Greška

Došlo je do greške.

Test: HyperX Predator RGB 2933 MHz (Video)

15.08.2018 11:55 | 6 Hardver
Test: HyperX Predator RGB 2933 MHz (Video)

Važan deo RGB tržišta su svakako odgovarajuće RAM memorije. Svi bitni proizvođači u svom asortimanu imaju najmanje dve i više linija RGB RAM memorija. HyperX se među poslednjima uključio što mu svakako neće olakšati poziciju na ionako već poprilično zasićnom tržištu.

Gejming i RGB su postali sinonim jedno za drugo. Gejming bez RGB-a se ne može ni zamisliti kada su u pitanju PC komponente. Do skora takva moda skoro da nije ni postojala, a sada je to obavezni deo spiska mogućnosti. Mnogi su dotični detalj pokušali da ignorišu, ali se ispostavilo da je u pitanju čista greška “u koracima”. RGB postaje sastavni deo opreme za entuzijaste. Obzirom da je trojstvo gejming-RGB-uređaji naprednih karakteristika, vrlo teško razdvojiti, konstatujemo da je RGB sastavni deo spiska specifikacija najboljih komponenti za PC računar, definitivno vizuelni detalj koji će vas nepogrešivo uputiti na namenu jednog takvog proizvoda.
 
 
HyperX dugo u svom asortimanu nije imao RAM module sa RGB funkcijom, dok je konkurencija poput GSkill-a, poprilično dobro unovčila svoj potez i uz to lansirala svoju marku u sam vrh proizvođača DDR4 RAM memorije. Takvoj reputaciji u velikoj meri duguje svojim RGB ulepšanim modulima. HyperX je u isto vreme odlučio da igra na konzervativniji pristup i očigledno pogrešio. Sledi popravni i izlazak prestižne linije HyperX modula sa RGB funkcijom. Danas ćemo videti kako se već dobro poznata serija brzih memorija pokazala u verziji sa RGB svetlosnim efektima. Na test smo dobili komplet HyperX Predator RGB memorija kapaciteta 32 GB sa četiri modula od 8 GB i radnim taktom na 2933MHz.
 
HyperXPredatorRGB1s.jpg
 
Do sada su memorije svetlele tako što su imale obične LED diode, a one malo savremenije su imale adresibilnu RGB funkciju koja je omogućavala korisnicima da izaberu kolor nijansu kao i svetlosni režim rada u smislu efekata. Dotični modeli su mogli da sinhronizuju svetlosne efekte sa ostatkom komponenti koje su imale LED svetlo kao što su matične ploče, grafičke karte i sl. Međutim, HyperX je otišao korak dalje. Svestan činjenice da je pomalo zakasnio morao je da ponudi nešto novo što konkurencija do sada nije imala u svom asortimanu. To je jednostavno pitanje prestiža u svetu najvećih čime na neki način, demonstriraju svoju dominaciju u ovom delu tržišta. Otuda HyperX Predator RGB koristi infracrvene (IR) senzore na RAM modulima koji upravo služe da sinhronizuju svetlosne efekte i kolor tranzicije u pravom tajmingu.
 
Prema rečima Kingstona koji uzgred rečeno proizvodi HyperX proizvode, razlog za uvođenje IR senzora je u tome što su određene situacije u praksi pokazale da kombinacija nekih matičnh ploča i softvera za upravljanje RGB svetlosnih efekata mogu rezultirati situacijama u kojima RAM moduli nesinhronizovano menjaju boju i ne prate tempo promena kao što bi trebalo, a što u krajnjem rezultira ne baš najboljim vizuelnim efektom neuigranih svetlosnih efekata koji deluju malo "raštelovano", a to morate priznati nije baš prijatna situacija na skupo sklopljenim "bulid-ovima".
 
HyperXPredatorRGB4s.jpg
 
Rešenje je u korišćenju spomenutih senzora, a koliko su efikasni mogli smo odmah primetiti pošto smo između njih postavili prst što je odmah dovelo do toga da je jedan od modula prestao da menja boju svetla, sve do momenta kada smo uklonili prst i kada je drugi modul počeo da prima signal - što je bio okidač za promenu svetlosnih efekata. Vrlo praktično i delotovorno u praksi.
 
Inače, ovi senzori su smešteni na obe strane svakog od prisutnih RAM modula. Zbog toga je svejedno kojim ćete redosledom ubaciti DDR4 module u predviđene slotove jer će prvi koji se nalazi najbliže LGA procesorskom podnožju, ponašati kao "master" modul, dok će ostali sinhronizovati rad na osnovu informacije koji dobijaju od "master" modula.  Obzirom na uslov koji postavlja blizina prisutnih senzora, sve perfektno funkcioniše kada imate četiri grupisana DIMM memorijska slota, jedan pord drugog. Međutim, u slučaju nekih X299 ili X399 matičnih ploča sa “Quad Channel” rasporedom kod kojih su memorijske banke razdvojene pozicijom CPU ležišta, svetlosni efekti neće biti potpuno sinhronizovani između svih prisutnih modula, već samo onih uparenih jer kao što rekosmo, funkciju međusobne sinhronizacije obavljaju senzori, a u ovom slučaju su blokirani prisustvom CPU-a i odgovarajućeg hladnjaka.
 
HyperXPredatorRGB3s.jpg
 
Kontrola svetla se obavlja preko SMBus magistrale, a što praksi omogućava korišćenje softvera matične ploče u cilju podešavanja željenh svetlosnih efekata i potpune kontrole boje svetla. Mi smo u početku koristili našu standardnu, etalon Gigabyte X370 Aorus 5 Gaming ploču u kombinaciji sa RGB Fusion softverom i moramo priznati da smo imali određenih problema da "ukrotimo" svetlo Predator RGB memorija. Krivica leži na matičnoj ploči i softveru koji se u ovoj situaciji pokazao prilično nesavršenim. Inače, Ovaj Gigabyte model se nije pokazao idealnim kada je u pitanju rad sa AMD Ryzen procesorima i DDR4 memorijama, o čemu možete dosta toga pronaći na net-u. Dodajte tome i “klimav” RGB Fusion softver pa nije teško zaključiti kako ova platforma nije idealna kombinacija za Predator RGB module. Zbog toga smo ih isprobali na Intel Coffee Lake platformi i odgovarajućoj MSI Z370 Pro Carbon Gaming ploči u kombinaciji sa MSI Mystic softverom koji je osim bolje kontrole svetla daleko brže radio u kombinaciji sa 4 prisutna modula u kompletu.
 
HyperXPredatorRGB7s.jpg 
Na izboru vam je tradicionalni režim prelivanja nijansi u duginom spektru ili efekat"fleša" u nekoj od nijansi RGB spektra. Možete izabrati i statično svetlo. Boje su jake, izražajne i konstantne i mogu da svetle u jednom od nekoliko, svetlosnih efekata. Poseban efekat stvaraju mali prorezi na aluminijumskim hladnjacima što nas podseća na efekat digitalne šare.
 
Ukupan efkat RGB svetla je nekako smiren, elegantan i kontrolisano prijatan, daleko od jeftinog bljštećeg i razmetljivo “vulgarnog” kao što smo imali prilike da vidimo na pojedinim manje poznatim brendovima, željnih da se dokažu preterano blještavim nastupom. 
 
HyperXPredatorRGB6s.jpg
 
Međutim, atraktivno svetlo nije jedini kvalitet predator RGB modula. Oni su deklarisani za rad na 2933 MHz i CL15-17-17 latencijama što omogućuje postizanje vrlo pristojnih performansi. Zanimljivost je da naša test ploča nakon učitavanja XMP1 profila “vozi” memoriju na CL16 primarnom parametru kašnjenja, što i nije za pohvalu. Ploča je imala najnoviju verziju BIOS-a, ali očeigledno nešto nije odgovaralo na relaciji RAM-matična, pa je dotični faktor kašnjenja povećan za jednu vrednost preko deklarisanih od strane RAM proizvodđača. Kingston je nagovestio skoriji izlazak bržih primeraka na 3600 MHz kao što je to slučaj sa klasičnim HyperX Predator primercima. Takođe, neparne vrednosti latencija vam nagoveštavaju da su pogodniji Intel platformi nego za upotrebu na Ryzen procesorima i odgovarajućim pločama. 
 
hyperxrgbcpuzdef.jpg
hyperxrgbcpuzOC.jpg 
Kao što možete naslutiti iz navedenih podataka Predator RGB 2933MHz ne koristi čuvene Samsung memorijske čipove sa "B" revizijom jezgra. Međutim, to im nije smetalo da postignu odlične performanse na našoj Intel platformi, a takođe smo uspeli i da ih dodatno ubrzamo i stabilizujemo na odličnih 3400MHz uz povećanje napona na 1.4V i obavezno opuštanje latencija na CL18 vrednosti. Vrlo dobar rezultat rezultat.

HyperXPredatorRGB 2933 MHz - performanse

Test sistem:

MB: 

MSI Z370-GAMING Pro Carbon-AC
GA AX370 Aorus 5 Gaming

CPU: 

Intel Core i5 8600K Coffee Lake
AMD Ryzen 7 1700X

RAM:  4x8GB HyperX DDR4 2933 CL15 Predator RGB
VGA:  MSI GTX 1060 ITX 6GB
HDD:  Seagate Barracuda ST1000
SSD:  Kingston A400 240GB
Cooler: Cooler Master AiO MasterLiquid ML240R RGB 
PSU:  Cooler Master V1200 Platinum 

 HyperXPredatorRGB5s.jpg

Performanse:

 

Windows 10 aplikacije

WinZIP 64-bit ( Best, Archive, Multicore )
vreme izvršenja
FURY DDR4-2400 CL16
HyperX Predator RGB 2933 MHz
PREDATOR DDR4-3600 CL16
0 13 25 38 50
manje je bolje (sec.)
WinRAR 1.01 ( Best, Archive, Multicore )
vreme izvršenja
FURY DDR4-2400 CL16
HyperX Predator RGB 2933 MHz
PREDATOR DDR4-3600 CL16
0 13 25 38 50
manje je bolje (sec.)
Blender 2.79b ( Rendering )
vreme izvršenja
FURY DDR4-2400 CL16
HyperX Predator RGB 2933 MHz
PREDATOR DDR4-3600 CL16
0 63 125 188 250
manje je bolje (sec.)

 

3D gejming

Rise of the Tomb Raider ( 1920x1080 )
frejmrejt
PREDATOR DDR4-3600 CL16
HyperX Predator RGB 2933 MHz
FURY DDR4-2400 CL16
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
Tom Clancy's Ghost Recon Wildlands ( 1920x1080 )
frejmrejt
PREDATOR DDR4-3600 CL16
HyperX Predator RGB 2933 MHz
FURY DDR4-2400 CL16
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
Far Cry 5 ( 1920x1080 )
frejmrejt
PREDATOR DDR4-3600 CL16
HyperX Predator RGB 2933 MHz
FURY DDR4-2400 CL16
0 63 125 188 250
veće je bolje (fps)

HyperXPredatorRGB 2933 MHz - zaključak

Najveći deo ovog testa smo posvetili RGB funkciji HyperX Predator RGB DDR4 memorije. Upravo ta činjenica govori koliko je danas RGB postao važan i bitan detalj. Možda se još uvek opirete tome, tvrdoglavo odbijajući da priznate kako je i izgled postao bitan deo faktora pri izobru jedne PC komponente. I da znate niste usamljeni. Mnogi su se i pre vas opirali dotičnom trendu sve do momenta kada i sami nisu postali zaraženi RGB "virusom". 
 
 
 
Važan deo RGB tržišta su svakako odgovarajuće RAM memorije. Svi bitni proizvođači u svom asortimanu imaju najmanje dve i više linija RGB RAM memorija. HyperX se među poslednjima uključio što mu svakako neće olakšati poziciju na ionako već poprilično zasićnom tržištu. Da li će mu infracrveni senzori i definitivno bolja sinhronizacija svetla pomoći u nameri da povrati svoje pozicije, pa nismo sigurni jer je kašnjenje poprilično.
 
Kingstonu ostaje da korisnike ubedi tamo gde je i do sada bio najjači, a to su realne performanse u radu. Bez lažne skromnosti, očekujemo daleko veće radne frekvencije i niže latencije. Samo tako i uz dodatak RGB svetlosnih efekata kao i bolje kompatibilnosti sa sve popularnijom AMD Ryzen CPU platformom,  Predator RGB serija može da zauzme svoje pozicije koje joj pripadaju prema nekom nepisanom pravilu značaja koje Kingston i HyperX zauzimaju na probirljivom tržištu memorija. To moraju dokazati kvalitetom jer dotično pravo nikome nije zagarantovano u oštroj tržišnoj utakmici. Zaista bi bilo neskromno očekivati ništa manje od navedenog kada pročamo o jednom od vodećih proizvođača na ovom delu PC komponenti. 
 HyperXPredatorRGBhead.jpg
 
Otuda smatramo da konkretni primerak HyperX Predator RGB 2933 MHz memorije predstavljaju samo uvod, neku vrstu predjela koje treba da zagreje PC HW sladokusce. Oni očekuju ultimativni komplet na Samsung B reviziji memorijskih čipova i to je najmanje što bi trebalo servirati zahtevnoj korisničkoj populaciji koju cilja HyperX Predator RGB. 
 
Sa druge strane obzirom na nestašicu brzih RAM modula, ovaj komplet predstavlja dobar izbor, ali ne i najbolji i najbrži. Ako tome dodate želju da perfektno uskladite sinhronizaciju svetlosnih efekata sa svojom pločom, grafikom i ostalim komponentama, onda se izbor RAM modula sa RGB funkcijom drastično sužava pa obzirom na poslovično dobru snadbevenost lokalnog tržišta sa HyperX proizvodima, Predator RGB u verziji na 2933MHz može biti pun pogodak u centar vaših želja za konfigurisanjem gejmerske borbene stanice jedinstvenog izgleda! 
 
Prednosti:
- Stabilan i pouzdan rad na visokim frekvencijama
- Veoma lepi RGB svetlosni efekti
- IR sinhronizacija RGB svetla
- Masivni hladnjaci
- Solidna margina ubrzanja
- Pojednostavljeno upravljanje radom svetlosnih efekata (Aura, Mystic, RGB Fusion...)
 
Nedostaci:
- Visoka cena
- Nisu optimizovane za rad na AMD platformi 
 
Cena: oko 400€

Bozza Bench Član postova: 311
Citiram korisnika: AstmarioNisam gledao video, niti planiram, dosao sam da procitam opis, a u tekstu se pominje nekompatibilnost sa AMD platformom u zakljucku, intel osim sto je naveden u specifikacijama nigde nije pomenut.
Pa samo par rečenica pre one koju si naveo ide sledeći tekst: "Zbog toga smo ih isprobali na Intel Coffee Lake platformi i odgovarajućoj MSI Z370 Pro Carbon Gaming ploči u kombinaciji sa MSI Mystic softverom koji je osim bolje kontrole svetla daleko brže radio u kombinaciji sa 4 prisutna modula u kompletu."
Astmario Član postova: 775
Nisam gledao video, niti planiram, dosao sam da procitam opis, a u tekstu se pominje nekompatibilnost sa AMD platformom u zakljucku, intel osim sto je naveden u specifikacijama nigde nije pomenut.
Bozza Bench Član postova: 311
Citiram korisnika: Astmario"Zanimljivost je da naša test ploča nakon učitavanja XMP1 profila “vozi” memoriju na CL16 primarnom parametru kašnjenja, što i nije za pohvalu."A kako se bavite testiranjem RAM memorije i ne znate da Ryzen platforma "zaokruzuje" CL na prvi parni iznad, jedini nacin da se koristi CL15 je iskljucivanje Gearworks opcije u biosu i prebacivanje na 2T, tada je moguce koriscenje neparnih CL vrednosti.
Ako si pročitao tekst, pročitao specifikacije test sistema u kome je redosledom navedena primarna i rezervna test platforma i pogledao video, onda si mogao lako da zaključiš da je test konfiguracija bazirana na Intel Coffee Lake platformi i da se dotična primedba odnosi na rad sa Intel procesorom i Z370 matičnom pločom, a ne AMD. On je spomenut u sledećoj rečenici u kontekstu parnih CL vrednosti. Ovako rečenica je iščupana iz konteksta i tvoja primedba nije na mestu.
ivanbass1 Član postova: 8591
Kod mene je CL15 i command rate je 1T, ali da, po defaultu je parni CL.
Astmario Član postova: 775
"Zanimljivost je da naša test ploča nakon učitavanja XMP1 profila “vozi” memoriju na CL16 primarnom parametru kašnjenja, što i nije za pohvalu."
A kako se bavite testiranjem RAM memorije i ne znate da Ryzen platforma "zaokruzuje" CL na prvi parni iznad, jedini nacin da se koristi CL15 je iskljucivanje Gearworks opcije u biosu i prebacivanje na 2T, tada je moguce koriscenje neparnih CL vrednosti.

Test: Kingston UV500 SSD

Test: Aorus RGB 3200

10203
10205
10206
10207
10208
10209