kao brzi medij za instalaciju potrebnih aplikacija i za prenos instaliranih igara sa računara na računar. U tom pogledu se Savage EXO pokazao izvrsno. Računari su ga brzo i pravilno detektovali i ni jednog trenutka nisu pravili problem u smislu nekontrolisane odjave uređaja – samo ga instalirajte u USB 3.1 port i nema problema. Jednako dobro i sigurno je radio i sa starijim računarima na USB 2.0 standardu, ali uz osetno manju brzinu transfera. Na novijim uređajima briljira brzinom koja nam značajno olakšava testiranje uređaja, skraćujući enormno vreme potrebno za prebacivanje velike količine podtaka korišćenih benchmarking baterija testova.

HyperXSavageExohead_3s.jpg

Drugo, isprobali smo ga kao brzi “BackUp” uređaj za mobilni telefon. Realna situacija je da se tokom svakodnevnog korišćenja telefona nagomila veliki broj fotografija, video snimaka i muzike koje u jednom trenutku moramo sačuvati. Povezali smo ovaj disk direktno na telefon pomoći USB C-u-C kabla i iz File Explorer mobilne aplikacije brzo prebacili sve ono što smo želeli da sačuvamo, oslobađajući preko potrebni prostor memorije na mobilnom telefonu. Za 5 min. vremena izvršili smo kompletan bacukp podataka uz kompletno šifrovanje podataka i to iz sistemskog Android okruženja, bez potrebe za instalacijom dodatnog softvera. Sjajno!

HyperX Savage EXO 480GB - performanse

Ostvarili smo sledeće performanse u radu:

HyperXSavageExohead_4s.jpg


Test sistem:

MB:  ASRock X470 Taichi Ultra
CPU:  AMD Ryzen 7 2700X 
RAM:  16GB (2x8GB) G.Skill Flare X 3200MHz CL14
VGA:  MSI Aero GTX 1060 6GB ITX
HDD:  Seagate Barracuda ST3000 SATA 6Gbps
SSD:  Kingston A400 240GB
Cooler: AMD Wraith MAX RGB 
PSU:  Cooler Master V1200 Platinum 
Driver:

Nvidia Game Ready 416.94 

OS: Windows 10 64-bit ver. 1809

 

Performanse

IOmeter ( veliki fajlovi (1024 MB) )
sekvencijalno čitanje
sekvencijalno pisanje
HyperX Savage EXO 480 GB
0 1750 3500 5250 7000
veće je bolje (MB/s)
IOmeter ( mali fajlovi (4 Kb) )
sekvencijalno čitanje
sekvencijalno pisanje
HyperX Savage EXO 480 GB
0 1750 3500 5250 7000
veće je bolje (MB/s)
Windows 10 File Explorer ( 12 GB veliki fajl )
sekvencijalno čitanje
sekvencijalno pisanje
HyperX Savage EXO 480 GB
0 1250 2500 3750 5000
veće je bolje (MB/s)
Windows 10 File Explorer ( 4 GB mali fajlovi )
sekvencijalno čitanje
sekvencijalno pisanje
HyperX Savage EXO 480 GB
0 1250 2500 3750 5000
veće je bolje (MB/s)
 

BlackMagic SSD performanse:

 Savage_Exo_1.png

Imajte naumu da postoje razlike u performansama kada je Savage EXO priključen na USB 3.0 i USB 3.1 konektore, odnosno po novom USB 3.1 Gen1 i USB 3.1 Gen2. Na porotovima sa novijim specifikacijama, vrednosti čitanja su i do 100 MB/s veće, dok istovremeno operacije sekvencijalnog čitanja rastu za 50 MB/s (USB 3.1 Gen2). Zato vodite računa na koji konektor priključujete ovaj disk jer vas može dodatno častiti rastom performansi iako ste mislili da je kopiranje sa ovog diska već dovoljno brzo.

HyperX Savage EXO 480GB - zaključak

HyperX Savage EXO 480GB će vam definitivno olakšati svakodnevni život i funkcionisanje kod kuće i na poslu. Brz je, lagan i nezahtevan. Lako staje u džep pantalona, jednostavno se koristi i “sipa” podatke brzinom koja je u većini slučajeva nedostižna za obične i one malo naprednije USB “stick” fleš memorije.

Važna osobina je da se krajnje jednostavno koristi. Prikačite ga na odgvarajući USB slot i odmah možete da počnete sa brzim prebacivanjem podataka, bez potrebe za ikakvim dodatnim softverom. Nama je bio pravi spas u decembarskoj test gužvi, pošto nam je poslužio kao brzo “prevozno sredstvo” za ogromnu količinu podataka koje smo morali da prebacimo na “sveže” instalacije novih test računara i brojnih uređaja. Povezivali smo ga sa računarima, telefonima, PS4 konzolom, smart televizorima i nijednog trenutka nije bilo sumnje u njegov rad i prisustvo u sistemu – bez i najmanje poteškoće tokom upotrebe. Za takav vid korišćenja je jednostavno rečeno – savršen!

Za one koji dosta koriste telefone kao svoj primarni uređaj, HyperX Savage EXO je spasonosno ostrvo za skupljane svakodnevno nagomilanih podataka. Kada ih je potrebno u jednom trenutku odložiti na centralno mesto, ovaj portabl disk je spasonosno rešenje. Dodajte tome i mogućnost da ga upotrebite kao rešenje za brzo učitavanje igara na vašim gejming konzolama i dobijate uređaj koji će svima u porodici kad-tad zatrebati. Pri tome ćete vrlo brzo doći u situaciju prepirke oko toga ko ima pravo preče upotrebe ovako korisnog uređaja.

HyperXSavageExohead_5s.jpg

HyperX Savage EXO 480GB vredi svaki evro potrošenog novca u iznosu od 150 evra i to je dokazao tokom višenedeljne upotrebe u vrlo stresnim, stvarnim uslovima svakodnevnog korišćenja. Cena je skoro izjednačena sa klasičnim 2.5” SSD modelima kao uostalom i njegove performase, što ste mogli zaključiti iz prikazanih grafikona. Pri tome je upotrebna vrednost značajno proširena prisustvom ultrabrzog USB 3.1 interfejsa. Zaključujemo da je HyperX Savage EXO uređaj koji naprosto morate imati. Kada ga jednom dohvatite i shvatite šta u rukama imate, teško ćete se odvajati od njega!


Prednosti:

- Velika brzina prilikom kopiranja
- Laka upotreba
- Prepoznaju ga svi uređaji (TV, telefoni, računari , tablet itd)
- Kompaktne dimenzije
- Ultrabrzi USB 3.1 interfejs


Nedostaci:

-  Fali nam “hardlock” funkcija fizičke zabrane brisanja podataka

CENA: oko 150 evra

Nikola Neregistrovan korisnik
S obzirom na cenu, brzine prenosa su smešne. Ne treba nasedati na ovo. Bolje je kupiti m2 nvme i eksterno kućište.
ivan Neregistrovan korisnik
Gde ima da se kupi ?

Test: Aorus RGB 3200

Test: Kingston UV500 - AES 256 i TCG Opal 2.0 (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209