Greška

Došlo je do greške.

Test: HyperX Cloud Mix slušalice

22.07.2019 11:03 | 0 Games
Test: HyperX Cloud Mix slušalice

Gejming slušalice koje su u svom domenu postavile visoke standarde su najzad dobile i svoju bežičnu varijantu

Ivan Mančić

Još od pojave prvih Cloud modela, HyperX se uspostavio kao brend broj 1 kada su u pitanju slušalice u gejming domenu. Poštovanje koje imamo prema ovim slušalicama je tim veće jer se one nisu previše izdvajale cenom ili dizajnom u odnosu na modele drugih proizvođača. Ono što ih izdvaja je pre svega zvuk koji je od prvog modela postavio zaista visoke standarde, a koje je i svaki naredni model verno pratio. Prepoznatljivi HyperX Cloud zvučni potpis je nešto što vas od prvog slušanja natera da kažete “To je to”, a nas je oduvek veoma podsećao na neke znatno skuplje referentne studijske modele. 

cloudmix02_resize.JPG


U razgovorima sa kolegama i ljubiteljima dobrog zvuka, Cloud bi svakako bile nezaobilazno pomenute kada se povede priča na temu slušalica, ali se isto tako relativno često provlačila i jedna zamerka koja se svodi na “Šteta što nemaju i bežičnu varijantu”. 
Neko u HyperX razvojnom timu je očigledno, da tako kažemo, imao sluha, pa je pred nama HyperX Cloud Mix, gejming headset koji ispunjava želje ljubiteljima dobrog zvuka bez kabla.

Dizajn

cloudmix04_resize.JPG


Spomenuli smo već da HyperX Cloud slušalice nikad nisu bile jedan od onih vizuelno vrištećih modela čiji dizajn teži da privuče gejming populaciju. Cloud Mix u tom smislu nastavljaju istim putem i vizuelno veoma podsećaju na bazični Cloud, ali u još diskretnijoj varijanti. 
Najpre, sve na njima je crno, izuzimajući sam HX logotip na obe slušalice koji je u matiranoj metalik sivoj boji. Nosači slušalica su takođe isti kao i na prethodnim Cloud modelima, izrađeni od metala, sa nešto redizajniranim mehanizmom za rotaciju, koji izgleda malo lepše i makar jednako izdržljivo kao i originalni.

cloudmix07_resize.JPG


Najočitija razlika je zapravo jastučić iznad glave, na kome nedostaje prepoznatljivi šav u boji na obe strane, već je uredno ušiven sa unutrašnje strane. Vizuelno, prethodna varijanta zbog njega možda deluje “skuplje”, ali kako je ovo bežični model, u HyperX-u su verovatno želeli da ga učine elegantnijim i pogodnijim za korišćenje i u hodu, prevozu i drugim situacijama u kojima možete koristiti bežične slušalice.


cloudmix18_resize.JPG


Udobnost se doduše nije menjala, pa i Cloud Mix poseduje jastučiće na ušima i iznad glave od vrlo udobnog sunđera ili memorijske pene, presvučene veštačnom kožom. Pritisak na glavu je odlično odmeren (autor teksta je prosečno glavat, korisnici sa značajno većom glavom će možda imati drugačiji utisak), pa je korišćenje vrlo prijatno i u dužem vremenskom periodu, osim naravno pri velikim temperaturama, kada uostalom nijedne slušalice ne briljiraju, bez obzira na dizajn. Pozitivna strana veštačke kože, ali i dobro odmerenog pritiska je i prilično dobra izolacija od spoljnih zvukova, ne potpuna, ali u dovoljnoj meri da pruži užitak u zvuku, ali vas ne odseče potpuno od sredine u kojoj se nalazite. Vredi napomenuti i da su jastučići izmenjivi, pa ih možete npr. skinuti radi čišćenja ili ih po želji zameniti sa plišanim.

cloudmix22_resize.JPG


Iako je u pitanju bežični model, koji u sebi mora, pored svih standardnih delova, sadržati i bateriju i elektroniku, težina slušalica je zadržana na 260g bez ili 275g sa mikrofonom (koji je odvojiv), što je iznenađujuće čak 65g lakše od standardnog Cloud modela - prednosti nedostatka kabla.

Kad smo kod toga, veza sa izvorom zvuka se ostvaruje putem Bluetooth-a i to u verziji 4.2 (sa Hi-Res Audio podrškom), što je naravno i najpraktičnija opcija, znatno bolja od rešenja sa USB bežičnim adapterima, jer omogućuje i korišćenje sa mobilnim telefonima, ili bilo kojim drugim Bluetooth opremljenim uređajem. Povezivanje je jednostavno i svodi se na držanje tastera za uključivanje dok statusna dioda ne pocrveni i slušalice uđu u mod uparivanja. U redovnom radu, pomenuta dioda je plave boje, a slušalice vas o uključivanju, isključivanju, povezivanju i preostalom nivou baterije obaveštavaju glasovno.

cloudmix14_resize.JPG


Domet je standardan, do oko 10m sa optičkom vidljivošću ili manje ukoliko se između nalaze prepreke u vidu zidova. Kapacitet baterije nije deklarisan, ali jeste trajanje od oko 20 sati reprodukcije. Ukoliko se pak desi da zaboravite da napunite bateriju, u kompletu ipak dolaze i kablovi i to standardni sa tri prstena za povezivanje mobilnog telefona (na kome se nalazi i potenciometar za jačinu, kao i prekidač za isključivanje mikrofona), adapter koji omogućuje nezavisne konektore za slušalice i mikrofon, kao i microUSB kabl za punjenje slušalica. 

cloudmix11_resize.JPG


Na samim slušalicama se nalaze 3.5mm konektor za povezivanje slušalica, konektor za povezivanje mikrofona, microUSB port za punjenje, kao i dva tastera za regulisanje jačine zvuka i jedan univerzalni taster koji služi za javljanje na pozive i kontrolu multimedije, poput onog na bubicama za Android telefone.

U pakovanju se nalazi i dodatak na koji smo već navikli u vidu platnene torbice za nošenje slušalica, naravno sa HyperX logotipom.

Zvuk

cloudmix24_resize.JPG


HyperX Cloud Mix su opremljene 40mm zvučnicima sa Neodymium magnetima, impendansom od 40Ω i  unutrašnjim dizajnom sa dve odvojene komore, koji bi trebao da odvoji bas od ostatka spektra i tako pruži manje izobličenja i bolji balans. Bilo kako bilo, Cloud Mix verovatno očekivano poseduju sličan zvučni potpis onome na koji smo i navikli od Cloud serije. Balans je vrlo prijatan, sa lepom reprodukcijom detalja i bez osetnih rupa u frekventnom spektru, a slušalice su u stanju da po specifikaciji reprodukuju frekvencije od 10Hz do 40KHz, a realno od oko 20Hz, pa do one frekvencije koju ste u stanju da čujete, zavisno od godina i očuvanosti sluha. 

cloudmix10_resize.JPG


Niske frekvencije su, tipično za gejming modele, ali ne tako tipično za HyperX, malo akcentovane, pa slušalice zvuče “moćno” u bas linijama, ali se čini da taj akcenat oduzima malo od srednjeg dela spektra. Kako smo pretpostavili da su razlog za ovakvu bas reprodukciju otvori na gornjem delu svake od slušalica, palo nam je napamet da ih jednostavno zatvorimo prstima i očekivano, razlika je bila primetna. Sa zatvorenim bas refleksnim otvorima, bas i dalje ostaje dovoljno prisutan, ali i utegnutiji i precizniji, dok se oslobađa mesto za detaljniji srednji spektar i znatno bolju zvučnu sliku. Sa zatvorenim rupama, zvuk HyperX Cloud Mix je skoro za čistu desetku, dok će se fabrička varijanta možda ipak više dopasti gejmerima i ljubiteljima elektronske muzike.

cloudmix09_resize.JPG


Obzirom da su otvori slični USB Type-C portovima, prava je šteta što HyperX uz slušalice nije isporučio i neke plastične čepiće, jer bi na jednostavan način dao korisnicima izbor između jačeg basa (za tzv. basshead fanove) i zvuka koji je prilično veran, frekventno ravan i po nama pun pogodak. Srećom, za one koji žele opcije, dovoljno je preko rupe zalepiti malo parče lepljive trake (ili neki mali sticker) i problem je rešen.
 

cloudmix30_resize.JPG


Kako smo na nekim modelima drugih proizvođača primetili da se zvuk razlikuje u Bluetooth i USB modovima u odnosu na 3.5mm konekciju, drago nam je da primetimo da to ovde nije slučaj. Interno pojačalo je dovoljno kvalitetno da ne ograničava slušalice ni u kom pogledu. Što se glasnoće tiče, ona je na visokom nivou, pa vam sa ovim slušalicama neće nedostajati.

cloudmix12_resize.JPG


Kako je ovo ipak model namenjen gejmingu, vredi pomenuti i mikrofon, koji je svakako bitna stavka za in-game komunikaciju, ali i za razgovore ukoliko Cloud Mix budete koristili kao slušalice za mobilni telefon. Slušalice zapravo poseduju dva mikrofona, jedan u vidu proreza na prednjoj strani leve slušalice i jedan klasičan odvojivi Boom mic sa fleksibilnim telom. Ukoliko ste npr. u prevozu i slušalice koristite za slušanje muzike, mikrofon u samoj slušalici će biti elegantnije rešenje kako ne biste morali da nosite sa sobom dodatni odvojivi.

cloudmix36_resize.JPG


Kada je gejming u pitanju, dodatni mikrofon zapravo radi u kombinaciji sa internim, koji u tom slučaju služi kao ambijentalni mikrofon za redukciju buke. U oba slučaja, kvalitet zvuka je blago “telefonski”, odnosno sa malo užim frekventnim odzivom, ali vrlo jasan i prilagođen govoru, dok redukcija buke sa oba aktivna mikrofona radi jako dobro i prilično uspešno eliminiše sve osim glasa korisnika, čak i u prostorijama sa dosta spoljašnje buke.

Zaključak

HyperX je sa Cloud Mix slušalicama ponudio gejmerima, ali i svim ljubiteljima zvuka još jedan uspešan model. Prepoznatljivi HyperX Cloud zvuk, ali u bežičnom formatu je svakako nešto što možemo da preporučimo, a uz blagi mod pomenut u tekstu, dobijate zaista sjajan zvuk i to za cenu koja se u inostranstvu kreće u rangu od 150-200$. Ukoliko cena na našem tržištu bude unutar tog opsega, Cloud Mix će biti više nego dostojna alternativa audiofilskim Bluetooth modelima nekih poznatih imena, uz prednost upotrebljivosti i za gejming. 

cloudmix37_resize.JPG


Sa odličnom izradom, elegantnim i jednostavnim dizajnom, dobrim zvukom, dva mikrofona i mogućnošću povezivanja kablom ili bežično, HyperX Cloud Mix slušalice su pravi univerzalac koga treba imati na umu pri izboru novog para slušalica. 

 

Prednosti:

  • Bluetooth i 3.5mm konekcija

  • Kvalitetna izrada i mala težina

  • Dobar zvuk

 

Mane:

  • Ništa posebno

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Cooler Master niskoprofilne mehaničke tastature (SK621, SK630, SK650) (Video)

Test: Logitech Pro i Pro X gaming slušalice

10404
10405
10406
10407
10408
10409