Greška

Došlo je do greške.

Test: HyperX PulseFire FPS

19.10.2017 13:10 | 7 Games
Test: HyperX PulseFire FPS

U prenatrpanom segmentu gejmerske periferije, Kingston je sa svojim HyperX brendom napravio nekoliko izuzetno pažljivo odmerenih koraka. Nakon fenomenalne Cloud serije headsetova, koji već nekoliko generacija dominiraju tržištem po pitanju odnosa uloženo-dobijeno, predstavljena je i zanimljiva Alloy FPS mehanička tastatura, a na samom kraju i jedine dve preostale stavke koje upravo danas i imamo na testu – HyperX Pulsefire FPS miš i Fury S podloga za njega.

Vladimir Pejić

Zanimljivo je kako je Kingston već duži niz godina prisutan i vrlo aktivan na gejmerskoj e-Sports sceni kroz razna sponzorstva, ali kako je tek sada odlučio da se ozbiljnije pozabavi verovatno i najvećim “problemom” svakog ozbiljnijeg gejmera. Složićete se, verovatno najozbiljniji problem za svakog igrača jesu kvalitetne i u isto vreme pristupačne gejming periferije.


 hyperx_pulsefire_1_s.jpg


Takođe je zanimljiv i pristup kojim se Kingston poslužio kod svakog pojedinačnog perifernog uređaja – driverless soluciji koja zahvaljujući maksimalnoj jednostavnosti nikada neće stati između gejmera i igre. Ono do čega je Kingston uvek više držao bili su vrhunski dizajn, ergonomija i funkcionalnost. Zato i ne čudi da novi Pulsefire FPS miš prati ovu filozofiju u potpunosti.


 hyperx_pulsefire_5_s.jpg


Samo pakovanje ne donosi puno iznenađenja, a po pitanju grafike i dizajna prati stil koji smo nedavno videli u testu Cloud Revolver S headseta. Najvažnije informacije o senzoru, svičevima i masi predstavljene su na boku, dok na pozadini možemo videti pun izgled miša kao i informaciju da je reč o dobitniku reddot 2017. nagrade za dizajn, što je izuzetno priznanje koje se već više od 60 godina dodeljuje najbolje dizajniranim proizvodima iz svih kategorija.


hyperx_pulsefire_8_s.jpg


Kutija u kojoj se nalazi miš smeštena je unutar spoljašnjeg omota, nosi samo HyperX logo na sebi i otvara se poput školjke prezentujući vam tako sam Pulsefire FPS miš u potpunosti. Pored miša u kutiji se još nalaze i kratko uputstvo za upotrebu kao i standardna HyperX čestitka, koja predstavlja neku vrstu dobrodošlice u HyperX gaming svet. Dakle, paket je vrlo jednostavan, ali je u isto vreme i vrlo lepo i elegantno prezentovan.

 

Utisci

Sam miš dizajniran je isključivo za desnoruke korisnike, što se najbolje vidi po velikim bočnim tasterima, iako bi vas na prvi pogled njegov gotovo simetričan izgled mogao navesti da pomislite drugačije. Levoruke osobe jednostavno neće moći da ga iskoriste u potpunosti. Dimenzije miša su odlično odmerene, pa će dužina (127.54mm), širina (71.07mm) i visina (41.91mm) ovog modela biti adekvatni za veliku većinu korisnika.Bočne stranice su obložene gumom koja ima vrlo blagu teksturu, pa prsti neće biti u potpunosti “zarobljeni” na njenoj površini. Plastika koja krasi gornji deo miša je vrlo prijatna na dodir i prilikom upotrebe ostavlja  utisak da Kingston nije štedeo pri izboru materijala, doduše nije imuna na prikupljanje “masnih” tragova koje svaki prst prirodno ostavlja za sobom.


Specifikacije
 • Model HyperX Pulsefire FPS
 • Kategorija Gaming
 • Senzor Optički
 • Osetljivost 3200dpi
 • Broj tastera 6
 • Dodatno Omron + Kailh switch
  130IPS
  30G
  1000Hz
 • Ergonomija Prilagođen desnorukim korisnicima
 • Promena osetljivosti 400/800/1600/3200dpi
 • Dimenzije 127.54 x 71.07 x 41.91mm
 • Masa 95g (bez kabla)
  120g (sa kablom)


Na centralnom delu gornje površine nalazi se izdvojen taster za promenu moda rada, tačnije osetljivosti ugrađenog Pixart PMW3310 optičkog senzora. Svaki od ukupno četiri moda dolazi sa vlastitom bojom LED osvetljenja na DPI tasteru, pa tako bela boja donosi početnih 400dpi, crvena 800dpi, plava 1600dpi i zelena 3200dpi.


hyperx_pulsefire_9_s.jpg


U normalnom radu sa Windows-om, ali i u bržim FPS igrama nikada nismo ni izlazili iz maksimalnog “zelenog” 3200dpi moda, budući da je samo on nudio odgovarajuću brzinu za te potrebe. Naravno, ovo zavisi u potpunosti od osobe koja će koristiti miš. Ugrađeni Pixart PMW3310 senzor može da prati vaše pokrete čak i pri brzinama od 130 inča u sekundi, sa maksimalnim silama ubrzanja od čak 30G, što osigurava da će apsolutno svaki pokret biti savršeno prepoznat.Na telu Pulsefire miša možete pronaći ukupno 6 tastera, od kojih dva glavna koriste Omron svičeve, dok svi ostali koriste Kailh svičeve. Kingston nije naglasio koliki je životni vek sporednim Kailh svičevima, ali glavne Omron svičeve deklariše na 20 miliona klikova. Kada je osvetljenje u pitanju, ovaj deo nam se poprilično dopao. Pored osvetljenja DPI tastera koje smo već pomenuli, na telu miša osvetljeni su još samo točkić i HyperX logo koji se nalazi na samoj ivici “leđa” ovog miša. Iako poseduju samo crvenu boju, reč je o vrlo intenzivnom svetlu koje izgleda vrlo ujednačeno na čitavoj površini koja je osvetljena.U skladu sa osvetljenjem, kabl (dužina 1.8m) je opleten kvalitetnom crveno-crnom tkaninom koja se vrlo lepo uklapa u kompletan izgled ovog miša.  Zanimljivo je da je sam kabl prilično gabaritan, najverovatnije zbog same navlake, pa masu miša koja u osnovi iznosi tek 95 grama, povećava na ukupno 120 grama. Osim ovoga zamerili bi mu još samo i činjenicu da nema pozlatu na USB konekciji, budući da pripada cenovnoj kategoriji u kojoj je tako nešto sasvim očekivano i normalno. Na dnu miša možete videti dve masivne teflonske podloge, koje osiguravaju da se Pulsefire vrlo glatko kreće po svim površinama, pogotovo ako ga uparite sa nekom vrhunskom gejming podlogom.


hyperx_pulsefire_18_s.jpg


HyperX Fury S podloga

Kad već pričamo o vrhunskim gaming podlogama, na početku ovog testa smo već pomenuli da nam je Kingston na test poslao i novu HyperX Fury S podlogu. Već na samom pakovanju možete videti kako Fury S dolazi u četiri različite dimenzije, u zavisnosti od onoga šta je vama potrebno za vaš radni sto. Mi smo na test dobili predzadnju po veličini, sa masivnih 450mm x 400mm, što bi u slučaju ovog miša možda bio i overkill budući da je sam senzor na njemu vrlo brz i precizan.

 hyperx_furys_1_s.jpg


Sama podloga je vrlo fleksibilna, možete je lako urolati i poneti sa sobom, a njene ivice su vrlo kvalitetno ušivene pa su bilo kakva oštećenja u potpunosti eliminisana. Debljina podloge iznosi 4mm, na vrhu koristi vrlo fino izvezen najlon, dok se na dnu nalazi tekstura koja kombinuje najlon sa vrha i gumenu šaru između. Kako se ovo prostire čitavom površinom, Fury S podloga će uvek ostati savršeno pričvršćena za površinu radnog stola, a sama struktura i vez onemogućavaju da dođe do bilo kakvih deformacija nakon dužeg perioda korišćenja (podizanje na ivicama).


hyperx_furys_4_s.jpg

hyperx_furys_5_s.jpg

 

Zaključak

Misao koja nam prva pada na pamet u vezi Pulsefire FPS miša je da je HyperX porodica ponovo proširena na gotovo savršen način. Kingston se fokusirao na samo jednu dominantu namenu ovog miša, FPS gaming, učinivši ga tako izuzetno jednostavnim za korišćenje. Ono što bi mu svestraniji igrači mogli zameriti je upravo činjenica da zbog jakog fokusa ka FPS-u ovaj miš nema nikakav softver koji bi omogućio prilagođavanje nekim malo drugačijim scenarijima upotrebe.


hyperx_pulsefire_4_s.jpg


Sa druge strane sve ostale “kockice” su se složile u jednu vrlo primamljivu celinu – masa, dizajn, grip, ergonomija, odziv, kvalitetni svičevi na tasterima ... Plusfire FPS je ostavio toliko pozitivan utisak na nas, da nam je bilo pomalo žao vratiti ga nazad kada je period testiranja završio.


hyperx_pulsefire_15_s.jpg


Dugogodišnja saradnja sa raznim gaming timovima, sponzorstva i podrška doveli su upravo do toga da Kingston na osnovu svih tih povratnih informacija dizajnira miš koji bi odgovarao najvećem procentu igrača. Nema sumnje da ćemo u budućnosti viđati i neke malo drugačije modele, ali ako sebe vidite u potpunosti u FPS žanru, kompetitivno ili ne, onda vam najiskrenije preporučujemo da ga isprobate. Ako je vaš fokus nešto širi, bitne su vam i mogućnosti finog tuniranja, neko RGB LED osvetljenje, izrada Macro-a i tako dalje. Tada je naš savet da definitivno pogledate i šta konkurencija u ovoj klasi nudi. Pulsefire FPS je, bar po pitanju cene, ima na pretek.


hyperx_pulsefire_8_s.jpg


Slično se može reći i za HyperX Fury S podlogu. Kvalitet je svakako na visokom nivou, Kingston se čak i dodatno potrudio da joj drastično produži vek upotrebe opšivenim ivicama i specijalnom teksturom na dnu, doduše jedini problem leži u činjenici da podloge sličnog kvaliteta na tržištu dolaze i za dosta manje novca. Fury S će, iako nemamo nijednu zamerku na nju, najverovatnije biti prvi izbor samo za okorele fanove brenda.


Prednosti:

- Dizajn
- Ergonomija
- Kvalitetan senzor i svičevi


Nedostaci:

- Cena u odnosu na konkurenciju


Cena: Oko 6500 dinara

Miša na test ustupio Kingston.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Logitech G613

Test: Gigabyte Aorus K7

10404
10405
10406
10407
10408
10409