Greška

Došlo je do greške.

Test: HyperX Cloud Alpha pro gaming slušalice

18.05.2018 12:39 | 0 Games
Test: HyperX Cloud Alpha pro gaming slušalice

HyperX Cloud slušalice su postavile lestvicu visoko, a novi Alpha model pokušava da postavi nove standarde

Ivan Mančić

 

Dobar zvuk je, kao i sve što je povezano sa nekom umetnošću, oduvek bio relativna kategorija i predmet mnogobrojnih rasprava. Audiofilske teme na raznim forumima, poput uostalom i legendarne teme na Bench forumu koja je svojevremeno oborila sve rekorde, su uvek pune oprečnih mišljenja, pa čak i navijačkih strasti, kao da je u pitanju najbitnija sporedna stvar na svetu. Jedno je sigurno, ljudi vole dobar zvuk, bilo zbog muzike, filmova ili gaminga. Kvalitetan zvuk nam pruža poseban doživljaj upotpunjujući svako iskustvo. 
Naravno, obzirom da je zvuk toliko bitan i praktično neophodan u svim segmentima, prirodno je da su i audio uređaji odavno dobili svoj gejming tretman. Na tržištu je prava poplava gejmerskih zvučnika i slušalica, dok su nekada popularne zvučne karte preseljene na matične ploče, koje se takođe hvale zvukom optimizovanim za gejming. U tom moru gejming proizvoda, a naročito slušalica, puno je pokušaja da se gejming talas iskoristi za prodaju ne baš kvalitetnih proizvoda. U većini slučajeva deluje kao da je gejming dizajn u prvom planu i dovoljan da proizvod učini zanimljivim, dok zvuk postaje nebitan i često je ispod standarda, bez obzira na rang cene. Iako je ovo donekle očekivano kod vrlo jeftinih slušalica od npr. desetak evra, praktično je neoprostivo u kategoriji skupljih proizvoda, naročito što gejming modeli po pravilu imaju višu cenu od svojih audiofilskih ili studijskih pandana.

cloudalpha_02_resize.JPG

Upravo iz tog razloga smo vrlo skeptični kada nam na test pristignu neke od novih gejming slušalica, bez obzira na to kojoj cenovnoj klasi pripadaju. Ovog puta, na testu nam se našao novi HyperX Cloud Alpha Pro Gaming Headset. HyperX je napravio odličnu reputaciju prethodnim Cloud modelima. Prve Cloud slušalice napravljene na Takstar OEM platformi (unapređeni Pro 80 model sa dodatkom mikrofona) su nudile zaista odličan zvuk, praktično klasu iznad tadašnjih konkurentnih rešenja. Novi Cloud Alpha iako izgledom podseća na prethodnike, donosi niz unapređenja, pa smo bili radoznali da vidimo kako se to odražava na zvuk koji one nude.

U pakovanju

cloudalpha_05_resize.JPG

HyperX Cloud Alpha dolaze u atraktivnom pakovanju koje “obećava” visok nivo kvaliteta.
Na omotu kutije se nalaze i Discord i Teamspeak sertifikati, dve aplikacije verujemo poznate svim gejmerima,  kao i logotipi različitih eSports turnira i popularnih ekipa poput Teamliquid i Navi. Sama kutija poseduje veliki HyperX logotip, a u njoj će vas sačekati same slušalice, platnena torbica za nošenje, 3.5mm kabl sa tri prstena i adapter kabl koji sa jedne strane ima jedan ženski 3.5mm konektor sa 3 prstena, a sa druge dva klasična 3.5mm stereo konektora. Oba kabla poseduju pleteno ojačanje (sleeve) i deluju vrlo kvalitetno.

cloudalpha_17_resize.JPG

Za razliku od prethodnih modela, Cloud Alpha ne dolaze sa integrisanim kablom, već je on ovog puta, kao i mikrofon, odvojiv. Na levoj slušalici se nalaze dva konektora, blago uvučena u samo kućište, na koje ćete povezati kabl i mikrofon. Konektori na obe strane su tako dizajnirani da savršeno čvrsto drže kabl na mestu, što sprečava slučajno diskonektovanje, ili labav kontakt.

cloudalpha_10_resize.JPG

Iako odvojivi kabl nije neophodan, svakako je praktičan ukoliko slušalice želite da ponesete na posao, turnir ili kod prijatelja i sprečiće njegovo savijanje u predelu konekcije sa samom slušalicom. Za povezivanje sa mobilnim telefonom ili gamepadom konzola biće vam dovoljan samo kabl koji jednim konektorom povezuje i slušalice i mikrofon. Kabl je dužine 1.4m, što je sasvim dovoljno za tu vrstu konekcije, a na njemu se nalazi i rotaciona kontrola jačine zvuka, kao i prekidač za isključivanje mikrofona. Ukoliko slušalice želite da povežete sa PC računarom, u kompletu se dobija i dodatni kabl dužine 2.1m koji služi kao adapter na koji ćete povezati prethodni kabl, a koji će vam na drugom kraju dati dva 3.5mm konektora koje povezujete na ulaze za slušalice i mikrofon vašeg računara. U tom slučaju, ukupna dužina kabla je čak 3.5m, što je više nego dovoljno da kabl uredno sprovedete do vašeg kućišta, gde god da se nalazi.

cloudalpha_15_resize.JPG

Odvojiv mikrofon je odličan detalj, jer ukoliko slušallice u nekom trenutku ne koristite za komunikaciju, možete ga skinuti kako vam ne bi smetao. Sam mikrofon je savitljiv, pa ga lako možete prilagoditi idealnom položaju. Kvalitet i jasnoća zvuka koji mikrofon daje su odlični i dovoljno glasni, pa vaši saigrači neće imati nikakvih problema da vas čuju i razumeju.

Dizajn i specifikacija

Same slušalice liče na prethodne HyperX Cloud modele, a glavna razlika je da je kućište svake od slušalica manje zaobljeno sa spoljne strane, što im ujedno daje i nešto veću zapreminu, bez znatnog povećanja ukupnih dimenzija. Okvir koji stoji na glavi je presvučen veštačkom kožom opšivenom crvenim koncem, što daje odličan vizuelni utisak i napunjen sunđerom prijatne čvrstine koji ih čini vrlo udobnim za gornji deo glave.

cloudalpha_08_resize.JPG

Aluminijumski nosači za obe slušalice su takođe redizajnirani, pa iako liče na prethodno rešenje, slušalicama daju znatno moderniji izgled. Alpha su slušalice zatvorenog tipa, što u praksi znači bolju izolaciju od spoljne buke, kao i manje propuštanje zvuka iz samih slučalica. Ovaj tip je svakako bolji izbor za gejming od slušalica otvorenog tipa, iako često kao posledicu ima nešto lošiji soundstage od otvorenih rešenja.

cloudalpha_11_resize.JPG

Implementirani su i jastučići od veštačke kože koji odlično prijanjaju na glavu i vrlo su udobni. U odnosu na plišane jastučiće, ovi nude nešto bolju izolaciju, pa i odziv basa, mada i nešto veće znojenje glave pri letnjim temperaturama. Mala zamerka je vrlo blagi pritisak ka unutra, koji možda neće osetiti svi, zavisno od veličine glave (nije obavezno veći na većoj glavi usled izvlačenja rama), koji iako skoro neprimetan u startu, može uticati na udobnost pri višesatnom slušanju.

cloudalpha_29_resize.jpg

Glavna promena u odnosu na prethodnike je i novi tip zvučnika. U pitanju su HyperX Dual Chamber Drivers koji po zvaničnoj specifikaciji daju bolju separaciju tonova i manje izobličenje zvuka. Iako je prečnik samog drivera ostao isti (~50mm), deluje da je napredak ostvaren pametnim korišćenjem prostora unutar same slušalice, kao i strateškim postavljanjem ventilacionih otvora koji služe za fino podešavanje frekventnog odziva, kako u unutrašnjosti, tako i na gornjoj strani leve i desne slušalice,  detalj koji nije bio prisutan na prethodnim modelima.

cloudalpha_12_resize.JPG

Kako zvuči?

Kako bismo proverili kvalitet zvuka koji HyperX Cloud Alpha pruža, nije bilo dovoljno da ih stavimo na glavu i damo odokativnu ocenu, već smo rešili da ih uporedimo sa nekom referencom. Obzirom da HyperX puca visoko, smatrali smo da nema potrebe da se ustežemo ili ih poredimo sa sličnim gaming modelima, već smo ga suprotstavili slušalicama koje pripadaju velikim imenima u svetu audio tehnike. U pitanju su Beyerdynamic DT770 Pro (250ohm verzija) i AKG K701, praktično referentni studijski modeli u kategoriji zatvorenih i otvorenih slušalica, respektivno. Provereni i dokazani kvalitet koji oba modela nude je pravi izazov, pa smo u seriji naizmeničnog slušanja raznih muzičkih žanrova i generisanih test signala uporedili njihove karakteristike sa modelom na testu. Kao bonus, tu je i Takstar Hi2050, otvorena verzija Pro80 na kojima je baziran originalni HyperX Cloud.  

cloudalpha_25_resize.JPG

Test smo obavljali kako na integrisanoj zvučnoj karti na Aorus Z370 Gaming 5 matičnoj ploči, tako i na Audient iD14 profesionalnoj zvučnoj karti.
Prvi na redu je bio test glasnoće. Alpha poseduje impendansu od 65 oma, što je blizu 62 oma kod K701 i 60 oma kod Hi2050, ali je definitivno glasniji od oba, a naročito od 250 omskog DT770. Čak i na integrisanoj zvučnoj karti, Alpha je bila na granici preglasnog, a na Audientu definitivno nudi i više glasnoće nego što bi vam ikad trebalo, ili bilo zdravo za vaš sluh na duže staze.
Pre nego što uđemo u detalje, daćemo opšti utisak o zvučnoj slici koju pravi Cloud Alpha. Na prvo slušanje, slušalice daju frekventno vrlo uravnoteženu sliku, sa malim akcentom na bas, ali bez preterivanja. Srednji opseg je blago povučen, ali i dalje dovoljno prisutan zadržavajući punoću. Visoki poseduju dovoljno detalja, ali ne i previše, što je dobro, jer preveliki akcenat u ovom delu spektra uglavnom ume da rezultuje naporom pri dugom slušanju.   

cloudalpha_20_resize.JPG

U detaljnom testiranju frekventnog odziva, Cloud Alpha su pokazale impresivno pokriće sub-bass dela spektra. Specifikacija navodi frekventni opseg od 13Hz do 27KHz i iznenađujuće, nije u pitanju preterivanje. Za razliku od AKG i Beyerdynamic modela koji su se zaustavljali na oko 30Hz i 20Hz, a ispod toga mahom reprodukovali samo harmonsko izobličenje, odnosno više harmonike osnovnog tona, Hyperx je zadržavao fundament do čak 12 Hz. Naravno, donji deo sub spektra je i nešto tiši, ali zato ove slušalice prilično jednakom jačinom reprodukuju frekvencije koje su ostalima bile donji limit, što je vrlo impresivno. Deklarisanih 27KHz gornjeg opsega nismo bili u prilici da proverimo, verovatno zbog godina i pored dobro očuvanog sluha, pa su se mahom svi modeli zaustavili na nešto preko 18KHz.

cloudalpha_28_resize.JPG

Kao što smo spomenuli, bas je izražen, ali ne i preteran, pa je primetan mali skok u glasnoći dela između 100 i 200Hz. Ovo donekle utiče na jasnoću basa, pa on nije jednako dobro definisan kao na K701 i DT770 i favorizuje punoću basa u odnosu na udarac.  Srednji spektar je prisutniji u odnosu na DT770 i sa boljim balansom, pa Cloud Alpha ostavljaju bolji utisak pri slušanju, naročito bez oštrine u visokim srednjim koja je karakteristika DT770.
Merenje dinamičkog opsega je pokazalo da su studijski modeli u stanju da reprodukuju oko 6dB širi opseg u odnosu na Cloud. Iako su svi kretali sa iste referentne tačke jačine, najtiši čujni glas na DT770 i K701 je bio na oko -66dB, dok se Cloud Alpha zaustavio na -60dB. Ne preterano velika razlika jer je i -60 već vrlo vrlo tiho.

cloudalpha_07_resize.JPG

Po pitanju soundstage-a, Hyperx je zvučao znatno bolje u odnosu na DT770 sa kojim je i najuporediviji po pitanju dizajna. Stereo slika je vrlo dobra, uz dobru separaciju elemenata i solidnim utiskom prostornosti, odnosno zvukom koji ne deluje kao da je u vašoj glavi, već zauzima neki prostor ispred. Po ovom pitanju je vrlo teško takmičiti se sa AKG K701, kako zbog otvorenog dizajna, tako i zbog činjenice da je to jača strana ovog modela, mada moramo priznati da je Alpha uzevši u obzir razliku u ceni i konstrukciji između ova dva modela prišla više nego dovoljno blizu.

cloudalpha_16_resize.JPG

Sve u svemu, ove slušalice su vrlo prijatno iznenađenje po kvalitetu i balansu zvuka i vrlo uspešno se nose čak i u direktnom poređenju sa skupljim i renomiranijim modelima. Iako pro audio slušalice nude nešto neutralniji zvučni potpis u određenim delovima spektra, većina korisnika će verovatno preferirati malo interesantniji i uzbudljiviji zvuk koji nudi HyperX Cloud Alpha. 
Izolacija zvuka, kao bitna karakteristika zatvorenih slušalica je takođe bila na zadovoljavajućem nivou i čak nešto bolja nego na DT770, koje su praktično studijski standard za snimanje vokala. 
Po pitanju udobnosti, Cloud Alpha zaostaje za referentnim modelima, najpre zbog činjenice da oni nude veće kućište koje obuhvata veću površinu oko uha, pa samim tim i zahteva manji pritisak za dobro prijanjanje. I pored toga ne možemo reći da su ove slušalice neudobne, čak naprotiv. Moguće je i da blagi pritisak koji smo prethodno spomenuli tokom korišćenja popusti, pa da i ta mala zamerka nestane, ukoliko je uopšte budete imali.

Zaključak

HyperX je od ulaska na gaming audio tržiste krenuo vrlo ozbiljno. Iako se u prvi mah moglo pomisliti da je u pitanju početnička sreća, odnosno dobro izabran OEM za prvi model, dalji razvoj koji je kompanija postigla sopstvenim audio inžinjerima definitivno govori u prilog tome da se ozbiljno radi i shvata ovaj segment tržišta.
HyperX Cloud Alpha su, usudićemo se reći, među najboljim zatvorenim gejming slušalicama, kao i generalno odlične slušalice u opštoj konkurenciji. Relativno neutralan zvuk sa blago naglašenim basom i odličnim sub-bass odzivom će se jednako dopasti basshead korisnicima, kao i onima koji vole prirodan zvuk. Vrlo solidan soundstage i zvuk koji ne zamara na dugo slušanje, a ipak nudi dovoljno detalja za kvalitetno snalaženje u igrama i uživanje u muzici, definitivno upotpunjuju dobar utisak o ovom modelu.

cloudalphaaward_resize.jpg

Obzirom na cenu od oko 125€, možemo reći da ove slušalice, iako svakako ne jeftine za jedan gaming model, nude visok kvalitet koji više nego dobro parira ceni. HyperX Cloud Alpha su na nas ostavile sjajan utisak i prijatno nas iznenadile, pa im ovom prilikom dodeljujemo Benchmark Highly Recommended nagradu.

 
Prednosti:
Odličan zvuk i tonski balans
Izvanredna reprodukcija sub-bass spektra
Kvalitetna izrada
Solidna udobnost
 
Mane:
Blagi pritisak koji mogu osetiti neki korisnici pri višesatnom slušanju
Minimalna mutnoća basa u delu od 100-200Hz

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Asus ROG Claymore mehanička gaming tastatura

Test: Logitech G513 Carbon mehanička gaming tastatura

10404
10405
10406
10407
10408
10409