Greška

Došlo je do greške.

Test: Huawei Watch GT2 42mm

03.01.2020 10:31 | 0 Mobile
Test: Huawei Watch GT2 42mm

Manja 42mm varijanta popularnog Watch GT2 sata nije ni nalik svom većem rođaku, toliko da nas je dizajn naterao da se zapitamo da li je ovaj sat trebao da se zove drugačije.

Ivan Mančić

Kada smo pre oko dva meseca radili test Huawei Watch GT2 pametnog sata, potpuno nam je promakla činjenica da pored 46mm verzije koju smo tada testirali postoji i 42mm varijanta. Tačnije na promo slikama su postojale dve veličine, ali je i manja delovala praktično identična dizajnom, pa je sve ukazivalo na to da je razlika samo u veličini. Watch GT2 je u 46mm verziji bio praktično sve što bi dobar deo korisnika i poželeo od pametnog sata i uspešno je nastavio tamo gde je stao njegov veoma popularni prethodnik, izazvavši zaista veliku pažnju publike.


Dva meseca kasnije, najavljeno nam je da nam na test stiže neki Huawei ženski sat. Obzirom da smo u toku sa ponudom pametnih satova, pomislili smo da je u pitanju neki neočekivani novitet, obzirom da Huawei baš i nema modele koji su isključivo namenjeni ženskoj populaciji. 
Kada su stigli u redakciju, ispostavilo se da zapravo i nisu baš ženski, već da su u pitanju dve varijante manjeg Watch GT2, od kojih će se jedna možda malo više dopasti ženama, mada su obe relativno univerzalnog izgleda. 

Dizajn

watchgt242mm04_resize.jpg


Ono što je zapravo bilo iznenađenje je da 42mm Watch GT2 ustvari nimalo ne liči na 46mm verziju, toliko da mislimo da i ne bi trebalo da se zove tako, već da bi bolje bilo da je Huawei ovaj sat objavio pod posebnim imenom. Obzirom na nedostatak okvira oko ekrana, ovaj sat praktično više liči na Samsungovu Galaxy Watch Active seriju nego na svog 4mm krupnijeg rođaka.  
Naravno, to što je drugačiji ne znači da je dizajn lošiji -  Naprotiv, moramo priznati da nam se on veoma dopao.

watchgt242mm10_resize.jpg


Na testu su se našle dve varijante Elegant i Classic. Elegant dolazi sa zlatnim okvirom i zlatnom Milanese metalnom narukvicom, dok Classic poseduje hromirani okvir i oker narukvicu od prave kože. Prijatno iznenađenje je da se u oba pakovanja nalazi i dodatna narukvica i to crna silikonska koja znatno menja izgled oba sata, ali ih i čini pogodnijim za vežbanje i fizičke aktivnosti, obzirom da metal i koža nisu baš idealan izbor kada se očekuje puno znoja ili nameravate da sa satom plivate, obzirom da dolazi sa 5ATM sertifikatom. Narukvice poseduju mehanizam za laku izmenu, a njihov promer je 20mm za slučaj da se odlučite da dokupite još neke varijacije.

watchgt242mm19_resize.jpg


Što se izgleda samog sata tiče, rekli smo nema metalnog okvira, pa je cela gornja površina prekrivena staklom, sa zaobljenim ivicama i crnom marginom od 2-3mm oko samog ekrana. Za razliku od manjeg Galaxy Watch Active 2 koji smo nedavno testirali, a koji je prečnika od 40mm i deluje prilično minijaturno, 42mm na ovom satu deluje kao idealna veličina, sa dobrom preglednošću ekrana i vrlo prijatnim ležanjem na zglobu, pa je niti previše mali za mušku, niti preveliki za žensku ruku. Ono što nam se takođe dopalo u odnosu na Watch Active je što su tasteri na boku izbočeni, a ne uvučeni u telo sata, pa samim tim ceo sat dobija klasičniji izgled i zaista podseća na pravi sat, a ne neki gedžet.

watchgt242mm07_resize.jpg


Ekran je AMOLED tipa i osetljiv na dodir, ali naravno nešto manji od 46mm verzije, 1,2 umesto 1.39”, kao i nešto niže rezolucije 390 x 390 piksela umesto 454x454, i dalje više nego dovoljno za zaista dobar prikaz. 
Zanimljivo je da ovi modeli dolaze sa skinovima koje nismo videli na većem GT2, pa je moguće da je Huawei rešio da svakom od modela da malo sopstvenog identiteta. Njihov izbor je doduše odličan i šarenolik, sa puno modernih ali i klasičnih izgleda koji vam neće baš lako dosaditi.

watchgt242mm20_resize.jpg


Neki od skinova pokazuju i mnoštvo korisnih informacija, pa smo ukupno vrlo zadovoljni kada je izgled ovog sata u pitanju. Naravno, always on mod je podržan, a svodi se na izbor analogne ili digitalne verzije koja će biti stalno prikazivana na ekranu, sa dobro odmerenom svetlinom koja prikaz na ekranu čini vidljivim, ali i ne previše svetlim kako bi vam smetao ukoliko sat nosite i tokom noći.  

Funkcije

watchgt242mm22_resize.jpg


Što se tiče operativnog sistema i aplikacija, sve je na nivou onoga što smo već videli i na Watch GT i GT2, pa sat nudi ono što će većina korisnika i koristiti, ali ne puno više od toga. Među preinstaliranim aplikacijama su štoperica, alarm, barometar, kompas i još ponešto, a naravno instalacija dodatnih nije moguća, osim ako ih Huawei ne doda u nekom od update-a (ili takva mogućnost stigne kao rezultat razvoja HMS servisa).

watchgt242mm12_resize.jpg


Widgeti kojima pristupate pomeranjem levo i desno prikazuju istorijat pulsa i stresa, vremensku prognozu, dnevne ciljeve, a tu je i kontrola muzike koju je moguće puštati kako sa mobilnog telefona, tako i direktno sa sata, obzirom da se na njemu nalazi 2.2gb prostora upravo za tu svrhu. Sat je moguće upariti i direktno sa Bluetooth slušalicama, pa vam ukoliko npr. krenete na trčanje telefon nije ni potreban. 

watchgt242mm23_resize.jpg


Glavna razlika u odnosu na 46mm verziju je ujedno i jedino razočarenje, jer na ovom modelu nije moguće obavljanje razgovora, obzirom da on nije opremljen zvučnikom i slušalicom. Prava šteta, jer mislimo da je ovo ipak veoma korisna opcija koju će svako koristiti makar ponekad. 
No dobro, u Huawei-u su verovatno računali da ukoliko već imate Freebuds3, ova opcija i nije toliko bitna. 

watchgt242mm31_resize.jpg


Naravno, prijem notifikacija i poruka je ostao isti kao i kod većeg modela. 
Identične su i fitness mogućnosti, pa je moguće praćenje 15 različitih aktivnosti, kako na traci, tako i na kopnu i u vodi. Podatke u ovom slučaju daju četiri optička senzora pulsa na donjoj strani sata, kao i GPS i mnoštvo senzora poput akcelerometra, žiroskopa, geomagnetnog senzora i barometra. Pored ovih, tu su i senzori koji ne služe za fitness poput senzora ambijentalnog osvetljenja koji podešava svetlinu ekrana ili i kapacitivnog senzora koji detektuje da li je sat na ruci. 

watchgt242mm32_resize.jpg


Huawei Health aplikacija je i u ovom slučaju centralno mesto za pregled istorije i detalja svih aktivnosti, stresa i detalja o kvalitetu sna, a u njoj se vrše i sva podešavanja sata, prebacivanje muzike na njega, kao i izmena skinova. 
Treba pomenuti i trajanje baterije, koje je veliki adut Watch GT2, a koje kod manjih satova često ume da bude drastično lošije. 42mm verzija u ovom slučaju nudi impresivnih 9 dana normalnog korišćenja, sa praćenjem aktivnosti svaki drugi dan, mada u slučaju korišćenja Always On ekrana ova cifra pada na oko 4 dana. Punjenje se vrši putem identične baze kakvu smo viđali još pd prvog Watch GT-a i koju Huawei izgleda nema nameru da menja u skorije vreme.

watchgt242mm36_resize.jpg

Zaključak


Sve u svemu, Watch GT2 u 42mm verziji itekako ima smisla jer donosi drugačije dizajnersko rešenje koje će mnogim korisnicima biti lepše ili im jednostavno više odgovarati. Ostaje samo žal što ova varijanta nije funkcionalno identična kao i veći GT2 jer da ima i mogućnost obavljanja poziva, vrlo je verovatno da bismo ga preferirali u odnosu na veći Watch GT2. Ovako je ovaj sat validna opcija za one kojima ta funkcija nije neophodna, a dopada im se sve ono ostalo što ovaj sat nudi. Cena 42mm verzije na našem tržištu je identična kao i za model od 46mm i u trenutku testa je 33.990 dinara, odnosno oko 290€.

 

 

Prednosti:

  • 9 dana autonomije baterije

  • Sve bitne fitness funkcije i najčešće korišćene aplikacije

  • Odličan dizajn

  • Dobar izbor skinova

 

Mane:

  • Nedostatak glasovnih poziva u odnosu na 46mm varijantu

  • Nemogućnost instalacije dodatnih aplikacija

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: TCL Move MT40 dečiji sat (Video)

Test: Honor Band 5 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109