Greška

Došlo je do greške.

Test: HyperX Alloy FPS Pro

09.08.2018 14:22 | 3 Games
Test: HyperX Alloy FPS Pro

Nakon serije debitantskih proizvoda, sa kojima je uspešno nastupio u domenu gejming periferija, brend HyperX ostaje fokusiran na gejming publiku i kreće da izbacuje razne varijacije na temu, pokrivajući različite tržišne niše. Danas pred sobom imamo HyperX Alloy FPS Pro, tastaturu koja je veoma nalik ranije testiranom modelu bez Pro sufiksa. Sa jednom ili dve značajne razlike - reč je o Tenkeyless tastaturi, koja pride ima i solidno nižu cenu. Zainteresovani?

HyperX Alloy FPS je bio debitantski proizvod koji nam se veoma dopao. Danas na testu imamo uređaj koji je neka vrsta iteracije te mehaničke tastature. No, da li smo dobili drugačiji proizvod, ili pak pozitivan evolutivni pomak? Ili je sufiks „Pro“ previše...optimističan? Šta je uopšte Tenkeyless tastatura? Istina, o tome smo u više navrata pisali, ali nije od zgoreg podsetiti se nekih osnovnih postulata.

hyperx_alloy_fps_pro_1_s.jpg


Alloy FPS Pro tastatura nema numerički deo. Otuda oznaka „Tenkeyless“, što je fraza koja zapravo označava da joj fali deset tastera. I poneki više, budući da je deset cifara, a tu je i pokoji taster viška uvek oko numeričke tastature (plus, minus, enter...) Sve u svemu, mehanizam nastanka tastature je jednostavan. Preporučujemo vam da pročitate i naš test njenog prethodnika, modela bez sufiksa Pro.


Test: HyperX Alloy FPS


Pakovanje

Samo pakovanje Alloy FPS Pro mehaničke tastature je u duhu onoga što smo već videli. Kutijom dominiraju crne i crvene nijanse, što je u skladu sa rešenjima implementiranim na samoj tastaturi. Tu pre svega mislimo na pozadinsko osvetljenje crvene boje, kao i crvenu boju MX Red mehaničkih prekidača. Sasvim je jasno stoga zašto crvena boja dominira crnim pakovanjem, što je inače osnovna boja same tastature.Ukoliko sam naziv „FPS Pro“ nije dovoljan da vam sugeriše kojoj je publici namenjena tastatura, već na prednjoj strani pakovanja možete videti kratak i prilično egzaktan opis tastature. Proizvođač kaže da je ovo minimalistička tastatura za „FPS profesionalce“, premda verovatno ne bismo išli baš toliko daleko, već rekli da je reč o tastaturi idealnoj za igranje. Ukoliko se prisetimo da je HyperX sponzor mnogih gejming manifestacija, ne samo kod nas već i na globalnom nivou, ovakve tvrdnje tada dobijaju i veoma interesantnu podlogu.Naravno, Cherry MX Red ilustracija je tu, pošto su prekidači upravo takvog tipa. Na zadnjem delu je spisak osnovnih karakteristika tastature na nekoliko jezika, zajedno sa njihovim ilustracijama. Kao četiri ključne osobine, proizvođač je rešio da istakne čvrst čelični frejm, prenosivi dizajn sa odvojivim kablom, tasteri sa pozadinskim osvetljenjem i efektima koji se mogu prilagođavati, kao i Game Mode, 100% AntiGhosting i N-Key rollover funkcionalnosti.U pakovanju zatičemo tastaturu, kao i kabl. Taj kabl se povezuje na tastaturu preko mini-USB porta i veoma je kvalitetan, pošto je debeo, uvrnut i možemo reći i veoma dopadljiv. Pogađate, urađen je u crno-crvenom stilu, koji u suštini prati ovu tastaturu. Za razliku od ranijih modela - koji su bili i nešto skuplji - u pakovanju FPS Pro tastature nema ni torbice za nošenje, ni eventualnih alternativnih tastera. No, zbog toga je, između ostalog, ova tastatura i pristupačnija. Primetićemo da je set dodatnih ili rezervnih tastera za HyperX tastature danas moguće ionako dokupiti u domaćim bolje snabdevenim maloprodajama, tako da ukoliko vam isti zafale možete ih vrlo lako nabaviti. U pakovanju se nalazi jednostavno uputstvo za upotrebu, koje objašnjava osnovne funkcije tastature. Te funkcije se nalaze predefinisane na samoj tastaturi, budući da Alloy FPS Pro ne koristi upravljački softver.

Tastatura -10

Ukoliko se niste sreli sa Tenkeyless tastaturama, verovatno niste ni sami svesni koliko su zapravo pogodne u mnogim prilikama. Opet, to pomalo zavisi od prioriteta. Ukoliko u poslu često koristite numerički deo tastature, zaboravite na FPS Pro. Ukoliko vam pak za posao taj deo tastature ne treba, odnosno ukoliko će vaše potrebe zadovoljiti i ovako „skraćena“ tastatura, FPS Pro postaje odličan izbor iz više razloga. Kompaktan je, zauzima manje mesta na stolu, pogodniji je za prenošenje.


 


Minimalizam tastature nije određen samo time što je „odsečen“ desni deo - ili barem deo koji percipiramo takvim. Baza tastature je izuzetno tanka, i to je ono što u podjednakoj meri utiče na pomenuti osećaj. Naime, ovde nemamo velike okvire u koje tasteri prosto uranjaju, već su oni praktično izloženi na jednoj plitkoj ploči, sa sve mehanizmima sa svičevima.


Specifikacije
 • Model HYPERX Alloy FPS Pro
 • Kategorija Gejming
 • Interfejs USB
 • Postolje za dlanove Ne
 • Pozadinsko osvetljenje Da
 • Dodatni tasteri Multimedijalni tasteri preko Fn tastera
  Blokiranje Windows tastera: Da
 • Masa 900 g
 • Dimenzije 359 x 130 x 34.5mm
 • Dodatno Gejmerska mehanička tastatura
  - Čvrst čelični ram
  - Ultra portabilan dizajn sa odvojivim kablom
  - Cherry MX Red tasteri
  - Crveno pozadinsko osvetljenje sa pet nivoa osvetljenja i šest modova osvetljenja
  - Tenkeyless dizajn, bez numeričkog dela tastature
  - Izuzetno kompaktna
  - 100% Anti-Ghosting
  - N-key rollover


Isto tako, na tastaturi nema nikakvih suvišnih elemenata u dizajnerskom, ali ni funkcionalnom smislu. Sve je čisto, pregledno, jasno i kompaktno. Naravno, kada kažemo kompaktno, mislimo na okvire u kojima se kreću mehaničke tastature, pošto kompromisa sa veličinom tastera ili prekidačima jednostavno ne može biti. Takva je filozofija ovog tržišta, ali i publike.

Ne zatičemo nikakve suvišne elemente, što je sasvim u skladu sa geslom minimalizma koje ova tastatura sledi. Alloy FPS Pro koristi čeličnu ploču u svojoj bazi. Zahvaljujući tome, konstrukcija je izuzetno čvrsta i tastatura stoji kao zalepljena za podlogu. Tome pomažu i velike, debele nožice na zadnjem delu tastature. Moguće je podići zadnje nožice i time blago modifikovati ugao pod kojim je postavljena tastatura, povećavši ga blago.


 

Interesantno je da osim mini-USB konektora nema drugih konekcija. Drugim rečima, za razliku od „gabaritnijeg“ rođaka, FPS Pro ne raspolaže dodatnim USB portom na koji bi se mogli povezivati USB uređaji, što je šteta.

Sami tasteri su standardnog oblika i rasporeda - izuzmemo li odsečeni deo na desnoj strani. Nije pravljen nikakav kompromis po pitanju njihove veličine. Imaju blaga udubljenja, ergonomski oblikovana i prilagođena vrhovima prstiju. Iznad glavnog dela tastature su funkcijski F tasteri, a neki od njih su iskorišćeni za dodatne funkcije, pa tako na njima zatičemo alternativne multimedijalne komande. Svi tasteri kao da „štrče“ iz svog postolja, zahvaljujući tome što je baza veoma tanka.Sve u svemu, ne možemo da zamislimo funkcionalnu tastaturu koja bi zauzela manje prostora na stolu od HyperX Alloy FPS Pro modela. U tom pogledu - zaista ispunjava svoju misiju.

U praksi

Tastatura svoju prevashodnu namenu ispunjava izuzetno dobro. Kao što joj samo ime kaže, prevashodno je namenjena igračima, i to igračima pucačina. No, bez obzira koji je vaš omiljeni žanr, Alloy FPS Pro će idealno poslužiti. Istovremeno, neće zauzimati puno prostora na vašem stolu. Još jedna važna stavka koja Tenkeyless tastature čini posebno pogodnim izborom jeste što tada imate više prostora na desnoj strani, gde verovatno držite miša, pa imate više prostora za širi dijapazon pokreta, što posebno može značiti kod naglih cimanja i pomeranja.

 


Sama upotreba ne trpi ni u kom pogledu. Možda bi nekom profilu korisnika značili posebni multimedijalni tasteri, ali verujemo da takav profil korisnika jednostavno ovakvu tastaturu neće ni razmatrati. Jednostavno, koristite tastaturu isto kao i regularni model, samo što ovde nema numeričkog dela što donosi i nekoliko prednosti, od pomenute uštede u prostoru, do lake prenosivosti.

 


Kucanje vam neće biti ništa drugačije od standardnog - naravno, sa tim izuzetkom da nemate numerički deo. Tastatura koristi Cherry MX Red mehaničke tastere. Oni su čest izbor igrača, mada treba reći da nisu tako čest izbor osoba koje duže i intenzivnije kucaju na svojim tastaturama. No, tim rečeno, Alloy FPS Pro će odlično poslužiti u praktično sve svrhe, uključujući i potrebu za dužim kucanjem teksta, a da ne govorimo o situacijama kada se tastatura manje intenzivno koristi. Ipak, konstatujemo da se na mehaničkim tastaturama tradicionalnijeg dizajna ipak nešto udobnije kuca, bilo zbog povišene baze, bilo zbog prisustva naslona za dlanove.
 

Alloy FPS Pro koristi pozadinsko osvetljenje. U konkretnom slučaju, to osvetljenje je crvene boje. Ništa od RGB osvetljenja, ili personalizacije. Iskreni da budemo, i ne vidimo zašto bi 99% potencijalnih korisnika uopšte kukalo za tim. Kontrola osvetljenja se odvija preko kursorskih tastera u kombinaciji sa funkcijskim (Fn) tasterom. Na raspolaganju je šest modova osvetljenja u kombinaciji sa pet nivoa osvetljenja. Realno gledano, ovim je pokriven dobar deo onoga što biste uopšte želeli od svetlosnih efekata. Najzad, ukoliko tako želite, možete ih i u potpunosti isključiti.

 


Slično kao i kod drugih Cherry MX prekidača, i ovde imamo garantovanih 50 miliona aktivacija na svakom tasteru. Ono što bismo možda želeli bi bila alatka za brzo i lako vađenje tastera, što je standardan deo pakovanja mnogih mehaničkih tastatura. Na taj način se vrlo lako i efikasno može vršiti čišćenje. No, ovde to i nije toliko problematično, budući da su svi tasteri na plitkoj ploči, odnosno da nema velikog okvira u koji su ugrađeni. Stoga je veoma lako vađenje, čak i ukoliko ne možete baš da obuhvatite željeni taster, možete veoma lako izvaditi taster koji je tu negde, blizu njega, i onda lako prstima izvući baš onaj koji ste želeli. Sve u svemu, taj izostanak alatke se u praksi ne oseća.
 


To bi u principu bilo to. Kao što smo rekli, upotreba tastature je izuzetno jednostavna. Nema memorije, nema kontrolnog softvera, nema makro tastera. Sve jke veoma jednostavno, a one funkcije tastature koje su predefinisane su jasno naznačene na odgovarajućim tasterima i lako ih možete aktivirati. Da ne zaboravimo da pomenemo Game Mode, koji onemogućava Windows taster, čime se sprečava slučajan izlazak iz igre i/ili prekid sesije zbog odlaska u Windows. Tu je i N-key rollover podrška koja pokriva sve tastere, što znači da možete pritisnuti bilo koju kombinaciju tastera u bilo kom trenutku i oni će biti registrovani, što je veoma važno u nekim naslovima.

Zaključak

Verovatno ste do ovog trenutka pročitali štošta lepo o HyperX Alloy FPS Pro tastaturi. Najlepše smo, ipak, ostavili za kraj. Njena cena je izuzetno povoljna i iznosi 9.699 dinara. Zaista smo prijatno iznenađeni tim podatkom jer je samim tim ovo veoma povoljan izbor i zapravo jedna od najjeftinijih tastatura sa Cherry MX tasterima. Istovremeno nije mnogo skuplja - ako je uopšte - od tastatura sa alternativnim rešenjima kada su mehanički prekidači u pitanju. Drugim rečima, čak iako nije najjeftinija u apsolutnom smislu, izuzetno je konkurentna.


hyperx_alloy_fps_pro_12_s.jpg


HyperX je ponudio veoma dobar proizvod, kako u apsolutnom, tako i u relativnom smislu. Veoma je dobro pozicioniran naspram konkurenata, a istovremeno je i vrlo fer proizvod. Možda bismo preferirali neke druge Cherry MX mehaničke prekidače jer su nam Cherry MX Red najmanje omiljeni subjektivno posmatrano, ali to ostavljamo vama na izbor. Zaista je obavljen odličan posao.

award_hyperxfpspro_s.jpg

Alloy FPS Pro je odličan izbor za sve igrače, ali i sve koji žele kompaktnu tastaturu na svom stolu - posmatrano u okvirima mehaničkih tastatura, naravno. Ona je vizuelno dovoljno atraktivna, odlično dizajnirana, karakteriše je veoma dobra izrada. Takođe je jednostavna za upotrebu, a činjenica da se radi o jednoj od najpovoljnijih tastatura sa Cherry MX tasterima, ali i jednoj od pristupačnijih tastatura generalno, sasvim je dovoljna da je preporuči za našu Value for Money nagradu. Ukoliko HyperX nastavi da ovako pametno pozicionira svoje proizvode, imaće itekako svetlu budućnost na tržištu igračkih periferija - tržištu na kome itekako želi da bude zastupljen i prepoznat.


Prednosti

- Odličan odnos uloženog i dobijenog
- Kompaktan dizajn, za one koji cene minimalizam ili kubure sa prostorom
- Kompletna kontrola direktno sa tastature bez softvera
- Kvalitet izrade
- Korektno crveno pozadinsko osvetljenje
- Idealna za ciljnu grupu kojoj je proizvođač namenjuje

Nedostaci

- (Subjektivno) Voleli bismo neke druge Cherry MX tastere umesto Red varijante
- (Subjektivno) Nekima ovako kompaktan dizajn prosto neće odgovarati
- Nema memoriju, niti makro tastere
- Ukoliko želite maksimum personalizacije po pitanju osvetljenja, moraćete potražiti nešto drugo


Cena: 9699 dinara

Tastaturu na test ustupio Kingston. 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Logitech G560 2.1 gejming zvučnici

Test: ROG Strix Fusion 500 gejming slušalice

10404
10405
10406
10407
10408
10409