Greška

Došlo je do greške.

Test: Huawei Watch GT2 46mm pametni sat (Video)

04.10.2019 13:42 | 2 Mobile
Test: Huawei Watch GT2 46mm pametni sat (Video)

Naslednik veoma popularnog Watch GT-a je stigao, ovog puta sa još više funkcija i ispravljenim zamerkama svog prethodnika

Ivan Mančić

Polovinom oktobra prošle godine, Huawei je uz Mate 20 seriju telefona predstavio i Watch GT, pametni sat koji je predstavljao otklon od prethodnih WearOS satova kompanije i koji je bio pravo osveženje kada su smartwatch uređaji u pitanju. Kineski gigant je rešio da neke stvari uradi drugačije i to što je urađeno nam se tada jako dopalo, pogotovo trajanje baterije od dve nedelje koje je i dalje u domenu naučne fantastike za ostale modele na tržištu. Ipak, na Watch GT smo imali i neke konkretne zamerke poput nedostatka prodavnice aplikacija, custom skinova, Always-on moda i nemogućnosti obavljanja poziva, a koje su ga sprečavale da se uključi u trku sa po pitanju funkcija neprikosnovenim Galaxy Watch-em.


U aprilu ove godine na premijeri P30 serije stigao je i Watch GT Active, koji je više bio blagi redizajn nego potpuno nov model.
Trend predstavljanja satova uz nove telefone nastavljen je i na nedavnom Mate 30 eventu kada je najzad stigao i pravi naslednik pod imenom Huawei Watch GT2.

Dizajn

watchgttwo41_resize.jpg


Na prvim renderima koji su se pojavljivali, delovalo je da će ovo ponovo biti identičan sat, ali sa ažuriranim hardverom. No, kada smo ga videli uživo, bilo je jasno da to nije slučaj. Zapravo, samo iz frontalne projekcije deluju identično, ali je na GT2 staklo u ravni sa okvirom, a i sam okvir je nakošen. Naizgled suptilni detalji, ali itekako doprinose da sat dobije moderniji i lepši izgled. 

watchgttwo42_resize.jpg


Takođe, to što je ekran u ravni sa sa okvirom čini i da deluje veći nego na Watch GT, iako je u pitanju potpuno identičnih 1.39”
. Da li je optička varka ili staklo blago uveličava, nismo sigurni, ali nam se sviđa u svakom slučaju.

watchgttwo38_resize.jpg


Kvalitet ekrana je takođe ostao isti, što naravno nije loše obzirom da na ekran prethodnika nismo imali nikakvu zamerku. AMOLED ekran odlične svetline i rezolucije od 
454 x 454 piksela daje odličan i detaljan prikaz, verovatno najlepši koji smo videli na nekom pametnom satu.

watchgttwo13_resize.JPG


Ipak, nije sve potpuno isto, jer Watch GT2 ispravlja manu prethodnika donoseći i Always On mod, u kome možete koristiti jedan od dva za to predviđena skina - analogni ili digitalni, oba rekli bismo vrlo dobrog dizajna. Kao i kod drugih satova, Always On skinovi su prilagođeni manjoj potrošnji, a i prikaz je nešto tamniji kako vam tokom noći ne bi smetao. 

watchgttwo37_resize.jpg


Kad smo kod skinova, druga velika zamerka prethodniku je bila relativno mala i ne preterano velika selekcija i možemo reći da je i to ovog puta rešeno, jer Watch GT2 dolazi sa veoma lepo i raznovrsno dizajniranim skinovima, bar za klasu ili dve lepšim od dosadašnjih, među kojima će svako pronaći bar neki koji mu se dopada. 

watchgttwo47_resize.jpg


U trenutnoj verziji Huawei Health aplikacije koja ujedno služi i za kontrolu i podešavanje sata, ne nalazi se opcija dodavanja custom skinova, ali je još pre par meseci netom kružila beta verzija koja je imala tu mogućnost, pa je verovatno pitanje vremena kada će ažuriranje doneti i tu mogućnost na Watch GT i GT2.

watchgttwo49_resize.jpg


Na okviru se nalaze brojevi, kao i na Active verziji GT-a, sa 24 sata, umesto sekundi kao kod klasične verzije. Narukvica je identična kao i kod Active verzije, od mat crnog silikona koji deluje lepše nego narukvica originalnog GT-a. Promer je i dalje 22mm, a narukvica je naravno izmenjiva, pa možete po želji staviti i neku kožnu, metalnu ili najlonsku i stilizovati sat po želji. 
Ram sata je od metala, vizuelno vrlo sličan originalnom, ali ipak nešto tanji, što satu daje i manju težinu, 41 umesto 46g.

watchgttwo19_resize.JPG


Na zadnjoj strani se nalazi identičan sistem optičkih senzora otkucaja srca i blizine, a glavna razlika se uočava kada sat pogledate sa strane, jer se na njemu nalaze otvori za zvučnike i mikrofon.

Utisci u radu

watchgttwo44_resize.jpg


Watch GT2 podržava glasovne pozive, što je bila jedna od stvari koje su nam nedostajale na prethodniku. Sat se sa telefonom povezuje kao Bluetooth uređaj pri dodavanju u aplikaciji i ukoliko se na poziv javite na samom satu, on će preuzeti ulogu slušalice i mikrofona. Vrlo praktično ukoliko ste npr. u kolima, ili vam telefon nije pri ruci. Sa sata možete i inicirati poziv, ali samo ka brojevima koje ste prethodno dodali u imenik sata putem Health aplikacije. 
I pored otvora za zvuk, sat je i dalje vodootporan po 5ATM standardu, pa sa njim možete plivati bez problema. 

watchgttwo54_resize.jpg


Huawei je očigledno slušao šta su korisnici imali da zamere prethodnom modelu, pa je GT2 opremio i aplikacijom za kontrolu muzike. Putem nje možete kontrolisati muziku sa vašeg telefona, ali je pesme moguće prebaciti i na sam sat (opremljen je sa 2.5GB slobodne on-board memorije) i njega upariti sa Bluetooth slušalicama, pa ukoliko npr. krenete na trčanje, ne morate sa sobom nositi telefon, već muziku možete slušati direktno sa sata.

watchgttwo55_resize.jpg


Od fabrički instaliranih aplikacija, tu su i Barometar i kompas, štoperica, tajmer, alarm, baterijska lampa, pregled vremenske prognoze i aplikacija za pronalaženje mobilnog telefona.

Fitness

watchgttwo51_resize.jpg


Naravno, pametni sat i nije baš pametan bez fitness mogućnosti koje su i jedna od najčešćih razloga za kupovinu ovakvog uređaja. U ovom domenu Huawei Watch GT2 preuzima ono što je i kod prethodnika bilo dobro, ali i proširuje mogućnosti nekim novim i korisnim funkcijama.
 

watchgttwo57_resize.jpg


Praćenje pulsa radi kao i kod Watch GT, prilično pouzdano sve dok sat držite malo dalje od zgloba, a ovog puta tu je i merenje nivoa stresa koje će vam dati pregled kretanja stresa tokom dana, pa možete znati ko vas je u koje vreme i koliko iznervirao. Obe funkcije se mere konstantno 24h, pa ćete kako na samom satu, tako i u Huawei Health aplikaciji imati detaljnu istoriju oba parametra, sa pregledima po danima, nedeljama i mesecima. 

watchgttwo59_resize.jpg


Da biste se oslobodili stresa, tu je i aplikacija za vežbe disanja kakvu smo viđali i na satovima drugih proizvođača i koja zapravo i funkcioniše. Očitavanja sa senzora pulsa se koriste i za praćenje sna, pa sat daje vrlo detaljne informacije o tome koliko ste tokom noći proveli u kojoj fazi sna, kao i kako se vaši parametri porede sa normalnim vrednostima, npr. po pitanju vremena provedenog u dubokom snu ili kontinuitetu dubokog sna. 

watchgttwo60_resize.jpg


Za praćenje fizičkih aktivnosti, tu je veliki broj predefinisanih modova, poput trčanja, vožnje bicikla, kako napolju, tako i u teretani, plivanja i raznih drugih, uključujući i par modova koji nisu bili dostupni na originalnom Watch GT. Sat tokom vežbe prati puls i potrošnju kalorija i vrlo je precizan u proceni npr. pređene kilometraže pri trčanju na traci, sa adaptivnim algoritmom koji će se stalno prilagođavati vašem stilu i tempu. Tokom vežbe, GT2 za razliku od prethodnika može i da vas glasovno obaveštava o statusu, npr. pulsu, tempu i pređenoj distanci tokom trčanja, zahvaljujući ugrađenom zvučniku koji je taman dovoljno glasan da ga jasno čujete.

watchgttwo56_resize.jpg


Nakon aktivnosti, sat prikazuje kako pregled sa detaljnim informacijama, tako i vreme potrebno za potpuni oporavak, a kako na satu, tako i u aplikaciji, prisutni su i vođeni treninzi koji su tu da vas uvedu u aktivan život ili poprave trenutnu formu. Jedan od widgeta na satu je i kružni merač dnevnih ciljeva u Apple stilu, za one koji vole da tokom dana prate svoj napredak.

watchgttwo53_resize.jpg

Hardver, baterija

watchgttwo21_resize.JPG


Watch GT2 pokreće novi Kirin A1 procesor namenjen upravo nosivim uređajima. Šta su konkretno unapređenja, teško je reći u realnom radu, jer sat nudi korektne performanse, ali ne i neku uočljivu razliku u odnosu na prethodnika. U svakom slučaju, deluje da je Huawei u ovom domenu pogodio bolji balans od Qualcomma koji čak i sa svojim poslednjim Snapdragon 3100 čipom još uvek muke muči sa trajanjem baterije i pored dobrih performansi. 
Što se baterije tiče, Watch GT2 tu nastavlja stopama svog prethodnika i nudi oko dve nedelje korišćenja sa jednim punjenjem pri normalnom korišćenju. 

watchgttwo26_resize.JPG


Nas je više zanimalo koliko sat može izgurati sa svim aktivnim opcijama, pa smo uključili Always on ekran, konstantno praćenje pulsa, stresa i sna i uz redovno praćenje aktivnosti i umereno korišćenje ekrana, koje je doduše uključivalo i snimanje ovog videa, sat je izgurao punih 6 dana, što je opet vrlo impresivna cifra. Dve nedelje baterije će biti dostupne onima koji ne koriste Always On, dok će oni koji često trče napolju i koriste GPS naravno imati i kraće trajanje od 6 dana, jer je GPS i dalje najveći potrošač baterije na ovom tipu uređaja. 

watchgttwo62_resize.jpg


Sat se puni identičnim punjačem kao i Watch GT, u istoj beloj boji koju smo kritikovali i prošli put i koji nam se nekako ne uklapa u inače odlično dizajniran proizvod po svim ostalim pitanjima.

Zaključak


Sve u svemu, Huawei Watch GT2 je veoma prijatno iznenađenje. To je bio i njegov prethodnik, ali je ova nova verzija ispunjenje skoro svega onoga što nam je nedostajalo kod Watch GT-a i ukupno veoma upotrebljiv pametni sat. Jedino što nedostaje su aplikacije poput onih koje imaju WearOS ili Tizen satovi, ali je to nešto što većina korisnika i ne koristi nakon inicijalnog isprobavanja. Celokupan paket mogućnosti, kvaliteta izrade i dizajna i trajanja baterije je izvanredan i Watch GT2 apsolutno zasluženo dobija Benchmark Highly Recommended priznanje. 

watchgttwo63_resize.jpg


Najavljena cena za ovaj sat je oko 250€, a kada dođe na naše tržište videćemo koliko će koštati kod nas, kao i da li će biti u nekoj akciji u paketu sa Huawei mobilnim telefonima kao što je to bio slučaj sa Watch GT.

 

Prednosti:

  • 2 nedelje trajanja baterije

  • Always-On

  • Odlična selekcija skinova

  • Mogućnost obavljanja razgovora

 

Mane:

  • Nemogućnost instaliranja dodatnih aplikacija

  • Nemogućnost odgovaranja na poruke

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Samsung Galaxy Watch Active (Video)

Test: TCL Move MT40 dečiji sat (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109