Greška

Došlo je do greške.

Test: HyperX Cloud Revolver S (Video)

26.07.2017 14:50 | 0 Games
Test: HyperX Cloud Revolver S (Video)

HyperX Cloud Revolver je dobio novu iteraciju - stigao je model sa sufiksom S. Obzirom da nas je prvi model oduševio, očekujemo puno i od Revolver S slušalica. Postoje određene razlike, neke suptilnije, neke očiglednije, tako da svakako postoje dobri razlozi za tvrdnju da se nove slušalice razlikuju od prethodnika. Kako su se pokazale na testu?

Vladimir Pejić

Kingston nas, sada već tradicionalno, svake godine obraduje sa nekim novim modelom gaming headseta iz svoje HyperX Gaming audio serije, a ove godine došao je red na predstavljanje "naslednika" Cloud Revolver modela. Namerno stavljamo navodnike jer je ovde manje-više reč o potpuno istom potezu koji je Kingston već ranije napravio sa Cloud i Cloud II headsetovima, blagi fejslift i podrška za virtuelni 7.1 surround.

Potez vrlo sličan Apple-ovom predstavljanju prvog naslednika svake nove generacije iPhone-a, čak donosi i prepoznatljiv "S" sufiks u ime ovog vrlo zanimljivog i kvalitetnog gaming headseta. Jedina razlika je što ovde tačno znamo da "S" predstavlja Surround. Ako se osvrnete na naš prošlogodišnji review originalnog Revolver modela, inače dobitnika naše "Benchmark Highly Recomended" nagrade, možete videti da zamerki gotovo da i nije bilo, bar ne na sam headset, pa Kingston realno i nije imao mnogo težak posao prilikom kreiranja Revolver S modela.


 


Ono što svakako prvo upada u oči su blage izmene spolja, takoreći fejslift koji Revolver S čini još elegantnijim od prethodnika. Boja je iz potpuno crne promenjena u kombinaciju sivkastog Gun Metal finiša na čeličnom delu kućišta i mat crne na plastičnim delovima. Plastični glossy delovi su dodatno redukovani, a umesto crvenog konca i HyperX oznaka sada imamo isto to samo u beloj boji. Promena realno nije velika, ali headset izgleda još bolje i ozbiljnije. Najveća razlika nalazi se na čeličnom delu rajfa gde je Kingston sada ubacio gumene ukrase. Razlog nije samo kozmetički budući da su na toj sekciji plastični delovi unutrašnjeg rajfa bukvalno udarali u čelični ram prilikom naglih pokreta glave, što bi prenosilo vrlo neprijatan zvuk na same drajvere. Sada je tako nešto u potpunosti eliminisano.


Specifikacije
 • Model HyperX Cloud Revolver S
 • Sistem 2.0
 • Mikrofon Da
 • Daljinski na kablu Da
 • Veličina drajvera (mm) Φ50
 • Frekventni opseg 10Hz - 20.000Hz
 • Osetljivost 104.5dB
 • Impedansa 32 Ω
 • Interfejs 3.5mm headset
  3.5mm PC kabl (2.0m)
  USB PC kabl (2.2m)
 • Dužina kabla 2 m
 • Masa 360g
  376g sa mikrofonom


Ostatak samog headseta nije doživeo nikakve izmene, jer za tim nije ni bilo potrebe. Jastučići presvučeni eko kožom i dalje su ispunjeni izvrsnom memorijskom penom, neverovatno su udobni i prijatni u dodiru sa kožom lica, ali isto tako znaju i da je zagreju u ovom vrelom letnjem periodu. Ovo stvara blagu neprijatnost tokom igranja, ali činjenica je i da smo ih koristili i testirali tokom ovog baš tropskog letnjeg perioda. Dobra stvar je što ih možete vrlo lako skinuti i detaljno očistiti, a pomalo je čudno da Kingston ni ovog puta nije priložio rezervne jastučiće, pa makar i u micro-fiber varijanti kao kod Cloud i Cloud II modela.


 kingston_revolvers_1_s.jpg


U propratnom pakovanju, koje inače na svakom koraku odiše elegancijom, vrhunskom prezentacijom i vrlo kvalitetnim materijalima, pronaći ćete već dobro poznat odvojivi mikrofon, produžni PC kabl sa spliterom za odvojene 3.5mm audio i mikrofonske konekcije, kao i nešto potpuno novo - USB audio karticu sa integrisanim DSP-om.


kingston_revolvers_8_s.jpg


Ova USB audio kartica je inače i glavni "krivac" za onaj "S" sufiks u imenu headseta, budući da omogućava podršku za Virtuelni Dolby 7.1 surround zvuk. Reč je o tzv. in-line "daljincu" koji vam omogućava izbor jednog od ukupno 5 predefinisanih audio profila, aktivaciju/deaktivaciju mikrofona kao i vrlo zgodno podešavanje jačine i osetljivosti istih preko ugrađenih potenciometara. Ovo je inače potpuno eliminisalo potrebu za pratećim gaming softverom, što pozdravljamo budući da omogućava nešto širi dijapazon primene samih slušalica (o ovome više u nastavku teksta). Na zadnjem delu ovaj in-line daljinac ima i vrlo kvalitetnu "štipaljku" pa se lako kači za vašu odeću.


 kingston_revolvers_20_s.jpg


Centralni i najveći taster je rezervisan za Dolby 7.1 surround, i dolazi sa prepoznatljivim Dolby logom. Kada je ova funkcija aktivirana on svetli crvenom bojom. Na bočnoj strani, pored Dolby 7.1 tastera nalazi se i dodatni taster sa tri predefinisana audio moda i LED indikatorima za svaki. Njih inače možete aktivirati samo u stereo modu, kada je 7.1 virtualizacija isključena. Na ovaj način ukupno dobijate pet različitih modova rada: standardni stereo mod (Plug&Play), Base Boost (1), Flat (2), Voice (3) i Dolby 7.1 (4).


 kingston_revolvers_10_s.jpg


Situacija sa kablovima, kada je Revolver S u pitanju na prvi pogled deluje negativno, ali se u praksi pokazala kao vrlo pametno rešenje. Naime, osnovni kabl koji je direktno vezan za headset i koji ne možete odvojiti dugačak je “samo” 1m što zaista zvuči prekratko. Ali ovaj kabl ćete jedino koristiti kada slušalice budete povezivali sa mobilnim telefonom, tabletom ili gaming kontrolerima i u tim situacijama ovo je i više nego dovoljna dužina.


kingston_revolvers_14_s.jpg


Ono što itekako “vadi” stvar je standardni PC kabl sa 3.5mm konekcijama kojeg krase čak 2.0m dužine, a pogotovo ističemo još duži, 2.2m, kabl sa USB Audio karticom. Ove kablove ćete najčešće i koristiti, a sa njima se ukupna dužina povećava na 3.0m i 3.2m – što je stvarno impresivno. Tako da u praksi deluje kako je Kingston ovo vrlo pametno realizovao.

 

 

Utisci

Ono što je kod Revolver S modela ostalo identično prethodniku su mikrofon i 50mm Neodymium magnet drajveri. Mikrofon se manje-više ponaša identično, kako po pitanju kvaliteta zvuka i prigušivanja ambijentalne buke, tako i fizički kada je sama konstrukcija u pitanju. Međutim, iako je vrlo savitljiv retko se dešava da ostane u poziciji koju ste vi originalno zamislili. Razlog za to je svakako u gumi kojom je obložen, ali verovatno i činjenici da smo na testu imali potpuno nov i nekorišćen headset pa je elastičnost gume verovatno zbog toga još uvek na vrlo visokom nivou.


 kingston_revolvers_15_s.jpg


Sa 50mm drajverima je ipak situacija dosta unapređena, a razlog je upravo priložena USB audio kartica. Ovo npr. ne mora u potpunosti ni da se odnosi na dodatak virtuelne simulacije 7.1 zvuka budući da se upravo u stereo modu dešavaju i najveće promene. Prethodni Revolver „patio“ je od standardnog Gaming Headset sindroma sa uobičajenim Flat audio profilom, koji je itekako bio primetan ako ste pre njega koristili HiFi orijentisane Cloud ili Cloud II headsetove. U odnosu na pomenute Cloud modele drajveri su ovde nešto manji (50mm naspram 53mm), a i potpuno drugačije konfigurisani i fabrički podešeni, pa su neki tonovi ostajali malo više u pozadini. I to je realno gledajući odlično za ovakvu gaming klasu slušalica, ali kod Revolver S modela dodatno USB napajanje donosi taj boost koji je drajverima nedostajao i čini ga dosta drugačijim po tom pitanju. Tokom testiranja proveli smo možda čak i više vremena slušajući muziku, nego igrajući igre i utisak je na najvišem mogućem nivou.


 kingston_revolvers_22_s.jpg

kingston_revolvers_24_s.jpg


Zanimljivo je koliko ove slušalice mogu zvučati drugačije u zavisnosti od izabranog moda rada. Stereo mod, čak i bez aktiviranih dodatnih preseta, donosi vrlo intiman i odlično izolovan zvuk prepun detalja. Memorijska pena na jastučićima ne propušta ništa od ambijentalnih zvukova što dodatno pojačava imerziju. U isto vreme 50mm drajveri su neverovatno glasni kada je zvuk pojačan do kraja, ali nikada ne dolazi do bilo kakve distorzije. Međutim, uključite li virtuelni 7.1 Dolby istog trenutka ćete imati osećaj kao da se nalazite u centru ogromne prostorije, i verovali ili ne zvuk postaje još glasniji u ovom modu.


 kingston_revolvers_25_s.jpg


Ovo je prilično zanimljivo budući da kod većine konkurenata virtuelni 7.1 radi sasvim suprotnu stvar, prigušuje zvuk budući da dva fizička drajvera u tom modu moraju da simuliraju čak 8 različitih audio kanala. U virtuelnom 7.1 modu, Revolver S se ponaša gotovo kao open-back vrsta slušalica ALI samo ako ih „nahranite“ vrlo kvalitetnim 5.1 ili 7.1 masterovanim zvukom. U takvim situacijama dobijate jednu od najboljih 7.1 simulacija na slušalicama sa dva fizička drajvera uopšte, gde se jasno razdvajaju i čuju gotovo svi audio kanali, a vi imate osećaj kao da se nalazite u centru neke prostorije u kojoj se sve to dešava. Sve „ispod“ toga ostavlja pomalo čudan utisak i jednostavno vas tera da isključite virtuelni 7.1 zvuk i prepustite se, u tom slučaju, mnogo kvalitetnijem stereo zvuku.


 kingston_revolvers_29_s.jpg


Ono što Revolver S deli sa npr. HyperX Cloud II slušalicama je mogućnost da ih oboje povežete preko USB konekcije sa Playstation 4 konzolom, uz naravno i standardnu 3.5mm opciju povezivanja sa kontrolerom. Da li to onda znači da u 7.1 simulaciji možete „uživati“ i u konzolnim hitovima poput Horizon: Zero Dawn, Bloodborne, The Last of Us ili npr. Uncharted 4-ke? Rezultat je nažalost polovičan. Bloodborne i npr. Mass Effect: Andromeda mogu vrlo lepo da iskoriste ovaj headset u 7.1 modu, dok ga Horizon i Uncharted npr. prepoznaju kao običan 2-channel stereo headset i upravo u tom modu rada nude više audio detalja.


ps4_audio_sekcija__usb_s.jpg


Ipak, kada se ovaj USB način povezivanja uporedi sa običnom 3.5mm konekcijom na DualShock 4 kontroleru – razlike su kao nebo i zemlja u korist USB konekcije. Doduše, na Xbox-u je još gora situacija budući da je zvuk preko 3.5mm konektora mnogo tiši od onog na DS4 kontroleru, a USB veza nije ni podržana. Međutim, 3.5mm konekcije na konzolnim kontrolerima su ipak predviđene samo za bazičnu party chat funkciju tako da je ovakav rezultat ipak i očekivan.


 kingston_revolvers_21_s.jpg


Kada je muzika u pitanju, najmoćniji utisak ostavlja reprodukcija 3D audio fajlova kreiranih za prezentaciju Dolby surround tehnologije, VR upotrebu itd. Štaviše na YouTube-u možete potražiti čitave playliste 3D audio numera koje su namenski kreirane za prave 5.1 i 7.1 surround sisteme. Ovaj deo testa je verovatno i jedini proizveo onaj istinski WOW efekat i jedino na ovaj način dobijate ogromnu razliku između stereo i virtuelnog 7.1 moda rada. Nijedna video igra nažalost nije prišla ni blizu sa svojom vlastitom surround prezentacijom. Sve ovo za posledicu ima i jedan problemčić – USB Audio „daljinac“ nećete ispuštati iz ruke jer ćete stalno menjati modove i upoređivati razliku između stereo i 7.1 zvuka, stim da će vas aktivacija 7.1 moda konstantno iznova oduševljavati. Samo je bitno pronaći kvalitetno masterovan surround audio materijal i zvuk će biti zaista neverovatnog kvaliteta.

 

Zaključak

Jedna stvar vezana za HyperX Revolver S je konstantno, tokom perioda testiranja, „visila u vazduhu“ – pitanje da li je Kingston sa ovim headsetom malo „zakinuo“ PC gamere? Mi smo generalno oduševljeni onim što Revolver S nudi, ali ako realno sagledamo situaciju u potpunosti – Revolver S nije došao na tržište da zameni postojeći Revolver model, već da predstavi još luksuzniju Premium verziju tog modela, po osetno višoj ceni.Kada uzmete u obzir i to da se osim USB Audio kartice u pratećem paketu ne nalaze npr. još i zamenski jastučići kao kod Cloud i Cloud II modela, kao i da korisnici na PS4 konzolama dobijaju potpuno jednako audio iskustvo kao i tzv. PC Master Race, tada se stiče utisak da je Kingston ipak mogao još malo da se potrudi oko PC gamera, na primer nekim pratećim PC softverom.


 kingston_revolvers_27_s.jpg


Razlog za tako nešto možemo pronaći u nekoliko novijih i vrlo popularnih video igara gde predefinisani 7.1 mod nudi pomalo čudnu prezentaciju. Nekim sporednim audio kanalima (pozadinska muzika) je data prednost u odnosu na glavne (glasovi NPC-ova), pa se ponekad dešavalo da se razgovor između likova ne čuje od preglasne pozadinske muzike ili zvukova. U nedavnom testu Logitech G433 headseta upravo je Logitech Gaming softver omogućavao manipulaciju jačinom svakog pojedinačnog audio kanala u 7.1 modu rada. Zatim bi tako podešen zvuk mogli i sačuvati kao zaseban profil za konkretnu video igru. Ovo ni u kom slučaju nije zamerka, već samo predlog koji bi mogao dodatno opravdati kupovinu Revolver S modela ako vam je glavna gaming stanica PC. U svakom slučaju Revolver S ostaje jedan od najkvalitetnijih gaming headsetova na našem tržištu sa verovatno i najboljom virtuelnom 7.1 simulacijom uopšte. Stoga mu zasluženo dodeljujemo priznanje našeg sajta.


 award_clouds_s.jpg


Prednosti

- Dizajn
- Kvalitet materijala i izrade
- Mikrofon
- USB Audio Kartica
- Virtuelni 7.1 zvuk na PS4 i PC-u
- Opleteni kabovi


Mane

- Nepostojanje makar i opcionog PC softvera


Slušalice na test ustupio Kingston.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Logitech G233 i G433 (Video)

Test: Cooler Master MasterKeys L

10404
10405
10406
10407
10408
10409