Greška

Došlo je do greške.

Test: HyperX Alloy Elite RGB

20.12.2018 11:29 | 0 Games
Test: HyperX Alloy Elite RGB

Iz HyperX-a nam stiže mehanička gejming tastatura koja pretenduje na tron ove kategorije…

Ivan Mančić


Nakon nedavno testiranih HyperX Cloud Flight slušalica i trojca Pulsefire miševa, red je došao i na jednu tastaturu. Naravno, svakako ne običnu, jer je u pitanju model pozicioniran na vrhu ponude ove kompanije, kako cenovno, tako i po svim drugim parametrima. U pitanju je HyperX Alloy Elite RGB, koji je zapravo unapređena verzija HyperX Alloy Elite tastature koju smo testirali pre nešto manje od godinu dana. U višednevnom druženju sa ovom gejming tastaturom proverili smo šta nam to novo donosi ova verzija i kakav utisak ostavlja u realnom radu i naravno igranju.

alloyelitergb16_resize.jpg

Dizajn

Obzirom da smo rekli da je ovo nova verzija Alloy Elite modela, ona izgledom vrlo i podseća na njega.

alloyelitergb01_resize.jpg


Ono najbolje što je krasilo već prilično impresivan prethodni model je zadržano, pa i RGB verzija poseduje osnovu izrađenu od čelika, koja daje utisak da je tastatura robustna poput nekog tenka, ili makar neke stare Lade iz zlatnog doba SSSR-a.

alloyelitergb10_resize.jpg


Donji deo je ipak izrađen od plastike, mada sa njim nećete imati kontakta nakon inicijalnog postavljanja na sto.Na donjoj strani se nalaze i četiri gumirane stopice u svakom uglu, koje vrlo uspešno sprečavaju bilo kakvo klizanje, naročito u kombinaciji sa prilično impresivnom težinom same tastature.

alloyelitergb07_resize.jpg


Ako čvrstinom podseća na tenk ili Ladu, to svakako nije slučaj sa dizajnom, koji je moderan i vrlo dobro odmeren. Blago uvučeni bokovi interesantnog oblika, kao i gornji deo koji je vizuelno odvojen od glavnog daju tastaturi utisak nečeg neuobičajenog.

alloyelitergb12_resize.jpg


Na gornjem delu, koji je i nešto višlji u odnosu na osnovu se nalaze i tri tastera sa leve strane, namenjena kontroli svetla i aktivaciji Game moda, dok se na desnoj strani, nešto uvučeniji, nalaze tasteri za kontrolu multimedije, kao i valjak za kontrolu jačine zvuka.

alloyelitergb13_resize.jpg


Pomenuti tasteri su zaobljeni, poput valjka, koji poseduje zupce koji će vam omogućiti preciznu kontrolu, uz korak promene od 2% jačine. Prva vizuelna razlika u odnosu na prethodni Alloy Elite je boja tastera i valjka koji su ovog puta sivi, u odnosu na crnu kod prethodnika. Duž linije koja odvaja glavni i gornji deo prostire se led traka, takozvani Lightbar, koja se sastoji iz 18 LED segmenata.

alloyelitergb18_resize.jpg


Prekidači, koji su u ovoj verziji CherryMX Red tipa, nalaze se u ravni baze tastature, pa su kapice izdignute iznad, što je nama, makar vizuelno i omiljena varijanta kada su mehaničke tastature u pitanju. Tasteri su glatke površine i jasno definisanih ivica, sa blagim udubljenjem ka sredini, što pruža dobru separaciju tokom kucanja, uz jasnu granicu svakog tastera. Font tastera jeste u gejming stilu, ali bez preterivanja, pa deluje moderno, ali i vrlo jasno. Prostor oko tastera je oko 5mm sa svake strane, pa iako tastatura nije ultra-kompaktna, zapravo i ne zauzima previše mesta na stolu, makar po širini.

alloyelitergb03_resize.jpg


Ono što je krasilo i prethodni model, a što nam se vrlo dopada, je odmorište za dlanove koje se po želji dodaje sa donje strane. Ono je izrađeno od plastike, sa dodatnim gumiranim stopicama, pa se odlično uklapa, kako funkcionalno, tako i u dizajn tastature kome dodaje ono “nešto” kako bi tastatura izgleda još zanimljivije. Gornja površina odmorišta je gumirana i vrlo prijatna na dodir, a deo ispod glavnih tastera je vizuelno odvojen i poseduje “threadplate” teksturu koja izgleda izvanredno. U donjem desnom uglu se nalazi i utisnuti HyperX logotip.

alloyelitergb48_resize.JPG


Treba napomenuti da u pakovanju dolaze i osam dodatnih kapica, kao i alat za njihovu zamenu. U pitanju su kapice Titanium boje, poput one na multimedijalnim tasterima, potpuno glatke za tastere od 1-4, kao i sa pomenutom Threadplate teksturom na WASD tasterima. Ovo se možda vizuelno neće svakome dopasti, ali moramo priznati da je tekstura na WASD tasterima sjajan detalj i da makar kad je gejming u pitanju (što je uostalom i primarna namena ovog modela) doprinosi dobrom osećaju tokom igranja.

alloyelitergb29_resize.jpg


Tastatura se sa računarom povezuje putem dva USB konektora, pa je i kabl malo gabaritniji, sa pletenom zaštitom. Drugi konektor zapravo služi za USB passthrough, t.j. jedan USB port koji se nalazi sa zadnje strane tastature, a koji možete koristiti za povezivanje miša ili USB diskova. Šteta je što je u pitanju USB 2.0, jer je u današnje vreme sve više USB 3.0 uređaja, pa bi brži port bio koristan detalj.

Tasteri, osvetljenje, softver

alloyelitergb41_resize.jpg


Kao što smo pomenuli, u modelu na testu se nalaze CherryMX mehanički prekidači u Red varijanti. Potpuno je normalno da se u modelu ovako visoke klase ne eksperimentiše, pa je prusustvo proverenog kvaliteta koji donosi CherryMX očekivano. HyperX Alloy Elite RGB postoji u više varijanti, pa ćete, ukoliko vam se ova tastatura dopadne, a niste ljubitelji crvenih, moći da izaberete i verziju sa braon ili plavim prekidačima. CherryMX Red su, kao što smo i ranije pominjali, praktično standard za gejming, jer nude linearan otpor, bez “koraka”, odnosno taktilnog i zvučnog odziva. Ovo u praksi nudi najbrži odziv, kome u ovom slučaju doprinosi i opšti kvalitet izrade, pa je kucanje, kao i gejming na ovom modelu vrlo precizno, možda čak i na najvišem nivou koji smo do sada videli na nekom od modela sa CherryMX Red tasterima.

alloyelitergb42_resize.jpg


Ovi tasteri doduše nisu naš favorit, pa nas vrlo zanima kako se Alloy Elite RGB ponaša u CherryMX Blue varijanti sa taktilnim i zvučnim odzivom. Obzirom na odličan utisak koji ostavlja sa crvenim, verzija sa plavim prekidačima bi lako mogla biti idealna tastatura, makar kada je kucanje u pitanju. Naravno, kod svih iole boljih gejming tastatura je anti-ghosting odavno obavezna funkcija, pa i Alloy Elite RGB poseduje N-Key Rollover zahvaljujući kome se neće dešavati da se uz više istovremenih pritisaka tastera neki od njih ne registruje.

alloyelitergb17_resize.jpg


Treba napomenuti i da tri kontrolna, kao i četiri multimedijalna tastera nisu sa mehaničkim prekidačima, već sa standardnim rubber-dome, što i nije naročito bitno. Za razliku od kontrolnih, multimedijalni doduše poseduju i osvetljenje, poput glavnih tastera. Upravo ovo osvetljenje je i najveća razlika u odnosu na prethodnu verziju ove tastature. Crveno osvetljenje prethodnika je ovog puta zamenjeno RGB osvetljenjem, koje je nezavisno podesivo za svaki od tastera, 18 zona Lightbar-a i četiri multimedijalna tastera.

alloyelitergb54_resize.jpg


Kao i kod svih aktuelnih HyperX periferija, sva podešavanja se vrše putem NGenuity softvera. Izbor boje se može vršiti i  putem zona, kojima možete dodeliti tastere po želji, a kojih može biti koliko i samih tastera. Pored boje, svakoj od zona možete dodeliti i određeni efekat, kojih ima pet. Ova vrsta detaljnog podešavanja vam doduše verovatno i neće biti potrebna, obzirom da je dostupna i selekcija fabričkih modova, odnosno efekata koji su vrlo zanimljivi, sa izborom brzine i pravca. Solid, Breathing i Wave efekte možete i kombinovati sa dodatnim Trigger, Explosion i HyperX Flame efektima koji će se aktivirati pritiskom tastera tokom kucanja. Ovo praktično daje neograničene mogućnosti i krajnje interesantne kombinacije koje će vas zabaviti lightshow-om, a koje se uz malo podešavanja mogu učiniti svedenijim i korisnijim.

alloyelitergb57_resize.jpg


Pored osvetljenja, softver omogućuje i podešavanje Game moda, koji se aktivira pomenutim tasterom. Ovaj taster će zapravo deaktivirati tastere koje odaberete i na taj način omogućiti njihovu aktivaciju tokom igre. Podrazumevano, to su dva Windows tastera kojima možete pridružiti i bilo koji drugi, kao i kombinacije tastera, poput Alt-Tab, Alt-F4, Shift-Tab i Ctrl-Esc.

alloyelitergb59_resize.jpg


Poslednja sekcija softvera je posvećena Macro funkcijama. Macroi koje možete snimiti uključuju pritiske i puštanje tastera na tastaturi i mišu, vreme pauze, kao i pokrete točkića, pa se mogu snimiti i reprodukovati prilično kompleksne radnje. Svakom od tastera je moguće dodeliti Macro, funkciju miša ili multimedije ili ga remapirati na neki drugi taster. Ovo doduše važi samo za glavne tastere, dok su kontrolni i multimedijalni tasteri izuzeti, što je prava šteta, jer bi oni bili i najverovatniji kandidati za reprogramiranje.

alloyelitergb58_resize.jpg 

Zaključak

HyperX je unapređenom verzijom Alloy Elite tastature napravio prilično impresivan model. Od težine i izrade, dizajna, do fleksibilnog osvetljenja i odličnog softvera za kontrolu, HyperX Alloy Elite RGB ostavlja vrlo malo što biste mogli poželeti, a da već nije tu. Praktično jedine stvari koje joj možemo zameriti su dodatni USB port koji nije u 3.0 verziji i nemogućnost programiranja multimedijalnih tastera, što i nisu neke velike zamerke. Čak i cena koja se na našem tržištu kreće oko 150€ deluje razumno za jednu mehaničku tastaturu visoke klase - iako naravno nije niska, svakako je korektna u odnosu na cenu nekih poredivih modela drugih proizvođača.


Kako je ovaj model dostupan sa tri različite varijante CherryMX prekidača, uz izbor onog koji vam najviše odgovara svakako dobijate zaista kvalitetnu tastaturu. HyperX Alloy Elite RGB u svakom slučaju ima našu preporuku i zaslužuje Benchmark Approved priznanje.

 

Prednosti:
- Visok kvalitet izrade
- Izvanredna udobnost
- Moderan, ali umeren dizajn

 

Mane:
- Ništa bitno

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Logitech G Pro Wireless

Test: HyperX Cloud Flight

  • Povezane teme:
10404
10405
10406
10407
10408
10409