Greška

Došlo je do greške.

Test: Hyper X Cloud Stinger

14.11.2016 11:30 | 0 Games
Test: Hyper X Cloud Stinger

HyperX je brend koji je uneo potpuno nove standarde u klasu gejming slušalica kada je predstavio originalni Cloud model. Od tada smo počeli da očekujemo da čak i pristupačni modeli nude kvalitetan HiFi zvuk pored toga što su, naravno, optimizovani i za igre. Od tada, kompanija je ponudila još nekoliko modela, a najnoviji je HyperX Cloud Stinger koji donosi visok kvalitet po još nižoj ceni. Kao i uvek, postavlja se pitanje koliko je HyperX žrtvovao da bi nam ponudio Cloud pristupačnijoj ceni.

Nebojša Todorović

Podsetimo se ukratko, originalni HyperX Cloud i Cloud II su oduševili publiku širom sveta iako to uopšte nije bilo očekivano. Svi smo očekivali još jedne gejming slušalice od 100 EUR-a, a dobili smo nešto posebno. Razlog za to je bio fantastičan kvalitet zvuka čak i kada slušate muziku, a to je disciplina u kojoj je većina drugih gejming slušalica, osim onih najskupljih, kao po pravilu donosila razočaranje.


Test: Kingston HyperX Cloud II


Gotovo svi modeli najpopularnijih brendova kao što su Logitech, SteelSeries, Razer, CoolerMaster i sl. su pratili istu formulu u klasi od oko 100 EUR-a. Ona se zasnivala na preteranom isticanju visokih tonova, uz slabe niske i gotovo nepostojeće srednje tonove. To je bilo sasvim korektno za igranje FPS-ova, međutim za ostale žanrove pojačani visoki tonovi retko donose poboljšanje ugođaja. Takođe, upravo je takav balans zvuka bio poguban za kvalitet pri slušanju svih žanrova muzike, gledanja filmova itd.


takstar_1.jpg

qpad_1.jpg


HyperX je sve to promenio kada je predstavio HyperX Cloud, što je uspeo na vrlo jednostavan način. Umesto da izmišlja toplu vodu, kompanija je uzela proveren i pristupačan postojeći proizvod, dodala kvalitetan mikrofon i na kraju prilagodila dizajn svojoj ciljnoj grupi uz mnogo posvećivanja pažnje na detalje. Konkretno, za osnovu je uzet sjajan HiFi model po imenu Takstar Pro 80, prerađen od strane QPad-a, a ostalo je istorija. Danas su HyperX i Cloud serija snažan takmičar na polju gejmerskih slušalica i obično nude puno u svojoj cenovnoj klasi iako su se i ostali takmičari sada ozbiljno približili.

 kingston_hyperx_stinger_010_s.jpg

HyperX Cloud Stinger je najnoviji model koji je tu da popuni prazninu u cenovnom rangu od oko 60 EUR koju je kompanija do sada u potpunosti ostavila konkurenciji. Istina, tu je boje HyperX-a branio model Cloud Drone, koji ipak nije toliko atraktivan i više deluje kao neki od standardnih setova koji je dobio HyperX logo.

 kingston_hyperx_stinger_012_s.jpg


Sa druge strane, HyperX Cloud Stinger bi trebao da ima adekvatan pedigre i da u potpunosti zaslužuje svoje ime. Na prvi pogled se vidi da postoje određene uštede. Pre svega, nema kompletno metalne konstrukcije, niti toliko kožnih delova sa končanim štepom koji čini da skuplji modeli deluju daleko ekskluzivnije. U slučaju Stingera, plastika je primartni materijal koji je korišćen pri izradi. Dobra vest je da je kvalitet upotrebljene plastike sasvim solidan iako ne spada među najbolje koje smo videli.


 kingston_hyperx_stinger_023_s.jpg

Ipak, konstrukcija je promišljena i štedelo se tamo gde je to najmanje neophodno, dok su ključne tačke ipak izrađene od metala. Najbolji primer su sklopovi slušalica koji se izvlače kako bi se povećala veličina. Oni su izrađeni od čelika kako bi se izbeglo pucanje ili oslabljivanje mehanizma.

 kingston_hyperx_stinger_022_s.jpg


Jastučići su takođe kvalitetni i mekani, što je izuzetno bitno, jer je jedna od glavnih karakteristika Cloud familije udobnost. Upotrebljena je proverena memorijska pena unutar jastučića i zaista, poput oblaka ove slušalice su udobne i prilikom višečasnovne igre što moramo da pohvalimo.

kingston_hyperx_stinger_017_s.jpg

kingston_hyperx_stinger_018_s.jpg


Veoma bitan detalj je činjenica da zvučnici mogu da se okrenu za 90 stepeni (swivel), tako da su u pogledu praktičnosti ove slušalice čak i iznad skupljih modela. Kada smo već kod zvučnika, tu su drajveri od 50 mm sa neodijumskim magnetima. Frekventni opseg je odličan i iznosi 18Hz - 23,000Hz što sa ostalim specifikacijama čini, barem na papiru, Cloud Stinger vrlo zanimljivim.

 kingston_hyperx_stinger_008_s.jpg

Slušalice nemaju klasičan "control box" poput skupljih verzija, ali imaju slajder za podešavanje jačine zvuka na samom kućištu zvučnika sa desne strane. U teoriji ovo je praktično, ali je slajder relativno neprecizan pa ćete vrlo retko posezati za njim nakon što ga jednom podesite na maksimum.

 kingston_hyperx_stinger_014_s.jpg


Mikrofon je fiksiran u smislu da ne može da se skida, kao što je to moguće kod HyperX Cloud i Cloud II modela, ali može da se savija. Takođe, kada ga postavite u uspravan položaj on se automatski gasi (mute opcija), što je fantastično rešenje koje čini da ne možete da zaboravite da ga ugasite. Veliki plus, ako već moramo da prihvatimo da se ne skida (Cloud) ili ne uvlači u kućište (Cloud Revolver).


 kingston_hyperx_stinger_016_s.jpg

kingston_hyperx_stinger_020_s.jpg


Na kraju dolazimo i do kabla. Iako nema pleteno ojačanje deluje sasvim kvalitetno, a ima i odličnu dužinu. Glavni kabl je dugačak 1.3 metara, dok je sa nastavkom ukupna dužina čitavih 3 metra što je više nego dovoljno za gotovo svaki scenario.


 kingston_hyperx_stinger_024_s.jpg


U osnovi tu je kombinovani 3.5mm priključak, dok se sa nastavkom dobijaju podeljeni kanali za slušalice i mikrofon. U praksi to znači da ćete muziku na telefonu slušati sa osnovnim kablom, dok ćete produžetak koristiti za PC.


kingston_hyperx_stinger_025_s.jpg

Specifikacije
 • Model HyperX Cloud Stinger
 • Sistem 2.0
 • Mikrofon Da
 • Daljinski na kablu Da
 • Veličina drajvera (mm) Φ50
 • Frekventni opseg 10Hz - 20.000Hz
 • Osetljivost 102 dBSPL/mW at 1 KHz
 • Impedansa 32 Ω
 • Interfejs 3.5 MM
 • Dužina kabla 3 m
 • Masa 275g

Pakovanje i propratna oprema

Pakovanje nije menjano u odnosu na prethodne modele, što smo i očekivali, jer HyperX želi da njihov dizajn postane prepoznatljiv. Kutija je atraktivno dizajnirana i izvedena potpuno u HyperX maniru. Pored interesantnog izgleda tu je veliki broj informacija koje proizvođač smatra bitnim.

 kingston_hyperx_stinger_001_s.jpg

 kingston_hyperx_stinger_002_s.jpg

kingston_hyperx_stinger_003_s.jpg


Pakovanje Stingera nije bogato i sadrži samo najosnovnije. Pored samih slušalica tu je kratka dokumentacija, produžni kabl koji deli mikrofon i slušalice i to je sve.


kingston_hyperx_stinger_006_s.jpg

kingston_hyperx_stinger_007_s.jpg

kingston_hyperx_stinger_026_s.jpg

Utisci u radu i zaključak

HyperX Cloud Stinger je solidan u svakom aspektu. Kvalitet zvuka pri igranju, slušanju muzike i gledanju filmova je ujednačen i dobro izbalansiran, međutim ugrađeni drajveri i pored dijametra od 50mm nemaju glasnoću koju bismo želeli. U poređenju sa originalnim Cloudom, kada se oba seta slušalica pojačaju do "daske", Stinger je barem 30% tiši. Znamo da poređenje sa ovim slušalicama non-stop provlačimo kroz tekst, ali originalni Cloud je zaista postao benčmark za ostale modele po kome možemo da merimo koliko su neke slušalice dobre. U svakom slučaju, za slušanje muzike je takođe solidan, ali su srednji tonovi malo slabija tačka, pa čak i niski u slučaju da slušate "bass heavy" numere.


kingston_hyperx_stinger_018_s.jpg


Pasivna izolacija zvuka je takođe primetno ispod ostalih Cloud modela, ali može da se oceni kao osrednja. Dobra vest je da je mikrofon prilično dobar, kao i to da izolacija spoljne buke dobro funkcioniše. Njegov kvalitet možete da čujete ispod u klipu, gde smo snimili ovaj pasus.HyperX Cloud Stinger definitivno nudi dosta za uloženi novac tu nema dileme. Ipak, kada uzmemo u obzir tiši zvuk u odnosu na skuplje modele, slabiji kvalitet izrade i nekoliko drugih detalja, moramo priznati da smatramo da je malo dodatnog ulaganja ipak pametna odluka. Konkretno, za svega par stotina dinara više možete kupiti HyperX Cloud Core koji je u suštini originalni Cloud bez dodatne opreme, a koji jednostavno nudi znatno više i predstavlja ipak i dalje najbolji izbor u klasi.

 kingston_hyperx_stinger_012_s.jpg


Prednosti:

- Udobnost
- Mikrofon se gasi prostim podizanjem
- Rotiranje zvučnika za 90 stepeni
- Balansiran zvuk


Nedostaci:

- Kvalitet izrade u nekim detaljima prosečan
- Nema control box
- Tiše od Cloud II i Revlover modela

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Logitech PRO Gaming Mouse

Test: G.Skill Ripjaws KM780 RGB (video)

 • Povezane teme:
10404
10405
10406
10407
10408
10409